ugrás a tartalomhoz

Kör alakú profilképek

Radon · 2014. Júl. 31. (Cs), 20.47
Sziasztok!
Azt szeretném elérni, hogy a feltöltött fényképek kör alakban látszódjanak, mint itt pl:
http://www.bucketlistly.com/users/klelle

ezt 2 div z-index-ével el is értem, úgy hogy csináltam egy "lukas" gif-et (round.gif), amit föléteszek, de
- ha a position-t absolute-ra állítom, akkor az oldal méretezésével a kép is vándorol,
- ha a position relative, és a felső gifet odapozicionálom a képre, akkor minden a helyén és működik is, viszont a 2 div-et egymás alá tette, és hiába van mind2 egymáson, 2 kép magasságú helyet foglalnak. Mintha a lukas gif ott lenne alul.
Van-e ennél egyszerűbb megoldás, vagy ezt javítani valamivel?
Köszi

css
#box_1{
      position: relative;
      top: 0px;
      left: 0px;
      z-index: 1;
} 

#box_2{
      position: relative;
      top: -200px;
      left: 0px;
      z-index: 1;
}
<td width='100' style='padding-left:14px;' height='200'>
   <div id="box_1"> <a href='<(pic2)>' target='new'><img src='<(pic)>' border=0 width='200' height='200'></a></div>
   <div id="box_2"> <img src='images/round.gif' border=0 width='200' height='200'>   </div>
</td>
 
1

Linkelted a megoldást :)

Endyl · 2014. Júl. 31. (Cs), 21.05
Ha megnézted volna, hogy a példaként hozott oldalon hogyan csinálták, már tudnád is a megoldást :)
.round {
  border-radius: <kerekítendő elem méretének a fele>;
}
Bővebben:
border-radius
2

de

Radon · 2014. Júl. 31. (Cs), 21.28
de ez a border radius nem takarja ki a kép sarkait. kör alakú keretet ad egy szövegnek, de itt a kép mögött marad. lehet én csinálok vmit rosszul.
3

történelem

Endyl · 2014. Júl. 31. (Cs), 23.11
Bizonyos böngészőknek voltak olyan korábbi verziói (lehet, még van is), amikben az img tageken nem működött rendesen, és kilógott a kép. A megoldás, hogy egy másik tagen belülre rakod a képet és azt kerekíted (ahogyan ezt a linkelt oldalon is csinálják...). És mivel ez egy profilkép, lehet, hogy amúgy is linkelni akarod az illető profiljára, így ha egy a-ba rakod, akkor a kattintható területed is kerek lesz.
4

A megoldas mar sikerult

hb · 2014. Aug. 1. (P), 01.22
A megoldast mar sikerult megkapnod, bar ha ott a linkelt oldal, akkor a tanulmanyozhattad volna a forrast, hogy ott mikepp oldottak meg. Nyugtass meg, hogy ez csak mintakod vagy valami hasonlo, mert ez a <td> elem es a html-be beleirt css tulajdonsagok... Lehet ezt sokkal szebben is. Tobb ilyen temaju iras is van itt a weblaboron.
5

Ha már itt tartunk

Endyl · 2014. Aug. 1. (P), 08.43
A td-vel nincs feltétlenül baj. Ha egy táblázatot jelenít meg a felhasználókról/profilokról, akkor az a célnak megfelelő elem :)

Az inline css már problémásabb, vagy a következetlen attribútum idézőjelezés (hol szimpla, hol dupla, hol semmi; célszerű dönteni az egyik mellett és azt használni mindenhol; számomra a dupla a legpraktikusabb), esetleg a border, width, stb. attribútumok (amik helyett ugye css-t kellene használni).

Illetve, ha az a-n lévő target="new"-val a cél egy új ablak nyitása, akkor a new helyett a _blank a megfelelő érték. (Ha van new nevű browsing context -tab, ablak, keret-, amire hivatkozik, akkor nincs baj vele -esetleg lehetne beszédesebb a neve.)
7

Ez mintakódnak sem túl

bamegakapa · 2014. Aug. 1. (P), 09.48
Ez mintakódnak sem túl megnyugtató, mondom ezt rosszindulat nélkül.
6

Abszolút

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 1. (P), 09.41
8

sok a gond

Radon · 2014. Aug. 1. (P), 20.07
Mi a baj a <td>-vel?
Tudom, hogy divezni kellene, de én mindent table-kbe rakok. ez mekkora gond?
Sajnos a php-html-css-sql tudásom elég régi, mi a hátránya, ha a full oldalam táblákbol áll?

Másik: a linkelt oldalnak megnéztem a forráskódját, de én ott nem találtam semmi használhatót. Mit kell ott nézni?

