ugrás a tartalomhoz

wordpress php

zzrek · 2013. Dec. 27. (P), 17.52
Sziasztok!

Ismerkednék a wordpress-szel, de -- talán a bőség zavara miatt -- eltévedtem, hogy mi lenne a legegyszerűbb megoldás az esetemben. Kérem, hogy segítsetek ki egy-két jótanáccsal.

Adott tehát egy alapsablonos (mondjuk a Twenty Ten) wordpress, és a "best practice"-t keresem a következő esetekhez (természetesen sem a wordpress alapmotorjába, sem a sablon alapelemeibe nem szeretnék belepiszkálni, hiszen frissítéskor ez problémát jelentene):

1. Hogyan tegyek bele egyedi php kódot a betöltési folyamatba? Az ilyen kód hogyan éri el a WP adatbázisát, hogyan fogalmazzak meg egy SQL kérést benne?
2. Ha egy oldalba (page) AJAX-os műveletet illesztenék bele, hogyan biztosítsam, hogy a jquery vagy egyéb, saját JS könyvtáram elérhető legyen? Az AJAX művelet szerveroldali részét hogyan illik megoldani, vannak erre wordpress irányelvek?

Köszönöm!
(Remélem, mindenkinek kellemesen telt a Karácsony :-)
 
1

Én is hasonló cipőben járok.

Chriksz · 2013. Dec. 27. (P), 20.53
Én is hasonló cipőben járok. Régebben találtam kb. ezekről a kérdésekről egy viszonylag friss könyvet:
Professional WordPress: Design and Development
Jelenleg én is csak olvasom, de eddig meg vagyok vele elégedve. Helyenként kicsit szájbarágós, de benne van a lényeg.
2

köszi

zzrek · 2013. Dec. 27. (P), 22.16
Köszi az ajánlatot, lehet, hogy elolvasom.
3

Off

Pepita · 2013. Dec. 28. (Szo), 01.21
Egyszerre WP és CodeIgniter? Kissé távol áll a kettő egymástól, melyiket miért preferálod?

(Bocsi, de WP-ről csak néhány cikket olvastam, amik alapján már nem tetszett, ezért nekem kimarad az életemből.)
5

Végignézegettem a nagyobb

Chriksz · 2013. Dec. 28. (Szo), 05.27
Végignézegettem a nagyobb CMS-ket(Joomla, Drupal, WP). Szerintem egy nyílt CMS ne akarjon mindenáron enterprájsz lenni. Egyszerű honlapokat lehessen vele gyorsan felhúzni, felhasználóbarát köntösben. Ehhez az elvhez pedig a WP-t láttam a legközelebbinek.

A CI-t meg azért szeretem, mert pici, gyors, leveszi a vállamról az iparos munkát, a többit meg rám bízza, az dolgozik én alám, nem fordítva.
7

+1

Pepita · 2013. Dec. 28. (Szo), 17.54
a többit meg rám bízza, az dolgozik én alám, nem fordítva
Ilyen jól még nem fogalmazódott bennem, hogy miért is bírom annyira. Ez a lényeg, szó szerint, persze az elejével együtt, de azt én is így szoktam megfogalmazni.
4

A WP-ben az az egyik jó (a

Blintux · 2013. Dec. 28. (Szo), 01.46
A WP-ben az az egyik jó (a töménytelen sok közül :) ), hogy nagyon jól dokumentált és rengeteg tutorial van hozzá a neten. Ha elkezdesz keresgélni, akkor biztosan találni fogsz a kérdéseidre válaszokat.

Hogy ne kelljen belenyúlni a sablonba és a WP-be, ahhoz használhatsz hook-okat.
Vagy ha nagyobb változtatásokat kell eszközölni, akkor child themet is létrehozhatsz.

A jQuery és az AJAX műveletek kezelésére is kínál a WP nagyszerű megoldásokat. Itt egy kis tuturial erről is.
6

Hát igen

zzrek · 2013. Dec. 28. (Szo), 10.37
Hát igen, ezernyi tutorialt találtam, de nagyon sokfélét. Sok blog, stackoverflow, stb szól ilyesmiről és nehéz eldönteni hogy milyen úton menjek, sok közülük pedig nem is működik. Gondoltam jobban járok, ha egy kis segítséget kérek, minthogy soksok idő, olvasgatás, próbálgatás után saját magam tapasztaljam ki, hogy melyik az üdvös módszer.

Köszönöm a linkeket, mindjárt elolvasgatom (a hookokról és a child theme-ekról már olvastam, csak épp eldönteni nem tudtam, hogy ide ez célszerű, de ha te is ezt javaslod, akkor ezekkel próbálkozok tovább).
Jó lenne egy rövidke leírás a WP működésének alapkoncepciójáról is, ha találkoztatok olyannal amit javasolni tudtok, azt is szívesen fogadnám (megintcsak időmegtakarítás lenne, mielőtt az ezernyi hasonló anyagot végignyálazom).

Köszönöm!