ugrás a tartalomhoz

Mi kell egy jó oldalhoz?

Anonymous · 2006. Feb. 9. (Cs), 13.48
Sziasztok!

Mindenkiben, így bennem is felmerült a kérdés: mi kell a jó weboldalhoz? Mik azok az összetevők, amelyek elengedhetetlenek? Mi az ami már fölösleges?

Nehéz dolog...

Várom a hozzászólásokat!


Ádám
 
1

Jó tartalom és irányelvek

attlad · 2006. Feb. 9. (Cs), 14.08
Jó tartalom és az irányelvek betartása. Szerintem.
2

felesleges

Marcell · 2006. Feb. 9. (Cs), 14.59
hát feleslegesek a villogó gif-ek, meg ugráló kutyusok... :)

Ami fontos az a tartalom. A legyakoribb eset mikor valaki csak azért csinál oldalt, hogy legyen valami, de témája az nagyon nincs. Ilyenkor jön a rólam, a linkek, meg pár odavágott fotó témakör, talán megspékelve egy lopott bloggal.

Amitől herótot kapok, az az odavágott scriptgyűjtemény. Feltesznek 2 lopott PHP kódot, aztán már hatalmas PHP lelőhelyként hidetik magukat. Én azt mondom, hogy ha már tényleg vannak erre szakosodott portálok, amiket nagyon sokan látogatnak (s így valszeg hamarabb is válaszolnak egy kérdésre), használjuk azokat.

Ami még döntő sztem, az a Flash használata. Nyilván az Oktatásügyi Minisztérium portáljánál nem célszerü, de az egyéni honlapokat nagyon fel tudja dobni a mozgás (persze itt megint nem a Swishben csinált minden betü másként ugrál tipusra gondolok).
...ha pedig flasht csinálsz, akkor (ha van időd rá), csinálj alternatív változatot is a gyengébbek kedvéért.

Amúgy én a visszafogott szineket szeretem, pl a Weblaboré is nagyon jól el van találva. Színeknél vannak bizonyos határok, ami alatt/fellett már ridegnek számít. Sok lapon látni olyan háttérszínt (nem is a lilára gondolok, hanem pl az ilyen rideg kék), hogy a legjobb ötleted a vissza gomb. :)
3

<Nincs cím>

tiny · 2006. Feb. 9. (Cs), 15.45
A tartalom nagyon fontos, az átlátható navigáció, s nem utolsó sorban a "dizájn". A megjelenésről ez a véleményem. (hadd ne írjam le mégegyszer :) )
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]
4

Jó ötlet

-zsolti- · 2006. Feb. 9. (Cs), 16.28
Mivel a témanyitó még csak körvonalát sem adta, hogy milyen témájú weboldallal kapcsolatban kérdezi mindezt, általánosságban szerintem a válasz: jó weboldalhoz jó ötlet kell. Minden oldalt másért szeretünk, pl. az iWiW-et sem a jólskálázottságáért, vagy a szánalmas.hu-t sem a fergeteges designjáért, mégis jó weboldalak.
5

ehhe :)

ifrozen · 2006. Feb. 9. (Cs), 18.08
Hát igen - nekem ami így hirtelen eszembejut az a "csicsásalaponrózsaszín" felépítés... :) bleh... ritka undorító

// iFrozen
6

Ehhez mit szólsz?

Poetro · 2006. Feb. 9. (Cs), 18.44
Nem akarok reklámozni, de ezzel az oldallal* (mármint színek, és kezelhetőség) tekintetében mi a véleményed? Pedig azért az alapszín elég rózsaszínes.
* http://www.vertescenter.hu/
--------
Poetro
7

