ugrás a tartalomhoz

Lejátszó MMS Stream-hez

revolted · 2013. Ápr. 25. (Cs), 12.07
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni egy nagy problémában.
2008-ban készítettünk egy online televiziót, ahol a szerverszolgáltató Windows Media szerveren keresztül oldotta meg a műsor továbbítását. Feladatom egyike volt, hogy a televizió oldalán ezt valamilyen formában elérhetővé tegyem... megoldásként egy beágyazott WMPlayer-t és egy Silverlight lejátszót használtam, amely a mai napig gond nélkül ellátja ezt a feladatot.

A televízió azóta viszonylag nagy sikereket ért el, nem kis túlzással állíthatom, hogy az egyik legnézettebb a hazai kínálatban. Éppen ezért, most a tulajdonos megkeresett ismét egy újabb feladattal, szeretné, ha az oldalt és ezzel együtt a beépített lejátszó(ka)t is modernizálnánk. Ebben szeretném kérni a segítségeteket.

A koncepció a következő: adott egy MMS stream, amit szertnék egy olyan megoldással megjeleníteni a televízió oldalán, amihez nem szükséges további plug in-ek telepítése. Erre a célra nekem az Adobe Flash lenne a legkézenfekvőbb megoldás, azonban ahogy én tudom az MMS Stream-et nem támogatja (ezért is használtam a JWPlayer Silverlight-ra optimalizált változatát)...

A másik kritérum, aminek meg szeretnénk felelni, hogy a felhasználók számára platform független megoldást kínáljunk (egy újabb érv a Flash mellett) és ehhez társulna egy egységes kezelőfelület is. Ez több szempotból is fontos. Egyrészt szeretnénk, ha a weboldalon túl a késöbbiek során lehetővé válna a lejátszás más környezetekben is. Gondolok itt a desktop lejátszóra vagy egy szintén platformfüggetlen applikációra okoseszközökhöz. Ehhez szerintem a Flex/Air lenne a legjobb választás... szerintem.

További plusz funkciót jelent, hogy az adást (a JW Player-hez hasonlóan) meglehessen osztani különféle közösségi hálózatokon, ill. hogy ha valaki szeretné beágyazni a lejátszót a saját oldalába akkor erre is legyen lehetősége a lejátszón belül... a weboldalon való megjelenítéshez a legideálisabb megoldás ezért a JW Player lenne. Remélem valakinek van erre vonatkozóan ötlete, hogyan lehetne ezt megoldani a JW Player-el. Sajnos ahogyan én tudom a Microsoft a jövőben nem fogja támogatni a Silverlight-ot, ezért is vált fontossá, hogy a közeljövőben leváltsuk ezt a lejátszót.

Illetve van egy új opció is ami még kérdőjeles: hamarosan indul a televiziónak egy full HD-s változata is, de ez még abból a szempontból kérdőjeles, hogy ez a meglévő adás HD verziója lesz, pontosabban az eredeti adás HD-ban fog menni és a jelenleg adás ennek egy SD konverziója lesz vagy egy teljesen új stream-ben lesz elérhető.

A lényeg, hogy szeretnének a fenti elképzelést egy olyan plusz szolgáltatással is megfejelni, hogy az adásminőség változtatható legyen menet közben a lejátszón belül (YouTube/Vimeo-hoz hasonlóan).

Sajnos eddigi tapasztalataim szerint még mindig nincs olyan webes lejátszó ami támogatná ezt a formátumot a WMPlayer/Silverlight-on kívül, de ebben szeretném, ha segítenétek nekem.
Természetesen nem azt kérem, hogy konkrét megoldásokat írjatok nekem, csak annyit, hogy tapasztalataitok alapján ez egy árható út vagy a másik irányba keresgéljem a megoldást... válaszaitokat előre is köszönöm :)

A televízió oldala (régen elavult és már kb. 2,5 éve nem én fejlesztem): www.dancev.hu, ill. az adás forrása: mms://stream01.gtk.hu/dancetv

RevoltED
 
1

Ellentmondás

Poetro · 2013. Ápr. 25. (Cs), 12.41
amihez nem szükséges további plug in-ek telepítése. Erre a célra nekem az Adobe Flash lenne a legkézenfekvőbb megoldás

Itt azért egy erős ellentmondást érzek felfedezni. Az Adobe Flash azért egy plugin, amit telepíteni kell. Ráadásul nem is elérhető minden platformon (például eleve csak Android és Blackberry a támogatott platform az asztali operációs rendszerek mellett). Ahogyan én tudom, az Adobe ráadásul korlátozza is, hogy milyen eszközökön lesz elérhető.

Ennek okán, lehet hogy jobb lenne átállni MMS-ről valami olyan szabványra, amit az eszközök támogatnak. Ilyen például a H.264 videó stream. Ezt támogatja a Silverlight és a Flash is, mondjuk nem tudom, milyen protokollon. Mindenesetre vannak szolgáltatások, amik képesek HTTP-n és RTMP-n is videó folyamot szolgáltatni. Ilyen a Flash Media Server vagy a Wowza Media Server.

