ugrás a tartalomhoz

CSS sprite feliratos gomb-ra IE9 alatt is

mz82 · 2013. Okt. 2. (Sze), 09.50
Meg lehet oldani egyetlen <a> elem használatával, egy feliratos gomb elkészítését, ha a gombon egy ikonkép is van és az css spriteból érkezik?

Ha az ikonok külön-külön fájlban vannak, akkor nyilván nincs probléma.

Ha css sprite-ot használok (ömlesztett ikonokkal), akkor a lenti kóddal sajnos a "gombfelirat" alatt látszik a forrás png kép néhány más ikonja is. Van valamilyen maszkolási, háttérképméret állítási lehetőség?

Ami még eszembejut, hogy a sprite-ot úgy állítom össze, hogy az ikonok körül nagyobb kifutó sávot hagyok, csak sajnos a sprite összeállításakor nem lehet még tudni, hogy az adott ikon milyen formájú gombra/egyéb elemre lesz elhelyezve, úgy pedig elég nagy felületű png állományt kell csinálni. :-(

IE9-en is működő megoldásra lenne szükségem!
Előre is kösz a javaslatokért!

HTML:

<a href="#">gombfelirat</a>
CSS:

a{
   background-color: #baae86;
   color: #fefefe;
   background-image: url('graphics/hatter.png');
   padding: 6px 6px 6px 40px;
   background-position: -100px -100px ;
   width: 36px;
   height: 36px;
}
 
1

Használd a :before vagy

bamegakapa · 2013. Okt. 2. (Sze), 09.54
Használd a :before vagy :after pszeudoelemet.
2

De gáz, hogy ez nem jutott

mz82 · 2013. Okt. 2. (Sze), 10.05
De gáz, hogy ez nem jutott eszembe! Köszi, egyértelmű!
3

Occam borotvája

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 2. (Sze), 11.41
Ha az <a>-n (ami egyébként nem gomb, hanem link) belülre helyezel egy fix méretű <span>-t, akkor azzal többet nyersz: minden böngésző (akár IE 8 is, a régebbieket le sem merem írni) gond nélkül megjeleníti. További előnye, hogy inline elemként is használhatod, így nem kell módosítani a gomb paddingját minden esetben, míg a pszeudo választókkal létrehozott tartalmat csak abszolút módon tudod a gombon elhelyezni.
4

Igen, alapból én is úgy

mz82 · 2013. Okt. 2. (Sze), 11.42
Igen, alapból én is úgy csináltam, de a html kód egyszerűségét gondolom fontosabbnak, ezért a bamegakapa javaslatánál maradok.
A pszeudo elem még I8-ban is támogatott, alatta pedig egyszerűen nem jelenik meg az ikon képe, ami a használatot egyébként sem rontja. Azon a böngészőszinten pedig nem hinném, hogy a user meglepődik a purritánabb dizájnon.
7

A kód csak látszólag

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 2. (Sze), 12.00
A kód csak látszólag egyszerűbb, gyakorlatilag a pszeudo-elemek is létező elemek, csak nem jelennek meg a DOM fában, magyarul a böngészőnek mindegy, melyik megoldást választod.

Azon a böngészőszinten pedig nem hinném, hogy a user meglepődik a purritánabb dizájnon.
A feladat megoldható a fenti módszerrel úgy, hogy egy tízéves böngészőn is ugyanúgy jelenjen meg, mint a legmodernebben. Ezek után a kijelentésed meglehetősen cinikus.
8

Miért cinikus ha nem érdekel,

mz82 · 2013. Okt. 2. (Sze), 12.12
Miért cinikus ha nem érdekel, hogy egy 7 éves böngészőben nem jelennek meg a szöveges linkek ikonképei?
A <span> javaslatod teljesen jó, viszont szeretném a design-t css-ben tartani.
9

Teljesen igazad van,

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 2. (Sze), 12.42
Teljesen igazad van, mindenkinek mások az igényei; én csak magamból indultam ki, miért ne támogatnám őket, ha nem kerül semmibe?
10

Ha megrendelőnek készíteném

mz82 · 2013. Okt. 2. (Sze), 13.18
Ha megrendelőnek készíteném az oldalt és nem tudnám meggyőzni róla, hogy nem baj a böngészők közt kissé eltérő kinézet akkor valóban én is <span> -os megoldást használnám.

