ugrás a tartalomhoz

Képeslapküldő

millye · 2006. Jan. 12. (Cs), 13.27
Üdvözlöm a fórum ólvasóit!

Egy képeslapküldőt szeretnék készíteni és ehhez szeretném ha adnátok ötleteket.

Íme az elképzelésem:

Az első oldalról lehetne választani kategóriát illetve képet a képeslaphoz (pl. egy lapozgatós galéria).

1. Azt nem tudom, hogy a kiválasztott képet (ha ráklikkelek) miként vihetem át a következő oldalra, ami már egy űrlapot tartalmaz, mely segítségével kitöltjük a képeslapot (feladó, címzett, e-mai címek, szöveg, stb.).
Mit kell csinálni a <a href=”kepeslapiras.php”><img src=”kep.jpg”></a> TAG-okkal, hogy a link-re kattintva az adott képpel jelenjen meg a kepeslapiras.php oldal?

Ha ez megvan,
2. hogyan tárolhatom el az összeállított képeslapot a szerveren egy adott könyvtárban, adott ideig (mondjuk két hétig).
A címzettnek csak egy linket küldök amelyre kattintva megnézheti a képeslapot.

3. Miként lehetséges az, hogy ha a címzett megnézte a képeslapot, a feladó erről egy visszaigazolást kapjon e-mailben?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv. László
 
1

Programozói tudás?

janoszen · 2006. Jan. 12. (Cs), 13.51
Üdv!

Két kérdésem lenne:

1. a szerver oldali programozói tudásod megvan hozzá? Akkor mi a kérdés itt? Mert ugye, valljuk be, nem kérdeztél túl bonyolultat.

2. ha nincs meg a tudásod hozzá, akkor mit vársz? Csináljuk meg helyetted? Akkora fába vágd a fejszédet, amekkorába nem ragad bele...

Ne haragudj, de nagyon nem tudom elviselni azt, hogy ha valaki még azt sem tudja, mi fán terem a HTML, de máris képeslapküldést szeretne a honlapjára meg fórumot meg a csillagokat az égről. Tessék először egy jó darabig HTMLlel foglalkozni, mint azt mindenki tette itt aztán tessék majd szép áhítattal nézni a szerver oldali programozásra, nem úgy hozzáállni, hogy ide nekem az egész világot, de rögtön!

Komolyan, szerinted, miért nincs minden oldalon képeslapküldő szolgáltatás? Azért, mert meg kell írni. A megtervezése, megírása idő, jó minőségű programnál főleg és az idő pénz. Programozó esetében meg sok pénz.

Javaslatom: HA tudod, mi az a HTML, CSS és JS és magadtól is elboldogulsz vele nagyrészt, akkor kezdj a PHPvel. Ha esetleg ennyire félreismertelek volna az igen rövidke hozzászólásodból és értesz a PHPhez, akkor javasolom, hogy a munkamenetkezeléssel foglalkozz egy picit, követve az e-mail küldéssel. Ezekből meg fogod tudni oldani.
2

????

millye · 2006. Jan. 12. (Cs), 14.05
Kedves vagy! Még rendesebb srác csak akkor lennél ha inkább egyáltalán nem írtál volna semmit.
De miért hordod olyan fent az orrod?
5

Fenn hordja?

Anonymous · 2006. Jan. 12. (Cs), 15.14
Nem hiszem. proclub az egyik legsegítőkészebb a fórumon és ha megsértődsz a hozzászólásán, akkor...
Ahelyett, hogy megsértődnél, egy kicsit át kellene gondolnod azt, amit javasolt! Mert tényleg az jön le a hozzászólásodból, hogy nem igazán vágod a PHP-t (vagy foglalkozol vele 2 napja és már képeslapküldőt akarsz írni).
Azt ne várd el, hogy most lépésről-lépésre megmutassa valaki, hogy hogyan kell egy ilyet megcsinálni (ez végül is nem egy tanfolyam)!

Ez a lap pótolhatatlan a hazai piacon a maga nemében, de alapvetően nem kezdőknek való (úgy tűnik).

Ez így nem igaz, szerintem. Én is jártam ide kezdőként nagyon idióta problémákkal és nem oltott le senki, hogy mit akarsz itt hülyegyerek??!
Igaz, nem is akartam képeslapküldőt csinálni....
3

Mi micsoda?

Edit · 2006. Jan. 12. (Cs), 14.08
Bár nagy vonalakban egyetértek az előttem szólóval (proclub), azért egy dolgot megjegyeznék:

Én még emlékszem arra, milyen volt totál kezdőnek lenni - nem olyan régen volt - és még most is van néhány terület, ahol inkább csak nézelődöm, tájékozódom. Kezdőként a legnagyobb problémám az volt, hogy nem értettem, hogyan illeszkednek egymáshoz a technológia egyes elemei, mi mit csinál, hol kezdjem a tanulást. A webfejlesztés nem nehéz, de nagyon összetett, és sehol nincs leírva egy kezdő számára, hogy hogyan tud lépésenként eljutni az alapoktól a haladó szintig (ahonnan már magától is látja, mit nem tud, és azt is tudja, hol keresse - itt tartok most én).

