ugrás a tartalomhoz

angular, backbone, stb

zzrek · 2014. Nov. 16. (V), 23.31
Sziasztok!

Egy olyasvalakinek, aki jól ismeri már a JS-t, melyik keretrendszert javasolnátok (angular, backbone, ezekhez hasonló egyéb)?

Szempontok:
- melyiket a legkönnyebb elsajátítani
- melyiket használják leginkább a magyar cégek (valószínűleg)
- melyik a leginkább időtálló?

Nem kérek hosszasabb elemzést, csak egy-két mondatot arról, hogy mit javasoltok.

Köszönöm!
 
2

Nem akarok senkit megbántani,

spapp · 2014. Nov. 17. (H), 11.09
Nem akarok senkit megbántani, de aki jól ismeri a js-t az ezekre a kérdésekre tudja a választ. :)

Egyébként erre jó válasz nincs.
De ha a jquery-t megismered az biztosan nem árt.
Vagy bármelyik másikat.
6

Ezek keretrendszerek, a

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 12.13
Ezek keretrendszerek, a jQuery meg nem az.
10

De az, csak más célra, más

spapp · 2014. Nov. 17. (H), 12.19
De az, csak más célra, más megközelítéssel...
12

Szerintem a jQuery egy sima

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 12.32
Szerintem a jQuery egy sima függvénykönyvtár, DOM, event, AJAX, stb. wrapperekkel. Nem ad keretet az alkalmazásodnak. Nem az a célja, ahogy te is mondod.
20

Comparison of JavaScript

spapp · 2014. Nov. 17. (H), 13.09
21

Is jquery a javascript

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 13.12
1

Attól függ

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 11.07
Ha van elég idő egy projekt elkészítésére, akkor egyiket sem, a legjobb, ha magatoknak fejlesztetek le mindent, mert akkor az pontosan úgy fog működni, ahogy nektek szükségetek van rá, és nem kell más logikájához alkalmazkodni.

A backbone elsőre kicsinek tűnik, csak van három függősége, az exports, az underscore és a jquery, szemből tehát karcsú, és nem látszik, hogy jó nagy a feneke. Előnye lehet, hogy egyedi eseményeket lehet használni benne, de ezt hátrányként is fel lehet fogni, lásd következő bekezdés.

Szerintem az a biztos, amikor a kliens a lehető legvékonyabb, és minden adatmanipulációs műveletet a szerveren végzünk. Ekkor jobban garantálható az adatok biztonsága, valamint jóval kisebb és gyorsabb kliensoldali kódot eredményez, azaz az eszközök szélesebb körén használható.

Emiatt az Angulart biztosan nem ajánlanám, mert pont az ellenkezőjét hirdeti. A kliensoldal az kliensoldal, azaz megbízhatatlan, ezt sosem szabad elfelejteni.
11

A backbone-nak az egyetlen

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 12.29
A backbone-nak az egyetlen igazi dependenciája az underscore, aminek a production verziója kemény 5kb gzippelve. A jQuery helyére egyébként simán beköthető Zepto (10kb), vagy akár egy saját fejlesztésű DOM könyvtár. De még a jQuery production verziója is csak olyan 35kb lehet gzippelve (az 1.10-es vonal, ami még támogatja a világtalan IE verziókat), ami szerintem nem mondható nagynak, főleg, hogy csak egyszer kell letölteni, utána kesselve van.

A Backbone-ban én egyébként azt szeretem, hogy rugalmas. Megadja a megfelelő alapokat, de alakítható az adott feladathoz. Mindent ki lehet cserélni, felül lehet írni, remekül meg van tervezve. Ha sikerül összeszokni vele, megérteni, hogy mit miért úgy csinál, ahogy, akkor szerintem a többi keretrendszerrel már nem lesz problémád (hacsak nem az, hogy baromi rugalmatlannak fogod érezni őket).

Magatoknak majd akkor fejlesszetek keretrendszert, ha tudjátok, mit csináltok.
13

Ha már nagyon választani

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 12.38
Ha már nagyon választani kéne, akkor én is inkább a backbone mellett tenném le a voksom.
3

stackoverflow

T.G · 2014. Nov. 17. (H), 11.35
Van egy másik szempont is, amit keretrendszerek választásakor érdemes megnézni: Mennyi találat van a stackoverflow-on?

http://stackoverflow.com/questions/tagged/angularjs - 63784
http://stackoverflow.com/questions/tagged/backbone.js - 16706

Ha csak ezt a két számot nézzük, akkor az AngularJS-ben több potenciál van. (Backbone-t nem ismerem, így én nem tudom összehasonlítani, AngularJS az jó)
4

Nem

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 11.50
Az angular eleve nagyobb és összetettebb, ezért több kérdést generál. Szerintem ez inkább azt mutathatja, hogy mennyire nem egyértelmű a használata.

