ugrás a tartalomhoz

Fájlba írás, fájlból olvasás

Anonymous · 2006. Feb. 6. (H), 00.01
Sziasztok!

Milyen eszközök szükségesek, hogy a weboldal egyes részei egy txt fájból töltődjön be?

Egy konkrét példa:
Egymás alatt sorban vannak mondjuk dalcímek
A dalcímekre kattintva fájból kikeresi a megfelelő dalszöveget, és egy új ablakban megjeleníti azt.
Vagy ha ez túl egyszerű másképp megoldani, akkor egy másik:
Vendégkönyv.
Valaki szeretne a vendégkönyvbe írni, de az előző hozzászólást is el szeretné lovasni. stb.
Vagy mondjuk a letöltések számlálója.

Megoldható ezek a problémák JavaScript-tel, vagy php kell hozzá? A php-t elég feltelepíteni a szerverre, vagy azt be kell állítani,hogy az általam karbantartott oldal is lássa?
 
1

Fájlba írás, fájlból olvasás

Anonymous · 2006. Feb. 6. (H), 00.56
Javascriptet nem tudunk file írásra és olvasásra használni, csak spceiális esetekben, de ez egy másik témakör.
Neked php-ra van szükséged.

A második kérdést nem könnyű értelmezni. Mit jelent az, hogy az "oldal lássa a php-t"?

Mielőtt ilyesmi programokhoz kezdesz, kicsit tanulmányozd a web működését, és a használatos eszközöket, és azok működési elvét. (html, javascript, php, stb.)

Gyulus
2

Fájlba írás, fájból olvasás

Anonymous · 2006. Feb. 6. (H), 21.36
A html-ről és a javascript-ről van könyvem, át is tanulmányoztam, sőt a cégnek ahol dolgoztam, én szerkesztettem a honlapját. Természetesen csak egyszerű dolgok szerepeltek benne, amit ki tudtam hámozni a két könyvből (egyébként szerintem részletes, és nagyszerű kiadványok), de azt gondoltam, hogy nem a teljes html és javascript leírás van benne. A kérdésem egyik fele erre vonatkozott (javascript tud-e fájba írni és olvasni).

A php-vel kapcsolatos ismereteim eléggé hiányosak. Először azzal szerettem volna tiszába lenni, hogy érdemes-e foglakoznom vele? Ha igen, milyen jellegű könyvet kell keressek?
Tudomásom szerint a php egy olyan környezet, ami a szerver oldalon fut, kímélve ezzel a hálozatot és a kliens oldalt (lekérdezéseknél, kereséseknél van jelentősége).
A szerveren (ahol az oldal található, amit jelenleg karban tartok) nem tudom, hogy van-e php. Egyszerűen megkérdezhetném a rendszer karbantartóját, hogy mondja meg, hogy mit futtathatok a szerveren, de sajnos ez egy olyan szerver, aminek a rendszerkarbantaróját képtelenség elérni. Vagyis nagyon nehéz. Gondoltam egyszerűbb megkérdezni itt, hogy hogyan tudom meg, hogy az adott szerveren fut-e php.
Egyszerűnek tűnhet a dolog, hgy írok egy olyan html oldalt, amiben van php kód, felteszem a szerverre, böngészőben megnyitom, és ha van eredmény akkor van php környezet a szerveren. De mi van ha nem jelenik semmilyen eredmény a php kód hatására?
A kérdés második része erre vonatkozott. Ha nem jelenik meg semmi a php kód hatására, akkor az azt jelenti, hogy nincs telepítve a szerveren php, vagy csak a php beállításai nem megfelelőek, hogy az általam írt oldal php kódjai nem futnak le?

Cubase
3

<Nincs cím>

tiny · 2006. Feb. 6. (H), 21.56
Ha semmi sem jelenik meg, akkor valószínű van php, csak rossz kódot írtál. Írj egy ilyet mondjuk:

<?php
echo("Van php");
?>
Ha csak annyi jelenik meg, hogy "Van php", akkor van php. Ha az egész megjelenik, akkor nincs. Mivel javascript kliens oldalon van, ezért nem tudsz a szerverre fájlt csinálni (legjobb tudomásom szerint). Ehhez kell a php, vagy más szerver oldali nyelv. A php pedig a html, css, javascript kódodat generálja, azt, amit egy weblap megtekintésekor te látsz. Persze ez lehet statikus is, de manapság legtöbb már php-vel generált.
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]
4

Fájlba írás, fájból olvasás

Anonymous · 2006. Feb. 6. (H), 22.48
tiny!

És mi van akkor, ha a <body> részbe beírom az általad leírt kódot átteszem a szerverre, betöltöm a böngészővel, és nem jelenik meg semmi. Se a kód, sem pedig a "Van php" szöveg. Mi a hiba még mindig? Lehetséges, hogy te is rossz kódot írtál? Szerintem nem.
5

Fájlnév

Anonymous · 2006. Feb. 7. (K), 00.38
Milyen néven mentetted el a fájlt? A kiterjesztés legyen .php, ne .html

Egyébként meg elmész a könyvtárba, és kihozol valamit a PHP Kezdőknek polcról. Felteszed az Apache szervert meg a PHP-t a saját gépedre, és mindjárt jobban átlátod az egészet.
6

Fájlba írás, fájból olvasás

Anonymous · 2006. Feb. 7. (K), 21.50
Ez a kiterjesztéscsere (html -> php) sokat segített. :) Köszi! Ez a könyvtár-dolog meg nem jutott eszembe. Vagyis azt gondoltam, hogy ilyesmi nincs is a könyvtárban. De honnan tudhatnám, ha meg sem nézem? Mostmár csak be kell iratkoznom a könyvtárba.
7

Katalógus

Anonymous · 2006. Feb. 7. (K), 22.24
Ha budapesti vagy, akkor online is rákereshetsz a php szóra. Az ilyen könyvekre rendszerint várólista van. Ha nem akarsz várni, akkor marad a könyvesbolt, kezdőknek szóló PHP könyvek általában 5.000 Ft alatt megkaphatók. (Egyébként is jó, ha van saját szakmai könyvtárad.)
8

leírások

betétes · 2006. Feb. 7. (K), 23.15
Szia!
Ha neten keresel leírást php/html itt érdemes körülnézni.Bővebb php leírást itt találhatsz.
9

rossz kód?

Anonymous · 2006. Feb. 8. (Sze), 01.05
Azért azt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a php kód kacsacsőrök között van, így aztán akkor, amikor a php nem fut le, hanem a szerver simán kiadja a php kódot, akkor az nem látszik a böngészőben, éppen a kacsacsőrök miatt.
Tehát ilyenkor (és weblapírás közben nagyon sokszor) az oldal forrásának a megtekintése javasolt. Itt fogjuk látni a le nem futott php forrásunkat.

Gyulus