Tehát szerintem hasznos lenne egy átfogó cikk erről, és proclub kolléga ideális jelölt ennek megírására...:)))
6

Cikket?

janoszen · 2006. Jan. 12. (Cs), 18.39
Hmmm. Nem rossz ötlet.

Igazából nem erről akartam cikket írni, mert gondolkoztam már rajta, deee... :)

Egyébként én is emlékszem még véres kezdő koromra. Akkoriban az egyetlen - számomra érthető dokumentáció a német SelfHTML volt. El is olvastam azóta többször töviről hegyire. De soha nem jutott eszembe, hogy képeslapküldőt csináljak. A HTML és maximum a JSt próbáltam a magasfokára vinni, mert ugye, aki a kicsit nem becsüli... és hasonló mondások a magyar nép nyelvéből. :)

Ma meg azért nem jut eszembe ilyesmi, mert erre vannak képeslapküldő szolgáltatások, amelyeket igénybe lehet venni és hacsak az ember nem egy ilyet szeretne elindítani érdemesebb az általa készített oldal főprofiljával foglalkozni, mert azzal több látogatót vonz.

Egy képeslapküldő elkészítése sok munka. Nem a PHP része, mert az viszonylag egyszerű. Sokkal inkább az a nehéz benne, hogy el kell készíteni minimum két tucat képeslapot. És ezek minőségi elkészítése bizony sok-sok óra munka. Még gyakorlott grafikusnak is.

Zárszóként: editke, köszi a bíztatást, azt hiszem, hogy neki fogok állni egy ilyen cikket megírni, ha van rá igény. :)
7

Sorrend

Edit · 2006. Jan. 12. (Cs), 19.13
Nekem annak idején az is sokat segített volna, ha valaki elmondja:

1. HTML
2. CSS
3. Javascript/DOM
4. PHP+MySQL
5. XML

Én ilyen sorrendben tanultam:

PHP+MySQL, HTML, PHP+MySQL, CSS, PHP+MySQL, XML, mezei Javascript, Javascript+DOM

Ezt a módszert nem ajánlom senkinek, a kudarc garantált.
8

3,5

attlad · 2006. Jan. 12. (Cs), 19.43
3,5. HTTP, webszerver, FTP, cookie
9

Rajta vagyok...

janoszen · 2006. Jan. 12. (Cs), 19.46
Máris rajta vagyok. Bár szerintem, az XML már csak a befejezésbe fog beleférni, mert rengeteg minden van, amit el akarok mondani. :)
4

Mindent a maga helyén

laji · 2006. Jan. 12. (Cs), 14.33
Ha megengeditek: nekem úgy tűnik, mindkét félnek igaza van. Egyszerűen vannak űrhajósok is, de mindenki robogóval kezdi - más és más tankönyv és beszélgetőhely kell nekik.
Ez a lap pótolhatatlan a hazai piacon a maga nemében, de alapvetően nem kezdőknek való (úgy tűnik). Nekik jobb: http://www.ingyenweblapok.hu/forum/index.php

Ha viszont a lap készítői nem így tervezték, akkor kéne valami külön részleg kezdőknek is (ez csak egy ötlet...).

Üdv: laji
10

--

breakline · 2006. Jan. 13. (P), 22.11
Nos én nem láttam hogy valaki érdemben is válaszolt volna... Pedig a válaszból kiderült volna ugyanúgy, hogy ha pl. nem ért hozzá, hiszen neki kell majd megcsinálni. A hibákra meg mindenkinek magának kell rájönnie, értsd programozni nem lehet könyvből megtanulni (bár az tény hogy ott érdemes kezdeni).

Hogy a témához is írjak: Nem írtad hogyan is mit használsz, gondolom valami adatbázist, ez esetben minden képnek kell (kéne) hogy legyen egyedi azonosítója, amit átviszel az űrlap oldalra, majd ott újra lehívod az adatbázisból. Pl. egy adott képnek ez legyen az url-e : <a href=urlap.php?kep_id=13>
így már könnyű. És szerintem az elküldött képeslapoknak csinálj egy külön táblát az adatbázisban az üzenetekkel (név, mittomén), és ott is tárold le az elküldött kép id-jét. A linkkel, ami a címzettnek megy meg küld el az üzenet id-jét, a php meg majd lehívja a képet és az üzenetet egy oldalra.
Na pá

BL
11

Jogos

Edit · 2006. Jan. 14. (Szo), 01.03
Nos én nem láttam hogy valaki érdemben is válaszolt volna...


Jogos. Én el is kezdtem írni a választ, de aztán abbahagytam ott, hogy GET meg POST. Ha valaki tudja, hogy mit jelent változó értékét átvinni másik oldalra, stb., az már magától is meg tud oldani egy ilyen feladatot.

