ugrás a tartalomhoz

Véleményt kérnék az oldalamról :)

KMartinR4 · 2012. Nov. 2. (P), 18.09
Sziasztok!

Készítettem egy oldalt, a címe: KMartinR4 - mindent magamról

Nem olyan rég készült el, úgy másfél hónapja. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek róla. Mit kellene rajta még fejleszteni, mi az amit elszúrtam stb.
Illetve, ha van ötletetek, hogy miről kéne írnom a honlapon, azt is szívesen fogadom.

Véleményeteket előre is köszönöm. :)
 
1

Csúszka miatti ugrálás

lacy · 2012. Nov. 2. (P), 22.03
Engem speciel zavarni szokott, ha az oldal ugrál balra jobbra amiatt, hogy néhány oldalon szükség van csúszkára, némelyiken nincs. Én beállítanám ezt.
2

Köszönöm a válaszodat,

KMartinR4 · 2012. Nov. 2. (P), 22.45
Köszönöm a válaszodat, beépítettem az oldalba. De elárulnád, milyen felbontásban nézed az oldalt?

Csak mert néztem 800*600 pixel felbontásban is, és ott se kellett még jobbra-balra csúsztatni.
15

nem vízszintesen

lacy · 2012. Nov. 4. (V), 22.14
Nem a vízszintes, hanem a függőleges csúszkáról beszélek. A felbontás: 1366 x 768. Egyes oldalakon szükség volt a függőleges csúszkára, néhol viszont nem (Blog, Kapcsolat), ezért azokon mindig jobbra mozdult el az oldal (hisz a csúszka már nem foglalta el a helyett). Apróság, de engem zavarni szokott, szerintem mást is.
3

jQuery menü

Totti 1986 · 2012. Nov. 2. (P), 23.54
Én is csináltam már olyan lenyiló menüt, ami igy működött, de nézd meg mi történik, ha ráhúzod-lehúzod a menün az egeret. 2-3 alkalom után még vagy 5mp-ig fel-le nyilogat az almenü. Ezt meg lehet oldani úgy, ha ha a hover eseményt úgy állitod be, hogy az aktuális állapotot (ha még nem fejezte be az animációt) lestoppolod és onnan kell folytatnia az animációt az ellenkező irányba. Így nem fog fel-le nyilogatni.

Van vmi furcsaság az alsó Hírek résznél a hirek közötti váltásnál, kicsit darabos a mozgás. Nem tudom mitől lehet, mindenesetre érdekes, ha piros cimsor alja a marginnal együtt kb 5px-lel feljebb ér véget, mint az alatta lévő hirblokk teteje. Mi van a kettő között? Ja látom, a h5 marginja. Akkor ez okozhatja a darabos animációt.

Plusz sztem egyes szépérzékkel rendelkezők biztos megemlitik, h ne használj talpas és nem talpas betűtipust egy oldalon.
6

jQuery menü

KMartinR4 · 2012. Nov. 3. (Szo), 14.43
Igen, észrevettem a menü problémáját - szórakoztam is vele, :) de nem tudom, mi a kódja az animáció megállításának. Ha lennél szíves bemásolni. :)

A hírek darabos mozgása nem a "h5" marginja miatt van, ha "p" lenne a helyén akkor is akadozna a mozgás, próbáltam... :\

A szépérzék. Hát... Én nem tudom, de csak a fejléc van talpas betűvel. Majd meggondolom.
17

P dettó

bamegakapa · 2012. Nov. 5. (H), 12.40
A p-nek ugyanúgy van marginja alapból.
20

Igen, van annak is

KMartinR4 · 2012. Nov. 7. (Sze), 19.39
Igen, van annak is. A pár pixeles eltérésnek tényleg az az oka.
De az akadozó mozgás nem ettől van. Csak Firefox (illetve Operán) jön elő, Google Chrome-on például semmi akadozás. Ami meglepett, hogy még IE-n sem jön elő az akadozás.
Safarin meg nem próbáltam...
4

kontraszt

szabo.b.gabor · 2012. Nov. 3. (Szo), 09.34
szerintem túl világos a szöveg. valamint a szöveges tartalmat keskenyebbre venném, nagyobb betűmérettel és több térközzel. érdemes megnézni egy egy forgalmasabb híroldal hogyan osztja meg a dolgait, ahogy ők csinálják az valószínűleg kényelmesen olvasható. a tied még nem a legoptimálisabb.
5

Meglepően jó

janoszen · 2012. Nov. 3. (Szo), 12.17
Meglepően jó azon oldalakhoz képest, amik itt hasonló témákban fel szoktak merülni.

