ugrás a tartalomhoz

SQL date mezo emelese 1 nappal

peterm1 · 2014. Feb. 20. (Cs), 15.16
Sziasztok,

milyen paranccsal tudnám egy "2014-02-21 10:00:00" formátumú dátum idő mezőnek emelni 1 nappal az értékét,de úgy hogy soknak egymás után.

pl. 100 sornak, de mindegyik 1 nappal kövesse az előzőt

id 1 "2014-02-21 10:00:00"
id 2 "2014-02-22 10:00:00"
id 3 "2014-02-23 10:00:00"
id 4 "2014-02-24 10:00:00"
id 5 "2014-02-25 10:00:00"
....
stb.

update tablanev set datum = ?
 
1

Date functions

Poetro · 2014. Feb. 20. (Cs), 15.28
2

A pontos parancsot be tudnád

peterm1 · 2014. Feb. 20. (Cs), 19.27
A pontos parancsot be tudnád írni kérlek? Az internet belinkelésével nem jutok előrébb.
3

Nem az "internetet" linkelte

Endyl · 2014. Feb. 20. (Cs), 20.51
Nem az "internetet" linkelte be, hanem a választ a kérdésedre, ha hajlandó lettél volna elolvasni. Kicsit közelebbi link, de még ehhez is olvasnod kell sajnos.
4

De bizony a mysql könyvet

peterm1 · 2014. Feb. 20. (Cs), 21.05
De bizony a mysql könyvet linkelte be, ahelyett, hogy segített volna a pontos query leírásában. Hihetetlen paraszt lett minden szakmai fórum.

Érthetetlen, hogy azok akik 30-40 évesek, 10+ év programozói tapasztalattal, olyan nagyképűen, tudásukkal fölényeskedve tudnak válaszolni, hogy az embernek el megy a kedve mindentől.

Nem tudom miért a fölényeskedés, miért nem lehet ténylegesen segíteni a konkrét válasszal, miért kell odab@szni egy linket, hogy "nesze paraszt olvassá'" nekem is 10 évbe fájt megtanulni.

Örülök, hogy a barátod segítségére sietsz, ettől függetlenül, jobb lett volna a konkrét segítség.
Megpróbálom összekukázni a parancsot. Azért hátha idetéved egy szerényebb, kedvesebb, jó szándékú fórumtárs.
5

Mit fogok ezért kapni?

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 20. (Cs), 21.27
Kedves peterm1!

Abszolút meg tudom érteni a helyzetedet, hisz bevallom, sokszor én is a generálója vagyok (elég csak belenézni a Követőmbe), és ezért már megkaptam a magamét, de jóvá még nem tettem semmit. Mi, harmincas éveink derekán lévő (és idősebb) programozók látszólag behozhatatlan előnnyel rendelkezünk, ami mindenképp igazságtalan veletek, fiatalokkal szemben.

Kérdem én, miért kéne mindenkinek végigjárni a szamárlétrát? Mindenkinek joga van tudni a választ a feltett kérdéseire! Kinek jó az, ha megnézed a dokumentációt, ott esetleg további érdekes dolgokat találva? Nem egyszerűbb feltenni egy fórumon a kérdést, hogy ott a tapasztaltabb kollegák az esszenciális választ adják meg?

Ha tovább gondoljuk a fenti gondolatmeneted, úgy vélem, akkor lehetnénk egálban, ha ezentúl átutalnám a számodra a havi béremet. Ehhez nem kérek mást, csak írd meg a bankszámlaszámodat.
10

Minden junior programozó alá

bamegakapa · 2014. Feb. 20. (Cs), 23.02
Minden junior programozó alá két-három szeniort kellene felvenni, akik megfelelően tudnák támogatni a munkájukat. Persze ingyér, hiszen nekik már elég idejük volt eddig is pénzt keresni, másoknak is meg kell adni a lehetőséget!
7

