ugrás a tartalomhoz

Div minimum mérete

breakline · 2006. Jan. 19. (Cs), 02.02
Üdv!

Nos rögtön a tárgyra térve: van egy div, mondjuk 600px széles. Megadok neki egy magasságot, ez legyen 400px. Explorer-ben és Firefox-ban működik az, hogy ha egy hosszú szöveget töltök be ebbe a div-be, akkor "kitolja" annak magasságát alul, padding-al és margókkal együtt. Operában meg csak addig látszik a szöveg, amíg a div tart. Nos ezen sokat sz*rakodtam, végülis nem adtam meg magasságot, ami rossz megoldás, de legalább működik. Nem lehetne megoldani, hogy megadjak egy "minimum" magasságot, ami ha szükséges több lehet, de egyébként egy fix összeg? És mindez lehetőleg működne mindhárom fontosabb böngészőben is?

köszönöm
BL
 
1

min-height

ralesk · 2006. Jan. 19. (Cs), 02.21
Nem értem a Mozilla miért növeli meg a méretet :( Ha jól emlékszem a height and egy fix értéket ad meg, amin nem volna szabad a böngészőnek a tartalom függvényében változtatni.

Az IE nem ismeri a min-height, min-width és max-height, max-width CSS tulajdonságokat.
2

Firefox meglepne

Jano · 2006. Jan. 19. (Cs), 02.47
Meglepne engem is ha Firefox azt csinalná amit mondasz.
Ha megadsz fix méreteket egy elemnek akkor azt szabvány szerint tartania kell (IE nem teszi). Azt hogy mi történjen a benne levő elem(ek)kel ha nem férnek el benne az overflow (túlfolyás) tulajdonsággal lehet megmondani.

Az overlow tulajdonság általában alapból visible vagyis látható értékű. Ez azt jelenti, hogy ami nem fér bele az szépen folytatódik a fix méretű elemen kívűl is, mintha egy asztalon fekvő A4-es papír aljánál nem hagyná az ember abba az írást és az asztal lapján folytatná.
Az IE ekkor hibásan inkább megnöveli a befoglaló elemet. Ha elöző példát folytatjuk akkor mintha megnövelné az én általam A4-esnek megadott lapot.

Ha az érték hidden (rejtett) akkor egyszerűen az a rész ami nem fér bele nem látszik.

Van még scroll és auto érték. Ekkor a hiddenhenhez hasonlóan, csak az elem határain belül lesz látható a tartalom, de scrollbarokkal lehet görgetni. Auto érték esetén csak akkor kerülnek ki a görgetők ha szükség van rájuk. Ezzel szoktak iFrame viselkedést utánozni.

A megoldás a problémádra, ha az okos böngészőknek a szabványos min-height tulajdonságot állítod be, IE-nek pedig feltételes megjegyzés (conditional comments) segítségével sima height-t állítasz.
A "feltételes megjegyzés" előny a mindenféle hackekkel szembem, hogy a lassan megjelenő IE7-tel is kompatibilissá tehető, akár tudni fogja a min-height-t, akár nem.
3

köszönöm

Anonymous · 2006. Jan. 21. (Szo), 02.28
hmm köszönöm szépen nem is gondoltam volna ilyesmire...
mindenesetre már sok helyen hallotam hogy pont az IE nem tartja a szabványokat, mégis nekem rossz szokásom hogy ott ellenőrzöm a munkám. Bár mostanában már inkább egyszerre 3 böngészőt használok :)


még1szer kösz
breakline (csak nem akartam beregelni)