Viszont én most szeretnék saját magamnak végre olyan html kódot írni, ami tényleg csak a hasznos tartalmat foglalja magába. Ezért kérdeztem eredetileg is így: "Meg lehet oldani egyetlen <a> elem használatával"? Szóval én most ragaszkodom a css-hez! :-)

A DOM fás hozzászólásod egyébként elgondolkoztatott azon, hogy érdekes lenne megnézni mondjuk párszáz objektumnál, hogy a két változat közül melyiket rendereli le gyorsabban a böngésző. A pszeudó elemek lelkivilága egyébként nem világos nekem!
11

A CSS bizonyos megoldásaiból

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 2. (Sze), 13.34
A CSS bizonyos megoldásaiból adódóan nem tudod megoldani azt, hogy ne legyenek formázást segítő plusz elemek a kódban, tipikus példa erre az, amikor egy változtatható dimenziójú elem körül átlátszóba átmenő képeket szeretnél elhelyezni (vagy legalábbis nekem még nem sikerült megoldanom).

Az utolsó bekezdésedben írtakon én is elgondolkoztam, és arra tippelnék, hogy a pszeudoelemeket valószínűleg lassabban rendereli le a böngésző (ha előbb generálja a DOM fát, és csak ezután alkalmazza a stílusokat), vagy legalábbis úgy kell elkészíteni a szoftvert, hogy a DOM fa felépítésekor már tudja, hogy mely elemek mellé kell pszeudoelemeket generálni.
12

Hát igen, ehhez az is kell,

mz82 · 2013. Okt. 2. (Sze), 13.50
Hát igen, ehhez az is kell, hogy a dizájn viszonylag egyszerű legyen. Szerencsémre a leírt példáddal még nem volt dolgom.
A problémára részleges megoldás és lehet, hogy ismered:
http://css-tricks.com/understanding-border-image/

Ez természetesen IE-ben nem működik! :-)
13

Nem baj, ha ragaszkodsz a

bamegakapa · 2013. Okt. 2. (Sze), 14.18
Nem baj, ha ragaszkodsz a CSS-hez, mert ez alapvetően a CSS-be való. Ha minden böngésző okos lenne, gyakorlatilag nem lenne szükség felesleges HTML elemekre a kódban.

Ilyen szituációban szerintem is teljesen elfogadható, ha az IE7-ben nincsenek ikonok. Legyen elérhető a tartalom és legyenek használhatóak a fő funkciók (persze csak akkor, ha a fő funkció eleve nem valami modernebb technológiára épül). Az IE7 (reméljük) most már pár éven belül eltűnik, viszont a szép, jól felépített és szeparált kódod megmarad. Aztán ha 1-2-x év múlva fejleszteni kell rajta, nem azon fogsz bogarászni, hogy most mi miért van itt és melyik ősöreg IE miatt kellett ilyen fapadosan megoldani.
14

Ha rajtam múlik...

Pepita · 2013. Okt. 2. (Sze), 23.12
Az IE7 (reméljük) most már pár éven belül eltűnik
Nekem - egyelőre fejben - van egy helyi adatbáziskezelő tervem, ami bizonyos adatokat meg fog osztani egy weboldallal (annak egy feldolgozó részével). Ezt a klienst beépítem az adatbáziskezelőbe, amit - nagy valószínűséggel - Delphiben írok. Amihez (az én 2005-ömhöz) IE7 motor van. Persze ez nem releváns példa, de hasonló okokból szerintem építeni nem lehet az eltűnésére, de persze remélni igen.
18

Építeni is lehet rá, mivel

bamegakapa · 2013. Okt. 3. (Cs), 11.22
Építeni is lehet rá, mivel biztos, hogy hamarosan "eltűnik". Az IE6 haláltusája is elég hosszúra nyúlt, de aztán csak jobblétre szenderült. Sokan már az IE7-el sem törődnek, mert a célközönségükben bőven elenyésző mennyiségben használják.

