ugrás a tartalomhoz

Weblabor Tudástár

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 26. (K), 17.52
Az internet a jelenlegi formájában nem sokat ér, mert végtelen mennyiségű információ van rajta elszórva különböző helyeken. Ha valaki a szakmánkat szeretné megtanulni, rengeteg időt kell rászánnia, mire összeszedi innen-onnan a tudást, ami szükséges egy oldal elkészítéséhez.

Emiatt célszerű lenne itt, a weblaboron, az egyetlen használható szakmai fórumon összegyűjteni legalább az alapokat, amit bármely kezdő fel tud használni. Erre kiváló példa Bártázi András CSS sorozata, ami lassan tíz éves, de nyugodtan használható ma is.

Több legyet is üthetnénk egy csapásra:
  • A fórumban a sok kezdőt helyből ide irányíthatnánk
  • További látogatókat vonzanánk a weblaborra, így építve a közösséget és a szakmai életet
  • Elemi érdekünk a fiatalok képzése, hogy jó szakemberek termeljék számunkra a nyugdíjat
Az ehhez szükséges cikkgyűjteményhez keresek önként jelentkezőket, akik a számukra kedves témában írnának rövidebb-hosszabb szösszenetet. De nem muszáj újat írni, akár meglévő blogról is - a szerző engedélyével - vehetnénk át anyagokat (például vbence [aki szerintem itt is jelen van] regexp gyorstalpalóját).

A CSS a fentebb linkelt sorozattal nagyrészt rendben van, bár persze a CSS3 újításairól is lehetne ennyit írni, de amire igazán szükség lenne, az a HTML, Javascript, PHP alapjai.

Ha ezek meglennének, a weblabor fenti menüjét kéne csak kiegészíteni, hogy ezeket az írásokat elérhessük.

Várom a véleményeket és a felajánlásokat.
 
1

Érdekes!

Pallosi Péter · 2013. Már. 26. (K), 20.06
Kedves Gábor!
Érdekes a felvetésed css3-ről tudnék írni egy jó cikket!
Azt szívesen megcsinálom.
Html5 is jöhet.
2

Az több cikk

Pepita · 2013. Már. 26. (K), 20.36
Szerintem Gábor szerint is a CSS3 újdonságai egy sorozat, nem egyetlen cikk:
persze a CSS3 újításairól is lehetne ennyit írni

Tekintve, hogy még elég "friss", lehet, hogy eleinte fórumozni kéne egy-egy újdonságról, aztán a téma felvetője ez alapján jobban meg tudná írni a cikket.

Szerintem kb. egy újdonság = egy cikk.
5

Remek!

Pallosi Péter · 2013. Már. 26. (K), 20.40
Most egy cikkben is letudnám írni igaz nem rövid cikkről lenne szó!
Sok példával
6

lehet

Pallosi Péter · 2013. Már. 26. (K), 20.41
Jó lehet igazad van nem egy cikkben kéne megírni az egészet túl tömör lenne!
3

+100

Pepita · 2013. Már. 26. (K), 20.37
Az ötlettel nagyon egyetértek, a felsoroláshoz hozzátenném:

Mi is továbbképezhetnénk magunkat akár a cikkírással, és - nem utolsó sorban - a nálam lényegesen profibbak is tudnak ám újat hallani / olvasni egymástól.

Gondolkodom, hogy szerény személyem mivel tudna aktívan hozzájárulni.
Talán honlapok megjelenítése mobil eszközön, ebben a témában én - tudtommal - eléggé eltérek a "megszokott" megoldásoktól, tehát még gondolkodom rajta, mennyire lehet ez hasznos dolog.

Mindenesetre örülnék, ha ebben a fórumtémában percek alatt lenne még 50 jelentkező...
4

CSS

Pallosi Péter · 2013. Már. 26. (K), 20.38
Css stipis stop!!!!!
Szeretném a css-t van most 1hét pihim simán feltudok készülni!
9

Elírtad :)

Pepita · 2013. Már. 26. (K), 22.34
Így kell: stipi-stopi!!! Legalábbis én csak úgy veszem figyelembe. :)

Egyébként én nem CSS-ről beszéltem, hanem komplett megoldásról / szemléletről, ezért is térek el a "divattól". (Nem másik domain / honlap; nem pusztán CSS; ...)
12

en igy tanultam

Pallosi Péter · 2013. Már. 26. (K), 22.47
en igy tanultam edesanyamtol stipis stopi.:-)
remelem kapok egy temat Gabortol.
25

Biztos, hogy hasznos lenne,

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 12.40
Biztos, hogy hasznos lenne, mert az ilyen - megszokottól való - eltérések általában vitaindítónak nagyon jók.
53

Jövő hét

Pepita · 2013. Már. 27. (Sze), 22.36
Rendben, jövő héten nekifogok, ha nem is konkrét projektben.
7

Még sosem írtam semmilyen

hunkris · 2013. Már. 26. (K), 21.50
Még sosem írtam semmilyen cikket, úgyhogy nem tudom, mire futja, de azért ha kapok egy olyan témát, amihez konyítok is, írok egy cikket róla.