Egyébként meg másra való a kettő, és nem lehet őket egy kalap alá venni.
7

Én nagyon remélem, hogy ezt

spapp · 2014. Nov. 17. (H), 12.14
Én nagyon remélem, hogy ezt csak viccből írtad!
9

Talán inkább a githubot

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 12.18
Talán inkább a githubot kellett volna alapul venni.
16

Nem vicc...

T.G · 2014. Nov. 17. (H), 12.52
Jelenleg én nem ismerek más közelítést a népszerűség mérésére. A sok kérdés nem azt jelenti, hogy sok a hiba benne, vagy nem feltétlen jelenti azt, hogy a használata egyértelmű-e vagy sem (jelentheti azt is persze, de nem egyértelműen azt jelenti), hanem azt, hogy sokan használják-e vagy sem?
Egy keretrendszer választásnál meg rendkívül fontos, hogy az népszerű-e vagy sem?
18

Én azzal magyaráznám, hogy az

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 12.56
Én azzal magyaráznám, hogy az Angularba sokan belekezdenek, akiknek fogalmuk sincs az egészről (egyrészt a hype, másrészt olyan, mint a PHP, vagy a jQuery, könnyű benne elindulni és látszólag látványos eredményeket elérni - de ez csak a látszat). Ez a kérdések átlagos minőségén is látszik. A Backbone viszont nem ez a kategória, nem ígér könnyű és látványos zsákmányt. Persze ez nem jelenti, hogy az Angular rosszabb, csak más. Jól használva bizonyára remek eszköz, én bevallom még nem próbáltam.

Szerintem csak a népszerűség nem segít, főleg nem a keretrendszereknél.
5

Más cél

Poetro · 2014. Nov. 17. (H), 11.51
Mindegyik keretrendszernek más a célja, máshogy kell benne fejleszteni, más dolgok könnyűek benne, más alkalmazásokra érdemes használni. Az Angular egészen addig érdekes, amíg rá nem jössz, hogy a hamarosan megjelenő 2.0-ban kikázzák a dolgokat, amikhez az emberek már hozzászoktak az 1.x-ben. Ezen kívül nagyon be tud lassulni összetettebb DOM esetén. Ennek ellentéte a React és társai, amik pont nagyobb DOM esetén remekelnek. Van már több tucat hasonló framework.

Lehet érdemesebb lenne többet kipróbálni egy-egy kisebb projekt (mondjuk egy admin felület) erejéig, majd megnézni, mi miben erős.
Másik út lehet, hogy egy minimálissal kezdesz, például Backbone, Spine és társai, és azzal elsajátítod az MVC alapjait. Ha valami kicsit gyorsabb fejlesztés kell később, akkor az Ember vagy Angular majd nem fog akkora nehézséget okozni.
8

Az Angular egészen addig

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 12.17
Az Angular egészen addig érdekes, amíg rá nem jössz, hogy a hamarosan megjelenő 2.0-ban kikázzák a dolgokat, amikhez az emberek már hozzászoktak az 1.x-ben.
A szlogenjüket látva ezen most hadd ne lepődjek meg. Még reggel megnéztem a videóikat, ahol a bemondó azt hangsúlyozza, hogy mennyire egyszerű velük a fejlesztés, tiszta lesz a kód, mint egy HTML fájl, erre a blogjukban (ami nem működik Opera 12 alatt) a következőt írják a 2.0-ról:
A unified component model that encompases "controllers" and "templates" in Angular 1.x. This means fewer concepts, less boilerplate, and better reusability
Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs se a HTML-ről se a JS-ről. Nyilván egy szoftver 1.0-s verziója nem lehet tökéletes, de ha a 2.0-t ennyire át kell alakítani, az azért elgondolkodtatja az embert, hogy vajon ott sikerülni fog-e nekik?
14

Ezeknek az embereknek

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 12.45
Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs se a HTML-ről se a JS-ről.


Kell arc ahhoz, hogy az ember ilyet kijelentsen. Fejlesztettél már Angularral?
17

Ehhez nem arc kell, hanem

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 12.53
Ehhez nem arc kell, hanem józan ész. Egy csomó intő jel mutatja (például azok, amit fentebb említettem, a 2.0-s fiaskó, a blogjuk stb.), hogy nagyobb a lelkesedésük, mint a tudásuk. Ezek alapján kizárt, hogy a közeljövőben kipróbáljam, amíg nem forrja ki magát.
19

Attól, hogy valamire "józan

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 13.01
Attól, hogy valamire "józan ész" cimkét ragasztasz, az még nem lesz a józan ész terméke :).

