ugrás a tartalomhoz

Google Chrome Frame mennyire felhasználóbarát?

gabesz666 · 2013. Jan. 25. (P), 14.53
Sziasztok!

Egy fejlesztés alatt álló saját siteom elég erősen támaszkodik a modern böngészők által kínált lehetőségekre, viszont szeretném, ha az oldal felhasználói ugyanolyan élményben részesüljenek, ha kevésbé modern böngészővel érkeznek az oldalra (IE 8, 7, 6). Legegyszerűbb megoldásnak a Google által kínált Google Chrome Frame-et találtam. Gyakorlatilag egyetlen hátrányát látom egyelőre a dolognak: a usernek le kell töltenie ezt az explorer plugin fájlt és feltelepíteni. Mivel nem biztos, hogy jól gondolom, hogy ez nem egy nagyon megerőltető folyamat, ezért titeket kérdezlek: vajon elriasztja-e a usereimet ez a megoldás? Persze nyilván lesz egy bizonyos százalék, aki azonnal elfog lépni az oldalról, de kérdés, hogy mennyire nagy ez a százalék. (Természetesen szeretném, ha minél több user használná az oldalt, efféle kellemetlenségek nélkül, de minél előbb kéne produkálnom egy indítható site-ot. A későbbiekben, amint beindul a oldal megpróbálom Chrome Frame nélkülire átalakítani, ha a statisztika alapján túl sokan hagyják ott az oldalt emiatt)
 
1

nem tudom jól értem-e

lacy · 2013. Jan. 25. (P), 15.20
Ha a látogatók egy része új böngészőt nem hajlandó feltenni, akkor miből gondolod, hogy majd valami mást fel fog tenni a kedvedért? Én azt csinálnám, hogy az oldal tetejére jól láthatóan kiírnám, hogy nem ajánlott böngészővel nézi az oldalt, töltse le a Chrome-ot. Persze ez csak ott tehető meg, ahol hobbi oldalról van szó és nincs mögötte üzlet. Amúgy a látogatók egy része azt sem tudja mi az, hogy böngésző, ők az internetet azonosítják az internet explorerrel. Tehát csak azt tudják, hogy az internet az a kék e betű. Na nekik magyarázd el a frame lényegét...
4

Ha a látogatók egy része új

gabesz666 · 2013. Jan. 25. (P), 15.46
Ha a látogatók egy része új böngészőt nem hajlandó feltenni, akkor miből gondolod, hogy majd valami mást fel fog tenni a kedvedért?

Azt mondtam, hogy szerintem ez nem egy megerőltető folyamat, nem azt, hogy a kedvemért fognak telepítgetni. (amúgy sem a kedvemért, hanem a kafa designért)

Na nekik magyarázd el a frame lényegét...

Miért kéne elmagyarázni? Kiírom, hogy a tökéletes megjelenés érdekében telepítse ezt a micsodát és annyi.

Nekem elsősorban az volna a célom, hogy ésszerű fejlesztési idővel valami kompromisszumos megoldást találjak.
6

Én, mint user, biztosan nem

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 25. (P), 18.02
Én, mint user, biztosan nem telepítenék semmit, sőt... Ha valami számomra ismeretlen szoftverről van szó, még az oldalt is blokkolnám a tűzfalamon.
Nagyon rossz ötletnek tartom.
(persze ez csak a privát véleményem)
2

Fölösleges előre optimalizálni

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 25. (P), 15.31
Nem tudhatod, mennyire lesz látogatott az oldalad, ezért előre nem kell ilyeneken gondolkozni. Ha sok régi böngészőből nézik meg, akkor meglátod, mit tehetsz az ügyben. Rengeteg új dolgot ki lehet váltani meglevő eszközökkel, CSS trükköket meg lehet oldani JS-ből (kis erőfeszítéssel) és így tovább, a HTML 5/CSS 3-ban kevés olyan dolog van, amit másképp nem tudsz megvalósítani. A hivalkodó "cserélje le a böngészőjét" feliratok az esetek 99%-ban inkább lusta sitebuildert jelentenek, mint megoldhatatlan problémákat.
3

Igazad van

gabesz666 · 2013. Jan. 25. (P), 15.39
Nem tudhatod, mennyire lesz látogatott az oldalad, ezért előre nem kell ilyeneken gondolkozni. Ha sok régi böngészőből nézik meg, akkor meglátod, mit tehetsz az ügyben.