Apróságok:

  • Mobilon használhatatlan az oldal a lehulló menük miatt, tekintve hogy nincs "hover" esemény.
  • Kicsit úgy érzem, hogy nincs végig gondolva az oldal tartalma, tehát a dizájnt töltöd meg tartalommal és nem a tartalom köré építesz dizájnt. Ez alapvetően azért problémás, mert így csomó helyen vagy helykitöltő szövegre lesz szükséged, vagy sok üres helyed lesz. Szerintem, gondold végig, hogy milyen tartalmat akarsz közölni és utána találd ki az oldal szerkezetetét.
8

Mobilok, design és tartalom

KMartinR4 · 2012. Nov. 3. (Szo), 15.29
A mobilokkal még barátkozik az oldalam. Csak például lehet, hogy lesz olyan oldal, amin (számomra legalábbis) fontos tartalom van, és van aloldala.
Ott pedig, ha a "click" eseményt vizsgálnám, akkor még gépen is használhatatlan lenne az almenü.
De próbálok rá valamilyen megoldást találni.


Az oldal designja egy másik oldalamról lett átemelve, kis tökéletesítgetéssel. Ez adja az alapot, a menüt, a képgalériát (ami mondjuk most még nem aktív) stb. És ez alapján van meg minden más.
Szerintem amúgy passzol a tartalomhoz, mivel elsősorban a találmányok érdekelnek, ami laborhoz, tudósokhoz köthető. Az pedig fehér, tiszta, steril környezet.

A tartalom pedig tényleg nincs teljesen végiggondolva. Mint az oldal címe is mutatja, mindenről írok az oldalon, ami érdekel...
A főoldalon le van írva, hogy ezért hoztam létre ezt az oldalt: Hogy ne kelljen külön oldalakat szerkesztgetni.
7

Hejesirás

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 3. (Szo), 15.19
Sajnos nem tudnám megmondani, hogy melyik oldalon (talán blog?), de láttam pár durva helyesírási hibát. Ezek elkerülésére a Firefox-nak van ellenőrző pluginje.
Kissé illúzióromboló volt.

A másik: lehet, hogy csak én vagyok ilyesmire allergiás, de engem kissé zavar, mikor az egyértelmű dolgokat is megmagyarázzák. Gondolok itt pl. a Vendégkönyv oldalon, név, homepage mezők fölötti "Adataid" cimkére, meg lejjebb a captcha hasonló feliratára.
9

Re: Hejesirás

KMartinR4 · 2012. Nov. 3. (Szo), 15.37
Sajnos a szövegszerkesztő, amit használok (notepad++) nem tartalmaz helyesírás-ellenőrzőt. Nekem inkább a notepad++-hoz kéne helyesírás-ellenőrző plugin (ha van), ha pedig nincs, akkor marad a Firefox pluginja.

Amúgy én magam jól ismerem a magyar nyelvtan szabályait, és nem is lustaságból vannak rosszul írva. Gépelési hiba...

Az egyértelmű dolgok megmagyarázása: Azt igazából azért írtam ki, mert "üresnek" találtam az űrlapot, ha zavar, kiveszem.
10

Helyesírás... mertem remélni,

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Nov. 3. (Szo), 16.01
Helyesírás... mertem remélni, hogy csak gépelési hiba. :-)
(nem jellemző az oldalon, ezért is szóltam)
Az meg, hogy engem zavarnak a felesleges(???) feliratok, nem jelenti azt, hogy mást is. (egyébként épp arra gondoltam én is, hogy csak helykitöltő... ismerős)
11

Pedig tartalmaz

Poetro · 2012. Nov. 3. (Szo), 16.26
Pedig a Notepad++ tartalmaz helyesírás-ellenőrzőt. Azt nem tudom, be van-e kapcsolva alapból, de a plugin kezelőjével 2 kattintással telepíthető (természetesen az Aspell-t is telepíteni kell). Mondjuk nem a legjobbat, de azért tartalmaz. Azt, hogy hogyan lehet magyar helyesírást ellenőrizni vele, nem tudom, mivel kódba nem szoktam magyar szöveget írni.
12

Hogy kell?

