ugrás a tartalomhoz

Agyhullám php-mysql

GreenEar · 2013. Jan. 9. (Sze), 11.23
Sziasztok!

Nemrég kezdtem el phpt-és mysql dolgokat tanulni, a könyv ami a kezembe akadt az az agyhullám php-mysql. Egész jól haladok a tanulásban, viszont az egyik leckénél elakadtam, nem tudok tovább menni. Ebben kérném a segítségeteket kérni!

A gond: képfeltöltő űrlap készítés. A tanulási módszerem, hogy letöltöm a weblapjukról a kész kód csomagot, azután lépésről lépésre módosítom amit a könyv ír, amikor kész van akkor megpróbálom egyedül is megcsinálni. Ennél a leckénél elakadtam.
a kód itt található:
http://www.headfirstlabs.com/books/hfphp/
a letölthető leckéknél a hatodik mappa.
Letöltöttem, a kapcsolódási adatokat a mysql-hez beírtam, mást nem láttam át hogy mit kellene módosítanom. Valószínű ezért van az hogy amikor képet szeretnék feltölteni akkor kiírja hogy mik lehetnek a kép adatai ( jpeg stb,) továbbá hogy nem lehet nagyobb mint 32 Kb-t de a kép megfelel ezeknek a kritériumoknak. A folyamatot átlátom, az űrlap feltölti a kép nevét a mysql-be, magát a képet pedig az ideiglenes mappába, majd átmozgató paranccsal átrakja a php a képet egy olyan mappába amit a mysql elér és kirakja a megadott oldalra. Próbáltam körbejárni a témát a neten, de az ő oldalukon csak nem találtam megoldást erre a könyvből pedig nem jöttem rá mi a gubanc. Megpróbáltam a könyv alapján a nulláról felépíteni a dolgot, sikerült is eljutnom odáig hogy a kép nevét feltölti mysql-be, de magát a képet nem találom az ideiglenes mappában, valószínű nincs is benne, mert nem tudja átmozgatni, nem rakja ki vissza az oldalra. Csak a nevét tárolja. Ha pedig megadom neki hogy feltöltésnél kérje a kép típusát és méretét is, akkor utána már a neve sem kerül be mysql-be, csak hibaüzenetet ír ki. Gondoltam arra hogy az ideiglenes mappával van valami gubanc, de ezt sajnos nem látom át. Ha valaki tudna egy kis fényt gyújtani a sötétségben légyszi írjon, megtanulni szeretném, így ha elbambáztam valamit nyugodtan csesszetek le, a negatív kritika építőleg hat.

Egyébként az atw ingyenes webtárhelyét használom,flash fxp-vel töltöm fel az adatokat, és a mysql is az atw által adott ( mysql.atw )ha ez számít valamit.

Köszi a válaszokat!
( ja jófajta sört ( kőbányai:) is küldök annak aki elhozza a világosságot :) )

Előre is köszi!
 
1

A problémádhoz ugyan nem

eddig bírtam szó nélkül · 2013. Jan. 9. (Sze), 13.58
A problémádhoz ugyan nem tudok hozzászólni, de... nagyon rossz ötletnek tartom, hogy tanulásra egy internetes szolgáltató szerverét használod.
Gondolom, a gépeden windows van.
Vagy erre pakolj egy XAMPP-t (esetleg WAMP) - ebben én nem fogok tudni segíteni, de vannak itt néhányan, akik igen - vagy egy Virtualbox-ot/vmware playert és abba egy linuxot a szükséges alkatrészekkel (apache, mysql, PHP) és úgy próbálgasd a könyvben írtakat!
(virtualbox+linux téren ha elakadsz, esetleg tudok segíteni)

Ugyanis a szolgáltatódnál, amennyire tudom, esélyed sincs belenézni a web szerver és a mysql logjaiba, ami ilyen esetekben elég nagy hátrány.
Nem tudom, mások hogy vannak vele, a logokban megjelenő hibaüzenetek nélkül nekem ötletem sincs, hogy egyáltalán merre kellene keresni a hibát.
3

info

GreenEar · 2013. Jan. 10. (Cs), 11.33
Köszi az infót, windows-om van, letöltöttem a webszervert ( wamp ) ez egy eléggé idegen terület még nekem de úgy látom nagy hasznát fogom venni tanulással kapcsolatban. A telepítési folyamatokba beleástam magam az interneten, elég sok leírás van ezzel kapcsolatban, a mysql-t ismerem az apache-ot pedig majd megismerem:)stb. Hibaüzenetet az atw-s módszerrel max azt látom amit a saját weblapom kreál, ha pl a kép nagy vagy más formátumú, így tényleg nehéz. Köszi szépen az infót!
9

Windows-ra alapból ott van az

inf · 2013. Ápr. 29. (H), 13.52
Windows-ra alapból ott van az IIS, mondjuk annak egy fokkal nehezebb a telepítése, annyira nem ajánlom kezdőknek.

Szerintem keress magadnak egy IDE-t, netbeans-t és phpstorm-ot tudom ajánlani, mindkettő elég használható, annyi, hogy az utóbbi nem ingyenes. Sokat segít, hogy elkerüld a gépelési hibákat, meg nem kell kiírni a hosszú függvény neveket. A másik, hogy telepítsd a git-et, és olvasd el a leírását, az is nagyon hasznos minden projektnél. Mindkét IDE-ben van beépített git UI, a VCS menüpont alatt.
2

tmp könyvtár

szhajdu · 2013. Jan. 9. (Sze), 20.09
Szia!