Igazad van, de ez annyira egyszerű megoldás (fejlesztői és szerintem user szempontból is), hogy érdemes használni. A régebbi böngészővel érkezők egyébként is egy összekuszálódott site-ot látnának. Ennél mindenképp jobb, ha kapnak egy figyelmeztetést, hogy ezen lehet javítani.

A hivalkodó "cserélje le a böngészőjét" feliratok az esetek 99%-ban inkább lusta sitebuildert jelentenek, mint megoldhatatlan problémákat.

Ez is igaz, valószínűleg minden megoldható, csak nem akarok sok-sok órát olyanra fordítani, amire lehet, hogy nincs is szükség.
5

Abba is gondolj bele, hogy a

Ajnasz · 2013. Jan. 25. (P), 17.41
Abba is gondolj bele, hogy a usernek lehet, hogy eselye sincs barmit telepiteni, mert nincs hozza jogosultsaga.
7

Továbbá

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 25. (P), 18.49
Másrészt amikor elkezded készíteni, gondolj bele, ki a célcsoport. Ha jól megfogható, például fiatalok, akkor valószínűleg inkább újabb böngészőt használnak, tehát nem kell azokkal foglalkozni.
14

Igaz

gabesz666 · 2013. Jan. 26. (Szo), 12.18
Ebben igazad van, bele is gondoltam. Szerintem ez alapvetően céges intranetes hálózatokon jellemző, viszont az oldal jellegéből adódóan ilyen helyekről nagy valószínűséggel nem fog érkezni látogató!
25

nem kell jogosultság

Drawain · 2013. Jan. 28. (H), 10.03
Elvileg már nem kell admin jogosultság a telepítéshez:

Do I need to be an Administrator to install Google Chrome Frame?

No. The installer will fall-back to an admin-free installation if the user does not have administrative permission on their computer.


Forrás
27

Azért megnézném, hogy egykori

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 28. (H), 10.46
Azért megnézném, hogy egykori munkahelyem gépeire felmenne-e... Ha jól tudom (nagyon nem értek a windows-hoz!) valami GPO nevű izével ilyesmit is lehet szabályozni.
8

szerintem nem telepítik

szabo.b.gabor · 2013. Jan. 25. (P), 23.53
szerintem sem telepítik fel, de azt mondom ne foglalkozz vele első körben, ha hamar piacra akarsz lépni.

amúgy a css pie elég sok mindenre megoldást jelenthet, minimális energiabefektetéssel.
13

Köszi

gabesz666 · 2013. Jan. 26. (Szo), 12.07
Köszi, ezt nem ismertem, de valószínűleg fel fogom használni!
26

css pie

Drawain · 2013. Jan. 28. (H), 10.07
Nagyjából egy éven keresztül használtuk a CSS PIE-t IE támogatásra, de mostanra teljesen feladtuk. Egyszerűen élvezhetetlenül belassítja a weboldalakat IE 7-8ban. Jobb megoldás, hogy nagyjából jól jelenítjük meg az oldalakat a régi böngészőben (nincsen összekuszálva, olvasható, navigálható), a design meg olyan amilyen.
9

erőlködés

_subi_ · 2013. Jan. 26. (Szo), 00.36
Szerintem most erőlködve próbálsz érveket keresni arra, hogy kevesebb időt kelljen a melóba ölnöd. Te hány honlap kedvéért telepítenél extra plugint?

Szerintem vagy fordíts több időt a munkára, vagy egyszerűsíts a megjelenésen. Kezdetben az utóbbi is ésszerű lehet, persze ezt igazán neked kell tudnod.
12

Sorry

gabesz666 · 2013. Jan. 26. (Szo), 12.04
Szerintem most erőlködve próbálsz érveket keresni arra, hogy kevesebb időt kelljen a melóba ölnöd.

