ugrás a tartalomhoz

Info termék védelem

gtoma · 2014. Okt. 30. (Cs), 08.33
Sziasztok!

Egy elvi kérdésem lenne.

Egy barátom szeretne egy e-book -ot árulni.
Engem kért fel, hogy csináljak rá weboldalt.

A legérdekesebb probléma, hogy hogyan oldjuk meg a másolás védelmet. (Nem szeretné torrent oldalakon viszontlátni az ebookot)

Nyilván a legegyszerűbb a PDF letöltés lenne. Léteik olyan PDF "fájl", ami URL ről szedi a tartalmat? Esetleg letiltható ilyenkor a copy paste? Nem nagyon találok erre megoldást, lehet rosszul keresem.

Vagy html formátum, és ajaxal szedem a tartalmat? ezzel betehetnék idő korlátot, módon tilthatnám a jobb klikket, de lehet van jobb megoldás.


Találkoztatok már hasonló kérdéssel?
Mit ajánlanátok?
 
1

Felhasználói élmény

Endyl · 2014. Okt. 30. (Cs), 09.18
Szerintem felesleges a másolás/nyomtatás tiltásával, vagy egyéb DRM-mel trükközni. Az egyetlen, akinek gondot okoz a mindeféle rafinált védelemmel ellátott tartalom, az az, aki becsületesen jutott hozzá, és nem tudja kényelmesen használni (részletét kinyomtati/kimásolni jegyzetnek, stb). Ezeket ugyanis meg lehet kerülni, legfeljebb kényelmetlen annak, aki nem foglalkozik ilyennel nap mint nap. Aki viszont egyébként is kalózkodással tölti az ideje egy részét, az úgyis fogja tudni másolni valamilyen módon (és nagy valószínűséggel viszonylag könnyen, mert van rá bevett módszere).

A legtöbb, amit szerintem érdemes megtenni, az az, hogy jelszóval, időkorláttal, esetleg maximum letöltés számmal véded a tartalmat. Utána, ha már valamilyen formában a felhasználó gépére került a tartalom, ha akarja, azt kezd vele, amit csak szeretne.

A másik pedig, amit még érdemes lehet megtenni az okozott kár függvényében, hogy jogi úton utána menni a jogosulatlan felhasználóknak. Így a becsületes ügyfelek kényelmesen és megelégedéssel használhatják a terméket, és nagy eséllyel visszatérő vendégek lesznek. Akik meg lopni próbálnak, azokat is talán utóléri az "igazság" (akit meg az nem érne utól, azt a DRM sem fogja megállítani).
2

Reklám?

Nagy Gusztáv · 2014. Okt. 30. (Cs), 10.38
Szerintem jobb üzleti modell az anyagot reklámként kezelni, és inkább plusz szolgáltatást adni pénzért. Én vállalkozóként évek óta a jegyzeteim reklámértékéből élek:
3

+1

spapp · 2014. Okt. 30. (Cs), 11.40
+1
4

igy jo

Pepita · 2014. Okt. 30. (Cs), 11.48
A mi szakmánkban szerintem te nagyon jól csinálod üzletileg is, én is sokat tanultam tőled (és természetesen máig ajánllak).

Itt viszont úgy érzem más fajta ebook a fő termék, tudnál erre is javasolni valamit? Nem írt egyéb (fizetős) szolgáltatást.
5

Mint ahogy a korábbi

rrd · 2014. Okt. 30. (Cs), 14.08
Mint ahogy a korábbi hozzászólók is írták, nem érdemes vackolni vele. A magam részéről én a Leanpubot használom, ahol nemhogy nincs DRM, de még 45 napos visszatérítés is van. Jópár self publish szolgáltatás van a neten, ezek közül is alig akad aki egyáltalán kínál valamiféle DRM-et. Ha nem magyar a célközönség akkor egy ilyen self publishing szolgáltatással jársz a legjobban. A magyar ebook piacról nincs tapasztalatom.
6

Félreértés van

gtoma · 2014. Okt. 30. (Cs), 20.59
mivel nem én akarok másolás védelmet, így hát engem győzködni az értelmetlenségéről, nem túl hasznos. :)

Tehát a kérdés továbbra is fenn áll.