(ki a francot érdekel az Opera 12?)
23

Egy blog egy végtelenül

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 13.20
Egy blog egy végtelenül egyszerű valami, annyi a feladat benne, hogy bizonyos szűrési feltételeknek megfelelő (például n. oldal, x hónap minden bejegyzése stb.) tartalmat jelenítsen meg, ami áll egy címből, a bejegyzésből és esetleg a kommentekből. Akinek ezt nem sikerül abszolválni (Opera 12 alatt), a legrosszabb esetben pedig javascript nélkül, ott nagyon komoly gondok van.

Ugyanígy nem sikerült nekik megoldani a blogban, hogy a Vissza gombra kattintva megbízhatóan az előző oldalra ugorjon a böngésző, a jobb oldalon lévő ikonjaik (már amelyik böngészőben megjelennek) eltakarják a görgetősávot.

Azt hiszem, ezek alapján van okom feltételezni, hogy nem a legjobb szakemberekkel állok szemben. Kár, hogy nem tudnak magyarul, ajánlani tudnám nekik az Ajax kihívásai című írásomat.
26

Milyen szerencse, hogy nem te

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 13.30
Milyen szerencse, hogy nem te határozod meg, ki a jó szakember :).
28

Hát akkor ki határozza meg?

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 13.43
Hát akkor ki határozza meg?
29

Szerintem nyiss egy új témát

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 13.48
Szerintem nyiss egy új témát neki, messze visz.
22

(:

szabo.b.gabor · 2014. Nov. 17. (H), 13.13
Azért a googlis srácoknak hagy legyen már fogalma html-ről és js-ről.

Használom az angulart. Szerintem marha jó a keretrendszer, html markup kiterjesztése és a two way data binding is hatalmas találmány. Egy jQuery segítségével kialakított felület, tized annyi munkával megugorható. Mivel a template-ek html-ek, ezért az oldal is sokkal jobban kesselhető, tulajdonképpen jobbára csak az adatok utaznak a szerver és kliens között.

Nem hiszem, hogy a 2.0-ra áttérni hatalmas szopás lesz, nyilván nem hülyék, csak vannak akik szeretnek rettegni, meg flame-elni.
24

Jó-jó, a guglis srácok

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 13.23
Jó-jó, a guglis srácok ügyesek, de itt most nem akárki kritizálta őket :D.
25

a two way data binding is

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 13.25
a two way data binding is hatalmas találmány
Ez az, amikor az egyik böngészőben gépelsz, a másikban pedig élőben látják, mit írtál be?

Azért a googlis srácoknak hagy legyen már fogalma html-ről és js-ről.
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a google-nél csodaprogramozók vannak, de nem szabad elfelejtkezni, hogy ők is csak emberek.
27

Two way binding az, amikor a

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 13.36
Two way binding az, amikor a modell változik és az UI leköveti, illetve ha az UI-n van változás, akkor a modell követi le. Valóban remek dolog.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a google-nél csodaprogramozók vannak, de nem szabad elfelejtkezni, hogy ők is csak emberek.

Emberek, persze. De ők már letettek valamit az asztalra.
30

Utánaolvastam a two way

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 13.53
Utánaolvastam a two way bindingnek, ez tényleg jó dolog.

Emberek, persze. De ők már letettek valamit az asztalra.
Pontosan mit tettek le az asztalra? Az utóbbi tizenöt évben volt jópár sikeres projektem, és biztos vagyok benne, hogy neked is. Miben különbek tőlünk? Egy nagy cégnél dolgoznak, ennyi, de ott is volt jópár befuccsolt próbálkozás, az utóbbi időben pedig innováció hiányában sokszor felvásárolnak cégeket.
31

Amíg te egy eldugott magyar

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 14.14
Amíg te egy eldugott magyar fórumban duzzogsz, hogy mindenki idióta, mások kiállnak és megcsinálják azt, ami szerintük fasza. Ettől néha sikeresek lesznek, nagy cégek nagy pénzeket adnak nekik és a világ/web elkezd figyelni a véleményükre. Te persze biztos vagy benne, hogy ők nem értenek se a HTML-hez, se a Javascripthez, de ez senkit sem érdekel, még az eldugott magyar fórumon sem.

