ugrás a tartalomhoz

Oldal fejlesztési ötletek és tanácsok

Anonymous · 2006. Már. 4. (Szo), 01.35
Üdv!

Tőletek szeretnék kérni egy pár tanácsot egy igen jó kis oldal felépítéséhez, ami legyen biztonságos de gyors és könnyen használható is.....
php, és mysql környezetben.

Nos először a naplózást mindenképpen meg valósítom majd, de vajon azt is belevegyem majd h ha vmi hibát kiír a php, vagy ugysem fog ha letesztelem és utánna sem?

Érdemes midnent naplózni?, pl.: h egy felhasználó új hozászólást csinál vagy épeen az index.php-ról a login.php-ra megy, és számuljunk kb. 1000 felhasználóval összesen és napi olyan 100-200-al és ebből mondjuk 50 rendesen részt vesz az oldalon akkor nem lesz túl hosszú és nagy ez a mysql tábla?

ő és pl. miket érdemes létrehozni az admin felületen, hogy jó sok mindent tudjak csinálni és letiltani?

4 mb mysql áll a rendelkezésemre ez mire elég?

olyat h lehetne megvalósítani mint pl. a drupalnál h az index.php csak pl. 4 fügvényből áll meg 2 include-ból, mert valami hasonlót szeretnék h mindig beágyaz valamit vagy mi?

Előre is köszünöm.
Üdvözlettel:

Csaba...
 
1

mit szeretnél konkrétan?

Anonymous · 2006. Már. 4. (Szo), 09.31
Megcsinálod a login rendszert és mit védessz vele? pl egy fórumba való belépést? Ha igen akkor Az Admin usernek érdemes adni egy moderálási jogot hogy utólag át tudja szerkeszteni a szöveget. Érdemes egy User Bann jogot ha valaki má nagyon káromkodik :); az a rengeteg naplózás az felesleges énszerintem legalábbis(mármint az hogy ki hova lépked az oldalon belül) Azt viszont naplózhatod hogy ki milyen névvel jelentkezik be: pl ha valaki Nagyon be akar jelentkezni az Admin user nevével azt jó ha tudod. A 4mb MYSQL az egy kisebb fórumhoz tökéletesen elég viszont ha hosszabb életű dolgot tervezel meg még naplózol is bele (és a nagyon régieket nem törlöd) akkor egy idő után több lesz. Persze ha mondjuk rendszeresen törlöd a 2-3 hónapnál régebbieket sztem bőven elég.
3

naplózás

winston · 2006. Már. 4. (Szo), 11.22
Mi lenne, ha mondjuk nem sql-be naplóznál, hanem szöveges fileba? általában azért azzal szokott menni. Így nem fogyasztod az sql tárhelyed, és mivel úgyse kérdezed le olyan sűrűn, az se baj, hogy lassabb, mintha sql-ről kérdeznéd.

W.
14

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 10. (P), 03.27
Azert ez a szovegfile-ba iras felvet egy komoly problemat: mi van akkor, ha egyszerre tobb process nyitja meg irasra a logfile-t?.. Szerintem bibi. Tudtommal a textek nem szeretik, ha tobben molesztaljak oket egyszerre.

udv,
chop
15

tudtommal

Bártházi András · 2006. Már. 10. (P), 08.39
Úgy tudom, hogy Linux alatt a hozzáfűzés atomi művelet.

-boogie-
16

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 10. (P), 14.40
nem tudom, valoszinuleg igazad van, meg evekkel ezelott olvastam valahol, hogy vigyazni kell ezzel a megoldassal a fentiek miatt.
2

<Nincs cím>

janoszen · 2006. Már. 4. (Szo), 11.03
Üdv!

Szerintem, amit érdemes megcsinálni, de csak akkor, ha igényes fejlesztő vagy, az a PHP és JavaScript hibák szerver oldali naplózása. Megkönnyíti a hibakeresést.

Ezen felül szerintem, egy látogatottság számláló se rossz dolog, ha nem is felhasználói oldalon.

Ezen felül érdemes még odafigyelni, hogy a JS-t használsz, akkor diszkrét JS-t használj, mert megnöveli a használhatóságát viszont nem okoz hozzáférhetőségi problémákat.

Egy céges honlapnak is bőven elég a 4 MB, max majd fél évente egyszer ki kell exportálnod a logfájlokat. De ez szerintem, nem probléma.