Úgy vélem, az IE8-al lesz a probléma, mert az XP-seknek nincs jobb opciójuk, ha mindenképp IE-t akarnak.
15

Ha minden böngésző okos

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 3. (Cs), 09.21
Ha minden böngésző okos lenne, gyakorlatilag nem lenne szükség felesleges HTML elemekre a kódban.
1, A HTML-t dokumentumok megjelenítésére találták ki, és mivel a benne lévő információt formázni kell, szerintem nem lehet megszabadulni az olyan elemektől, amelyeknek puszta funkciója a formázás vagy az elkülönítés. Erre az egyik legegyszerűbb példa az <ul> <li> páros, ebből az <ul> szerepe pusztán formai, elvileg egy számozatlan lista megjelenítéséhez elég lenne egy <uli> nevű elem (számozotthoz pedig egy <oli> egy jól kitalált paraméterezéssel). Egy position: relative szülőelemnek is csak formai oka van, hogy legyen mihez viszonyítani, de egyébként az információ szempontjából nincs rá szükség.

Logikai funkciója van az oldalon a fejlécnek és a láblécnek, vagy ha mondjuk több oszlopba szeretnéd rendezni a tartalmat, itt is szükség van "felesleges" elemekre.

2, Nyolc-tíz éve jött be a divatba, hogy a stílusokat tegyük css-be, a scripteket js-be, válasszuk ezeket külön a html-kódtól. Ezzel az elvvel szembemegy a HTML 5 újítása, a data- attribútumok, amelyek a definíció szerint alkalmazásspecifikus adatokat tartalmaznak, azaz kerülhetnének akár saját scriptblokkba, csak így kényelmesebb. Ebből számomra az jön le, hogy a szabványírók körében ez a szétválasztósdi ma már annyira nem menő.

3, Egy adott css vagy js fájl is alkalmazásspecifikus, és csak az adott html-lel működik. Korábban az volt a nagy ötlet, hogy vegyük külön ezeket, mert majd egy későbbi redizájnnál elég lesz csak a css-t átírni, és kész is az új oldal. Ez egy primitív oldalnál még működhet is, de amint kicsivel több információt szeretne a megrendelő megosztani, borul a bili, mert az újratervezésnél általában más információt szeretne más formában megosztani, ami a html átvariálását is magával hozza.

4, Tipikusan az űrlapelemeknél, amelyek beépített megjelenése sokszor nem tetszik a grafikusnak, és amelyek skinezését csak nagyon korlátozottan támogatják a böngészők, kénytelenek vagyunk saját kódot írni, hogy úgy nézzen ki és úgy működjön, ahogy az meg lett álmodva.

A fentiek alapján én magamnak azt a következtetést vontam le, hogy nincs értelme a szétválasztást annyira erőltetni. Sőt, nemrég arra vetemedtem, hogy bizonyos egyedi stílusokat inline adtam meg, mert nem volt kedvem a css fájlt megnyitni. Ugyanezt megtehetném hasonló eseménykezelőkkel is, miért is ne?


A fentiekből következik, hogy a html, a css és a js egy egységet alkot. Aminek szerintem nagyobb értelme lenne, hogy az adatokat különválasszuk a megjelenítéstől. Így könnyebb lenne a gépi feldolgozás, a strukturálás valamint a keresés.
16

Igen

Pepita · 2013. Okt. 3. (Cs), 10.13
A fentiekből következik, hogy a html, a css és a js egy egységet alkot. Aminek szerintem nagyobb értelme lenne, hogy az adatokat különválasszuk a megjelenítéstől. Így könnyebb lenne a gépi feldolgozás, a strukturálás valamint a keresés.

De attól, hogy egy egységet alkot, én még külön, kvázi 3 fájlban (valójában azért több) könnyebben kezelem. Azért is, mert esetleg van olyan CSS vagy JS, ami csak az adott oldalra vonatkozik. Természetesen megvan a lehetőséged arra is, hogy ezek forrását is a HTML-ben tárold, de így kevésbé átlátható a kiküldött HTML. De ezen még gondolkodom, valójában talán "röptében" kéne ezeket a kiegészítő stílusokat-funkciókat (külön forrásfájlból) minify-olva, forrásként adni a HTML-hez (így kevesebb a HTTP kérés). Ez viszont + szerveroldali erőforrás (cachelni meg épp azért nem érdemes, mert hátha redesign van, akkor ne kelljen várnod a láthatóságra).
Ehhez viszont valami nagyon "olcsó" - ha nem is a legtökéletesebb - megoldást kéne írjak vagy találjak a mimify-ra.