Sajnos nem áll össze a kör-keretes cucc.
Tudnátok úgy segíteni, hogy teljesen leírjátok mit hova kell?
Van egy <img src='images/profil.jpg'> -tagem és innentől hogy lesz keretben? Mit kell css-be, és mit htm-be?
9

Hajaj :)

Endyl · 2014. Aug. 1. (P), 20.39
A linkelt oldalon azt kell nézni, ahol a kerek képeket láttad. Tehát jobbklikk a kerek képre és a böngésződ DOM inspectorának megfelelő menüpontot kiválasztod (nálam "Elem vizsgálata"), majd megnézed hogy a képre és az azt tartalmazó elemre milyen stílusdefiníciók vannak megadva.

Itt működő, egyszerű kódban láthatod, amit már eddig is leírtam.

A táblázatoknak pedig sok hátránya van, ha normál weboldalon elrendezésre használod őket.
  • Rengeteg html kell a táblázatok leírásához; ebből következik:
  • Nehéz átlátni
  • Nehéz módosítani
  • Nagyobb méretű oldalaknál, sok tartalommal lassan jelenik meg az oldal, mert egy táblázat addig nem jelenik meg a képernyőn, amíg a teljes tartalma be nem töltődött (más elemek esetében az egyes részek is kirajzolódnak folyamatosan)
  • A megjelenítésre való kódod keményen keveredik az ideális esetben csak a tartalmat leíró kóddal, ami tovább fokozza a nehéz módosíthatóságot
  • Akik felolvasó- vagy egyéb segédprogrammal kényszerülnek az oldal olvasására, azoknak táblázatként lesz prezentálva, ami könnyen zagyva kuszasággá keverheti a vizuálisan logikus rendezésűnek tűnő tartalmat.
  • stb
10

köszi.

Radon · 2014. Aug. 1. (P), 21.14
Működik, köszi, nagyon jó!
Köszi mindenkinek a segítséget, meg a többi infót.
11

Látom, valamiért nagyon

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 3. (V), 08.45
Látom, valamiért nagyon haragszol a táblázatokra, mert indulatból írsz.
Rengeteg html kell a táblázatok leírásához
Ha egy dives megoldáshoz hasonlítjuk, igazából csak a <tr> tag-ek miatt van több elem, viszont ha a teljes oldal elemszámához viszonyítjuk, már elenyésző a számuk. Emiatt azok a kijelentéseid, hogy
Nehéz átlátni
Nehéz módosítani
inkább úgy kezdődnek helyesen, hogy "Valamennyivel nehezebb". Igazából csak kódszervezés kérdése.
egy táblázat addig nem jelenik meg a képernyőn, amíg a teljes tartalma be nem töltődött
Ez régebbi IE-knél (7-es) biztosan így van, az újabb böngészők már képesek letöltés közben megjeleníteni a táblázatokat, ezt leellenőrizheted ezen a címen (50 kilobájtonként küld ki egy hatmegás fájlt, a tartalmat egy táblázatba tettem).
A megjelenítésre való kódod keményen keveredik az ideális esetben csak a tartalmat leíró kóddal, ami tovább fokozza a nehéz módosíthatóságot
Amíg egy HTML tartalmaz általános div vagy span elemeket, addig a megjelenítésre való kód mindig keveredni fog a tartalmat leíróval, így ez a kijelentésed irreleváns.
Akik felolvasó- vagy egyéb segédprogrammal kényszerülnek az oldal olvasására
A teljes közönségnek mekkora hányadát teszik ki az ilyen programmal érkezők? Van erről statisztikád a saját oldalaidon? A régi IE-ket többen használják, mégis a legtöbb sitebuilder már nem foglalkozik velük, miért lettek a vakok/gyengénlátók hirtelen ilyen fontosak?


Ez a táblázatos dolog is csak egy a sitebuilderek körében terjedő, nehezen alátámasztható dogmáknak, mint például a következők:
  • a frame-ek rosszak – mégis rengeteg modern oldalon látható az az effekt, hogy a fenti menü az oldal görgetésekor az oldal tetejéhez tapad, ami kísértetiesen emlékeztet a frame-ekre
  • a látogatók nem szeretnek kiegészítőket telepíteni, a natív megoldás jobb – 2008 körül a flash elterjedtsége 98%-os volt, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1,2 milliárd embert nem zavart, hogy kiegészítőt kell telepíteni
  • nagyjából tíz éve divat volt mindent átírni XHTML-re, de ha megkérdeztünk bárkit, hogy ez mire jó, válaszolni nem tudtak – ma sem tudják, már menőbb a HTML formátum
Úgy látszik, ha nincs egy elfogadott vallásunk, akkor csinálunk magunknak.