Ne haragudj, de ez nettó baromság. Én nem mondtam, hogy nem akarom/fogom megcsinálni a böngésző független verziót, csak feltettem egy kérdést. (amiben benne volt eredetileg is, hogy ez csak ideiglenes megoldás volna)

Szerintem vagy fordíts több időt a munkára, vagy egyszerűsíts a megjelenésen. Kezdetben az utóbbi is ésszerű lehet, persze ezt igazán neked kell tudnod.

Ha úgy alakul a "szavazás", akkor az első megoldás lesz valószínűleg.
23

remélem, megtalálod a jó megoldást

_subi_ · 2013. Jan. 27. (V), 11.58
Remélem, megtalálod a jó megoldást.

Lehet, hogy nem hülyeség a visszafordulások vizsgálata. Mivel csak az IE böngészőkről van szó, látható lesz majd a visszafordulások különbsége más böngészőkhöz képest.

Esetleg megírhatnád majd a tapasztaltaidat. Biztos lesz, akit érdekel.
10

[flame]

T.G · 2013. Jan. 26. (Szo), 09.52
Azért mindig jót mosolygok azon, amikor a Weblaboron az régi IE-ről azt olvasom, hogy csak lustaság miatt nem támogatják, majd megnézem a nagy portálokat és JS hiba, CSS szétcsúszás és katasztrofális működés, amit láthatok.

Én értem azt, hogy néhányan ezt valami hitbéli mantraként mondják, de... szerintem a világnak ne azt a részét akarjuk megmenteni, akik ezt nem igénylik, ha már mindenképpen világot akarunk megváltani! :)

Más, különítsük el jól a publikus weboldalakat a belső intranet-től, nagyon sok multi cég a mai napig a szupertitkos adataikat csak bizonyos gépekről, csak bizonyos feltételekkel engedélyez, sajnos itt még nagyon siralmas a helyzet, itt még számolni kell régi IE-vel, de ezek a gépről nem mennek ki Index-et olvasni és egyéb offtopic weboldalt megnézni. Igaz, itt nem a betévedő látogató a felhasználó, hanem az az ügyfél, akit személyesen ismerhetünk.

Visszatérve a Google Chrome Frame-re, ezt miért gondoljuk, hogy ismeretlen gyártó ismeretlen terméke. A Google cég csak ismert már a netezők nagyrészének? :)

Arra persze én sem fogadnék, hogy aki nem frissít IE6-ről IE8-ra, az bármi mást telepítene, de szerintem ők hozzászoktak a széteső dizájnhoz. :)
11

a Weblaboron az régi IE-ről

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 26. (Szo), 11.34
a Weblaboron az régi IE-ről azt olvasom, hogy csak lustaság miatt nem támogatják, majd megnézem a nagy portálokat és JS hiba, CSS szétcsúszás és katasztrofális működés, amit láthatok
Mi az összefüggés a kettő között? Ha valaki nagy portálnál sitebuilder, az automatikusan azt jelenti, hogy jó szakember és hibátlan kódot készít? Sok helyre tipikusan fiatal, pályakezdő alkalmazottakat keresnek, hogy kevés fizetéssel megússzák, aminek legtöbbször velejárója a tapasztalat hiánya.

A lustaság meg abban áll, hogy a legtöbb sitebuilder nem jár utána a dolgoknak. A legegyszerűbb példa: <header> elemet használ. Ettől a régi böngészőkben szétesik az oldal, de ha ismerné a webet, tudná, semmit sem veszít, ha inkább <div>-et tesz a helyére, de azt nyeri, hogy több látogatónál fog jól megjelenni. És itt nem csak az IE-re kell gondolni, hanem az egyre inkább használt mobil eszközökre, amikben ki tudja, milyen browser fut.