Szerintem az, hogy lustaságból írsz style="..."-t, azzal magadat eteted, ennek kb. csak akkor van értelme, ha egyetlen elemre vonatkozik. Na jó, legyen max. 3 elem.
Redesign-nál is egyszerre kell kezeld a min. 3 fájlt, egy jó szerkesztővel ez nem gond. Te viszont nem használsz semmilyen kényelmet (IDE), ami szerintem nehezíti a dolgodat, de te tudod, mi a jó neked.
17

Nézd, múltkor erről már

bamegakapa · 2013. Okt. 3. (Cs), 11.16
Nézd, múltkor erről már hosszasan beszéltünk, nincs kedvem újra meg újra azzal a lehetetlen küldetéssel próbálkozni, hogy elmagyarázzam neked, miért találtak ki különféle "best practice"-eket. Eddig ebbe mindenki belebukott itt a Weblaboron, de nem azért, mert rosszul érveltek. Biztos lesz, aki újra meg újra megpróbálja, én részemről unom, hogy minden egyes topikban folyton Hidvégi Gábor játssza a lázadó zsenit, akit a tudatlan, gonosz és divatmajom farizeusok próbálnak eltéríteni szent küldetésétől.

Továbbra sem érdekel, hogy Hidvégi Gábor meg tud mindent oldani OOP, HTML5, separation of concerns, továbbá minden olyan technológia nélkül, amit az IE7 és a Flash óta kitaláltak, de valahogy mégis minden egyes beszélgetésben megjelenik és ezt reklámozza. Miért ez a keresztes háború? Mi a célod vele? L'art pour l'art, illetve kötekedés simán a kötekedés, lázadás simán a lázadás kedvéért?

Tudod, azért mert a zsenik általában szembemennek az aktuálisan elfogadott tudással/normákkal, maga a szembefordulás még nem tesz valakit zsenivé. Sőt.

(Azért hozzáteszem, hogy nem megsérteni akarlak mindezzel. Biztos, ami biztos.)
19

Azért ez túlzás

Pepita · 2013. Okt. 3. (Cs), 11.32
Továbbra sem érdekel, hogy Hidvégi Gábor meg tud mindent oldani OOP, HTML5, separation of concerns, továbbá minden olyan technológia nélkül
Akkor ne olvasd. Úgyanúgy elmondhatja a véleményét, mint te. Senki nem kötelez arra, hogy megválaszold, de még arra sem, hogy elolvasd. Írj magadnak egy scriptet ha akarsz, és "tüntesd el" Gábort a te DOM-odból - ha jónak látod.

Igen, Gábor "harcos típus" de kellenek ilyenek. Ez az én véleményem. Mert elgondolkodtat, egészséges vitára serkent, stb. És sok dologban igazsága is van, ezeket te sosem hangoztatod, csak a negatívumot. Nevezzük ezt 1-nek.

A 2:
maga a szembefordulás még nem tesz valakit zsenivé. Sőt.
1 + 2 = már sértő, hiába nem az volt a szándékod (amit én el is hiszek). Szerintem. Nem csak a szándék a fontos, de az is.
21

Írj magadnak egy scriptet ha

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 3. (Cs), 11.56
Írj magadnak egy scriptet ha akarsz, és "tüntesd el" Gábort a te DOM-odból - ha jónak látod.
Ennyi a megoldás, csak ehhez egy kis fantázia kell. Az általam propagált szemantikus webbel ez például még egyszerűbb lenne, de ehhez is szükséges egy kis képzelőerő.
30

Sokkal jobban venné ki magát,

Joó Ádám · 2013. Okt. 3. (Cs), 14.15
Sokkal jobban venné ki magát, ha az elképzelésed mutatnád be, nem a jelenlegi gyakorlatot kritizálnád.
32

Ez igaz

Pepita · 2013. Okt. 4. (P), 02.00
Gábor, jöhet a cikk! :)
Holnap már keresem is! (Csak hogy legyen határidő is - Ádám örömére is). :)
23