Amúgy senki nem szupermen, mindenhol lesz befuccsolt próbálkozás, anélkül nem lehet fejlődni. Nekem is volt, és örülök neki.

Eddig még semmivel nem győztél meg, hogy egy kalap alá vehetlek ezekkel az emberekkel, ne haragudj.
32

Nem haragszom

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 14.28
Mindenki azt hisz, amit akar. Számomra a fentebb jelzett hibák és hiányosságok egyértelmű mutatói a szakmai hozzáértésüknek: nem jobbak nálunk.
33

Kényelmes hozzáállás. Csak

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 14.37
Kényelmes hozzáállás. Csak nehéz belőle fejlődni. Már ha az a cél, hiszen ha vagyunk olyan jók, mint szakmánk vezető szakemberei, akkor minek fejlődni?
35

Bocs, ha félreérthetően

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 14.47
Bocs, ha félreérthetően fogalmaztam, de sehol sem állítottam azt, hogy ők a szakmánk vezető szakemberei lennének.

A Google-nél cserében vannak tényleg nagy koponyák, például Rob Pike, a Go nyelv egyik megalkotója, na, az már inkább sikersztori. Amióta megjelent, csak kisebb csiszolások és kiegészítések voltak, de olyan szintű átalakításra nem volt szükség, mint az Angular esetében. Ez szerintem annak köszönhető, hogy egyrészt egyszerűségre törekedtek (érdemes elolvasni a FAQ-t), valamint az, hogy évtizedes tapasztalatai vannak a készítőknek programnyelvek megalkotásában.

Tehát van hova fejlődni.
36

Az OK, szintek mindig

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 15.03
Az OK, szintek mindig vannak.

Ezek szerint jobb szakembernek tartod magad, mint az Angular készítői?
37

Nem

Hidvégi Gábor · 2014. Nov. 17. (H), 15.16
Nem, én csak azt állítom, hogy ők nem a legjobbak, az alapján, amilyen hibákat elkövetnek (amit felfedeztem abban a negyedórában, amit rájuk szántam).
38

Akkor megnyugodtam, én nem

bamegakapa · 2014. Nov. 17. (H), 15.20
Akkor megnyugodtam, én nem értettem jól. Abból, hogy fogalmuk sincs se a HTML-ről, se a Javascriptről (ami elmondásod szerint nem a nagy arcból, hanem a józan észből következő, nyilvánvaló tény, ami ezek szerint negyed óra alatt megállapítható), neked viszont bizonyára van, tévesen erre következtettem.
15

Backbone, Ember vagy Angular?

T.G · 2014. Nov. 17. (H), 12.51
Tavalyi Web Konferencián volt egy előadás "Backbone, Ember vagy Angular?" címmel, talán érdekes lehet: http://webconf.hu/2013/program#p2013_04
34

Elnézést

zzrek · 2014. Nov. 17. (H), 14.42
Elnézést kérek mindenkitől, nem szeretnék keretrendszerháborút kirobbantani, ezért is írtam a szempontjaimat... furcsamód most nem azt kérdezném, hogy melyik a jobb! (még akkor sem, ha lehetne egyértelműen kiválasztani az egyiket) Nyilván egyrészt mikor melyik (van amikor semelyik), másrészt kinek mi jött be jobban... Egyikkel sem foglalkoztam behatóbban (csak megnézegettem), ezért jön jól a tanács, vélemény. Vagyis nem fogok velük egyelőre projektbe kezdeni, csak ha áttanulmányoztam. (Számomra az már letisztult, hogy jquery ismerete alap, bár számomra eddig az is inkább felesleges volt abból a szempontból, hogy anélkül is elboldogultam). De nem körülöttem forog a világ, és a forgásba be szeretnék csatlakozni, ezért kérdeztem tőlem tapasztaltabbaktól.

Köszönöm a válaszokat, hasznosak voltak! A videót nemsokára megnézem.
39

Pl ember, knockout, extjs,

inf · 2015. Jan. 16. (P), 02.41
Pl ember, knockout, extjs, d3, stb... Van vagy ezer. https://github.com/tastejs/todomvc/tree/master/examples