Nincs egy perced elolvasni az

Endyl · 2014. Feb. 20. (Cs), 21.49
Nincs egy perced elolvasni az első sort, ami a linkem megnyitásakor megjelenik?
DATE_ADD(datum, INTERVAL mennyiseg egyseg)
Nem hinném, hogy fölényeskedés lenne, mert amikor olyan kérdést teszel fel, amire a választ 5 perc alatt megkapod úgy, hogy rákeresel arra, hogy "mysql date add", és ez kidob rengeteg példát és a hivatalos doksit (aminél pontosabb választ úgysem kapsz), akkor nem tudom mire számítasz, ha nem arra, hogy RTFM. Igazából ez a négy betű is korrekt válasz lett volna; a pontos link külön kedvességnek értékelendő.

Ha viszont személyi dokumentációolvasó és fordító titkárra/titkárnőre van szükséged, akkor adj fel álláshirdetést.

Jövőbeli kérdéseid feltevése előtt ajánlom figyelmedbe a kérdésfeltevés megfelelő módjának elsajátítását, aminek követése egyébként meg is spórolta volna a kérdés feltevésével és a válaszra várással töltött időt egy kb. azonnali megoldással :)
8

Tanító néni, mondja már meg,

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 20. (Cs), 22.00
Tanító néni, mondja már meg, mi van a táblára írva!!!
9

Remek link, nagy kedvencem.

bamegakapa · 2014. Feb. 20. (Cs), 22.59
Remek link, nagy kedvencem. Ez és ez a rész különösen idevág, mielőtt a kérdező megint reklamálna, hogy miért fárasztjuk szegényt ilyen hosszú olvasnivalóval, rabolva a drága idejét.

Szégyellhetjük magunkat, hiszen mindenki tudja, hogy 10+ év tapasztalat után nincs is más dolgunk, mint a kezdők helyett elolvasni a kézikönyvet, akiknek így már nem kell, és ennek köszönhetően kibontakoztathatják szárnyaló zsenijüket. Le az undorító, beképzelt, fölényeskedő seggfejekkel, akik meg akarják tanítani szegény, szerencsétlen, jobb sorsra érdemes fiatalokat halászni, ahelyett, hogy halat helyeznének a szájukba, előre megrágva.
6

En sokkal szerenyebb (tudasu)

mahoo · 2014. Feb. 20. (Cs), 21.33
En sokkal szerenyebb (tudasu) vagyok az itt megszolaloknal ezert kiprobaltam valamit:

google: "mysql add one day to date" (kb. ezt irtad magyarul)

Bakker, 1. talalat mar nyert is!
11

Kedves mindenki. Igen

peterm1 · 2014. Feb. 21. (P), 00.33
Kedves mindenki.
Igen rákerestem, igen lefuttattam sok parancsot, igen lefuttattam DATE_ADD nélkül (datum, INTERVAL mennyiseg egyseg), nem működött, nem tudtam mit rontottam el, rákerestem gugliban szakmai fórumra, ezt dobta, gondoltam másnak ez csípőből megy.


Az meg hogy most rám támadtok, túldramatizálva a dolgot, meg hogy a fizetéseteket akkor oda kell adni, mert egy sort kérdezett valaki, kissé nevetséges.

De persze minél jobban dramatizálsz, a hatásvadász önsajnálatoddal, hogy akkor most veszélyben a szakma, mert valaki egy query-t merészelt kérdezni.


Nem kezdhetek úgy egy kérdést, hogy leírom a teljes előzményét tegnap óta, miket kerestem és találtam google-lel, miket futtattam a phpmyadminban stb.

Nekem ez evidens, meg az, hogy nem születik mindenki 150-es IQ-val, meg nincs mindenkinek 20év tapasztalata manualok olvasgatásával.


A fórum arra való, hogy kérdezzünk, és akibe szorult annyi intelligencia, hogy nem egyből a fizetését meg az állását kezdi félteni vicceskedve, akkor az válaszol.