Ez van, ez meg az én véleményem :)

bamegakapa · 2013. Okt. 3. (Cs), 12.02
Azért nem örülök ennek a jelenségnek, ahogy már korábban is leírtam, mert egyrészt rengeteg itt a read-only kezdő, akik így folyamatosan visszaigazolást kapnak, hogy bőven elég a régi tudásuk és nehogy fejlődjenek, mert az inline eseménykezelő bőven jó nekik (aztán meg örököljük tőlük az ilyen "én értem, mit csinál" és "nekem működik" jelszóval épített kódjaikat). Másrészt, akadályozza az olyan párbeszédek kialakulását, ami a jelenleg rendelkezésre álló eszközrendszer legoptimálisabb kihasználását célozza, mivel folyton arra megy el minden erő, hogy "kitárgyaljuk", Gábor szerint miért nem modern a modern web és miért ne használjunk semmit, amit nyújt. Ami persze érdekes és sok tekintetben gyümölcsöző téma lehet, csak nem újra meg újra. Nem tartom egészséges vitának folyton ugyanazokat a köröket futni, mivel nincs belőle haladás. Volt már cikk, számtalan topik, túl lett tárgyalva.

Örülök én, hogy harcos típus, ő dolga, de pontosan miért harcol? Miért pont itt? Érzi úgy, hogy van bármi eredménye, azon kívül, hogy kiadhatja magából és figyelnek rá?

A sértődésről már elmondtam, hogy szerintem aki megsértődik, az magára vessen. A megsértődés egy értelmetlen emberi aktus, ami az őszinteség meggyilkolásán kívül semmire nem jó. Azért deklarálom ilyenkor a szándékomat, hogy megspóroljak néhány felesleges kört magamnak.
24

Nem tudom eldönteni, hogy nem

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 3. (Cs), 12.28
Nem tudom eldönteni, hogy nem érted, vagy pedig szándékosan magyarázod félre, amit írok.

Pont, hogy azt állítom, az ilyen "best practice"-ek, dogmák (OOP, szétválasztás és társaik) azok, amik a fejlesztőket korlátozzák, és azt javaslom, inkább törekedjen mindenki minél több alternatíva megismerésére ("választás szabadsága" egy feladat megoldásánál). Ezek a dogmák kirekesztőek, és jellemző rájuk, hogy a hirdetőitől sosem láttuk például azt, hogy "az OOP nagyon jó, de akkor nem érdemes használni az öröklődést, amikor..." vagy "a javascript túlzott használata lassítja a böngészőt".

Gábor szerint miért nem modern a modern web és miért ne használjunk semmit, amit nyújt
Nem igaz, én azt mondom, hogy használjunk mindent, csak nem mindegy, hogyan. A korábban általam felvázolt CSS megoldás erre kiváló példa.
26

Miért és miben jobbak az

bamegakapa · 2013. Okt. 3. (Cs), 12.44
Miért és miben jobbak az általad nyújtott dogmák?

Ezek a dogmák kirekesztőek, és jellemző rájuk, hogy a hirdetőitől sosem láttuk például azt, hogy "az OOP nagyon jó, de akkor nem érdemes használni az öröklődést, amikor..." vagy "a javascript túlzott használata lassítja a böngészőt".


Hm, én elég sok helyen találkoztam ezekkel.
38

Haha, jó, akkor mondok egy

inf · 2013. Okt. 4. (P), 11.13
Haha, jó, akkor mondok egy ilyet, az OOP nagyon jó, de akkor nem érdemes használni az öröklődést, amikor sérti a single responsibility principle-t. Akkor inkább példányosítani kell helyette. Régebben gyakran belefutottam ebbe a hibába, most is figyelnem kell rá, ha ad-hoc kódolok, nem tdd-vel. ;-)
33

Sok dolgot összekeversz

Pepita · 2013. Okt. 4. (P), 02.27
Először is: számtalan esetben nyilvánulsz meg kezdőknek úgy, hogy "te inkább ne is foglalkozz webbel". Most meg papolsz a read-only kezdőkről...