Szerk.: Úgyis rá akartam magam szánni, hogy nézzek utána már jobban a HTML5 video specifikációjának, esetleg írhatnék róla cikket ösztönzésképp.
31

Még sosem írtam semmilyen

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 13.01
Még sosem írtam semmilyen cikket, úgyhogy nem tudom, mire futja


!
Seclusion · 11.58
Majd kiderül, ha a közösség elé kerül. :)
8

DOM

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 26. (K), 21.54
Kezdőknél sokszor úgy látom, a DOM szokott problémát okozni, erről fontos lenne szerintem egy írás.

A magam részéről bármit szívesen vállalok.
11

ha js

Pallosi Péter · 2013. Már. 26. (K), 22.46
Ha js akkor lehetne jquery.
barmelyik temat elfogadom!
10

Témák

Pepita · 2013. Már. 26. (K), 22.44
Szerintem a témákat magunknak kell kitalálnunk, legalábbis nem várhatjuk el a szerkesztőktől, hogy személyre szabottan megmondják. Az biztos, hogy minden használható cikk jól jön mindenkinek, kategorizálásban pedig Hídvégi Gábor nagyon jó.

Úgy kellene csinálni, hogy - mondjuk ide - leírjuk, hogy ilyen-olyan címmel elkezdünk megírni egy cikket, és "ígérjük becsszóra", hogy ekkor-akkor kész lesz. Ez elvben nem zárná ki a párhuzamos (azonos témájú) írást, de segíthetne, ha valaki újat akar mutatni, ill. hasonlók közül csak a jobbik menne Tudástárba, de benne linkkel a másik(ak)ra.

Itt jegyzem meg, hogy a mobilos témát komolyan gondolom, következő projektem közben / után vállalom. (Start: remélhetőleg 2-héten belül, finish: rá 2-3 hétre.)
13

en

Pallosi Péter · 2013. Már. 26. (K), 22.50
en mar holnapol kezdenek kutakodni ha kapok valamit akkor azt 3-6nap kiforrot cikket irok!
14

Rendben, akkor vállalom a

hunkris · 2013. Már. 26. (K), 23.20
Rendben, akkor vállalom a html5 video részlegét. Sajnos az iskola mellett sportolok, és sok programom van, így örülük, ha este 7-kor otthon vagyok. Emiatt nemtudok időpontot adni, de úgyis eltart majd, mire beindul a projekt.

Arra is gondoltam, hogy esetleg majd írok egy kiegészítő cikket, amiben bemutatom, hogy lehet egy egyszerű videomegosztó portált csinálni, de ez, ha lesz, később lesz.

Egyébként korhatár/tudásmegkötés lesz?
52

Bevezető

Pepita · 2013. Már. 27. (Sze), 22.34
Egyébként korhatár/tudásmegkötés lesz?
Szerintem olyasmi kategorizálás lesz, mint amit Gábor az eddigi cikkeknél már "elkövetett". Bevezetőbe írd bele, hogy te kiknek szánod, aztán majd a tartalom és a te ajánlód alapján eldöntik a szerkesztők, hogy hova tegyék - szerintem.
15

Egy sorozatot (underscore.js,

sandornemeth · 2013. Már. 27. (Sze), 08.45
Egy sorozatot (underscore.js, backbone.js, require.js + grunt / yeoman) en is szivesen bevallalok itt a WLen, ha gondoljatok, ilyen mondjuk heti 1 cikk jelleggel.
26

Ez tetszik, nekem is tervben

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 12.44
Ez tetszik, nekem is tervben volt egy ilyen, de még nincs elég gyakorlatom a témában, első projekt közben vagyok... A recline.js-ről is szívesen látnék cikket, annak nem elég részletes a leírása, vagy csak számomra nem elég érthető...
32

Hasonlokeppen

sandornemeth · 2013. Már. 27. (Sze), 13.06
Szinten elso projekt, de most mar elegge beleastam magam, ugyhogy nekiugrok, aztan meglatjuk mit lehet osszehozni. De akar csinalhatnank kozosen is, osszedugva a fejeket :)
33

Persze, csinálhatjuk közösen.

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 13.08
Persze, csinálhatjuk közösen.
16

JS

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 27. (Sze), 09.37
A különböző JS könyvtárak (jquery, backbone és társaik) bemutatása fontos, bár szerintem ezek gyorsan fejlődnek, de ugyanilyen gyorsan jönnek is és mennek is, tehát egy olyan tudást adnak, amire nem lehet hosszú távon építkezni, azaz időszakosak. Ettől függetlenül szükség van rájuk, és mindenkit kérnék, hogy ha van cikkötlete, egy pár pontban sorolja fel első körben a fejezetcímeket. Bár persze hozzá lehet szólni, de a végső döntést úgyis a cikk írója és Ádám hozza meg, hogy mi legyen benne : )

Továbbra is várom egy olyan kollega (kollegák) jelentkezését, aki a Javascript alapjairól, működéséről írna. Nagy téma, de rendkívül fontos, hogy erről itt legyen egy jó leírás, amihez bárki vissza tud nyúlni.

Ami még alapmű, az a progressive enhancement, reszponzív dizájn és működés leírása, amire nagy szükség lenne. A fiataloknak meg kell tanítani, hogyan reagáljanak a böngészők, hardverek és szoftverek sokszínűségére.
17

Gondolkoztam a Javascripten,

bamegakapa · 2013. Már. 27. (Sze), 10.25
Gondolkoztam a Javascripten, de még kivárnék.
18

Hajrá!

