ugrás a tartalomhoz

hogy érem el egy fájl MP4/FLV

Szita Szilárd · 2013. Ápr. 15. (H), 20.55
Érdekelne,hogy tudom ezt a fájlt elérni php-val.
Olyan oldalt akarok készíteni mint a youtube to mp3.
A konvertálás az simán menne,de a fájlt elérni semmi ésszerű ötletem nincs,valakinek?
 
1

Hol?

Poetro · 2013. Ápr. 15. (H), 22.39
És hol van a fájl, amit el akarsz érni? Mert attól függ, hogy hogyan kell / érdemes elérni.
2

Első tippre valami CURL-os

Sajtos · 2013. Ápr. 15. (H), 22.54
Első tippre valami CURL-os varázslatra gondoltam, bár nem vagyok gyakorlott a témában.
3

Youtube?

Szita Szilárd · 2013. Ápr. 16. (K), 06.49
Háát ez az én se tudom.
nem értem pl Ennek a honlapnak a funckióját.
Nem tudom,hogy éri el a zenét a youtube-on keresztül.
4

Amíg nem tudod, hogy hova

Poetro · 2013. Ápr. 16. (K), 06.55
Amíg nem tudod, hogy hova raktad a videóidad, addig nem igazán lehet segíteni. Lehet meg kellene keresni a róla készült backupot.
5

Szerintem értelmetlenűl fogalmaztam

Szita Szilárd · 2013. Ápr. 16. (K), 11.00
Tehát vannak ezek az oldalak amit már linkeltem.
Azok az oldalak,hogy oldják meg hogy letöltik a youtubról a zenét és át konvertálja mp3-ba ebből a konvertálás menne.
Tehát nekem nincs semmi videóm amit le akarok tölteni adott egy zene az oldalon és annak a linkjét beillesztem az oldalra az letölti és konvertálja és le is tudom tölteni mp3 formátumba.
Remélhetőleg érthetően fogalmaztam....

Szerk:Nem kódot kérek hanem valami ötletet amiből kitudok indulni.
6

Szerintem értelmetlenűl

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 16. (K), 11.31
Szerintem értelmetlenűl fogalmaztam
Igen, értelmetlenül fogalmaztál, és jobban teszed, ha megtanulod, mert ha a későbbiekben ilyen dokumentációkat írsz, problémáid lehetnek belőle (ha a kollegák nem értik, mit írsz, nem szeretnek veled dolgozni). Olvass könyveket, szépirodalmat, sosem árt.

A 2-es hozzászólásban említett CURL az egyik elem, amire szükséged lesz.
7

Forgalom

Poetro · 2013. Ápr. 16. (K), 12.03
Megnézed az adatforgalmadat, amikor ellátogatsz egy oldalra, amin a videó van. A forgalmat figyelheted a böngészők beépített debuggerének hálózati paneljén, vagy használhatsz proxy-t, vagy hálózati analizáló szoftvert. Megnézed, van-e valami összefüggés az oldal URL-je és a videó URL-je között. Ha van, és az egyértelmű, akkor tudod, hogy egy URL-hez melyik videót kell letölteni. Ezt a letöltést megteheted például cURL segítségével, de ne feledkezz el a megfelelő HTTP fejlécekről (például kimásolhatod a felderítés során használt HTTP kérésekből). Ha NEM HTTP-n keresztül megy a forgalom, akkor problémában lehetsz. Esetleg próbáld meg mobil böngészővel meglátogatni az oldalt, hátha van HTML5 változata is a videónak, ami HTTP-t használ. Innentől ugyan az a feladat, mint az elején.

Természetesen az egészet legálisan kell végezni, azaz a videó kiszolgáló oldaltól és a videó tulajdonosától engedélyt kell kérni a videó újrafelhasználására.
8

Médiát a médiaszerverről

vbence · 2013. Ápr. 16. (K), 19.26
A médiát egy mdiaszerver szolgálja ki. Valahol fájlok vannak persze, de nem arról van szó, hogy beírod a nevét és az apache elküldi neked a fájlt.

Fontos szempont, hogy az ingyenes hoszt (Youtube pl.) nem akarja hogy te le töltsd a videóit, és ezt technikai eszközökkel igyekszik megnehezíteni.