Mint látható, az általad felhozott érvek jóval kisebb súlyúak, mint ahogy azt a legtöbb helyen beállítani szeretnék, igazából elhanyagolhatóak. Emiatt átírni az oldalt teljesen fölösleges, mert időpazarlás – nem lesz jobb. Persze új site-ot kezdeni már nem érdemes így, mert előnnyel nem jár táblázatok a használata.
12

Indulat?

Endyl · 2014. Aug. 3. (V), 10.44
Azt miből szűrted le, hogy indulataim vannak a táblázatokkal kapcsolatban? Kérdeztek valamit, amire válaszoltam az én nézőpontom és ismereteim alapján, de korábban írtam például, hogy van, ahol a táblázat a megfelelő elem.

A nehéz módosíthatóság és átláthatóság saját tapasztalat. Személy szerint senkinek nem kívánom, hogy egymásba ágyazott táblázatokkal, col- és rowspanekkel zsúfolt layoutot kelljen karbantartania, módosítania. Ez persze nem jelenti azt, hogy divekkel és spanekkel nem lehet telehányni egy oldalt a karbantarthatatlanság és átláthatatlanság szintjéig.

A részletekbeni megjelenítést leelenőriztem az említett címen, és továbbra is csak a teljes oldal letöltésekor jelent meg a tartalom (IE10, FF32).

Ha választhatok, hogy a tartalom leírásához szükséges markupon felül egy szemantikailag semleges (illetve a tartalom részegységeinek megjelölésére szolgáló) elemet használok, vagy egy más, meghatározott, nem odaillő jelentést hordozót a nem tökéletes technológiák miatt szükséges megjelenítés-kisegítésre, akkor az előbbit fogom választani. Függetlenül attól, hogy érdemben értelmezi-e valaki a forrást rajtam kívül. Ha nem, akkor mindegy (bár az, hogy jelenleg ezt jobbára csak a felolvasóprogramok és crawlerek teszik meg, nem jelenti azt, hogy idővel nem lesz más ilyen technológia), ha meg értelmezi, akkor már előrébb vagyok. Plusz számomra is könnyebben értelmezhető.

Felolvasóprogramot nem feltétlenül csak vakok és gyengénlátók használnak. Ugyanakkor nem hiszem, hogy rossz ember lennék azért, mert olyan oldalt szeretnék írni, ha van rá lehetőségem, amit az ilyen programmal érkezők is viszonylag könnyen tudnak használni.

Szerintem nem írtam sehol, hogy meglévő táblázatos oldalt kötelező/érdemes lenne megfontolás nélkül átírni.

Off:
Ami a frame-eket illeti, szerintem elsősorban nem a vizuális hatás miatt problémásak, de biztos csak nem értek hozzá.
13

Azt miből szűrted le, hogy

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 3. (V), 11.23
Azt miből szűrted le, hogy indulataim vannak a táblázatokkal kapcsolatban?
A használt jelzőkből.

A nehéz módosíthatóság és átláthatóság saját tapasztalat.
Amikor elkezdtem dolgozni, évekig dolgoztam táblázatokkal, és nem okozott gondot, szerintem ez csak kódszervezés kérdése.

Függetlenül attól, hogy érdemben értelmezi-e valaki a forrást rajtam kívül. Ha nem, akkor mindegy (bár az, hogy jelenleg ezt jobbára csak a felolvasóprogramok és crawlerek teszik meg, nem jelenti azt, hogy idővel nem lesz más ilyen technológia)
Fölösleges bárminek is több jelentőséget tulajdonítani, mint amennyi szükséges. Ha lenne jelentősége a HTML elemek "szemantikájának", már lenne szolgáltatás, ami kihasználná, de nincs különösebb.

Ugyanakkor nem hiszem, hogy rossz ember lennék azért, mert olyan oldalt szeretnék írni, ha van rá lehetőségem, amit az ilyen programmal érkezők is viszonylag könnyen tudnak használni.
Arra szerettem volna célozni, hogy miért emeled ki ezt a kisebbséget, vannak mások is, akiket ugyanúgy lehetne "védeni". Ráadásul a felolvasóprogramokat és úgy általában ezt a témát szinte kizárólag csak a táblázatok kapcsán szokták a kollegák előhozni, az utóbbi években is legfeljebb egy-két blogmark volt erről, máskor hajlandóak vagyunk erről elfelejtkezni.
14

A használt jelzőkből. Akkor

Endyl · 2014. Aug. 3. (V), 12.52
A használt jelzőkből.

Akkor nem jól sikerült. Ezért praktikátlan a távkiértékelés (plusz indulatok hiányában is képes kelteni azokat; ha nem ez a célunk, jobb kerülni).

Ha lenne jelentősége a HTML elemek "szemantikájának", már lenne szolgáltatás, ami kihasználná, de nincs különösebb.