Seclusion · 2013. Már. 27. (Sze), 10.33
Jó ötletnek tartom, korábban én is gondoltam cikkezésre, de a tudásom nem ér fel odáig. Igazából sok-sok blogról, fórumról tudnék összevágni, tehát nyugodtan mondhatom, hogy még kezdő vagyok. Én pl szívesen vennék jQuery-s cikkeket, nagy hasznára lenne a kezdőknek a SEO, security (XSS, SQL inject, session hijacking és a többi támadás elhárítására való felkészülés, de mintha itt láttam volna is ilyen cikket), keretrendszerek bemutatása (Symfony2, Yii) az alapokról - bár itt bőséges angol nyelvű szakirodalom van, ellenben magyar nyelven nincs.
Ahogy korábban mondták, a responsive webdesign is jó. Apache alapok (security, virtual serverek). Bootstrap és autoloader működése, megvalósítása, OOP. (inf3rno példája baromi jó - http://weblabor.hu/forumok/temak/115535) Önálló web kiszolgálásra alkalmas server telepítése a nulláról (kész oprendszerre). Csak, hogy néhányat feldobjak, amik számomra elő szoktak jönni. :)
Természetesen nem lenne fontos, hogy a kezdők szintjén megálljunk.
27

Az oop-s példák köré teszek

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 12.52
Az oop-s példák köré teszek majd egy cikket, de még várok visszajelzéseket velük kapcsolatban, meg még azt sem tudom, hogy mi lesz a konkrét téma. Sorozat nem hiszem, hogy lesz belőle, nem akarok annyira részletesen belemenni, mert a legnagyobb részét inkább megérzésből és nem tudatosan csináltam. Ezért is egy kicsit bizonytalan vagyok abban, hogy egyáltalán használható e bármire a végeredmény.
28

!

Seclusion · 2013. Már. 27. (Sze), 12.58
Majd kiderül, ha a közösség elé kerül. :)
30

Ja, igaz :-)

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 13.01
Ja, igaz :-)

Szerintem arra alkalmasak ezek a példák, hogy néhány oo elvet felvázoljak velük, meg leírjam a tanulságot mindegyik fejlesztési móddal kapcsolatban. A téma köré egyébként könyveket lehetne írni, de ezt már megtették mások... :-)
54

Írd csak meg!

Pepita · 2013. Már. 27. (Sze), 22.42
Írd meg a saját szemléleted szerint, ez a téma nagyon tág, nagyon szemléletfüggő. Előre megígérem, hogy lesznek dolgok, amiben nem értünk egyet, de éppen ez a jó, több szem többet lát,... :)
19

animacio,transzformacio

Pallosi Péter · 2013. Már. 27. (Sze), 10.49
ezt a ketto temat ccs-en belul megcsinalom!
Gabor szeretnek egy vissza jelzest
20

mindenkit kérnék, hogy ha van

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 27. (Sze), 10.50
mindenkit kérnék, hogy ha van cikkötlete, egy pár pontban sorolja fel első körben a fejezetcímeket
21

ok

Pallosi Péter · 2013. Már. 27. (Sze), 11.07
css:animacio,transzformacio
22

Ezek elég nagy témák, kérlek,

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 27. (Sze), 11.11
Ezek elég nagy témák, kérlek, fejtsd ki, hogy miről is írnál pontosan.
23

tabletrol

Pallosi Péter · 2013. Már. 27. (Sze), 11.25
tabletrol vagyok,de megprobalom kifejteni.
animacio:hover effect atmenetei jopar modon.
transzformacio:forgatas.tologatas es ezeket fejtenem ki reszletesen!
24

A blogokról - természetesen a

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 12.38
A blogokról - természetesen a szerző által - történő átemelést én is támogatom. Segíteni javítani a jelenlegi, cikkekben nem túl gazdag időszakon...
34

Nem szoktunk átvett tartalmat

Joó Ádám · 2013. Már. 27. (Sze), 13.30
Nem szoktunk átvett tartalmat leközölni.
29

Ami problémás lehet, hogy az

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 13.00
Ami problémás lehet, hogy az oldal bbcode-al küldi el a cikkeket. Ha jól tudom Ádám ezeket átnézi, és átalakítja html-re. Arra gondoltam, hogy talán jobb lenne eleve html-ben megírni a cikkeket, erről mi a véleményetek (leginkább Joó Ádám véleménye érdekel)? Tudtok ajánlani valamilyen html szerkesztőt, aminek megfelel a kimenete ilyen célra? Én arra gondoltam, hogy talán az md fájlok is megfelelnének, azokat elég egyszerű feldolgozni, és átalakítani html-re, és van hozzájuk ingyenes szerkesztő.
35

Egyelőre ez a módszer, mert

Joó Ádám · 2013. Már. 27. (Sze), 13.34
Egyelőre ez a módszer, mert nem voltunk megelégedve a BBCode kimenettel. Ha HTML-ben kapom, főleg, ha a szerző megnézi a mostani cikkek forrását, akkor sok terhet levesz a szerkesztő válláról.
39

Okés, esetleg ha

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 14.29
Okés, esetleg ha szövegszerkesztőre nincs alternatíva, akkor abban megállapodhatunk, hogy megírjuk markdown-ban, aztán én szívesen összeszórok hozzá egy converter-t, ami html-t csinál belőle. Biztos, hogy gyorsabb lenne, mint kézzel átírni, lenne hozzá szerkesztő, és nem kellene egyszerre beküldeni, mint most az oldalon...