A Google cég csak ismert már a netezők nagyrészének? :)
A hétköznapi médiában is elég sokat lehet olvasni az éppen folyó adatvédelmi pereikről. Bárkinek ajánlanám őket : )
16

<header>

bamegakapa · 2013. Jan. 26. (Szo), 15.53
<header> elemet használ. Ettől a régi böngészőkben szétesik az oldal, de ha ismerné a webet, tudná, semmit sem veszít, ha inkább <div>-et tesz a helyére, de azt nyeri, hogy több látogatónál fog jól megjelenni.

Ha ismerné a webet, tudná, hogy egy minimális JS használatával semmi gond nem lesz a <header> elemmel és társaival. Nem lényeg, csak hogy ne félinformációk szerepeljenek példaként :).
17

Milyen előnyökkel és

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 26. (Szo), 17.10
Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy <header> + JS kombó egy szimpla <div>-hez képest a webszerkesztő, a kereső és a látogató szempontjából?
18

Elérhetőség

Poetro · 2013. Jan. 26. (Szo), 18.14
Például, hogy elérhető. A felolvasó szoftverek kezelik. Van alkalmazás ami tartalomjegyzéket / vázlatot tud csinálni a dokumentumból. De kitalálhatsz még más felhasználásokat is.
19

Erre már ott volt a HTML 5

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 26. (Szo), 18.43
Erre már ott volt a HTML 5 előtt az XHTML vagy az ARIA role attribútuma. Nemrég volt blogmark a <main> elem, ott is pl. ezt az attribútumot ajánlják addig, amíg a böngészők meg nem valósítják az elem kezelését.
20

Offtopic

bamegakapa · 2013. Jan. 26. (Szo), 19.33
Nem kívánom ezt a topikot is arra terelni, hogy szerinted miért rossz és felesleges a HTML5. Annyi volt a szándékom, hogy aki esetleg később ezt olvassa, ne kerüljön tévhitbe, illetve a dolog másik oldaláról is értesüljön. Aki <header> elemet használ, nem biztos, hogy azért teszi, mert lusta, nem néz utána.
21

Poetro legalább hozott érvet,

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 26. (Szo), 21.35
Poetro legalább hozott érvet, de te még a kérdésre sem próbáltál meg válaszolni, sem bizonyítani az eredeti állításom ellenkezőjét.

Lássuk:
<header>
Első
The header element typically contains the headings for a section (an h1-h6 element or hgroup element), along with content such as introductory material or navigational aids for the section.

Második
A header element is intended to usually contain the section's heading (an h1–h6 element or an hgroup element), but this is not required. The header element can also be used to wrap a section's table of contents, a search form, or any relevant logos.
Tehát a definíció - azon kívül, hogy megmondja, mit tartalmazhat ez az általános elem - további információval nem szolgál sem a sitebuilder, sem pedig a kereső számára, azaz a <header>-nek nincs más szerepe a dokumentumban. Aki foglalkozott valaha is azokkal a látogatókkal, akik felolvasóprogrammal nézték az oldalaikat, az a HTML 5 megjelenése előtt évekkel használhatta a role attribútumot.

A keresők óvatosak a témában, megvárják, míg elterjednek az új elemek, addig vizsgálják, hogy milyen többletinformációt hordoznak, és hogy ha a webmesterek rosszul használják őket, az milyen hatással van.

A böngészők az ismeretlen elemeket inline-ként kezelik, bizonyos régebbi IE-k pedig nem értelmezik rajtuk a display: block; stílusdefiníciót, emiatt szokták javítani őket scripttel, ami nyilvánvalóan lassítja az oldalt.

Namost, ha egy új elem kétségkívüli előnyt nem hoz, de hátránnyal jár, akkor célszerű használni?
22

Furcsa, hogy egyszerre

Joó Ádám · 2013. Jan. 26. (Szo), 22.03
Furcsa, hogy egyszerre próbálod az embereket rábeszélni a szemantikus webre és lebeszélni róla.
28

Amit írtam, annak céljaim

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 28. (H), 20.00
Amit írtam, annak céljaim szerint semmi köze a szemantikus webhez.
32

A <header> egy szemantikus

Joó Ádám · 2013. Jan. 29. (K), 02.12
A <header> egy szemantikus elem. Lehet, hogy önmagában nem nagy horderejű, de attól még az.
33

A <header>-nek a dokumentum

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 29. (K), 09.24
A <header>-nek a dokumentum szerkezetének szempontjából van jelentése, és semmi köze a szemantikus webhez. Az utóbbi a weben megjelenő adatok jelentéséről szó.

