ugrás a tartalomhoz

jogi kérdés - IP cím mint személyes adat

zsepi · 2006. Feb. 17. (P), 11.25
Tegnapi a hír, de tegnap levegőt venni sem értem rá... A Magyar Hírlapban jelent meg cikk egy ügyvéd tollából, melynek egy része

divatba jöttek a számítógépesadat-lefoglalások. Ezek kezdetben abból álltak, hogy küldtek egy levelet a fórum vagy az ingyenes e-mail-rendszer fenntartójához, adjon ki minden adatot, gyakran összetévesztve az internetszolgáltatót és a tartalomszolgáltatót. Pedig jelentős a különbség, ugyanis az utóbbi nem kezelhet személyes adatot – a számítógép névjegyét jelentő IP-cím is ennek minősül –, tehát ilyet nem is tud jogszerűen kiszolgáltatni.


számomra kevéssé világos. Említi a szerző, hogy volt azóta jogszabály módosítás, de annak (se az eredetinek) a tartalmát nem ismerem. Az alapján viszont, amit itt olvasok, én (mint tartalomszolgáltató/fejlesztő) nem tárolhatom le a kliens IP címét? Azaz se session kezeléshez, se esetleges fekete listákhoz nem használhatom fel?
 
1

Ha nincs IP, nincs fogódzó

Poetro · 2006. Feb. 17. (P), 12.15
A hatályos paragrafus szerint ha valaki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekményt követ el.

Ez ugye azt feltételezi, hogy azért valahogy még is kell tárolni ezt az adatot, hogy bizonyítékként szolgáljon. A felhasználó pedig olyan adatokat ad meg, amilyet akar, ilyen többek között az IP is, elvégre nem kötelező az oldalra látogatnia se, szerintem. Ha már mégis megtette, akkor számolnia kell(ene) azzal, hogy ezzel bizonyos adata tárolásra kerül. Ilyen a látogatás ideje, illetve az IP címe. Ha egy hagyományos boltot tekintünk, ahol van térfigyelő kamera, aminek képét tárolják, akkor ott is hasonló dolog kerül tárolásra. Az illető képe, illetve a boltba való belépés ideje, még ha más adatokat nem is tudunk az illetőről (pl. nevét, anyja nevét, születési idejét :) ).
Az már megint más kérdés, hogy ezen adatokat kiadja-e az ember egy harmadik személynek, amit ugye nem szabad, legfeljebb hatósági végzés ellenében.
Elvégre ha nincs nyom, hogy milyen IP-ről mikor érkezett az illető, akkor nem tudja megmondani senki, melyik internet szolgáltatótól jött azz illető, így nem is tud maga a nyomozás se elindulni. Elvégre közel azonos időben (mondjuk vegyünk egy napos intervallumot, amíg a betörés kiderül) elég sok felhasználó, elég sok szolgáltatótól szokik az adott oldalt megtekinteni, egy megfelelően látogatott weboldal esetén. Azaz valamilyen fogodzó mégiscsak kell, ha véletlenül megtörténik a baj, és betörnek a weboldalra.
Az összes szolgáltató végigkutatása az adataik elemzése eléggé elhúzódhat, és a végén valószínűleg semmi nem derül ki abból, hogy ki, és mikor vitte végbe a betörést.
--------
Poetro
2

Személyes adat

pp · 2006. Feb. 17. (P), 12.17
Tárolhatsz és kezelhetsz személyes adatokat, amenyiben betartod a személyes adatokról szóló törvényt.

Az ip cím pedig nem hinném, hogy nagyon személyes adat lenne, hisz vagy proxy mögül mész, vagy a szolgáltatód oszt neked egy ip címet (amit persze nem tárolhat le úgy, hogy személyhez köthető legyen;))

Önmagában az ip cím tárolása nem lehet törvénytelen, hisz személyhez nem köthető. (tehát elvben tárolhatsz akárhány lakcímet, ha az nem köthető senkihez ;))

Te nem egy embert tíltasz ki, hanem az adott masinát úgy, hogy nem tudod, hogy ki az aki a masina előtt ül. Neked ezt nem is kell tudnod. Majd a masina üzenbentartója előveszi azt a felhasználóját aki miatt ki lett tíltva a masina.

Persze én nem vagyok jogász, a jogászok meg nem értenek ehhez -> sakk-matt ;)

Ha biztosra akarsz menni, akkor írsz egy beadványt az Adatvédelm Biztosnak a témában. (nekem már válaszolt;))

pp
3

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Feb. 17. (P), 14.40
Az ip cím pedig nem hinném, hogy nagyon személyes adat lenne, hisz vagy proxy mögül mész, vagy a szolgáltatód oszt neked egy ip címet (amit persze nem tárolhat le úgy, hogy személyhez köthető legyen;))


Ezt ugye nem gondoltad komolyan...?

FBK az oldalam ;)
4

?

pp · 2006. Feb. 17. (P), 15.50
Szerinted miért van ott a szmájli?