A downmarker-nek annyi a hátránya, hogy nem túl széles a köre az alkalmazható dolgoknak. Van benne bold, italic, quote, image, link, code block, code span. Nincs benne table, list, több header méret, stb... Megnézem, hátha van újabb verzió azóta, vagy valami jobb alternatíva.
40

Nincs új verzió a

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 14.56
Nincs új verzió a downmarker-hez. Ennyit tud.

Markdownpad2 többet tud, de csak windows-ra jó, és baromi lassú a downmarkerhez képest... Keresgélek tovább.

Úgy nézem a legtöbb IDE-hez van md plugin (webstormhoz pl nem működik nálam), unix-hoz ott a mou, de normális, könnyen telepíthető cross-platform megoldást nem találtam.

No nálam sikerült belőni a webstorm plugin-t, ezentúl azt fogom használni.
36

Angol cikkek fordításán is el

bamegakapa · 2013. Már. 27. (Sze), 13.36
Angol cikkek fordításán is el lehetne gondolkozni, vagy ez hülyeség?
38

Az eredeti tartalmat

Joó Ádám · 2013. Már. 27. (Sze), 14.03
Az eredeti tartalmat preferáljuk :)
37

Canvas

Pallosi Péter · 2013. Már. 27. (Sze), 13.51
Canvast szívesen bevállalom,de akkor a css-t nem!
Nézegettem a neten magyar leírás nem is nagyon van az adott témában ami nem baj,de aki nem tud angolul !!!!
41

Megprobaltuk

janoszen · 2013. Már. 27. (Sze), 16.06
44

Hét :)

Joó Ádám · 2013. Már. 27. (Sze), 16.34
Hét :)
45

Esetleg wiki aldomainra

hunkris · 2013. Már. 27. (Sze), 16.57
Esetleg wiki aldomainra mehetne megint Mediawiki, abban szinte minden kellő dolog benne van.

Esetleg össze tudok dobni egy Wordpress sablont is, bár a kedves szerkesztő urak szerintem jobban prefarálják a Drupalt.
46

A technikai újításokat

Joó Ádám · 2013. Már. 27. (Sze), 18.00
A technikai újításokat hagyjuk meg akkorra, amikor minden héten értékes cikkek születnek.
47

Viszont később nehezebb lesz

hunkris · 2013. Már. 27. (Sze), 18.10
Viszont később nehezebb lesz rendszerezni (nem kötekedésként írtam).
48

A wiki formátum

Joó Ádám · 2013. Már. 27. (Sze), 21.06
A wiki formátum rendszerezettség szempontjából siralmas, ezért sem lelkesedem érte.
49

Így van

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 27. (Sze), 21.31
Sajnos ez nagy hátrány.
50

Most lesz valami

Pallosi Péter · 2013. Már. 27. (Sze), 21.44
Most lesz valami vagy nem?
42

Én javaslom a markdown-t a

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 16.09
Én javaslom a markdown-t a cikkek írásához, és a későbbi konvertálást html-re. Könnyű editort találni hozzá bármilyen platformra, ill. a legtöbb IDE-hez van markdown megjelenítő plugin. Nyilván senki nem akar szövegszerkesztővel html-t szerkeszteni, a gui editorok meg teleszemetelik a kódot. Szerintem sokkal biztosabb a végeredmény, ha md-ről konvertálunk html-re...

Kérem jelezzétek, ha támogatjátok a javaslatot, meg azt is, ha nem, mert van jobb ötletetek!
43

Szerintem mondjuk nem

Joó Ádám · 2013. Már. 27. (Sze), 16.34
Szerintem mondjuk nem nehezebb HTML-ben formázni, mint BBCode-ban, nekem nincs vele bajom.
51

Ez tény, az md fájl nem

inf · 2013. Már. 27. (Sze), 22.22
Ez tény, az md fájl nem bbcode, abban könnyebb egy fokkal. Nekem ezzel az egésszel az a legnagyobb gondom, hogy nem egyszerre szoktam megírni a cikkeket, és nem a legjobb megoldás ki-be másolgatni az oldalra...
55

Szerintem nem jó

Pepita · 2013. Már. 27. (Sze), 22.55
Többféle (nyelvű) kódblokk kell, helyenként class stb. attribútum, jobb a HTML. Ha kézzel, hát kézzel (de egy normálisabb IDE-vel szerintem ez sem gond).

Viszont én nagyon megköszönnék egy gyűjteményt Ádámtól, hogy mit és hogyan csináljunk. Hogy ne kelljen a korábbi cikkek forrását nyálazzuk állandóan.

Szerk.: Örülök a sok lelkesedésnek, és annak is, hogy a cikkírás könnyítése nem csak nekem jutott eszembe. Ha a jelenlegi bbcode-okkal szerintetek jól fel lehet építeni egy cikket (bár heading nincs benne), akkor megoldás lehetne rátenni egy eszköztárat (JS), hogy ne kelljen gépelgetni a sok []-et. U.ez jó lenne fórumban is.
56

Heading és eszköztár is van

Joó Ádám · 2013. Már. 27. (Sze), 23.51
Heading és eszköztár is van :)
58

Hol?

