ugrás a tartalomhoz

Milyen dokumentumokat érdemes írni, hogy referenciaként feltüntethessem a munkáimat?

Anonymous · 2006. Jan. 24. (K), 08.00
Sziasztok!

A nálamnál jártasabb webfejlesztőkhöz szólna a kérdésem, mégpedig milyen dokumentumokat érdemes írni, hogy referenciaként oldalamon feltüntethessem a munkáimat úgy, hogy később ebből ne legyen semmilyen probléma a megrendelővel és semmilyen más (állami intézménnyel, pl. apeh, stb.).

Elég egy megbízási szerződés, amiben mondjuk leírjuk, hogy hozzájárulnak ahhoz ,hogy feltüntessem őket mint referencia munkákat, vagy a szerzőnek ez esetben ehhez minden esetben van joga papír nélkül is?

Fentebb az apeh-ot azért említettem meg, mert az is kérdéses számomra, hogy egy ismerősnek lehet -e ingyen csinálni honlapot, papírok nélkül és utána feltüntetni mint referencia munkát.

A válaszaitokat előre is köszönöm.

Üdv, Gábor.
 
1

<Nincs cím>

Fekete Ferenc GDA · 2006. Jan. 24. (K), 09.23
A megrendelővel nem szokott probléma lenni, örülnek,h büszkén hirdeti valaki a legújabb weboldalukat.

Online 2.0
3

Én is így látom

Anonymous · 2006. Jan. 24. (K), 10.14
Ezt én is így látom, de mi van ha közben meg meggondolja magát? :)
Ezért szeretnék biztosra menni, elkerülni a későbbi kellemetlenségeket.

Mi a helyzet az ismerősnek készített honlappal, vagy pl. egy klub honlappal, aminek mondjuk tagja vagyok és baráti alapon készítem el az oldalt.
Ezt pénzügyi szempontból kérdezem, mert ugye amiért pénzt kapok abból elvileg adózni is kell. De nem kapok érte semmit, max. az elismerést annak az X%-kát pedig nem tudom befizetni mint adót. :D

Gábor
6

<Nincs cím>

Fekete Ferenc GDA · 2006. Jan. 24. (K), 11.52
Ha meggondolja magát, akkro leveszed, de attól még az érdeklődőknek eélmondhatod,h te csináltad. Mi9 mindig elmondjuk,h referenciaként természetesen fel fogjuk használni az odlalt és kint lesz. Erre ők: persze, ez természetes.

Online 2.0
5

Biztos, ami biztos

aries · 2006. Jan. 24. (K), 11.31
Biztos, ami biztos érdemes a szerződésben erre is kitérni.
--
Aries
http://aries.mindworks.hu
2

APEH másért felel

suexID · 2006. Jan. 24. (K), 10.11
Fentebb az apeh-ot azért említettem meg, mert az is kérdéses számomra, hogy egy ismerősnek lehet -e ingyen csinálni honlapot, papírok nélkül és utána feltüntetni mint referencia munkát.

Az APEH-nek ehhez nincsen semmi köze, őket csak az érdekli, hogy ha pénzért csináltad a melót, akkor az összes szükséges adót és járulékot befizesd utána. Egyébként régebben például a kirowskinál is kinn voltak a különféle non-profit melók (alapítványok, közhasznú lapok, stb...) és őket sem bírságolták meg tudtommal.
4

Re: APEH másért felel

Anonymous · 2006. Jan. 24. (K), 10.16
Erre voltam kíváncsi. Köszönöm!

Gábor
7

apeh: 1 esetben

dummy · 2006. Jan. 24. (K), 12.31
Apehot igenis érdekli az ingyen munka. De úgy tudom, csak speciális esetekben.
Ilyen például, amiről én tudok, hogy két különálló, de összefonódott cég ha egymásnak ad szolgáltatást, weblapot, akármit.
Ilyenkor ha nem közelíti meg a piaci árat, hanem jóval alacsonyabb az ellenérték, akkor az apeh ugy gondolja, hogy ez adócsalás, és a rendes piaci ár után kérheti az adót, járulékokat, akármit.
Pl. amikor a T-online internetet adott a külön, de mégse külön T-com cégnek, akkor ez szerintem fennált. De mára egy cég, lehet a fenti ok is közrejátszott. Csak példának hoztam, hogy ne az általam ismert cégekkel kelljen példállódzni :)
8

Sánta példa

suexID · 2006. Jan. 24. (K), 12.54
Jelen esetben nem beszélhetünk túl alacsony piaci árról, mivel nem szabott áras szolgáltatásról van szó. Az általad hozott példa akkor lenne érvényes, ha mondjuk lenne egy webdesign stúdió, és kínálna teszem azt három szabott áras csomagot:
I. Mini csomag (flat html, 5 lap) - 10000 Ft
II. Normál csomag (flat html, 20 lap) - 20000 Ft
III. Maxi csomag (dinamikus lap, 50 lap) - 40000 Ft

Aztán az egyik haverjának, ismerősének avagy érdekeltségi körébe tartozó cégnek mondjuk 5000 Ft-ért kínálná a Maxi csomagot. De mivel a stúdióknál általában egyéni megállapodás tárgyát képezi a szolgáltatás ára, ezért az APEH nem tud mibe kapaszkodni és szerintem nem is akar. Mivel nincs bevételed, ezért nem is tudsz miből adózni! Ilyen erővel az autószerelő sem segíthetne kereket cserélni a saját feleségének, mert félhetne, hogy adóznia kell utána!
9

Legális programok

mefi · 2006. Jan. 24. (K), 18.15
Arra vigyázz, hogy minden program legyen megvásárolva. Tehát ha Photoshop és DreamWeaver segítségével elkészítesz egy oldalt, akkor mindkét alkalmazás licenszével el kell számolnod. Ez vonatkozik az operációs rendszerre is, abban az esetben, ha pl. Windowst használsz.

üdv:
mefi
http://mefi.be
10

<Nincs cím>

Fekete Ferenc GDA · 2006. Jan. 24. (K), 21.34
vagy mondd azt,h a Gimp-el csináltad és egy ingyenes editorral.

Online 2.0
11

Re: Legális programok & PS vs. GIMP

Anonymous · 2006. Jan. 25. (Sze), 14.27
Köszönöm az eddigi válaszokat!

Ki felé kell a programokkal elszámolni?

DreamWeaver-t csak messziről láttam :), használni nem használtam még. Linux alatt készítem az oldalakat, KWrite szövegszerkesztővel írom a kódot, így biztos az van benne aminek kell lennie és áttekinthető a saját kódóm, legalábbis nekem.

PS-t használgatok néha, de egyértelmű, hogy GIMP-el csinálok mindent. :D ;)

Üdv, Gábor.