Ehhez képest összefutott a coder falu, hogy jajj Istenem, itt egy intruder b+, azonnal ugassuk le hogy RTFM, megg guglizzá' b+!

Kössz a segítséget.

A fizetésedet meg inkább ajánld fel a wikipedianak.
12

Kedves peterm1

Poetro · 2014. Feb. 21. (P), 01.17
Mivel a fentieket a kérdés feltevésében nem írtad le, nem tudtam ezeket feltételezni. Továbbá azt sem tudom, milyen SQL motorod van, feltételeztem, hogy MySQL, de persze tévedhettem is ezügyben, gondoltam hátha kiderül valami, amit elfelejtettél leírni. Én magam nem foglalkoztam az utóbbi 3-4 évben SQL-lel, de tudom, hol kell keresni a dolgokat, ezért bátorkodtam adni egy linket, ahol magad is esetleg megtalálod a választ. Sajnálom, hogy nem sikerült. Gondolom órákat próbálkoztál az oldalon felsorolt releváns parancsok kipróbálásával, és mégsem sikerült. Sajnos azt sem sikerült leírnod, hogy mivel próbálkoztál, és milyen eredményre jutottál az egyes próbálkozásaiddal.
Sajnos, aki nem a megfelelő kérdést teszi fel, nem fog megfelelő választ sem kapni.
13

Sokkal több segítséget

Endyl · 2014. Feb. 21. (P), 01.32
Sokkal több segítséget kaptál, mint amennyit a hangnemed alapján megérdemelnél. Még egyszer megpróbálom megvilágosítani neked a helyzetet:

1.
Nem kezdhetek úgy egy kérdést, hogy leírom a teljes előzményét tegnap óta, miket kerestem és találtam google-lel, miket futtattam a phpmyadminban stb.

De, pontosan ezt kellene tenned, hogy tudjuk mivel próbálkoztál már (és azt ne ajánljuk (elkerülve az időpazarlást), vagy máshogyan), vagy hogy egyáltalán próbálkoztál, és nem csak bérniggernek nézel minket, várva a sültgalambot.

2. Mindezek ellenére Poetrotól pontos választ kaptál, linkkel megtoldva, ahol megtalálható a neked szükséges funkció részletes leírása számos példával. Igen, ehhez sajnos kb. öt percet olvasnod kellett volna, de ez a szakma már csak ilyen (sőt, néha hosszú órákat is bújni kell a doksikat, fórumokat (olvasva a már korábban megválaszolt kérdéseket), stb., szóval ha ez nincs az ínyedre, és teljesen elmegy tőle a kedved, akkor könnyen lehet, hogy te is és a szakma is jobban jár, ha megfontolod, hogy jó választás-e ez a részedről).

3. Az ezt követő fröcsögésed ellenére egyre szájbarágósabb válaszokat kaptál, amiket ha tudnál megfelelő hozzáállásal feldolgozni, akkor látnád, hogy mind segítő szándékú, még ha nyers is (de még így is sokkal kedvesebb az általad mutatottnál). A linkelt oldalak nagyban hozzájárulnának épülésedhez, ha hajlandó lennél értelmezve elolvasni őket.

4. Itt szerintem senki nem félti a fizetését senkitől (különben nem járnánk ide megválaszolni a korrekt, láthatólag tanulni akaró (és nem "kódot írjál ingyen és azonnal, különben bunkó vagy" hozzáállású) emberek jól feltett, korrekt kérdéseit ingyen és bérmentve, a szabadidőnket rááldozva), de pláne nem olyanoktól, akik nem tudnak keresni vagy dokumentációt olvasni/értelmezni.

Én a helyedben kicsit magamba szállnék, megemészteném a történteket és linkelteket, és a következő kérdésemet korrektebbül tenném fel.

További szép napot!
14

Az a baj hogy egy ilyen

peterm1 · 2014. Feb. 21. (P), 02.43
Az a baj hogy egy ilyen vitába kell belemenni ahhoz hogy valaki "kiköhögjön" egy egyszerű query-t.