Pepita · 2013. Már. 28. (Cs), 01.01
Ja, megvan, csak kedvenc IE-m nem találja...
Nincs felsorolás, inline-kód, stb.

Cikk beküldésénél meg 0 gomb. A heading-et nem látom leírva sem a Szerkesztési tippek között. (És fejből sem tudom.) Szóval ezen lenne mit csiszolni.

Szerk.: cikket én HTML-t írnék, de ahhoz egy "Manual" tényleg hasznos lenne.
64

Én is hiányoltam az említett

kuka · 2013. Már. 28. (Cs), 09.55
Én is hiányoltam az említett formázó gombokat az eszköztárról. Most már nem hiányolom. A Weblabor - BBCode gomb Greasemonkey szkript kirakja őket. (Persze ha már eleve meg sem jelenik az eszköztár, azon nem segíthet.)
67

Lehetne weblaboros

inf · 2013. Már. 28. (Cs), 13.05
Lehetne weblaboros userscript-ekről is gyűjteményt csinálni...
69

Lehetne. Még ha nem is

kuka · 2013. Már. 28. (Cs), 13.52
Lehetne. Még ha nem is StackApps – scripts kaliberű erőbedobással.

Bár az sem hülyeség, hogy ők írtak egy API-t, a világ programozói meg ingyen(*) megírják a különböző nyelvű rutinkönyvtárakat meg a webes, desktop és mobil alkalmazásokat.

(*) Azért a jó munkát meghálálják: API 1.0 verseny, API 2.0 verseny.

Persze tisztában vagyok vele, hogy a Weblabor anyagi forrásai sajnálatos módon kissé elmaradnak a Stack Exchange hálózatéhoz képest, de azért olyan iciri-piciri technikai támogatás, mint amit 2011 november 10.-én említettem, igazán nem kellene téma legyen.
60

Én azért gondoltam

inf · 2013. Már. 28. (Cs), 03.01
Én azért gondoltam markdown-ra, mert ahhoz van wysiwyg editor. Ha html-hez tudsz olyan editort mondani, ami ingyenes, és nem kell kézzel begépelnem a tageket, akkor szívesen megcsinálom azzal. A bbcode-al sincs bajom, csak az oldal jelenleg nem támogatja a piszkozatok mentését.
57

Én már egyszer belekezdtem

Karvaly84 · 2013. Már. 28. (Cs), 00.21
Én már egyszer belekezdtem egy cikkbe, de sajnos elszálltam és túl sok volt a reggeli kávé mellé, úgy hogy kukáztam a dolgot. Ez mellet a helyesírásom sem a legjobb, de ha van aki vállalja, hogy átnézi és kijavítja a tagolási, illetve a vessző hibákat, akkor tudok vállalni pl. JavaScript-es cikket.

DOM, Eseménykezelés, AJAX.
59

Nem volt még olyan cikk, ami

Joó Ádám · 2013. Már. 28. (Cs), 01.59
Nem volt még olyan cikk, ami hibátlanul érkezett, ez ne tartson vissza.
61

HTML

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 28. (Cs), 08.55
Én a HTML-ről írok, szerintem kéne majd egyeztetnünk a DOM-mal kapcsolatban, mert közös, és nagyon fontos téma. Helyesírásügyileg én is tudok segíteni.
62

CSS

Pallosi Péter · 2013. Már. 28. (Cs), 09.40
Szia Gábor én most elkezdem a css animáció,transzformációs cikket.
Lenne egy két kérdésem mert még soha nem csináltam ilyet
  • Hol lehet beküldeni a cikket email vagy a cikkmenü pont alatt?

  • Mennyire terjedelmes legyen a cikk?

  • Belekezdhetek?

A helyesírásért előre bocsi
63

Kezdd el

Poetro · 2013. Már. 28. (Cs), 09.47
Mindenképpen kezdd el, minél hamarabb. A cikket majd el kell küldeni a szerkesztőknek átnézésre, remélhetőleg ekkor kikerül belőle minden helyesírási hiba. Természetesen más jellegű korrekcióra is lehet, hogy sor kerül, hogy tényleg minőségi anyagok kerüljenek ki. A Cikkek oldalon van egy beküldés link, azt érdemes használni, és ne felejtsd el leírni a cikked URL-jét, mert utólag nem igazán tudod majd te szerkeszteni.

A cikkek terjedelmével kapcsolatban érdemes megnézni, hogy jelenleg milyen hosszú cikkek vannak az oldalon, és ennek megfelelően belőni a hosszát, esetleg feldarabolni több cikké, ha nagyon hosszú.