Sok IP címre (vagy proxyra) is szükséged lesz, miután azaonsítják a használati mintát biztosra veheted, hogy az IP banolva lesz a szolgáltató rendszerében.

A jogi vonatkozásokról nem írok, erről egyeztess az ügyvédeddel.

Léteznek célszoftverek erre, pl itt egy jól karbantartott projekt:
https://github.com/monsieurvideo/get-flash-videos

Fontos, hogy tartsd frissen a letöltő szoftvert, mivel ha változtat valamit a szolgáltató a szoftver működésképtelenné válik. A készítőknek le kell követniük ezt a változást. Ez néhány naptól néhány hétig is eltarthat.

Ez elé a program elé írhatsz egy fontendet ha szeretnél, és gondolod, hogy üzletet tudsz csinálni belőle. Sok sávszélességre lesz szükséged még akkor is ha cache-eled az egyszer már lementett videókat. Ezt a költséget pusztán reklámok kirakásával nehéz fedezni.
9

Furcsa

Pepita · 2013. Ápr. 16. (K), 20.54
Természetesen az egészet legálisan kell végezni, azaz a videó kiszolgáló oldaltól és a videó tulajdonosától engedélyt kell kérni a videó újrafelhasználására.

Furcsa, hogy Poetro ezen mondata után így segítesz neki ezt megkerülni. Nyilván nem véletlen, hogy
az ingyenes hoszt (Youtube pl.) nem akarja hogy te le töltsd a videóit
, ennek valószínűleg az a legfőbb oka, hogy ha engedélyt kérnél tőlük, nem adnának. És ha sikerrel jársz, máris kénytelen leszel arra, hogy
egyeztess az ügyvédeddel.


Megmagyarázhatnád ezt a furcsaságot nekem, hadd tanuljak, ill. hátha van valami lényeges dolog, amit nem vettem figyelembe!
10

Valamit félreértesz,

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 16. (K), 21.10
Valamit félreértesz, mindketten ugyanazt írták.
11

Elnézést!

Pepita · 2013. Ápr. 16. (K), 21.14
Akkor elnézést kérek Bencétől, nekem merőben másnak tűnt.
Mindjárt megtörlöm a szemüvegem. :)
12

Bocsánat

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 16. (K), 21.50
Én voltam figyelmetlen. Bence a jogi részt annyiban intézte el, hogy egyeztessen az ügyvéddel.
13

Technikai oldal

vbence · 2013. Ápr. 16. (K), 22.52
Én inkább a technikai oldalt akartam lefesteni. Ehhez értek :)

A kérdés elég általános, teljes képet festeni a jogi környezetről szinte lehetetlen.

az ingyenes hoszt (Youtube pl.) nem akarja hogy te le töltsd a videóit

Az, hogy nem akarja, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennek megakadályozására van jogi eszköze. Példának beugrik a másolásvédett VHS vagy DVD (ami technikai korlát), pedig a törvények szerint jogunk lenne magán célra másolatot készíteni a tartalomról. (Ezért fizetünk üres hordozó díjat).

Szoftver esetén jogunk lenne tartalékmásolatot készíteni, amire módunk nincs ha pl DVD-alapú másolásvédelmet használ egy szoftver. Technikai korlát, ahol jogi korlát nem lenne. (Legalább is amikor nekem próbáltak oktatni szerői jogot még ez volt a helyzet).

Fontos dokumentumok lesznek az oldal felhasználási feltételei. (Amiben nagy valószínűséggel megint megpróbálják leszűkíteni a lehetőségeket). Viszont ez sem feltétlenül meghatározó.

Nem kell messzire menni példáért arra, amikor a "középső ember" megtagadja a hozzáférést olyan információhoz, amihez jogosan férnél hozzá. Én az Androidot hoznám fel, ami ugye GPL alatt jön ki (a Linux kernelből örökli), ezzel szemben rengeteg gyártó nem ad hozzáférést a készülékein futó Android-változat forráskódjához (pedig az ő fork-juk szintén megörökli a GPL feltételeit). Az FSF pereskedig is párukkal.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a jogi és technikai aspektus két teljesen különböző dimenzió, és nem merek megpróbálkozni jogi tippek adásával.
14

Hogy ne lenne

Pepita · 2013. Ápr. 17. (Sze), 00.10
jogi eszköze. Az alap üzleti és jogi hozzáállás(om) akkor helyes, ha a többi résztvevőről azt feltételezem kezdetben, hogy ahhoz amit csinál, joga is van. Persze más eset, ha biztosan (bizonyíthatóan) kiderül, hogy ez nincs így.

