ugrás a tartalomhoz

Hierarchikus menü AJAX-DOM-CSS segítségével

Anonymous · 2006. Már. 15. (Sze), 00.20
Sziasztok!

Ajánlom figyelmetekbe az alábbi oldalon található hierarchikus menüt, ami az AJAX és a DOM előnyeit használja ki, továbbá az adott szint alatti ágak csak a szülő kinyitása után töltődnek le, ami az extrém nagy méretű fák vagy jogosultság kezelés esetén lehet hasznos. Az ágak definíciója XML alapú.
http://dzoli.fw.hu/tree
Firefox és Explorer alatt 99,9%-ban ugyanazt kaptam.
A végeleges verzió elkészítése előtt kérném a véleményeiteket és javaslataitokat.
 
1

Szep!

chop · 2006. Már. 15. (Sze), 00.43
Gratula, jo stuff!
2

Hmm...

janoszen · 2006. Már. 15. (Sze), 00.46
Semmi nem jelenik meg. Tök fehér képernyő... Jaaa! Ki van kapcsolva a JA! Na, a keresőgépek kb ennyit látnak majd belőle. Egyébként nagy dicséret, egy ilyen treecontrollra már régen szükségem volt. De feltehetőleg át kellene dolgoznom, mert szeretném, ha hozzáférhető lenne. De tényleg szép munka.

Egyébként gyors kérdés: ennyi referenciával miért nem veszel egy domaint?
6

A keresők és a JavaScript

Anonymous · 2006. Már. 15. (Sze), 11.51
Természetesen mint minden új csili-vili funkció ez is JavaSript és mostanában AJAX alapú is, tehát ha valaki kikapcsolja a JS-t, akkor nyilván nem működik.
A keresők természetesen nem látnak a fából semmit, viszont nem biztos, hogy az oldal szempontjából releváns egy több száz kifejezést tartalmazó menü, aminek adott esetben semmi köze a tényleges tartalomhoz.
A fejlesztési szempont az volt, hogy egy adatbázisban szimulált fájlrendszer 600-2000 elágazása ne töltődjön le állandóan a kliensre, hanem folyamatosan szépen a meglátogatott szintről lefelé. Ráadásul így megvalósítható egy eléggé bonyolult jogosultság kezelés is (pl NTFS).
Természetesen szerver oldalról megoldható, hogy az egész fa kimenjen HTML-be, viszont az a 9Kb-os problémán is túlmutat.
7

Amass

Edit · 2006. Már. 15. (Sze), 12.28
Én már egy ideje gondolkozom azon, el kellene kezdenem gondolkozni azon...:)

...hogy hogyan lehetne egy ilyen fa-menüt összerakni Brad Neuberg Amass rendszerével. Azaz a fa menüpontjait csak egyszer kelljen kiküldeni HTML-be, utána Flash-ben tároljuk a felhasználó gépén. E-learning rendszerekben (tízezer oldalas tananyag) nagyon jól lehetne használni.

Végül is azért nem álltam neki, mert úgy gondoltam, nem tudok egyedül egy ilyet fejleszteni, karbantartani. Egy ajaxos alkalmazáshoz keretrendszer kell, és még az is nagy döntés, hogy az ember melyik platform mellett tegye le a voksot - én a Yahoo felé hajlok, egyszerűen a mögöttük álló programozói kapacitás miatt.
3

Szép munka...

-zsolti- · 2006. Már. 15. (Sze), 00.46
...s bár nem értek a JavaScripthez, ezért félve kérdezem meg: biztos, hogy nem lehetne ezt egyszerűbben? A 9 kB nekem soknak tűnik egy menürendszerért.
5

9Kb

Anonymous · 2006. Már. 15. (Sze), 10.46
Igen a 9Kb lehet hogy sok, de kommentek és fölös tab meg spaceek nélkül már csak 7Kb, amit még tovább lehetne optimalizálni. Persze kérdés, hogy egy céges környezetben, ahova ez elsődlegesen készült mennyire van jelentősége. Mindenesetre egy hasonló JS-es megoldás 40KB volt, ami persze kicsit többet tudott de ez a 9KB még eléggé béta.
8

Cool

Pal_ur · 2006. Már. 15. (Sze), 12.42
Nagyon tetszik!
9

Szint

Bártházi András · 2006. Már. 15. (Sze), 14.55
Érdemes lehet az első x szintig már az elején leküldeni a fát, a felhasználói élmény talán egy kicsit jobb lesz, s a kommunikáció sem nő meg annyival. Esetleg minden almenünél még annak az almenüjét is le lehet küldeni. Plusz talán át lehet alakítani JSON-ra, akkor a kliens oldali feldolgozás jelentősen egyszerűsödik - a szerver oldalon pedig nem akkora feladat.
10

Hozzászólások

Domokos Zoltán · 2006. Már. 16. (Cs), 18.52
Köszönöm mindenkinek a véleményét.