Gábor nem szólja le a bevett technológiákat-szokásokat (többnyire), hanem felhívja a figyelmet, hogy nem csak az van. Anélkül is lehet. Ezt te rögtön át is fogalmazod, szerinted azt mondja: csak másképp jó. Akkor most ki harcol kivel?
Másrészt, akadályozza az olyan párbeszédek kialakulását, ami a jelenleg rendelkezésre álló eszközrendszer legoptimálisabb kihasználását célozza
Ha valóban így lenne, nem vitatkoznál vele, mert te is tudod, hogy az a legjobb módszer arra, hogy "leállítsd". Te pontosan annyira véded az automatizálódott kódstílusodat, mint ő a vélt vagy valós igazát (itt is megjegyzem: sok igazságot mond, csak kissé túlozva).
Miért pont itt? Érzi úgy, hogy van bármi eredménye, azon kívül, hogy kiadhatja magából és figyelnek rá?
Azért, mert ez A szakmai fórum. A figyelemről annyit, hogy téged inkább gondollak figyelemre vágyónak, Gáborról tudom, hogy nemigazán igaz rá. Egy WL sörözésen pl. meggyőződhetsz róla. Ott mindenki odateheti az arcát is, nem csak a billentyűzetét.
A sértődésről már elmondtam, hogy szerintem aki megsértődik, az magára vessen.
Na, itt kutyulsz egy rohadt nagyot.
Talán nem ugyanaz a sértés és a megsértődés.
Te sértetted Gábort, ezzel együtt nem hinném, hogy megsértődött. Így ez téged minősít (illetve őt is, csak a másik irányban).
Azért deklarálom ilyenkor a szándékomat, hogy megspóroljak néhány felesleges kört magamnak.
Mint már írtam neked párszor: egy dolog a "deklarált" szándék, és egy másik dolog a tett.
Csak példa, ne vegyétek személyeskedésnek:
Én azt mondom (így jobb) Vér Pistikének: "nem akarlak bántani!", közben mondjuk háromszor hasbaszúrom a disznóölővel, akkor nem kapok érte életfogytot, mert "deklaráltam" előtte a szándékom?! :)
Ráadásul te utólag "deklaráltál", nem előre. Tehát rájöttél a tettedre, mégis posztoltad.

Sajnálom, de amilyen jól is tudod látni néha a dolgokat, most annyira rosszul látod.
35

Először is: számtalan esetben

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 4. (P), 07.23
Először is: számtalan esetben nyilvánulsz meg kezdőknek úgy, hogy "te inkább ne is foglalkozz webbel".
Ebben tévedsz, legalábbis én nem emlékszem olyan esetre, ahol kapa így nyilvánult volna meg, sőt – inkább nagyon helyesen – rávezetni szerette volna az illetőt a megoldásra.
37

Lehet, hogy igazad van,

Pepita · 2013. Okt. 4. (P), 09.44
akkor elnézést kérek, Kapa, ha összekevertelek valakivel.
De innentől figyelek ám! :)
20

Miért ez a keresztes háború?

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 3. (Cs), 11.47
Miért ez a keresztes háború? Mi a célod vele?
Szerintem ezek a "best practice"-ok egy beszűkült látásmódot adnak, és bár – látszólag – kényelmessé teszik a programozó életét, egy csomó mindent veszít is velük – a választás lehetőségét. Szép dolog a stílusok és a html szétválasztása, és hogy tegyünk mindent CSS-be, a 15-ös hozzászólásomban arra szerettem volna rávilágítani, hogy nincs jelentősége. Ugyanannyi munkával egy alternatív megoldás (a <span>-os) azt eredményezi, hogy több böngészőn lehet ugyanolyan élménye a látogatóknak. Itt nem az a fő mondanivaló, hogy IE7-en fusson, hanem az elv, amit felhoztatok, hogy azoknak mindegy, jó lesz kép nélkül is, az szerintem nem üti meg a mércét (legalábbis az enyémet). Oké, és akkor hol a határ? IE8? IE9-esek is kieshetnek? IE10, mert az a legújabb? Opera 12 elavult? A Firefox 3.6 rossz? És ezt látom visszaköszönni rengeteg oldalon, amelyek 99,99%-án semmi sem indokolja a visszamenőleges kompatibilitás hiányát. Erre próbáltam célozni Occam borotvájával.

Mit látsz a képen?
22

"Mit látsz a képen?" Hogy

H.Z. · 2013. Okt. 3. (Cs), 11.58
"Mit látsz a képen?"
Hogy durván túlexponálták a hátteret és hiányzott a derítés. :)
34

Fotósuli :)

Pepita · 2013. Okt. 4. (P), 02.32
Fotósuli:
Képet lehet túlexponálni, csak hátteret nem. Néha ez is egy művészi eszköz. Vagy csak rossz fénymérés. De mivel a blende és a záridő nem változtatható a kép különböző részeire, lehetetlen a hátteret túlexponálni. Az előtér árnyéka miatt van szükség erre a beállításra, ezért "világít" a fű.