Ha előzetes véleményezést akarsz, azt megteheted például GitHub Gist formában.
65

tehát

Pallosi Péter · 2013. Már. 28. (Cs), 10.00
Tehát akkor nem email-ban kell elküldeni.
Itt kell
Akkor a cikk nem is fog megjelenni egyből ugye?
66

Az eddig látottak alapján

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 28. (Cs), 10.59
Az eddig látottak alapján őszintén szólva vannak fenntartásaim a cikkeddel kapcsolatban. Emiatt szívesen segítek az elkészítésében, ha elküldöd nekem, átnézem, a helyesírási hibákat kijavítom, ha bővíteni kell, szólok, és ha megfelelő állapotba került, akkor küldd csak be szerintem, hogy ne terheljük vele Ádámot feleslegesen.
70

Köszönöm a felajánlást,

Joó Ádám · 2013. Már. 28. (Cs), 14.15
Köszönöm a felajánlást, örülnék, ha Péternek segítene valaki.
74

Hejessirássbann én is szívesen segítek

Pepita · 2013. Már. 29. (P), 11.31
bárkinek, ill. egyéb szempontok alapján is teszek javaslatot.
Hajrá Péter, vágj bele!
Azt azért tartsd szemelőtt, hogy minden kezdet nehéz (főleg jó cikket írni), emiatt javasolnám, hogy elsőre "magában megálló" cikkel kezdj, ne sorozattal.
68

Email-ben is elküldheted html

inf · 2013. Már. 28. (Cs), 13.07
Email-ben is elküldheted html formában Ádámnak, vagy az oldalon bbcode-os formában a cikkek / beküldés alatt.
71

Mindenképp az a jobb, ha

Joó Ádám · 2013. Már. 28. (Cs), 14.16
Mindenképp az a jobb, ha emailben érkezik a cikk, sőt a legjobb, ha már az írás megkezdése előtt egyeztetünk a témáról és felépítésről.
72

Persze egyeztessünk, de nekem

Karvaly84 · 2013. Már. 28. (Cs), 17.19
Persze egyeztessünk, de nekem még nincs konkrét tervem. A DOM-ot mondjuk nem úgy gondoltam, hogy az elejéről az összes függvényt, tulajdonságot levezetném, mondjuk biztos jó kis cikk lenne belőle.

Azok a rész feladatok, amik fel szoktak merülni problémaként a fórumon és nincs róla leírás, vagy én nem találtam még meg pl.:

- Form küldése AJAX-al, amihez ugye kell egy kis DOM
- Eseménykezelés: böngészőfüggetlenítés, billentyű figyelés stb.

De ha leszeretnéd vezetni a HTML-t elejétől a végig egy sorozatba abba is benne vagyok, hogy kapcsoljunk hozzá JavaScript-et is. Bár azt nem hiszem h lesz elég energiám és időm h mondjuk egy komplett referenciát írjunk, ahhoz már több ember kell ha még idén el akarunk készülni. :)
73

Szerintem felesleges teljes

inf · 2013. Már. 28. (Cs), 17.30
Szerintem felesleges teljes referenciát írni, inkább a lényeget kellene leírni egy-egy témának, a többinek meg úgyis utánanéz, akit érdekel, vagy kérdez... Én mondjuk a karakterkódolásokról szívesen látnék egy blog bejegyzést, mert annyiszor kérdezték már...
75

Én SOLID elvekről szeretnék

inf · 2013. Már. 29. (P), 12.46
Én SOLID elvekről szeretnék cikket írni, a téma inkább arra lesz kiélezve, hogy hogyan lehet minőségi kódot írni, szóval újrahasznosíthatóság, karbantarthatóság. Az első cikkben egyáltalán nem is lesz oop, inkább általánosságokról lesz szó. Később ezekből le lehet vezetni az oop-re vonatkozó elveket, ill. azt, hogy miért könnyebb oo programozni, mint struktúráltan. Címet még nem találtam ki, április közepe fele nekiülök az első cikknek, aztán meglátom mit tudok kihozni a témából.
76

Én örülnék egy ilyen cikknek,

Karvaly84 · 2013. Már. 31. (V), 20.04
Én örülnék egy ilyen cikknek, de esetleg arról is lehetne szót ejteni, hogy mikor alkalmazzuk, mert néha feleslegesnek érzem. Én magam nem foglalkozom vele őszintén szólva, csak elolvasom ha cikkeznek róla mert érdekel. Sztem ez az OOP dolog már túl van misztifikálva :D
77

Összefoglaló

Pepita · 2013. Ápr. 1. (H), 21.48
Jó ötlet, szerintem bevezetőbe / elejére írj vmi összefoglaló-szerűséget, elméleti (elvont) dolgoknál nagyban növeli az érthetőséget. (És ha valaki lusta végigrágni, arra is ragad valami - kosz.:)) Elég nehéz lehet erről tetszetős cikke(ke)t írni, úgyhogy hajrá!
78

ízi :D

inf · 2013. Ápr. 1. (H), 22.08
ízi :D
79

Nagyon jó a téma egyébként,

deejayy · 2013. Ápr. 2. (K), 07.56
Nagyon jó a téma egyébként, én is gondolkodtam rajta, csak attól tartok még nem tudok ahhoz eleget, hogy elfogadható módon megírjam, így örülök, hogy inf3rno bevállalta :)

Egyébként online is találni pár magyar és kicsivel több angol leírást a SOLIDról, de mindegyik ugyanazt a 4 példát ismételgeti, és így szerintem nem sok értelme van. Remélem inf3rno újabb megvilágításba teszi majd a dolgokat :)
80

Ki tud eleget?