Kérdeztem valamit, erre kaptam egy rtfm linket.
Erre kértem írja le a konkrét segítő választ. Majd megjelent a "csűrhe", hogy mégis mit képzelek, hogy egy fórumban fel merek tenni egy kérdést.
Ennyi spúr, a tudásával fukarkodó embert ritkán lát az ember, de egyre több van.
Mintha éhenkorászokból állna az összes szakmai fórum és aki kérdezni merészel, az azonnal menjen az anyjába és olvassa végig a manuálokat. Akkor minek segítesz? Azzal nem segítesz, hogy belinkeled (aki belinkelte) a "Date and Time Functions"-t, ahol vagy 50 parancs van.
Aki nem tud angolul az dögöljön meg?

Egy dolgot nem értek, Minek jön ide "segíteni" bárki - és most téged idézlek: "ingyen és bérmentve, a szabadidejét rááldozva", ha ez terhes neki.

Bérniggernek néznék bárkit?
Bár nem ismerem ezt a kifejezést, de kissé messzire mész, hiszen egy szimpla query-t kérdeztem, erre jössz habzó szájjal, hogy te amúgy mekkora király vagy, mert ingyen segítesz.

Ne segíts. Nincs annál szánalmasabb, mint amikor valaki úgy segít másoknak, hogy aztán várja hogy körbeudvarolják.

Nem értem, ha ilyen drága a szabadidőd, akkor miért jössz ide kioktatni?
Nem célom hogy paraszt módon visszaszóljak, csak nem segítség, ha valaki 50 db parancsot belinkel.
Elhiszem, hogy segíteni akart, de én a második hozzászólásommal, úgy gondolom nem voltam sétő, hiszen megkértem a konkrét parancsra világítson rá.

Azt hiszem kiválóan példázzátok a "Dögöljön meg a szomszéd tehene" magyar virtust.
Nem tudom ez honnan, jön de valahogy mindig is irritált ez a másik ember is szívjon és csessze el az idejét, mert nekem sem segített senki annak idején. Ez az igazi paraszt hozzáállás, és ezt nem csak rád értem, hanem mindenkire akik féltik a tudásuk, féltik a munkájuk. Ez előjön a könyvelőktől a programozókig mindenhol.

Ez valahol a 21.század és az internet egy hátulütője, hogy hihetetlen könnyű szakmai kérdésekre választ kapni, a nélkül, hogy tanfolyamokat vagy főiskolát, egyetemet kellene elvégezni. Megkérdezzük és válaszolnak rá.

Persze mint itt is látható, szerencse kérdése, hogy egy korrekt ember van az oldalon vagy egy olyan aki kikéri magának, hogy valaki szeretne egy konkrét választ.

Még egyszer mondom, az első emberke biztos segíteni akart, természetesen elhiszem, de 50 parancsot végigpróbálgatni, ráadásul rendre el is rontom a szintaxist, hosszú idő. Persze tudom, szívjak én is.
Mindegy, előbb-utóbb csak találok egy korrekt fórumot, ez a weblabor, most nem jött be.
Mindenkinek a segíteni akart köszönöm és mindenkinek akinek drága az ideje és tudása, sok munkát, sok megrendelést és sok pénzt kívánok!

Jó éjt!
15

Pár megjegyzés

Endyl · 2014. Feb. 21. (P), 10.35
Aki nem tud angolul az dögöljön meg?

A szakma nyelve az angol. A dokumentációk és fórumok megértéséhez elegendő ennek a kis részhalmazát tudni (párszáz szavas szókincs, egyszerű nyelvtan). Aki ezt nem tudja, célszerű pótolni, különben ha tetszik, ha nem, hátrányban lesz (hacsak nincs személyi szaknyelvi tolmácsa -megsúgom, hogy a fórumozók nem tekintendők annak). Ennyi erővel problémázhatnál azon is, hogy autóvezetéshez meg kell tanulnod a KRESZ-t, vagy orvosi egyetemen nem kórházi páciensek felvagdosásával indítják az elsőévesek képzését.