Egyébként a Youtube és más hasonló szolgáltató a videók, stb-ik szerzőinek (is) védik a nemzetközileg elfogadott jogait azzal, hogy igyekszenek akadályozni a másolást. Igazad van abban, hogy főleg informatikai téren eléggé tisztázatlanok ezek a dolgok, de éppen ezért kell nekünk, szakembereknek jó példával elöl járnunk. Ezeknek a ködös helyzeteknek a kialakulásában nagy szerepe van a múlt- és jelenbeli rengeteg visszaélésnek.

Jogi tippeket én sem szívesen adok (és Poetro sem ezt tette), de mindenképp feladatomnak érzem azt, hogy olyan (szakmai) tippeket se adjak, amik akár jogi, akár erkölcsi vonatkozásban legalábbis kérdőjelesek. Persze mindenkinek szíve joga ezt másképp gondolni.

Csak zárójelben:
pedig a törvények szerint jogunk lenne magán célra másolatot készíteni a tartalomról
A szerzői jog elsődleges feladata a szerző védelme. A felhasználóé másodlagos, hiszen ő választhat, hogy kifizeti-e a mű licenc és egyéb díját, vagy nem élvezi a művet. Ha veszel egy autót, ami tud menni 200-al, még nem engedélyezik számodra a pályán, hogy többel menj, mint 130. Akkor sem, ha a kötelezőt is befizetted.

Köszönöm a választ, értem a szempontodat, de nem értek vele egyet.
15

A szerzői jog elsődleges

Joó Ádám · 2013. Ápr. 17. (Sze), 01.45
A szerzői jog elsődleges feladata a szerző védelme. A felhasználóé másodlagos


Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél. A szerzői jog elsődleges feladata a társadalom szolgálata azzal, hogy lehetővé teszi a szerző számára műve nyilvánosságra hozatalát bizonyos jogai garantálásával.

Sajnos manapság a törvényhozás is megfeledkezik erről.
16

Pontosítok

Pepita · 2013. Ápr. 17. (Sze), 23.47
A szerzői jog elsődleges feladata a szerző jogainak védelme
És itt nem az anyanyelvhez való jogra gondolok.
A felhasználó amit kifizet pl. az írható DVD árában - abból a tényleges szerzők egy fillért sem látnak az Artisjus-tól... Tehát a T. hallgatóság ill. DVD-vásárló lesz szíves oda fordulni a reklamációjával, ahol a pénzét lenyúlták...

Néhány éve egy filmszakmában dolgozó (vállalkozó) közeli barátom mondta, hogy abból a havi néhányezer DVD-ből, amit vesznek, egyetlenre sem kap vissza ilyen (nem jut eszembe - másolási?) díjat, pedig pontos (tartalmi) könyvelés van róla, kizárólag saját felvételekkel... Ha ez sem működik (tehát nem is másol), akkor hogyan várhatja el bárki is, hogy a szerző csak úgy "hagyja" másolni a DVD-jét, ingyen?!

Szerk.:
Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél.
Hát ebben ne légy olyan biztos...
17

Arról nem vitatkozunk

vbence · 2013. Ápr. 18. (Cs), 09.06
Arról nem vitatkozunk, hogy az Artisjus jól működik-e (mert nem). Viszont az egyetlen dolog, amiért az Artisjus léteznhet az, hogy Magyarországon (nincs ezzel egyedül) legális (bizonyos tipusú) jogvédett tartalomról saját felhasználásra másolatot készíteni.

Az igazi kérdés nem az, hogy a Youtube jogszerűen csinálja-e amit csinál (vagyis hogy kérdés nélkül techniaki korlátot állít egy video letöltése elé, még akkor is, ha a feltöltő nyilatkozott, hogy CC vagy PD alá kerül az anyag). A kérdés, hogy a technikai védelem megkerülése jogszerű-e.