Én backbone-t ismerem közelebbről, eleinte tetszett, most már túl szűklátókörűnek tartom. Az angular, ami most megtetszett, de csak átfutottam rajta. Gyakorlatilag egy data binding-al felturbózott template nyelv szinte az egész, js-hez kevés köze van, inkább HTML kiterjesztésnek tartom. A forráskódja nagyon gány, de maga az elgondolás szerintem zseniális. A legtöbb rendszer úgy van vele, hogy van a HTML template, beleszórják az adatokat, hozzácsapják a DOM-hoz az eredményt, utána selectorokkal kiszedik belőle a megfelelő element-eket, azokhoz event-eket csatolnak, aztán az eseménykezelőket rákötik a model-ekre, a model eseménykezelőit meg rákötik a view-ra, ami változtathat a dom-on, vagy esetleg rerenderelheti magát, hogy újra összerakja a megfelelő dom részletet. Na legalábbis a backbone kb így működik. Ehhez képest baromi nagy könnyebbség, hogy ha nem kell külön a data binding-al szórakoznod, mert megadod sablon nyelvben, hogy mit kössön mihez a rendszer, aztán a többit elintézi az angular, sok dolgod nincs vele. Én valószínűleg fejleszteni fogok egy hasonló sablonnyelves data binding konfiguráláson alapuló rendszert, de teljesen más alapokon, mint az angular. Ha kellene gyorsan valami egy munkára, akkor viszont biztosan az angularral állnék neki.
40

Légyszi néha nyomj pár

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 16. (P), 10.38
Légyszi néha nyomj pár entert, mert így elég nehéz olvasni, amit írsz.
41

Ctrl & + -al ki tudod

inf · 2015. Jan. 16. (P), 16.55
Ctrl & + -al ki tudod nagyítani, ha gyenge a látásod, és összefolynak a sorok.
42

Nem a látás gyengeségétől

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 16. (P), 18.00
Nem a látás gyengeségétől függ, és ugyanúgy összefolynak a sorok.

Mostanában egy kissé agresszív vagy, lehet nem ártana egy barátnő.
43

Hát küldj eggyet! :D

inf · 2015. Jan. 16. (P), 19.55
Hát küldj eggyet! :D
46

Elment

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 17. (Szo), 02.01
Átment mail-ben, a keresztneve Jépégé. Tőle majd csökkenni fog egy kicsit a hormonszinted : )
47

+1

Pepita · 2015. Jan. 17. (Szo), 17.08
:)

Neked így megy, simán e-mailben ttovábítod őket?
48

Így

Hidvégi Gábor · 2015. Jan. 17. (Szo), 17.11
49

kódminőség

Pepita · 2015. Jan. 17. (Szo), 18.02
Esetleg ha volna kicsit fiatalabb, kicsit szőkébb. .. :)
50

Jó lesz az, plasztikai

inf · 2015. Jan. 18. (V), 02.24
Jó lesz az, plasztikai sebész, fodrász. Max elállok a vásárlástól, ha elsőre nem jön be. :D
44

Kockázatos, lehet, hogy csak

bamegakapa · 2015. Jan. 16. (P), 20.32
Kockázatos, lehet, hogy csak agresszívebb lesz tőle :).
51

Ja egyébként igen, a

inf · 2015. Jan. 18. (V), 02.24
Ja egyébként igen, a tesztoszteron csak felfele szokott menni a csajok számával, én úgy tudom.
45

Ezt határozottan cáfolom:

pythonozok · 2015. Jan. 16. (P), 21.28
Ezt határozottan cáfolom: amíg viszonylag jó volt a szemem (úgy 12-15 évvel ezelőttig) simán elolvastam ennél kevésbé tördelt szöveget is. Aztán romlani kezdett a látásom és egyre nehezebben ment az olvasás. Ha a fenti hozzászólás olvasásával valóban problémád van, akkor halálosan komolyan mondom, hogy sürgősen keress fel egy szemorvost! Szar dolog, mikor már a szavakat is betűnként kell olvasni... :(((
52

Nekem úgy néz ki, hogy az

inf · 2015. Jan. 18. (V), 02.29
Nekem úgy néz ki, hogy az ablakomon megtelepedett penészgomba okozta a rövidlátásom legalább részben. Most közelre tű éles, távolra meg napról napra javul. Ezen kívül még rengeteg más egészségügyi problémát is okozott, aminek egy része megszűnt, más részén meg még dolgoznom kell. A magyar egészségügy sajnos nem ismeri ezt a veszélyt, inkább csak az USA-ban van hypeja, általában csak legyintenek rá, pedig nagyon komoly dolog. (Látási gondokat úgy okoz, hogyha megtelepszik a bélben, akkor az A vitamin (meg szinte az összes ásványi anyag és vitamin) nem szívódik fel. Ezen kívül valószínűleg van valami enyhe neurotoxinja is, mert kb kettéállt a szemem, amikor télen nagy dózisban kaptam a spórákat. Ezen kívül valószínűleg maga a toxin is száll a levegőben, mert enyhén csípi a szemet.)