Nem lényeges a nyomtatás, még az sem ha havernak odaadja, csak az a kérdés, hogy felkerül e pl egy torrent oldalra.
7

Fel

Poetro · 2014. Okt. 30. (Cs), 21.41
Akár van rajta védelem, akár nincs. Fel fog kerülni, ha van rá érdeklődés. Ha nincs, akkor nem fog felkerülni, akár van rajta védelem, akár nincs.
8

Névre szóló PDF

T.G · 2014. Okt. 30. (Cs), 21.51
PDF esetén sokszor alkalmazzák azt, hogy minden vásárló névre szóló PDF-et kap, az első/utolsó oldalon ott az illető neve, ha felkerül az anyag torrent oldalra, akkor könnyen tudható, hogy ki volt. És utána perelhető. Ám ha valaki nem sajnálja az idejét és a PDF-ből kiszedi ezt az adatot, akkor így jártunk.
9

Esetleg lehet kevésbé

Joó Ádám · 2014. Okt. 31. (P), 14.05
Esetleg lehet kevésbé nyilvánvaló módon vízjelezni is, vagy hogy egy kicsit megszaladjon a fantáziánk, egyedi fingerprintet kialakítani minden példányhoz sok apró eltéréssel: miliméteres változások a térközökben, árnyalatni különbségek a tinta színében stb. Izgalmas projekt lenne.
10

Vagy egy md5 hash amiről a

rrd · 2014. Nov. 1. (Szo), 10.01
Vagy egy md5 hash amiről a kibocsájtón kívűl nem fogja tudni senki, hogy micsoda.

De ezzel nem válaszoltunk a kérdésre :)

Az egyik self publish szolgáltató csinál olyat, hogy a könyv csak online olvasható és nem lehet se kinyomtatni se elmenteni, se kimásolni belőle. De sajna azóta sem ugrik be a neve, csak, hogy S-sel kezdődik...
11

Megvan: Scribd

rrd · 2014. Nov. 1. (Szo), 12.29
Megvan: Scribd
13

Formátum

gtoma · 2014. Nov. 3. (H), 12.15
Emlékszel esetleg, hogy milyen formátumban volt elérhető a neten?

sima HTML és le volt tiltva a jobb gomb? vagy hogyan oldották meg, hogy csak neten lehessen olvasni?
14

Lementeni

Poetro · 2014. Nov. 3. (H), 12.18
És mióta kell a lementéshez jobb gomb? Ctrl+S iletve Cmd+S is szépen lementi a fájlokat. Maximum JS/CSS-sel lehet benne trükközni valamit.
15

Általában ha ilyen „védett”

kuka · 2014. Nov. 3. (H), 12.39
Általában ha ilyen „védett” oldalt találok, csak puszta szakmai érdeklődésből eljátszadozok vele és letöltöm. (Aztán már törlöm is, mert maga a tartalom általában tök érdemtelen a védelemre és olvasásra egyaránt.) Ha viszont nem szórakozás céljából érdekel, akkor kattintok a RightToClick ikonjára az eszköztáron és máris helyreállt a rend: az én gépemen futó böngésző azt teszi amit én akarok.

Magam részéről én boldog volnék ha olyant tudnék írni, amit bárki is elolvas. Ha pedig megosztanák, kiugranék a bőrömből örömömbe. Vagyis csatlakoznék azokhoz akik görcsölés helyett szemléletváltást javasolnak.
12

Vagy egy md5 hash amiről a

Joó Ádám · 2014. Nov. 1. (Szo), 15.55
Vagy egy md5 hash amiről a kibocsájtón kívűl nem fogja tudni senki, hogy micsoda.


Ez nem oldana meg semmit, mert a megosztás előtt egyszerűen törölnék az egészet a PDF-ből. Az általam írtak lényege épp az lenne, hogy ne tudják, mit kell megváltoztatni a nyomok eltüntetéséhez.

Az egyik self publish szolgáltató csinál olyat, hogy a könyv csak online olvasható és nem lehet se kinyomtatni se elmenteni, se kimásolni belőle.


Ez technikailag nyilvánvalóan kivitelezhetetlen, legfeljebb megnehezíteni tudják, az meg, ahogy Endyl írta feljebb, valójában csak a rendeltetésszerű felhasználást zavarja.
16

Persze jogos. Mindent lehet,

rrd · 2014. Nov. 4. (K), 08.34
Persze jogos. Mindent lehet, csak nehezebb :)
17

Van egy webkit-to-pdf eszköz,

deejayy · 2014. Nov. 5. (Sze), 09.12
Van egy webkit-to-pdf eszköz, még csak kipróbáltam, de nagyjából azt csinálja, hogy parancssorból renderel egy kapott html-t és PDF-et csinál belőle. Végtelen lehetőséget biztosít a nyomon követésre.

Persze megvan a hátránya:
- az egész doksit át kell rakni webkit alkalmas renderelésre
- kell egy szerver oldali lehetőség, amivel futattod az eszközt
- prociidő
- on-the-fly generálás miatt egy kis késleltetés a letöltésnél

Persze van még a PrinceXML is, amit pont erre terveztek (html->pdf), de kicsit borsos az ára (1-1.5m a licensz, ha jól emlékszem).

Illetve körül kell járni jogilag is, hogy mi számít bizonyítható azonosításnak.

Ugyanez LaTeX-szel :)