Pont erről szólt a közelmúltban Aaron Swartz ügye is.

(Amerikában persze ott a DMCA, de nálunk - hálistennek - ilyen még nincs.)
19

Használati feltételek

Pepita · 2013. Ápr. 18. (Cs), 20.15
Nem akartam ebből különösebb vitát, de lett...
a Youtube jogszerűen csinálja-e amit csinál
Szerintem elég valószínű... A feltöltő szépen elolvassa a mindenféle (többnyire eldugott) Használati Feltételeket, ez alapján eldönti, hogy használja-e a szolgáltatást, vagy nem. És ebben benne van, hogy pl "igyekszünk megvédeni, de felelősséget nem vállalunk". Nem tudom, hogy pontosan mi van benne, de nyilván nem fognak (durva ill. bizonyítható) jogtalanságot elkövetni. Több ügyvédet megfizetnek ők, mint amennyit te vagy én tudunk ezekről a dolgokról.
A kérdés, hogy a technikai védelem megkerülése jogszerű-e.
Semmiképp sem erkölcsös. Soha nem véletlen a védelem, azért dolgozott x fejlesztői órát egy csapat, hogy jó legyen. Te pedig szándékosan próbálod elrontani (a munkájukat)? Mit gondolnál / tennél azoknak a fejlesztőknek a helyében? (Szerk.: szerintem tutti van erre is "ÁSZF"-ük, hogy kizárólag így-és-így lehet a tartalmakat máshol megjeleníteni. Csak nem olvasunk ilyeneket, de szerintem a Youtube nem csinál olyan hülyeséget, hogy jogtalan szoftvert (honlapot) üzemeltet.)

A DMCA nem tudom mi, de Amerika engem csak "távolról" érdekel, nem nekik akarok megfelelni, hanem magamnak, feleségemnek, Magyarországnak. Erkölcsi és jogi értelemben egyaránt (a felsorolás nem teljes).
20

Egy mély levegő után...

vbence · 2013. Ápr. 19. (P), 09.25
Nem hiszem, hogy egymással vitatkozunk, csak azt próbálom érzékeltetni, hogy nagyon összetett a téma, és nem hiszem, hogy ez a fórum a legjobb hogy ehhez hathatós segítséget adjunk.

Erkölcsileg, akárcsak jogilag, szintén összetett a probléma. A felhasználási feltételek minden más elé helyezése a dolog túlegyszerüsítése. Kicsit olyannak érzem, mint hogy "akinek nem tetszik el lehet menni".

Egy bizonyos méret után, amikor egy entitás megkerülhetetlenné válik, és a piaci verseny nem tud működni, már nem lehet símán mást választani, akinek a feltételei szimpatikusabbak. Ilyenkor már a szolgáltató feladata, hogy a társadalmi elvárásoknak megfeleljen, ha élvezi az előnyeit, hogy társadalmi szereplővé vált.

Ez persze egy vélemény. Azzal, hogy máshogy gondoljuk semmi baj nincs... szerintem.

(Amerikát nem úgy említettem, hogy onnan kéne az erköcsi érzékünket meríteni. Inkább csak azért, mert jó indikáció, hogy néhány éven belül milyen problémákkal kell majd nekünk is szembenéznünk.)
21

Szintúgy...

Pepita · 2013. Ápr. 19. (P), 20.06
Igazából ezzel 100%-ban egyetértek:
Azzal, hogy máshogy gondoljuk semmi baj nincs... szerintem.
Nem is gondoljuk nagyon "messze", pár árnyalat a különbség, de béke van.

(Szerintem Amerika nem évekkel van előttünk, hanem párezer km-el arrébb. De nem fontos.)
18

Erkölcsi kérdések

vbence · 2013. Ápr. 18. (Cs), 09.29
Erkölcsi vonatkozásban a következő videó elég informatív. Sajnos nem találtam feliratos verziót, (de ha valaki talál kérem tegye ide): Everything is a Remix Part 4

Ez a rész főleg a szerzői joggal foglalkozik, de a sorozat többi eleme is élvezhető és segít megérteni az itt felhasznált alapgondolatokat.