Ne segíts. Nincs annál szánalmasabb, mint amikor valaki úgy segít másoknak, hogy aztán várja hogy körbeudvarolják.

Nem körbeudvarlást várunk, csak annyit, hogy ha mi adunk valamit, akkor a kérdező is fordítson rá legalább valamennyit (részletes kérdésleírást, meg doksiolvasást (ami jelen esetben öt percnél nem lett volna több)).

Kérdeztem valamit, erre kaptam egy rtfm linket.

Mert az a válasz a kérdésedre.

Nem tudom ez honnan, jön de valahogy mindig is irritált ez a másik ember is szívjon és csessze el az idejét, mert nekem sem segített senki annak idején. Ez az igazi paraszt hozzáállás, és ezt nem csak rád értem, hanem mindenkire akik féltik a tudásuk, féltik a munkájuk.


Nekem semmi előnyöm nem származik abból, ha neked el kell olvasni a dokumentációt, neked viszont annál több. A dokumentáció elolvasása nem elcseszett idő, hanem hasznos tapasztalat, amit nem lehet kiváltani azzal, hogy egyszer-egszer megírják egy függvény nevét. Ugyanúgy hátrányom sem származna abból, ha leírnám a pontos parancsot, te viszont a nullához közelítőt tanulnál belőle, míg ha megtanulsz doksit olvasni, akkor rengeteg kérdésre azonnali választ találsz anélkül, hogy másra kellene várnod.

Elhiszem, hogy segíteni akart, de én a második hozzászólásommal, úgy gondolom nem voltam sétő, hiszen megkértem a konkrét parancsra világítson rá.


Ha e helyett:
A pontos parancsot be tudnád írni kérlek? Az internet belinkelésével nem jutok előrébb.

ami a pontos válasz belinkelésére elég vérlázító válasz (kb azt jelenti ebben a környezetben: "Mit képzelsz, ki vagyok én, hogy elolvassam dokumentációnak a kérdésemre vonatkozó, pár perc alatt elolvasható részsét? Nem, nem; te az én dokumentációolvasó szolgám vagy, és ha azonnal nem írsz pontos választ, akkor véglény vagy, mert nem vagy hajlandó biztosítani a nemlétező kiváltságaimat."), azt írtad volna, hogy:
A pontos parancsot be tudnád írni kérlek? Igen, jól gondolod, hogy mysql-t használok, és már rengeteg parancsot és keresést kipróbáltam, de még nem sikerült összehozni a megfelelő megoldást, mert az angolom is hagy némi kívánnivalót maga után, így nem értem pontosan a kézikönyvet, de igyekszem tanulni.

jobb fényt vetett volna rád, mert látszik, hogy nem csak büdös neked a doksi elolvasása, és azt várod, hogy más tegye meg helyetted, hanem te is tanulni, fejlődni akarsz, de még akadályokba ütközöl (akár nyelvi, akár más), de hajlandó vagy erőfeszítéseket tenni a válasz megszerzése érdekében.

Szóval mielőtt bármilyen más fórumra mész ugyanezzel a követelőző hozzáállással (vagy itt teszel fel újabb kérdést), inkább fordíts egy kis időt a korábban linkelt, megfelelő kérdések feltevését segítő írás tanulmányozására, értelmezésére, és majd add tanújelét annak, hogy nem csak a sültgalambot várod gombnyomásra.

Sok sikert!
16

Minta

Vilmos · 2014. Feb. 21. (P), 10.49
Félretéve a személyeskedést:

UPDATE table_name
SET datum_mezo = DATE_ADD( datum_mezo, INTERVAL 1 DAY )
WHERE datum_mezo = '2014-02-21 10:00:00'
A datum_mezo lenne amiről beszélsz tippem szerint. Timestamp volt amin ellenőriztem, megfelelhet a datatime típusnak a tábládban. Ez megint csak tipp.