Önkormányzati honlap tapasztalat

Anonymous · 2006. Feb. 9. (Cs), 20.56
Sziasztok!
Csináltam egy Önkormányzati honlapot drupal segítségével (kódon semmi változtatás, csak az egyik sminkben kicserélgettem a méreteket, színeket, képeket raktam be ...stb). Mindezt azért, mert az eredeti honlapon, amit egy agresszív üzletkötő erőltetett rá a hozzá nem értő polgármesterre, volt egy! db oldal, ahol minden fel volt rakva, történelem, elérhetőség, Polgármesteri Hivatal, Önkormányzat, képviselők, templom... Ráadásul a forráskód alapján mindezt az üzletkötő Word! segítségével csinálta egy oldalra. Volt menü baloldalt :-), horgonyokkal megoldva. Css nem külön fájlban, hanem benne a honlap kódjában (gondolom a Word miatt). Üzletkötővel beszéltem, azt mondja, ez így jó, sőt mások mondják, hogy ilyet akarnak. Webmasterrel beszélek (vagy üzemeltetővel?) azt mondja, szerintük így jó. Ja, azt is elárulta, hogy ezt valami állami támogatás útján hozták össze 2001-2002-ben, ezért került csak 25 eFt-ba az Önkormányzatnak, mer amúgy 105 lett volna. 200 körüli önkormányzatot "paliztak be" így (szerintem). És ennyiért csak aldomain van, saját domain 4000 Ft+. Erre hoztam én össze a drupalos oldalt, szétszabdalva a tartalmakat, saját smink, tartalombeküldési lehetőség, form, amin keresztül üzenetet küldenek, de mégsem szedik ki az e-mail címünket robotok ...stb. Ezért kaptam nettó 60 eFt jutalmat augusztusban, ami miatt ugrottam egy kategóriát adóban (magyarul vesztettem). És erre mi a felhasználók/látogatók véleménye: az előbbi jobb volt, mert egy oldalon át lehetett tekinteni, több kép volt, szebb, hivalkodóbb színek... Az új oldalon hiányolták a képeket, színeket. Na jó, hát nem lehetek profi designer is! De ezek kikerülését iránymutatásként olvastam egy doksiban, hogy ilyenek ne legyenek főoldalon egy Önkormányzat honlapján. Ehhez még annyit, hogy Firefox kiterjesztéssel mérve az új főoldal 56kbs kapcsolaton 3 másodperc alatt teljesen letöltődik, míg a régi 3 percen felül.
De azt mondják, az jobb volt.
Bocs, hogy ilyen OFF véleményt mondtok, de talán ez hozzásegít jó weboldalak elkészítéséhez. Már ha pénzt akarsz keresni.
Ja, régi webhelyet hogy meg lehetne csinálni egy webhosttal drupalban, esetleg külön domaineket irányítva rá, aztán a domaineket felhasználva külön css, template a site configben? Na igen...
Meg hogy olvasom, hogy egy kistérség 9 települése nyert e-önkormányzati fejlesztésre kb. 400 milliót!, aztán ezért a rendszer tudja azt, hogy letöltsék az ügyfelek a formanyomtatványt? Hát ezt szerintem akármilyen CMS tudná! Csak megfelelően fel kell tölteni. De kössék már össze az iktatórendszerükkel! Arra már kiváncsi lennék, olyanról nem is beszélve, hogy a Dos-os, Clipperes ONKADO-ból az ügyfél lekérdezze, mennyi adótartozása van?
Uff! Egyelőre kiírtam magam egy rövid időre, remélem, meghagyjátok itt az írásomat, pedig volna mit mondanom...
8

<Nincs cím>

-zsolti- · 2006. Feb. 9. (Cs), 21.26
Hát ezzel kapcsolatban nekem is volna mit mondnom, bár félek, a moderálás áldozatául esne.
Mifelénk a Consulting/WebGyár(EcoNet) nyeri el minden olyan önkormányzati site projektjét, ahol "kormánypárti vezetés" van. (Kicsit utánajárva, hogy miért, jól látszik, hogy a Consulting direkt ezért alakult meg. Lásd, még a domain igénylő Kft. is a Köztársaság tér 26-ba van bejelentve (MSZP székház vagy micsoda)). Szóval az önkormányzatok válogathatnak 1, 1.5 és 2 millió forintos honlapokból, hozzá egy sablon designnal. (Gondolom azt nem kell bemutatni, hogy ezek a milliós portálak egyébként mit tudnak... Semmit, gány munka.) Ja és még egy kicsit offolok: hirtelen felindulásból nemrég csináltunk a városunknak egy "nem hivatalos" portált. Mindenféle szerénytelenség nélkül mondhatom, sokkal jobb, mint a milliós. Eredmény: a városvezetőség bírsággal fenyegetett, és le akarta tiltatni a .info domainünket :)
Bocs mégegyszer az offért, kikívánkozott.
10

Válasz az OFF-okra

Anonymous · 2006. Feb. 10. (P), 09.22
Hát irgum-burgum!