Egyébként mivel van problámád? Szerinted az IP cím személyes adat? Az otthoni gépeden csak Te dolgozol? Szoval mitől lesz személys adat az IP cím?

pp
9

IP

Anonymous · 2006. Feb. 17. (P), 19.29
Nincs semmivel sem problémám, csak kifejeztem, hogy hülyeséget írtál. Az IP-t természetesen úgy tárolják a szolgáltatók, hogy személyhez köthető legyen. Persze, ha nem gondoltad komolyan, akkor jó.

Szerintem igen, személyes adat. Mint írták is, ugyan úgy, mint a lakcím. Hogy miért? Liebig Zsolt leírta már...

FBK az oldalam
5

<Nincs cím>

-zsolti- · 2006. Feb. 17. (P), 16.15
Személyes adat.

"Az otthoni gépeden csak Te dolgozol?"
A lakásban ahová be vagy jelentve, csak Te laksz? (Gondolom a család többi tagja is.) Ettől még személyes adat a lakcímetek.

"Szoval mitől lesz személys adat az IP cím?"

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (Avtv.) szerint személyes adat bármely meghatározott természetes személlyel kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, érintettre vonatkozó következtetés. Az adat mindaddig megőrzi személyes jellegét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható.
6

IP

Jano · 2006. Feb. 17. (P), 16.40
Annyi különbség azért van a lakcím és az IP cím között, hogy utóbbit akkor tudod pontosan felhasználóra, lakcímre fordítani ha a szolgálatató kiadja neked az adott időpontban azt az IP címet használó adatát.

Másrészt ha egy látogatásról, egy lap lekérésről csak annyit tudok, hogy mi az IP akkor a dolgonak a másik fele hiányzik: a személy akihez köthetném.
8

E-mail

attlad · 2006. Feb. 17. (P), 18.35
Eszerint akkor az e-mail cím sem lenne személyes adat, ha nem tudod név szerint ki az aki használja? ...
10

Igen!

Bártházi András · 2006. Feb. 17. (P), 23.15
Az adatvédelmi biztos egyik közzétett válaszában ezt le is írja: pl. az info@ cím nem személyes adat, mert nem tudsz belőle semmilyen formában sem következtetni a természetes személyre (az info@-ra keress az oldalon). A cégeknek pedig nincsenek ilyen jogaik. Furcsa, de ez van.

-boogie-
7

<Nincs cím>

Poetro · 2006. Feb. 17. (P), 16.54
És magánszemély vajon hogy tud kapcsolatot felállítani egy IP cím és egy konkrét személy között? Sehogyan. Csakis hatósági személy tud közelítő kapcsolatot felállítani a kettő között, illetve a szolgáltató, aki az adott IP címet kiosztotta.
Pl. egy lakcím se személyes adat, amíg nem kapcsolható/kapcsolódik egy konkrét személyhez. Azaz, ha mondjuk azt Mondom, hogy "1085, Budapest, Üllői út 32." az még nem személyes adat, mert nincs senkihez se kötve, ugyanis egy posta jegyzékből kinézhető az irányítószám, illetve egy térképről megnézhető, hogy a házszámok az adott utcában melyik saroktól melyik sarokig tartanak. Azaz ha ezt az irtón fontos adatot kiadom, attól még senkinek se sérül a személyes joga.
--------
Poetro
11

Na én is ezt akartam írni ;)

pp · 2006. Feb. 18. (Szo), 09.05
Természetesen ha csk egy családi ház van a 32 alatt és ott egy ember él akkor már az a lakcím is személyes adat. ;)

pp
12

KÉRDÉS

Anonymous · 2006. Már. 28. (K), 15.27
Sziasztok! Nekem egy fontos kérdésem lenne az IP-vel kapcsolatosan. Ha két felhasználó IP-jének első két blokkja (tehát abc.xyz.) megegyezik, abból következtethetek arra, hogy ugyanarról a gépről, vagy legalábbis egymáshoz valamilyen módon kapcsolódó gépekről interneteznek? Vagy ennyiből mi az, amit biztosan tudhatok? Kérem, segítsen valaki.
13

NEm.

janoszen · 2006. Már. 28. (K), 15.39
1. új témába illett volna beküldeni, mert a kérdésnek semmi köze a témához.
2. Nem, még akkor sem lehetsz biztos abban, hogy egy gépről netezik két ember, ha történetesen ugyanabban az időben ugyanarról az IPről neteznek, mert lehet, hogy proxy szerverrel vagy NATolva neteznek. Ergo az IPből az égvilágon semmit nem tudsz meg, ahon kívül persze, hogy esetleg melyik szolgáltatónál van.
14

mennyire releváns az IP?

balazsgabi · 2006. Már. 28. (K), 21.29
Üdv Mindenkinek!

Az ilyesmi és ehhez hasonló progik csak egy kezdő számára "látványosak"?
Valamikor fenn volt nálam és olyan oldalakon ahol IP kiíratás volt, ott valóban az egyszer beállított IP-met láttam viszont, annak ellenére, hogy dinamikus kiosztással kapom a szolgáltatómtól.
gábor