Példa: amikor újságot olvasol, a tetején ott van mondjuk a rovatcím (a fejlécben), de amikor értelmezed a lapon lévő szöveget, ez semmilyen plusz információt nem hordoz a számodra (lehetne akár a láblécben is).

A <header>, <article> stb. elemeket szemantikus elemeknek hívni félrevezető és káros, célszerű lenne más kifejezést találni rájuk, például építőelemek.
34

De itt nem A Szemantikus

Joó Ádám · 2013. Jan. 30. (Sze), 03.51
De itt nem A Szemantikus Webről van szó; itt szemantikus jelölésről van szó.

A HTML nyelv egy része nem hordoz a nyelv által definiált jelentést, ilyenek egyes elemek, mint a <div> vagy a <span> vagy tulajdonságok, mint az id vagy a class. Ezzel szemben a nyelv nagyobb része a nyelv által definiált jelentést hordoz, szemantikája van, és nem csak érdektelen szintakszis: tehát szemantikus.

A HTML arra való, hogy szöveges dokumentumokként strukturáljon információt, amely strukturált információt gépek értelmezni tudnak, és a keresők értelmezik is, ahogy a felolvasóprogramok, szöveges böngészők, és más eszközök is.

Az, hogy a strukturálásnak ez a szintje nem alkalmas azon alkalmazások kiszolgálására, amelyeket látni szeretnél, még nem jelenti azt, hogy haszontalan, és a A Szemantikus Web ennél sokkal strukturáltabb, de ugyanezen elvek mentén felvázolt koncepciójának ártasz a legtöbbet, ha még a legegyszerűbb szemantikus jelöléstől is megpróbálod elriasztani az egyszeri fejlesztőket, mondván, hogy semmi értelme.

Hogyan várod, hogy RDF-et használjon az, akit még a HTML-ről is lebeszélsz?
36

De itt nem A Szemantikus

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 30. (Sze), 12.56
De itt nem A Szemantikus Webről van szó; itt szemantikus jelölésről van szó.

Ezért írtam, hogy hívjuk máshogy, mert félreértések lesznek belőle, a 22-es hozzászólásodban szemantikus webet emlegetsz.

Az, hogy a strukturálásnak ez a szintje nem alkalmas azon alkalmazások kiszolgálására, amelyeket látni szeretnél
Én szemantikus webről beszéltem mindig, nem alkalmazásokról, ez utóbbiak ebből a szempontból nem érdekelnek.
Én azt állítom, hogy a strukturálásnak ez a szintje a web, a keresők kiszolgálására alkalmatlan.

Tehát, még egyszer: a <header>, <article>, <main> és társaik a dokumentum felépítését, struktúráját szolgálják. Ezeket az elemeket egyes régi böngészők nem ismerik. Viszont van a role nevezetű attribútum, amelyekkel ugyanazt a hatást lehet elérni, ráadásul előbb létezett, mint a html 5 azonos jelentésű elemei.

A <header> ekvivalens a <div role="header">-rel, a <main> a <div role="main">-nel és így tovább. Az előnye ennek, hogy bármely böngésző megeszi, nem kell scriptet és css trükköket alkalmazni. Ráadásul a kódkiegészítős szövegszerkesztők korában még attól sem kell félni, hogy többet kell gépelni, gzippel pedig mindkét dokumentum ugyanakkora lesz.

Van egy új technológia, aminek hatása megegyezik egy régivel (azaz "hívjuk Mercedesnek a Trabantot"), előnyt nem hoz, de hátrányt igen. Használjam vagy ne? Csak az időnket pazaroljuk, amit rászánunk.

Eddig bárkit kérdeztem vagy bárkivel vitáztam erről, csak a felolvasóprogramokat tudták felhozni vélt előnyként, rengeteg cikket elolvastam, de nem voltak jobb érvek, vagy azt mondták, találjam ki, mit kezdhetek vele. Ez így szerintem nagyon kevés.