( Véleményem szerint ilyen kérdésre válaszolni olyan mint egy régészeti rekonstrukció. Néhány törött cserép ami látható, a teljes kép inkább fantázia alapján készül mint szöveg értéssel.
Hiányzik az sql kifejezés. Konkrét hibáról nem esett szó. Adatbázis fajtáról sem. Az első válasz pont annyi volt, mint ami a kérdésből következik.
Lehet mintát adni, csak utána a személyre szabás szokott következni. Mindez kommunikációt igényel, nem vagdalkozást. )
20

Nagyon el vagy tévedve. A

bamegakapa · 2014. Feb. 21. (P), 13.39
Nagyon el vagy tévedve. A "csürhe" azután esett neked, miután a párórás regeddel leparasztoztad az egész bagázst, és osztottad az észt a megfelelő segítségnyújtás módjáról. Mindezt úgy, hogy te jöttél ide segítségért, egy gyenge kérdéssel.

Semmilyen egyezményben nincs tudtommal rögzítve, hogy alapvető emberi jogod, hogy a kverijeidet megírják helyetted azok, akik jobban értenek hozzá.

Ha neadjisten körülnéztél volna a fórumon, mielőtt sáros bakanccsal berúgod az ajtót és mindenkit elküldesz az anyjába, láttad volna, hogy szívesen szoktunk segíteni, akik pedig gyenge minőségű kérdést tesznek fel, azoknak többnyire segítünk, hogyan tehetnek fel okos kérdéseket, amikre az emberek szívesen válaszolnak.

Veled senki nem arcoskodott, neked van baromi nagy arcod, csak tudnám mire. A hisztidre nem vagyunk kíváncsiak, ha csak ez megy, ne gyere vissza. A hozzáállásod ellenére is számtalan tanácsot kaptál, amit ha megfogadsz, több leszel tőle. A legtöbb helyről simán csak kibasznak egy ilyen antré után.
21

Nyugi

Vilmos · 2014. Feb. 21. (P), 15.18
Ezt kinek írtad? Úgy emlékszem nem én indítottam a rovatot.
22

Ne aggódj :)

bamegakapa · 2014. Feb. 21. (P), 15.21
Nézd a behúzást, nem a tiedre válasz, hanem #14-re, amire te is válaszoltál.
17

mysql variable

T.G · 2014. Feb. 21. (P), 11.58
Nem akarok ebbe a nagy eszmefuttatásba túlzottan belefolyni, de szerintem az elejétől félresiklott az egész, a kérdés nem is arról szól, hogy egy adott dátumot, hogyan kell megnövelni, hanem hogyan kell egy oszlopot kitölteni folyamatosan növekedő értékekkel. Legalábbis a példa egyértelműen erre utal.

SET @t = '2014-02-20 10:00:00';
UPDATE tablanev SET datum = (@t := DATE_ADD(@t, INTERVAL 1 DAY)) ORDER BY id;
Szerintem.
18

Ne

Hidvégi Gábor · 2014. Feb. 21. (P), 12.20
Ezzel szegény peterm1-et csak még rosszabb helyzetbe hozod, hisz kiderülhet, hogy ad absurdum a for ciklust sem ismeri.
19

Én is gondolkoztam ezen, a

bamegakapa · 2014. Feb. 21. (P), 13.26
Én is gondolkoztam ezen, a kérdés abszolút nem egyértelmű. Ami furcsa volt viszont, hogy nem is tett kísérletet rá, hogy ezt tisztázza. Szóval ki tudja.

Belőlem a #4 kiölt minden segítő szándékot a kérdező irányába :).
23

Köszönöm megoldódott a

peterm1 · 2014. Feb. 21. (P), 19.09
Köszönöm megoldódott a date_add-del.

Azért örülök, hogy sikerült kitomboljátok magatokat. Segítő szándékúaknak nagyon köszönöm a segítséget!

Szép estét!