Vagy az is lehet, hogy ha következetes szemantikával épülnének az oldalak, akkor már lenne rá szolgáltatás. Nem hiszem, hogy jó hozzáállás az ujjal mutogatás, és pláne nem hoz haladást. (Amíg nincs szemantika, nem írok feldolgozót. <-> Amíg nincs feldolgozó, direkt szembe megyek a szemantikával.)

Arra szerettem volna célozni, hogy miért emeled ki ezt a kisebbséget, vannak mások is, akiket ugyanúgy lehetne "védeni".

Miért hozzam ide offként azokat, akikre nincs negatív hatással a táblázatok használata?

Ráadásul a felolvasóprogramokat és úgy általában ezt a témát szinte kizárólag csak a táblázatok kapcsán szokták a kollegák előhozni, az utóbbi években is legfeljebb egy-két blogmark volt erről, máskor hajlandóak vagyunk erről elfelejtkezni.

Akkor majd igyekszem blogmarkolni minden cikket, amit a témában olvasok.
15

Vagy az is lehet, hogy ha

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 3. (V), 13.35
Vagy az is lehet, hogy ha következetes szemantikával épülnének az oldalak, akkor már lenne rá szolgáltatás.
Amikor például a css animációk még csak előtaggal voltak elérhetők a böngészőkben, már használta őket boldog-boldogtalan, mert nyilvánvaló volt az előnyük (többek között kisebb erőforrásigény a korábbi, javascriptes megoldásoknál). A "szemantikus" elemeknek szinte egyáltalán nincs ilyen hozadéka, ha lenne, már lenne rá szolgáltatás, és megérné használni őket. A HTML 5 specifikációjában sem adnak különösebb mankót, hogy miben lesz bárkinek jobb, ha használják ezeket.
»Arra szerettem volna célozni, hogy miért emeled ki ezt a kisebbséget, vannak mások is, akiket ugyanúgy lehetne "védeni".«
Miért hozzam ide offként azokat, akikre nincs negatív hatással a táblázatok használata?
Itt arra gondoltam, hogy ott is lehetne felhozni érveket a kisebbség mellett, amikor egy kollega kijelenti, hogy ő mondjuk IE 10 alatt nem támogat senkit (pedig a StatCounter szerint az IE9 még nagyjából 5% körül áll).
16

Itt arra gondoltam, hogy ott

Endyl · 2014. Aug. 3. (V), 13.55
Itt arra gondoltam, hogy ott is lehetne felhozni érveket a kisebbség mellett, amikor egy kollega kijelenti, hogy ő mondjuk IE 10 alatt nem támogat senkit (pedig a StatCounter szerint az IE9 még nagyjából 5% körül áll).


Ezt a kijelentést lehet tudatos döntésként értékelni, amit többek között mondjuk a látogatók demográfiájára is alapoztak.

Ha ellenben azt mondja, hogy csinált egy tök jó oldalt, IE10-ben remekül működik, akkor fel lehet hívni a figyelmét, hogy vannak ám más böngészők is, js, képek, stb. nélkül internetezők is. Bár állítólag egy tissztességesen megtervezett oldalt a régi böngészők is értelmezhetően jelenítenek meg, csak kerekség, átmenetek, animációk nélkül, így legfeljebb a szépérzékük kielégítése szenved hátrányt az azt használóknak.
17

uncsi

bamegakapa · 2014. Aug. 3. (V), 22.58
Bazze, nem hiszem el, komolyan, hogy 2014 közepén a Weblaboron arról megy a vita, hogy táblázatokkal vagy anélkül csináljunk-e layoutot. Az elmúlt 20 évben minden lehetséges módon le lett folytatva ez a hülyeség, minden létező pro és kontra érv mindkét oldalról és azok minden lehetséges permutációja ott van az interneten. El lehet olvasni.

Aki még most is táblázatot használ layoutra, annak szólunk, hátha csak még nem tudta. Ennyi. Ha nem érdekli, és ő már csak azért is táblázatot akar használni, mert az 20 éve is milyen jó volt, hadd csinálja, nem lehet rajta segíteni.

Mondjuk nemtom minek írtam. Ez is csak zaj, pedig elég nagy a lárma így is. Elnézést.
18

Nem, nem erről szólt a vita,

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 08.38
Nem, nem erről szólt a vita, olvasd el figyelmesebben.
19

Valóban nem erről szólt a

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 11.34
Valóban nem erről szólt a vita, innen indult (#11), utána áttértél a szokásos mantráidra. Dogmázol megint, meg vallásozol, de szerintem te vagy itt az egyetlen hittérítő, aki folyton a dogmáit szajkózza, boszorkányt üldöz, bármiről legyen is szó.