Pepita · 2013. Ápr. 2. (K), 18.07
attól tartok még nem tudok ahhoz eleget
Szerintem ez pont egy olyan téma, amiben ha egy kicsit is tudsz, rögtön látod, hogy mennyire sokat lehet még tanulni. :)
És ez a "hiányérzet" a megszerzett tudás arányában nőhet is... Ezt követendő hozzáállásnak tartom, amíg az ember egészségi állapotát nem fenyegeti.
81

Papír húszas

Pepita · 2013. Ápr. 5. (P), 12.41
Csak most ütött szöget a fejembe (miután egy cikket megírtam :)):
  • A Szerkesztők véleményét mintha nem láttam volna eddig (Tudástár, ill. menükiegészítés terén).
  • Várható (nagyon remélem), hogy a nekibuzdulással "ömleni fog" a rengeteg jobb - kevésbé jó cikk, ezeket ki kategorizálja a Tudástárban? (Én javaslom, hogy Hidvégi Gábor.)
  • Illetve a Szerkesztők mennyire tudják ezeket belátható időn belül átnézni / publikálni? Fontos lenne szerintem, hogy egy-egy cikk ne sokat "pihenjen", legyen minél előbb kint, így jobban kedvet kapnak a Szerzők és felpörgeti a WL-t is. Van elég szerkesztő ehhez? (Illetve szabadidejük.)
  • Lehet, hogy ideje volna újabb Drupal-ra váltani(?), de mintha 6.x-ben is lett volna valami megoldás erre, de nem emlékszem, melyik modul, csak nézegettem anno.


Pallosi Peti hogy áll? Ír(t) valamit? Neki vagy másnak ha kell még két (üvegezett) szem, mielőtt a Szerkesztőket terheli, szóljon bátran, most(anában) tudok egy kevés időt szakítani!
82

Ha jól tudom Ádám nézi át

inf · 2013. Ápr. 5. (P), 14.19
Ha jól tudom Ádám nézi át egyedül a cikkeket publikálás előtt.
83

Az nagy baj

Pepita · 2013. Ápr. 7. (V), 12.23
,ha így van, mert akkor csak rajta (szabadidején) múlik, hogy mennyi idő alatt kerül ki valami. És ha ömlik a sokk cikk (úgy legyen!), ill. netán ő el van havazva vagy beteg (ne adj' Isten), akkor megáll az élet az egyetlen valamire való (és hivatalos) szakmai oldalon? Ezen szerintem változtatni kell.
84

Hogy állunk ma?

Pepita · 2013. Ápr. 16. (K), 21.46
Azt hiszem, kissé "elfelejtődött" ez a projekt. És kissé ki is vagyok akadva emiatt, de igyekszem visszafogni magam.

Szeretném megtudni, hogy ki mire jutott eddig abból, amit ebben a témában (kvázi) vállalt. Én nem vártam következő projektre, hanem "megcsináltam" egy bemutatóoldalt ahhoz, hogy megírjam "az én mobilnézetem". A kész cikk jelenleg elbírálás alatt van.

Ami szerintem nagyon hiányzott itt az elején (is), azt 81-ben leírtam, de ott is csak Inf3rno válaszolt, ő is csak részben. Ezekben a kérdésben, illetve a cikkek elbírálási módját-idejét illetően javasolnék egy zárt(abb) fórumot, meghívásos alapon: nem biztos, hogy minden kérdésemet-észrevételemet jó lenne itt leírnom, és gondolom, hogy más(ok) is így van(nak) ezzel. Ha már létezik ilyen, csak én nem tudtam róla, azt is hajlandó vagyok elfogadni, csak homályosítsatok fel légyszi. De szerintem nincs (jelenleg) ilyesmi, úgyhogy kérem ezt, a WL közössége érdekében. Ebben a dologban Ádám kielégítő válaszát is (el)várom. (Elnézést a szokottnál erőszakosabb hangvételért, nem magamért teszem, és nem sértődök meg, ha moderálod.)

Nagyon tetszett a kezdeti lelkesedés, amit Hídvégi Gábor kiváltott (ismét ő), és ez egy jó kezdeményezés, jó ötlet, ne hagyjuk már annyiban! Láttam, hogy "volt már ilyen próbálkozás", de akik abban részt vettek, most igencsak tudnának segíteni, hogy ugyanabba a hibákba ne fussunk bele.

A többiek, akik itt helyből cca ígértek cikk(ek)et, hol tartanak vele? Magunkat (és egymást) járatjuk le azzal, ha nagy lelkesen "nekikezdünk", aztán nem csinálunk semmit. És mi van azokkal, akik félve vagy segítséggel akartak írni? Segített nekik valaki? (Én csak a felajánlásig jutottam, nem kérte senki.)
85

Amint lesz egy kis időm, írom

Hidvégi Gábor · 2013. Ápr. 16. (K), 21.51
Amint lesz egy kis időm, írom a HTML + DOM cikket, de ez májusnál előbb kizárt.
86

Egy-két hét telt el, türelem.