Lehet, hogy férreérthető voltam, ezt a topikot nem azért nyitottam, hogy mindenki csak áradozzon a saját oldaláról (persze ez is belefér!), hanem hogy mindenki elmondhassa szerinte milyen a jó honlap. NAgyon örülök, hogy akadnak itt olyanok akik nálam járatosabbak a webfejesztésben, épp ezért örömmel veszem, ha megosztjátok a tapasztalataitokat velem és mindazokkal akiket érint.
Úgy gondolom, hogy a negatív vélemény egy-egy oldallal, oldalkészítővel vagy megrendelővel kapcsolatban nem ok arra, hogy ne adj neki hangot, de azért mindenkit arra kérnék, hogy ne itt pocskondiázza a többieket!
Azt hiszem minden honlap készítő örömmel veszi, ha véleményt mondanak a munkájáról (még ha titkon szívja is a fogát a kritika miatt) és tanulhat belőle. Talán így fejlődik egy kicsit a mi internetünk "kultúrája is" és nem csupán a pucér nőktől a lopott filmekig terjed majd a lista.

Ja és még valamit kérnék: ne politizáljunk! Hagyjuk ezt más fórumokra!

Köszi.

Ádám
12

csicsásalapon rózsaszín

ifrozen · 2006. Feb. 10. (P), 10.30
félreértés történt: "csicsás alapon rózsaszin" = nem egyszinű hanem agyoneffektezett háttér (kreppelt,gyűrőtt stb. hatás)

Az oldal egyébként jó

// iFrozen
9

Mi kell egy jó oldalhoz? 2.rész

Anonymous · 2006. Feb. 10. (P), 09.08
Nem véletlenül tartózkodtam attó, hogy megjelöljek egy konkrét oldaltípust. Hiszen ha csupán azt kérdeztem volna, hogy mitől lesz csúcsszuper egy iskolai vagy egy WC-deszka gyártó cég honlapja számos embertől elvettem volna a megnyilvánulás lehetőségét és megfosztottam volna mindenki, de legfőképp magamat attó, hogy mások szempontjai szerint nézzem a web oldalait (köztük az iskolákét és a WC-deszka gyártókét is).
Tudom így nehezebb reagálni, de hát mindig kell a kihívás :) Máris sokat tanultam tőletek.

Szeretném bővíteni a nyitó kérdést, az alábbiak szerint:

- mindenkinek külön dizájn, vagy mint a birkák, jó lesz a beépített külcsín is (pl. php-nuke)?
- mi az ami elengedhetetlen és mi az ami fölöskeges egy nyitóoldalon?
- kinek való (és mire) a net? - Vagyis mire fölösleges weboldalt pazarolni?

Ádám
11

<Nincs cím>

-zsolti- · 2006. Feb. 10. (P), 10.21
Még az előzőre: nem pocskondiáztunk szeritnem senkit, csupán tapasztalatokat, meglátásokat írtunk, más kérdés, hogy kissé nem a témához kapcsolódva, emiatt bocs.

mindenkinek külön dizájn, vagy mint a birkák, jó lesz a beépített külcsín is (pl. php-nuke)?
Már a kérdés gúnyos megfogalmazásában is benne van, hogy egyértelműen az előbbi. Viszont nem szabad birkának nevezni azt a honlaptulajdonost sem, akinek esetleg anyagi okokból, vagy kreativitás híján nem telik egyedi designra, és be kell érnie a php-nuke (sic!) beépített templatejeivel.

mi az ami elengedhetetlen és mi az ami fölöskeges egy nyitóoldalon?
Melyik nyitóoldalon? Nem lehet egy kalap alá venni az összes weboldalt, erre próbáltam már korábban is célozni. Egy portál jellegű nyitólapon bármi jó funkciót tölthet be, még egy portfolóioldalra nem tennék valutaváltót. Layoutban is ugyanez: témája válogatja, hogy mi igényel letisztult, egyszerű képet, és mi az a téma/tartalom, ahol lehet "zsúfolni", halmozni az információt.

kinek való (és mire) a net? - Vagyis mire fölösleges weboldalt pazarolni?
Pl. személyes weboldalnak szeritnem semmi értelme, ha nincs mondanivalója (blog, portfolió site, családi fotóalbum, stb.) Egyébként fura a kérdés. Website általában nem kényszerből, hanem valami konkrét cél miatt készül, tehát fel sem merül, hogy "feleslege-e erre pazarolni".
13

felesleges

Marcell · 2006. Feb. 10. (P), 17.23
Felesleges többek között: analóg óra (digitális is), valuta-váltó, egérkövető, naptár - ha évente 2 program van...