(Gábor, a kedvemért légyszi ilyen képet többet ne. Én nem mondom meg, mit látok, de kitalálod.)
36

Ne akard, hogy kiselőadást

H.Z. · 2013. Okt. 4. (P), 07.55
Ne akard, hogy kiselőadást tartsak valamiről, amihez nem is értek igazán! ;)
Gondolok itt a megfelelő derítés használatára.
25

Korábban te is panaszkodtál,

bamegakapa · 2013. Okt. 3. (Cs), 12.32
Korábban te is panaszkodtál, hogy alacsony a belépési küszöb. Szerintem éppen ezért célszerű "best-practice"-okat adni a programozók kezébe. Aki készen áll arra, hogy válasszon, hogy széleslátókörűen ítéljen meg dolgokat, az ezt magától is meg fogja tenni, mert igénye lesz rá (és aztán lehet, hogy ugyanúgy csinál tovább mindent). A "best-practice"-ok segítségével kiváló webmunkásokhoz jutunk, akik jó minőségű termékeket készítenek - ha nincsenek erős "best-practice"-ok, csak káosz lesz, emellett fölösleges is érvelnem, nézd csak meg a jelenlegi webet. Az elgondolásom a szabadságot nem zárja ki.

A spanos megoldásoddal semmi bajom nem volt. Egy kompromisszum, amit az ember kénytelen megkötni, ha úgy húzza meg a vonalat. Hogy hol a vonal, azt a fejlesztő(csapat) dönti el, az adott projekt céljainak és célcsoportjának figyelembevételével.

A képen pinát látok.
27

mi a megfejtés? vagy nincs?

szabo.b.gabor · 2013. Okt. 3. (Cs), 13.04
mi a megfejtés? vagy nincs?
28

Arra szerettem volna célozni,

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 3. (Cs), 13.21
Arra szerettem volna célozni, hogy sokan nem látják a fától az erdőt, ráadásul az a csodálatosan kerek fenék még jobban elvonja a figyelmet. Nem feltétlenül a legjobb kép a szemléltetés szempontjából.
29

Szép kis vita alakult ki az

mz82 · 2013. Okt. 3. (Cs), 13.58
Szép kis vita alakult ki az eredeti felvetésből! Mivel én is a html, js és css (+php) kódok totális szétválasztására törekszem nyilván bamegakapával értek egyet. Öszintén szólva eszembe sem jutna inline stílus használata. Arra pedig ötletem sincs, hogyan lehet például egy reszponzív oldalt inline elemek használatával normálisan megcsinálni.

Az űrlapelemek skinezésével mi a gond? Én pont az űrlapoknál szoktam leginkább érezni a korábban kialakított css állomány, stílusok előnyét.

Occam borotvája elv szerintem nem azt mondja ki, hogy mindenkinek meg kell felelni! Hanem, hogy ha egy adott problémát többféleképpen lehet megoldani, akkor az egyszerűbbet kell választani. Esetemben az alap probléma az, hogy egy linknél kiderüljön, hogy mire való és működjön. Ha valaki nem látja az ikont, attól még a feliratot el tudja olvasni, a link működik, tehát probléma megoldva. Ezért nem egyértelmű, hogy a <span>-os megoldás felelne meg jobban az elvnek!

Egyébként meg mindenki dolgozzon úgy ahogy neki jólesik! :-)
31

Hát igen. Nem ez volt a nyerő

H.Z. · 2013. Okt. 3. (Cs), 14.42
Hát igen. Nem ez volt a nyerő kép a demohoz. :)
(egy jól komponált fotó egyébként sem jó az ilyen dolgok szemléltetéséhez, mert a kompozícióból következően azt fogod látni, amit a fotós láttatni akar - gyenge fotós rossz képe már más kategória ;) )
39

Milyen fa? Milyen erdő? :D

inf · 2013. Okt. 4. (P), 11.17
Milyen fa? Milyen erdő? :D
5

A pszeudot is használhatod

bamegakapa · 2013. Okt. 2. (Sze), 11.46
A pszeudot is használhatod inline-ként.
6

Igen, közben sikerült

Hidvégi Gábor · 2013. Okt. 2. (Sze), 11.54
Igen, közben sikerült kikísérleteznem a dolgot.