A gyökérben hozz létre egy tmp nevű könyvtárat. Ide menti le az átmeneti file-okat. Ezután működnie kell.
4

Könyvtár

GreenEar · 2013. Jan. 10. (Cs), 11.52
Szia!

Alapból volt a mappák közt tmp nevű könyvtár, de mivel nem működött a dolog így hoztam létre egyet a gyökérben, de még most sem működik. Az űrlapkezelő php-ben meg kell adni valahol hogy hol van az ideiglenes mappa, vagy automatikusan oda küldi a feltöltött képet? Mert arra gondoltam hogy valahol nem adtam meg az ideiglenes mappa helyét, de ami valószínűbb hogy a gépemmel van valami gubanc. A tmp nevű könyvtár tulajdonságai közt az írásvédettség mellett van pipa, ha visszapipálom, mentem a változásokat és utána ismét megnézem a tulajdonságait megint írásvédettség van bejelölve neki. Szerintem a gépemmel lehet valami gubanc.
5

minden jó ha a progi jó:)

GreenEar · 2013. Jan. 11. (P), 19.31
Szia

Létrehoztam a tmp nevű könyvtárat, de nem működött, de aztán a google a barátunk alapon a létrehozott könyvtár attribútumait megváltoztattam 777-re, így már hibátlanul működik a képfeltöltés, majd utána megjeleníti a weblapon is a képet stb. Köszönöm szépen a segítséget neked is, írd meg hova kéred a sört:)
6

Saját fejlesztői környezet

Pepita · 2013. Jan. 12. (Szo), 16.03
Nem derült ki: végül is összebarkácsoltad a "localhost"-ot? Ezt mindenképpen kellene, itt a WL-en is találsz hozzá jó cikkeket. Ez (is) kell ahhoz, hogy boldogulj. A későbbi (kész) honlapoknál tudnod kell beállítani az Apache-ot is, PHP-t is.

Aztán:
A folyamatot átlátom, ... átrakja a php a képet egy olyan mappába amit a mysql elér és kirakja a megadott oldalra.
Itt elég nagy homály van, nem látod át.
- A MySQL nem "éri el a könyvtárat", csak bizonyos adatokat tárol.
- Az űrlap sem tölt fel semmit az adatbázisba, hanem az űrlap adatait feldolgozó szoftver.
- Ha ilyeneket írt a könyved, akkor dobd el, ha te értetted félre, akkor tegyél rendet a fejedben.
- Javaslom, hogy bármit csinálsz, legyen előtted mindig a PHP manual, amikor szükséges, akkor az Apache is.
- Javaslom továbbá, hogy egyelőre hagyd ki a MySQL-t, foglalkozz csak PHP-val (fájlkezelés, session, tömbök, objektumok, DOM), majd ha ez már jól megy (= csináltál néhány működő oldalt), akkor kezdj adatbázissal foglalkozni. Másképp sose fogod tudni, hogy épp melyik oldalon keresd a hibát, márpedig tanulási fázisban van hiba rengeteg! (Ami önmagában nem hiba, hanem természetes.) Egyelőre oldd meg a kisebb adatbázis-jellegű feladatokat sima plaintext fájlokkal, abból is rengeteg szükséges dolgot megtanulsz.
- Ne egyetlen könyvből tanulj, itt egy remek cikkajánló Hídvégi Gábor jóvoltából.

Kőbányait ne küldj, de tanulj sokat és jó kedvvel!

Szerk.: és HTML, CSS, JS min. haladó szinten megy? Ha nem, akkor előbb ezeket pótold.
7

minden jó ha a progi jó:)

GreenEar · 2013. Jan. 13. (V), 09.07
Szia

igen összehoztam, igaz igénybe vettem a közönség segítségét de jobbtól tanulni nem szégyen. Volt pár homályos folt de az ezekhez kapcsolódó cikkeket egy részét átrágtam.
A könyv jól írta le csak én fogalmaztam sajna bénán a fájlfeltöltés folyamatával kapcsolatban. A könyv amiből tanulok eléggé jól tanítja a dolgokat. A tanulási módszerem nem tudom jó-e, úgy csinálom hogy követem a könyvet a feladat megoldásában, csinálom "vele" együtt, és ha kész van akkor többször átrágom mit miért is csinált, aztán az adott feladatot magamtól elkezdem megcsinálni könyv nélkül, ha kell belepislantok, de jó pár gyakorlás után már megy magamtól is aztán utána megpróbálok hasonló feladatot adni magamnak. Így haladok benne, csak a képfeltöltésnél akadtam el, de mivel az is megoldódott most azt rágom át lépésről lépésre. Ha teljesen átlátom akkor lesz a következő lépés a több kép feltöltése egyszerre, de először tényleg át kell látnom teljesen az egészet hogy tudjak villogni vele:) Jó kedvvel tanulok, bár anno amikor fősulin ment nagyon nem szerettem a dolgokat, bejött a tanár lenyomta gyorsban, hátam mögött 12 év német tudással, és msn telepítési szaktudással csak kamilláztam miről is van szó, de eljártam külön órákra és a kettest összeollóztam. Nem is érdekelt a dolog csak pár hónapja elkezdett érdekelni és belevágtam újra.

A cikket köszönöm csak győzzem átrágni magam rajta. :)

Html az megy, azt még fősulin tanultam, csak fel kellett frissíteni, a css-be is beleástam magam a JavaScript az az ami elég kezdő szinten van.

UI: a kőbányai vicc volt, én azt szoktam néha néha iszogatni de küldeni Heinekent küldenék:)
8

+1

Pepita · 2013. Jan. 17. (Cs), 16.50
Ezt a postot öröm volt olvasni :)!