Hogyan várod, hogy RDF-et használjon az, akit még a HTML-ről is lebeszélsz?
Mint nyilvánvaló, a HTML-ről nem beszélek le senkit. Az RDF pedig olyan bonyolultságú, hogy akadémikusok bicskája is beletört, ezért nem lett belőle semmi, jóval egyszerűbb megoldást kell keresni a problémára.
35

Példa: amikor újságot

Joó Ádám · 2013. Jan. 30. (Sze), 04.00
Példa: amikor újságot olvasol, a tetején ott van mondjuk a rovatcím (a fejlécben), de amikor értelmezed a lapon lévő szöveget, ez semmilyen plusz információt nem hordoz a számodra (lehetne akár a láblécben is).


De nem lehetne a lap közepén. Ha valami <header> vagy <footer> elemben szerepel, akkor arról tudom, hogy nem a lényegi tartalom, amit például <article>-ben keresek, hanem az utóbbira vonatkozó egyéb információ.
15

Ritka kivételtől eltekintve:

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 26. (Szo), 15.25
Ritka kivételtől eltekintve: én úgy látom, minél nagyobb egy weboldal mögött álló cég, annál trehányabbak, lustábbak a fejlesztők. (gmail-ben rendszeresen találok a működést akadályozó bugokat - pl. egy időben hajlamos volt lefagyasztani az IE-ben az aktuális böngészőfület, ha másik oldalra akartam átmenni a gmail helyén)

Ami a Google Chrome Frame-et illeti: nem ismeretlen gyártó, de ismeretlen termék és ahogy Gábor is írta, az adatbányászati módszereik elég "érdekesek"... Nem véletlen, hogy a chrome-ot kerülöm nagy ívben.
29

Hm. Hát arra nem gondoltam,

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 28. (H), 21.38
Hm. Hát arra nem gondoltam, hogy ilyen hamar találok újabb, konkrét bizonyítékot a fentiekre... :-(

www.1x.com (ez egy viszonylag nagy forgalmú fotós oldal - többször felhúztak már a hülyeségeikkel, ami azért idegennyelvű oldalak közt ritka :-) )

IE9-et használva lépek be, mire ez fogad:
It is time to rediscover the web



The browser you are using is not supported by 1x.com. The most basic functionality should work, but we recommend that you upgrade to one of the following browsers in order to use all features.


Használjak helyette Firefoxot, Safarit vagy Chrome-ot!
30

A nap vicce

Hidvégi Gábor · 2013. Jan. 28. (H), 21.45
A registry-ben tudod módosítani, hogy milyen user agent stringet küldjön ki a böngésződ, és viola! - működni fog (vagy kapcsold ki a JS-t). Amatőrök. Az oldal layoutját egyébként a jó öreg táblázatokkal oldották meg, ez még IE5-ön is menne.
31

Működik így is, csak

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 28. (H), 21.56
Működik így is, csak szánalmasnak tartom, hogy (állítólag) rengeteg pénzt és munkát ölnek bele, majd egy ilyet tolnak az arcomba.

ui: egy dologra jó volt. Összeszedtem az angoltudásomat, hogy kellőképp tenyérbemászó módon fogalmazzam meg a supportnak a nemtetszésemet. :D
24

Köszönöm a hozzászólásokat

gabesz666 · 2013. Jan. 27. (V), 12.32
Köszönöm a hozzászólásokat, vélemény nyilvánításokat! Közben én is tovább informálódtam, néztem némi statisztikát a magyar netezők böngészőiről. Úgy tűnik, hogy az IE 6-7-el egyáltalán nem is érdemes foglalkozni első körben, mert kihalófélben vannak ezek a verziók (IE 7 ~0.6%, IE 6 ~0,15%). Az IE 8-al meg önmagában nincs annyi probléma, ami miatt csomó plusz időt kéne szánni arra, hogy ebben is működjön az oldal, így a GCF-et azt hiszem kihagyom.