Nem tudom, mi a helyes fórumos magatartás - ha megírjuk neki a szkriptet, vagy ha felhívjuk a figyelmét arra, hogy azon a szinten, ahol ő áll (abszolút nulla), nem érdemes ilyen fákba vágni a fejszéjét. Ezt igazából a szerkesztőségnek kellene eldöntenie, hogy mire való ez a fórum.
12

Szemléletadás

Dualon · 2006. Jan. 14. (Szo), 16.52
millye, legyen néhány saját, egyedi képeslapod. Mielőtt bármibe belevágnál, találd ki, mivel akarod a honlapod a többi fölé emelni, mi az a "szükséges plusz", amiért a lapot érdemes elindítani. Sima képeslapküldőből már annyi van, mint a szemét, külön erre indítani egy lapot azzal az elképzeléssel, hogy "van öt egyedi képem", kár.

Ha megvannak a képeid, gondold el, pontosan mit akarsz tudni róluk, mit akarsz csinálni velük. Találd ki a tárolások mikéntjét (szerveren a könyvtárstruktúrát, gondolva mondjuk arra, hogy mi lesz 10-100.000 képnél; vagy adatbázisban a táblaszerkezetet, stb.). Tervezd meg az egészet, nézz meg más szolgáltatásokat, és utána fogj bele.
A kérdéseid alapján úgy tűnik, nem vagy igazán képben az alapvető fogalmakkal. Olvasd el a PHP manualt (a függvényreferencia részt nem szükséges, de az elejét mindenképp), hogy tudd, egyáltalán mit jelent lapok közt adatot mozgatni. Nálad egyébként mindössze annyit, hogy a "képeslap küldése" link href attribútumában a cím mögé odateszed a kép azonosítóját is.

Ha már képazonosító, az adatbázistábládban érdemes tárolni:
- kép azonosítója, pl. id, kep_id
- kép címe
- képállomány elérése
- ha nagy látogatottságra tervezel, esetleg érdemes tárolni a kép nem változó adatait, pl. szélesség, hosszúság, képméret, stb.; gyorsíthatod ezzel a scripted futását
- lekérések, elküldések száma
- amit még jónak látsz :)
Az adatbázis megtervezésében nagy segítségedre lesz a MySQL manual (feltételezve, hogy MySQL-t használsz).

Indulásként próbálkozz ezekkel, aztán ha konkrét kérdésed lesz, majd tedd fel.

Egyébként ha egészen tömör akartam volna lenni, csak ennyit írok válaszul:
1. href="kepkuldo.php?id=x"
2. kuldott_kepeslapok tábla, INSERT query: kuldes_id, kep_id, felado, cimzett, szoveg, datum, lejarat
3. mail() függvénnyel
Ki vagy segítve?

Végezetül egy tanácsot engedj meg: ha nem vagy otthon a fórumon, és nem ismered az itt tevékenykedők segítőkészségét, akkor ne anyázz nekik.
Kedves vagy! Még rendesebb srác csak akkor lennél ha inkább egyáltalán nem írtál volna semmit.
De miért hordod olyan fent az orrod?

Proclub nagyon sokat segít, és teljesen igaza van: fogalmad nincs az alapvető dolgokról sem, és még csak az sem tart vissza, hogy - bejegyzésed alapján - gyakorlatilag semmi tudásod nincs a témában.

Többiek: Szerintem amúgy szemléletet érdemes formálni a fórumon, az illető meg szedje össze a szükséges technikai tudást. Ha konkrét, technikai probléma merül fel, arra meg úgyis lehet adni konkrét választ.

Dúalon
http://e-arc.hu/
13

5let

breakline · 2006. Jan. 16. (H), 00.24
Még annyit írnék, ha valamit meg akarsz csinálni, érdemes először megnézni, mások hogyan csinálták, mellesleg ez a legjobb tanulási módszer.
Kezdd mondjuk itt:
www.hotscripts.com

cső
14

Képeslap küldő script

Anonymous · 2006. Jan. 22. (V), 11.22
Ezen az oldalon megtalálod a képeslap küldő linket.
Mélyen egyetértek a hozzászólókkal, hallgass rájuk, de eszembe jutott, hogy láttam ilyet valahol, próbáld ki. Elvileg itt minden kész, nem próbáltam ki soha, nem látom értelmét.

http://ricsmo.uw.hu/index2.html
15

ano nímusz

Anonymous · 2006. Júl. 18. (K), 10.04
Né! Értelmes hozzászólás.
A többségnek gratula! Így kell egy kezdőt megsemmisíteni. Mehettek az oviba, ott mindenkit megsemmisíthettek, még ggépfegyver sem kell hozzá...
16

Sült galamb...

janoszen · 2006. Júl. 18. (K), 11.15
Üdv!

Ha sült galambot várt a szájába, ergo kész scriptet, akkor miért nem azt mondta? De egyébként is, ismered a weblabort. Vagy kellene. Nem scriptgyűjtemény, hanem tanulni vágyók gyülekezete.

J