A HTTP streaming előnye lehet, hogy HTML5 videó elemmel is le lehet játszani a videót, amennyiben a böngésző támogatja a codec-et.
2

Részben igaz

revolted · 2013. Ápr. 25. (Cs), 13.21
Köszönöm a gyors választ.

Valóban a Flash Player egy külön plug-in, viszont az egyik legelterjedtebb a világon ezért megoldásként ez kézenfekvő lenne most nekem. Most elsősorban a weboldra szeretnék egy új lejátszót találni, ami a fenti igényeknek (legalább részben) megfelel. A mobilapplikáció már egy következő lépés, amit lehet, hogy célszerűbb lesz külön megírni az adott platformra... ez még tervezés alatt van. Abban azért nem vagyok biztos, hogy az Adobe Air erre speciel megoldást jelent vagy sem, de az előnye minden esetre vitathatatlan.

Abban is igazad van, hogy az adattovábbítás nem a legnépszerűbb formátumban történik jelen pillanatban, de az indulás előtt volt egy több hónapos tesztidőszak. Több megoldást is kipróbáltunk és végül a WindowsMedia-nal maradtunk... sokáig úgy nézett ki, hogy a Flash lesz a nyerő, de akkoriban nem voltak olyan erős gépek mint manapság és nekünk azzal is számolnunk kellett, hogy lehet lesz olyan aki több órán keresztül folyamatosan nézni akarja majd az adást. Sajnos a Flash nagy hátránya, hogy nagy a memóriaigénye, ezért ezt a megoldást elvetettük. A másik megoldás az mp4 volt, de azzal valahogy nem sikerült kibékülnönk. Egyrészt azonos feltételek mellett nem volt olyan jó a képminősége mint a mostaninak és a h.264-es kódolás nekünk nem is sikerült (pedig már akkor is HD-ben akartuk indítani az adást)... ha jól tudom, akkor most ismét terítéken van a Flash és ezt HD-ben akarják indítani amihez a fenti probléma miatt én nem lelkesedem, de ez nem rajtam múlik. Valóban a h.264 képminősége lenne a legjobb a HD adásra de ebben nem én vagyok az illetékes.

A HTML5-ben én is nagy fantáziát látok... pl. a video.js kezdeményezése nekem nagyon barátságos. Remélem, hogy sikerül ráhatással lennem a tulajdonosra, mert mindketten a felhasználóigények, vagy ahogyan ma divatosan mondani szokás a felhasználói élmény kielégítését tartjuk szemelött elsősorban... talán ez lehet az egyik kulcsa a televízió sikerének.

Streaming-el kapcsolatban (h.264/VLC stb.) esetleg privátban zaklathatalak?
3

Haladunk

revolted · 2013. Ápr. 26. (P), 03.25
Kaptam egy új streamet ami már nem mms... ha ezt a JW Player-ben (Flash) tesztelem akkor kiválóan működik :) A kérdésem az lenne, hogy valaki tud esetleg segíteni abban, hogy ezt az új streamet esetleg a JW Player-ben hogyan kell megadni, hogy HTML5-ben is működjön a lejátszás... vagy esetleg video.js-ben?

Mert nekem ez sehogy sem akar összejönni és a Google-ben is csak olyan megoldásokat találok, ahol a JW Player Flash lejátszóját használják. Végső soron ez most megoldja a legnagyobb problémámat, de a későbbiekben szeretnék egy univerzális lejátszót, amihez tényleg nem szükséges külön plug-in telepítése.

A stream (teszt): http://91.82.85.71:1935/relay10/dancetv1.sdp/playlist.m3u8
És ahogyan a JW Player Flash-ben működik most: rtmp://91.82.85.71:1935/relay10/dancetv1.sdp
4

HTTP Streaming

vbence · 2013. Ápr. 26. (P), 09.17
Ha a modernizálást komolyan gondolod, akkor nem a mai hanem a holnapi kürnyezethez tervezed a szolgáltatást.

A Microsoft buborékot én mindneképpen elhagynám. Közismert, hogy a cég az interoperabilitás elelnsége - nem dokumentált és szabadalmakkal védett formátumokkal akadályozza meg, hogy az eszközeihez mások által gyártott szoftverek is csatlakoztathatók legyenek.

A flash jól láthatóan kimenőben van. Nyújt még egykét olyan funkciót, ami nem (vagy nehezen) kiváltható, de ahol több lehetőség van, ott ma már határozottan kerülik.

Egy jövő számára tervezett oldal mindneképpen a HTML5 <video> tagre épít. Ehhez HTTP Streamingre van szükség (más átviteli közegek, mint az RTP vagy UDP nem kompatibilisek).

A codec kiválasztásánál a H.264 és a WebM között célszerű választani, ezeknek van natív támogatottsága a böngészőkben (IE, Safari: H264, Chrome, Mozilla, Opera: WebM). - Bármelyiket választod, több böngésző ki lesz zárva. Azokon ajánlanék Flash fallbacket (a Flashben mindkettő támogatott). - Egy jó lejátszó modul gondoskodik erről (google: HTML5 vide plyer).

A médiaszerver kiválasztásán nagyon sok múlik. Ha az támogatja a HTTP Streaminget, akkor nagy baj már nem lehet. A különböző minőségű streamek közötti váltás is a médiaszerver szolgáltatása.