ugrás a tartalomhoz

Hogy tudom lekérdezni,hogy az adott tárhelyen milyen az adatbázis?

lillilla · 2014. Már. 18. (K), 00.07
Félek,hogy inkább tárhely/php kérdés,mintsem adatbázis, de azért megpróbálom. Az egyik órámra saját fapados cms-t próbálok csinálni, de valahogy le kellene ellenőriznem az adatbázist és ennek függvényében,ha megfelelő,akkor elindul az install.php, ha nem,akkor kiírja,hogy nem megfelelő az adatbázis.
Ehhez kellene nekem tudnom valahogy letapogatni,hogy mi tartozik az adott szerverhez, viszont nem tudom, hogy milyen adatokra van szükségem. Ebben szeretnék segítséget kérni.
Ha én sima mysql-t használok(azért,mert még csak ezt tanultuk) akkor honnan és milyen adatokra van szükségem? Gondolom,kell valami verziószám, de minek a verziószáma, honnan tudom elérni php-val, és milyen egyéb dolgok vannak egy adatbázisban,amiket le kell ellenőrizni,hogy felrakhassak egy saját cms-t?

Ha ezt sikerül kinyernem,akkor mivel kell összehasonlítanom? Honnan tudom,hogy mi az alapkövetelménye a saját cms-emnek? Igazán jól jönne valaki,aki ért hozzá. Köszönöm előre is.
 
1

Honnan tudom,hogy mi az

Greg · 2014. Már. 18. (K), 07.34
Honnan tudom,hogy mi az alapkövetelménye a saját cms-emnek?

Hat ha ezt a kerdest komolyan gondoltad, akkor eleg nagy gondok vannak.
2

Letárolt verziószám

tisch.david · 2014. Már. 18. (K), 08.21
Kedves Lillilla!

Azt, hogy hol és hogyan éred el a saját adatbázisodat, nyilván valamilyen config állományban el kell tárolni.
Ha arra van szükséged, hogy a CMS-ed által használt adatbázist verziózd és induláskor mindig a CMS által megkívánt verzióra frissítsed, akkor valahol (pl. az előbb hivatkozott config állományban) tárolnod kell a CMS aktuális verzióját, és az adatbázisban is célszerű az adatbázis verzióját tárolni egy táblában.
A kettő segítségével már megtudhatod, hogy "mennyi az eltérés" a valós és a kívánt állapot között, és le tudod futtatni a frissítéshez szükséges UPDATE scripteket.
Persze az information_schema lekérdezésével is fel lehet térképezni a struktúrák állapotát, de szerintem ez jóval macerásabb.

Üdvözlettel:

Dávid
3

Csatlakozom

Nagy Gusztáv · 2014. Már. 18. (K), 08.21
4

Verzió

vbence · 2014. Már. 18. (K), 09.20
Minimum verziónak kitűzhető amin éppen fejlesztesz. Ezen kívül tesztelhetsz persze régebbi verzión is. 4.x-el nem igazán érdemes foglalkozni, 5.x pedig tuti elég mindenre amit használsz (hacsak nem használsz advancedebb fícsöröket, mint partícionálsz, geospacial indexelsz, vagy valami speckó storage enginre nem támaszkodsz, mint a federated).
SHOW variables LIKE '%version%'
...megmutatja neked az összes verzióval kapcsolatos változót,
SHOW variables LIKE 'version'
(százalékjelek nélkül) pedig megjeleníti "a" verziót. Ezt még tanácsos szétdarabolnod, az első pont előtti részre (főverzió) és az első és második pont közötti részre (alverzió).
5

phpMyAdmin

Hidvégi Gábor · 2014. Már. 18. (K), 09.27
Bocs, nem olvastam el rendesen, mit kérdeztél.