Ha a végfelhasználót is akarod tudni beléptetni, akkor mindenféle képpen el kell tárolnod az e-mail címét, felhasználónevét, jelszavának a kódolt változatát.

Egyébként ha központi kiszolgálást szeretnél, akkor nézd meg a rövid webcímekről szóló cikket és az állományok kiszolgálását PHPból.

Remélem, segített valamit ez a hevenyészve összedobott gondolatsor.
4

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 4. (Szo), 16.07
Ok, kössz a sij választ.

át egy ilyen portál szerűséget szeretnék, perste nem olyat h beállítom h holvan pl. a menü hanem olyat ami egy csomó mindent tud pl. témáknál szvazaás cikkek pályázatok szvazaás meg ilyesmik meg egyzerű fejlesztés.

Kössz
5

<Nincs cím>

janoszen · 2006. Már. 4. (Szo), 17.12
Remélem sok időd és/vagy sok pénzed van. És mondjuk egy rakás szaktudás sem árt. Egy portált egyáltalán nem kis dolog összerakni. Egy programozónak jól megcsinálni akár több hónapnyi munka lehet. És akkor profi progamozóról beszélünk. A kérdésből azt vettem ki, hogy Te nem vagy annyira az. Szóval lehet, hogy egy kész megoldással jobban jársz.
6

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 4. (Szo), 17.18
ezt pl. én csitam gyorsan: és kicsit gagyi is nem akart túl jó oldalt: http://finald.uw.hu

pl. vmi olyastmit mint a weblabor olyasmit szeretnék csak több lenne a fórumozás napi szinten rendesen menne meg egy két + szolgáltatás végülis egy játék szerveről szólna amit mi üzemeltetünk és arról lenne az oldal, de igen jónak kjée lennie.
7

uhh

winston · 2006. Már. 4. (Szo), 17.46
vmi olyastmit mint a weblabor

uhh... hát nem akarlak elkeseríteni, sem pedig rosszmájú nem szeretnék lenni, de a kérdésed alapján azt kell, hogy mondjam, hogy kezdd valami egyszerűbbel. Ha egy igazán profi portalt akarsz összehozni, akkor annak hátom módja van:

1. tanulsz. sokat. gyakorolsz. sokáig. idővel meglesz a tapasztalatod, hogy egy olyat összehozz
2. fizetsz érte. vannak emberkék, akik ezzel foglalkoznak. ők tuti profi módon megcsinálják, de azzal kalkulálj, hogy minél profibb, annál drágább. ne 5-10 ezer forintra számíts
3. valami cms rendszert használj. (drupal, joomla) ez ugyan igényel némi ismeretet, de közel sem annyit, mint az 1. megoldás, és mivel ezek (jórészt) ingyenesek, a pénztárcád sem vágja földhöz. amivel vigyázz: ezek a rendszerek a maguk nemében akár egész kiforrottak is lehetnek, de megvannak a korlátaik és a hibáik, amiket nem fogsz tudni kiküszöbölni.

maradok tisztelettel:
W.
8

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 4. (Szo), 19.10
Idézet a finald.uw.hu oldalról:
Adományok:
Itt lehet adakozni az oldalra, hogy jobb legyen még ennél is: Admonányok
vagy aki Nagykanizsán lakik az az oldal tulajdonosának is athat pénzt Szalay Ádám-nak. Minden pénzt jól jön legyen az 200 vagy 1000 Ft.


Hát ez nagyon komoly... :)
9

utalás

Carter · 2006. Már. 4. (Szo), 22.05
Hová lehet utalni?
10

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 5. (V), 00.40
Nah ez csak azért van h jöjjön egy kis haszon, aki ismeri a tulajt mivel ez a baráti társaságnak készült... :)
11

node kérem

winston · 2006. Már. 5. (V), 00.55
és szerinted tényleg lesz aki ilyen módon ad? :) ehh... lol

W.
12

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 5. (V), 03.38
nem hinném:D

de máshogy hogy adnának:
http://finald.atw.hu
még ez van belinkelve:)
13

adnak

winston · 2006. Már. 5. (V), 13.02
az emberek hajlamosak pénzt adományozni másoknak bizonyos olyanfajta ellenszolgáltatásokért, hogy valamilyen terhet leveszel a vállukról, és elvégztel helyettük bizonyos teendőket (értsd: munka, fn., lásd: értelmező kézi szótár)

W.