KMartinR4 · 2012. Nov. 3. (Szo), 17.50
Az a helyzet, hogy én még nem telepítettem plugint notepad++-ra. Csak az lapból rajta lévő NppFTP használom. (Amit ajánlok is mindenkinek, mert - ha be van állítva a kliens mappa helye - sokkal egyszerűbb a feltöltés.)

Szóval segítséget szeretnék kérni plugintelepítés kapcsán. Mert néztem ugyan az oldalt, de angolul se tudok túl jól. (Az meg, amit a Google produkál... :\ :D)
13

Plugins / Plugin Manager /

Poetro · 2012. Nov. 3. (Szo), 17.54
Plugins / Plugin Manager / Show Plugin Manager > Available > Spell Checker
14

Nem működik

KMartinR4 · 2012. Nov. 3. (Szo), 18.14
Telepítettem a plugint. Újraindítottam a notepad++-t, ahogy kérte, de.
Szóval rámentem a help-re. Ott ugyebár az van (ha jól értettem), hogy a kijelölt szöveget nézi.

Szóval kijelöltem a szöveget. Rányomtam, hogy Spell-Checker. Kérte, hogy válasszam ki a aspell.dll relatív helyét (nem változtattam telepítésnél, így most sem), és után nem csinál semmit. :(

Valaki tudja, hogy mit kell esetleg még letölteni? Nyelvcsomag esetleg..?
18

Egyenlőre

bamegakapa · 2012. Nov. 5. (H), 12.48
Nekem ez volt, ami elsőre világított a főoldalon.
16

Hát-hát

Pepita · 2012. Nov. 5. (H), 01.54
- Megmondom őszintén: nekem a design sem jön be, főként az "üres" szélső sávok és a nehezen olvasható betűtípus és ~méret.
- Több funkció nem műxik, pl. vendégkönyv-captcha, van vmi JS-hiba is, ..., tehát nem készült el.
- Kicsit sokallok 6-7 js-t "egyszerre", tényleg mind kell? Ha igen, célszerű összefűzni őket.
- SEO-ról még sokat kell olvasnod, a kulcsszavak fele többet árt, mint használ.
- Elvileg ez a te személyes oldalad, mégsem lehet megtudni, hány éves vagy, fiú avagy leány, ...
- Máris ott a szövegben, hogy "kis ideig foglalkozok az adott témával". Ez mindenben nagyon rossz hozzáállás, és akkor mit vársz, miért látogassák az oldalad? Ha a két szép szemedért, akkor tegyél ki róla képet! :)
- Üdvözletet én akkor írok ki, ha épp most érkezett a látogató - és bármelyik oldalra. Az elég "régimódi", hogy a főoldal üdvözöl, mert lehet, hogy az lesz a 3. általam megnézett oldal. Persze ezt a fajta üdvözletet megvalósítani már nem annyira egyszerű, de session-kezelés és MVC-struktúra (keretrendszer) amúgy is ajánlott, más már nem is kell hozzá.

Ezek fényében én kissé túl merésznek gondolom a főoldalon található "Honlapszerkesztés" elemet a felsorolásban.

De nem akarom a kedved szegni (véleményt kértél), lehet ez még jó is (majd).
19

* Nos, a designon még

KMartinR4 · 2012. Nov. 6. (K), 19.49
* Nos, a designon még dolgozom. Csak oldalsávot valahogy nem akarok, de még megpróbálom, hogy nézne ki. Sok üres sáv egyébként nincs az oldalon.
Csak a vendégkönyv és a hírek sáv mellett van egy amúgy kb. 40 pixel margó.
* A captcha teljes mértékben PHP. És nekem működik is.
* A js-eket az átláthatóságukból szedtem külön.
* A kulcsszavakba nem tudok mi beleszólni, nem végezem SEO-tanfolyamot.
* Magamról majd írok, bár elsősorban inkább arról írok, ami érdekel, nem pedig rólam, de majd pótolom.
* Tudom, hogy a hozzáállásom probléma. Lehet, kiveszem majd a szövegből... De sajnos ez az igazság. Azonban két dolog állandó: honlapszerkesztés (tudom, hogy fejlődnöm kell), találmányok.
* Sajnos az MVC-struktúrában nem vagyok otthon, de majd utánanézek.


Egyébként én ilyen kommenteket (is) várok, mert sokkal inkább az érdekel, hogy mit rontottam el. Persze jól esik a dicséret, de azzal sajnos kevésbé jutok előre. :\
Szóval köszi a véleményt. :)