Joó Ádám · 2013. Ápr. 17. (Sze), 01.48
Egy-két hét telt el, türelem. Egy cikk ugye nem mindenkinek jön össze két nap alatt ;)

A tied szerkesztésével már majdnem végeztem.
88

Türelem :)

Pepita · 2013. Ápr. 17. (Sze), 21.59
Hát az kevés van, belátom. :)
De ennek fő oka az, hogy szeretném látni (és akár használni is) az elindított Tudástárat. Ezzel, ill. a menükiegészítéssel kapcsolatban még nem is nyilatkoztál... Lesz, nem lesz, mikor, hogyan - mindez meglepetés? Szeretnék rendszeresen új cikkeket olvasni, jóval többet, mint évi 2-3. Ennek "fejében" igyekszem én is kivenni a részem (a megírásból), bár nem érzem magam "nagy szakinak" sem és írónak sem. És próbálnám a többieket is sarkallni - ez viszont elég nehéz HTTP protokollon keresztül. :)

Remélem nem sok átszerkeszteni-való van benne. Ha mégis, akkor légyszíves majd okosíts ki, hogy mit csináljak legközelebb másképp!
89

Elnézést, a Weblabor

Poetro · 2013. Ápr. 17. (Sze), 22.24
Elnézést, a Weblabor belassulása miatt az egyik hozzászólást véletlenül töröltem :(
91

Semmi gond :)

Pepita · 2013. Ápr. 18. (Cs), 00.23
Majd visszaírom. Szerk.: ebcsont beforrt, részemről ez és felette törölhető. :)
87

Hello! Én már a bevezetőt

Karvaly84 · 2013. Ápr. 17. (Sze), 20.09
Hello!

Én már a bevezetőt megírtam az eseménykezelés témaköréhez, már csak hetek kérdése :D

Egyébként én még soha nem írtam semmi publikus dolgot, ezért én nehézségekkel küzdök ezen a téren. Már többször újra kezdtem, de azt hiszem most elkaptam a jó hangnemet.
90

Határidő

Pepita · 2013. Ápr. 18. (Cs), 00.21
Ha nincs kész időben, egy kanyit se kapsz érte! :) (Amúgy se.)

Szerintem sürgősen tedd félre a lámpalázad. Ehelyett (vázlatod alapján) szépen ülj le, kalapáld meg a billentyűket elejétől a végéig. Utána küldd el nekem, írok róla véleményt. Ezt megfontolod, döntesz róla - hiszen a Te cikked -, aztán változtatsz rajta és / vagy másnak is elküldöd, stb., aztán mikor úgy gondolod - és esetleg mások is -, hogy mehet, akkor küldöd Ádámnak. Így több szemszögből is valóban rálátsz a művedre, míg ezzel a 15szöri nekifogással nem fogod tudni, hogy másképp esetleg lehetett volna jobb.

Tökéletes cikk nincs, és ha lenne, akkor is érkezne rá publikálás után negatív vélemény is. Úgyhogy bátran gyerünk neki, majd lesz valahogy!
92

Hát az tuti h nem lesz kész

Karvaly84 · 2013. Ápr. 18. (Cs), 06.58
Hát az tuti h nem lesz kész "határidőre" :D

Lényegében olyan témát választottam, amivel kapcsolatban nem sok cikket láttam, de fórum kérdést annál többet. Ez a JavaScript eseménykezelés, és arra gondoltam írok egy olyan sorozatot, amiben az egész modell az alapoktól ki van tárgyalva. Ezt én 4 részre osztottam el. Az első részben általánosságban járom körül a témát, ami így is elég sok dolgot érint. A maradék háromban meg az egyes eseménytípusok köré építve vázolnám, a lehetőségeket (egér, billentyű, űrlap események). Ehhez mindhez készítek példa alkalmazást, folyamatábrát, és egy library-t, ami egyszerűsíti a folyamatokat.

Persze felmerült bennem a kétely avval kapcsolatban, hogy ennek az egésznek van e értelme. Ha a böngésző különbségeket nézzük, akkor megállapíthatjuk, hogy kb. 5-6 százaléknyi azon böngészők részesedése, amik miatt foglalkozni kell a böngészőfüggetlenítéssel. Ezek szerintem az XP-vel úgy is hamarosan ki fognak halni, de addig is 1000 felhasználóból 50-60 az még elég ok lehet, hogy foglalkozni keljen vele.

Továbbá mire valaki el jut oda, hogy eseménykezeléssel foglalkozzon, már lehet hogy nem tiszta js-ben tanulja meg, hanem jQuery-ben fejleszti magát tovább. Ez az eset elég gyakori szerintem, és ezen emberek számára a cikk jó része felesleges (is lehetne). Azért zárójelbe, mert nem egyszer láttam, hogy a jQuery-n edződött ember az alapokkal sem volt tisztában, így hát jó hogy nem tudja mit jelent az event bubbling.

Az egészet mérlegelve arra jutottam, hogy el fér a neten egy cikk sorozat, és ha másra nem is, arra jó lehet, hogy tágítsa a látókörét annak aki szereti érteni is a dolgokat.

Mindehhez annyit hozzá fűznék, hogy tuti egy két hónap mire mind a 4 rész meglesz, ugyan is melózok, meg elkezdődött a horgász szezon is :D
95

Egyet egyszerre...

Pepita · 2013. Ápr. 18. (Cs), 20.23
Pont a sok időhiány miatt szerintem érdemes egyet, menjen végig amiket írtam, aztán a kövik, ha van még idő és kakaó.
Pecázz laptoppal az öledben! :)

Szerk.: Ja és a téma szerintem nagyonis hasznos! És lehet (kell?) később bővíteni.
93

Jé, ezt most találtam...

RedPoppy · 2013. Ápr. 18. (Cs), 08.07
Jé, ezt most találtam... nagyon tetszik az ötlet. Valami elindult már?
94

Ha pár régebbi kommentet

Karvaly84 · 2013. Ápr. 18. (Cs), 10.05
Ha pár régebbi kommentet elolvasol láthatod, h elindult valami :)