Névnap kiírása sztem jó - legalább megtudom, kit is felejtettem el. :)

Jobb gomb letiltása szánalmas - ha akarom, úgyis megnézem, másrészt meg semmi egyedi nem szokott lenni mikor letiltják. Csak lazítanak vele a haveroknak.

Hülyét kapok, amikor mozog a TITLE, vagy amikor a status barban scrollozzák a szöveget, hogy 'Jancsika honlapja'. Még a linkes kiírások is rosszak, mert nem látjuk, hova is mutat a link.

Röhejes, mikor az egeret követi valami. pl egy analóg óra :) üröm az örömben.

Egér-kurzort sokszor egyedire változtatják. Sztem ez sem szerencsés.

Hatalmas COPYRIGHT felirat, mikor ő is lopta az oldalt, na azt is hanyagolni kell.

Különben pedig egység PHP-Nuke oldalt építeni nem menő. Egy közösségnek inkább személyes oldal kell, mint portál. Más kialakítású, nem olyan átlag. Ami csak az övéjük lehet.

Mostanában már nincs, de régen volt: ugráló kutyák, forgó e-mail gombok, egységszámlálók.

Egy olyan honlapnál, aminek nincs nagy nézettsége, felesleges számláló. Csak az oldal égeti magát, hogy senki sem nézi.

Ami mindenképp kell: vendégköny, hogy bele tudják írni, milyen jó is az oldalad. :))

Fiatalokat megcélző oldalnál a flash bejön, meg interaktív dolgok, szavazás, fórum, chat.

De fórumnál nem ám a PhpBB. Az túl átlagos, legyen saját kinézete.
5 méteres avatarokat szintén kerülni kell. Nem azért megyek a fórumra, hogy képeket nézegessek.

Honlaptérkép hasznos, ha van rá időd és idegzeted, használj ilyet is.

Az oldal elrendezése ne legyen túl tömött. Erre tipikusan jó példa a http://hotdog.hu - ember legyen a talpán, aki átlátja az odlal szerkezetét fél órán belül. Annyi minden van benne, ami már bőven sok.

Ha egy honlapot csinálsz, ültess elé egy olyan valaki, aki nem Te vagy, de azért tudja, mi az internet (tehát ne a nagyit :) ). Ha rájön, mit hogy kell használni, akkor már jó úton haladsz.

Ne tegyél fel az internetre 0.000001 Béta Rilíszt. Várd meg amíg használható állapotba kerül, ahelyett, hogy méteres gödröt ásó emberrel jeleznéd, hogy a tervezés folyamatban (ezzel párhuzamosan az utolsó frisítés dátuma vagy egy évvel ezelőtti - még ma is van ilyen).
14

Milyen a jó nő

Jano · 2006. Feb. 10. (P), 17.39
Ez a kérdés körülbelül ugyanaz a kategória. Lehet sok okosságot elmondani de nem fog sokkal közelebb vinnni a válaszhoz. Akkor lehet igazán okos tanácsokat adni, ha elmondod, hogy milyen oldalt szeretnél, téma, ki a cél közönség, mi az elérendő cél, milyen anyagi lehetőségek vannak, milyen tartalmaid vannak, kik fogjak karbantartani az oldalt, milyen munkafolyamat reszekent stbstb.

Az hogy jó szubjektiv illetve valamihez kepest jo.
15

:D

Dualon · 2006. Feb. 10. (P), 23.42
Egyetértek, én is várom a részleteket.

D.
http://e-arc.hu/
16

általános ismérvek nincsenek

ange · 2006. Feb. 12. (V), 01.29
Sziasztok!

Bár már javarészt elhangzott, de mivel minnél többször hall az ember valamit, azt annál hajlamosabb igaznak vélni...:
Általános ismérvek, a "mijen a jó honlap" kérdésre szerintem sincsenek. Talán csak egyetlen: akkor jó a honlap, ha valamilyen célt szolgál.
Szóval, nem úgy kell(ene) nekikezdeni, hogy "no, csinálok egy honlapot... de mi is legyen rajta? egyáltalán miről is szóljon?"...

A technikai megvalósítás már megint más. De ahány netező... Mivel említve volt a flash, akkor ezt hozom fel példaként: nálam állandó készenlétben figyel a firefox flashblock pluginja. De pl a java is tiltva van.
Szóval, ha már van ötlet, nemárthat "elemezni" a célközönséget sem, feltéve ha egy adott rétegnek szól...

Üdv.: Ange

http://ejf-ik.tk