ugrás a tartalomhoz

képgaléria-szerkesztés

Szuperjég · 2012. Júl. 30. (H), 01.31
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Dreamweaverben a „thickbox gallery” segítségével készítettem is egy html+css+java alapú galériát, ellenben csak css+html ismereteim vannak, így nem sikerült a kódokat (html+css és 2 db java kód) úgy felhasználnom, hogy a képgaléria a tartalomrészbe kerüljön. Van egy fejlécem, egy hír-dobozom és egy tartalomrész – kizárólag ezen utóbbi változna az oldalamon: bemutatkozás, galéria, audio és elérhetőség.

Ezt másoltam le: http://www.youtube.com/watch?v=YlB_IZqKg_o

Előre is köszi, remélem érthető ahogyan leírtam.
 
1

Pontosabban?

Pepita · 2012. Júl. 30. (H), 05.41
nem sikerült a kódokat (html+css és 2 db java kód) úgy felhasználnom, hogy a képgaléria a tartalomrészbe kerüljön.
Most Java vagy Javascript? Hogyan használtad fel? Milyen kódokat?
Így látatlanban csak azt tudom javasolni, hogy tedd fel értelmes(ebb)en a kérdésedet, mert nem érthető.

Elöljáróban annyit javasolnék, hogy felejtsd el DW-t és társait, bármennyire is csilivili (wysiwyg) "szerkesztők", még mindig nem képesek pótolni a hiányzó tudást... Jobban jársz, ha kicsit rendesebben beletanulsz, másképp nem fog menni.
2

Elég, ha csak kikapcsolja a

Poetro · 2012. Júl. 30. (H), 06.49
Elég, ha csak kikapcsolja a WYSIWYG részét, mivel a szöveg szerkesztő része elég hatékony. Mondjuk én Dreamweaver UltraDev 4 óta nem használtam (2000), de akkor elég sok jó trükköt tudott a szöveg szerkesztésére.
6

Csak kipróbáltam

Pepita · 2012. Júl. 30. (H), 23.18
úgy másfél éve, de olyan szörnyűségeket "csinált helyettem" (menü, boxok, stb.) mind HTML, CSS és JS téren, hogy gyorsan menekültem előle. De valóban, a szerkesztője nekem is tetszett, viszont - épp neked (is) köszönhetően - azóta találtam 100x jobbat (Komodo).
3

köszi a választ

Szuperjég · 2012. Júl. 30. (H), 13.47


Ez lenne a html, amit a Dreamweaver csinált. Akkor ezek szerint kettő Javascript tartozik hozzá és egy CSS. Ezt az üres lapon megjelenő, 3 képből álló galériát szeretném belerakni a hagyományos css+html oldalamon a tartalom részbe, a fejléc alá.

Az eredeti html tartalmamat (fejléc-szöveg + hírdoboz-szövege) sikerült felvinnem a képgaléria fölé, de ha az eredeti css-be belemásolom a dreamweaveres css-t, akkor nem történik semmi változás. Gondolom ütik egymást, de a dw-s css nekem kínai.

Egyedül a galériához próbálkozom dreamweaverrel, a többit rendesen csináltam. Most kezdek megtanulni a css és html mellé egy programnyelvet is.
Ha valaki segít, hogy melyik részeket rakjam be ide, hogy érthetőbb legyen, akkor bemásolom.

Köszönöm.
4

a link lemaradt

Szuperjég · 2012. Júl. 30. (H), 13.50
http://kepfeltoltes.hu/120730/dreamhtml_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
7

Ne így

Pepita · 2012. Júl. 30. (H), 23.35
- A link nem maradt le, csak nem írtál bele szöveget.

- Forráskódhoz van itt kódszínező, azt használd lehetőleg, ne képet.

- A linkelt kép talán nem a teljes DW-s HTML, mert:
1.: Hiányzik az eleje (doctype, <html>);
2.: </head> után lezárja a HTML-t is (</html>), amit szerintem a DW sem csinál, emiatt ami a <body>-ban van, már meg sem jelenik;
3.: Figyelemre méltó a jQuery: helyi könyvtárból importálod a "legutóbbi" verziót. Ez kissé érdekes...

- Ha ide-oda másolgatod azokat a DW-s kódokat, amiket nem értesz, hogy mit is csinálnak, akkor könnyen belefutsz olyan névhibákba, hogy pl. nem az az azonosítólya / osztálya egy elemnek a HTML-ben, mint a CSS-ben (ekkor "nem lesz rá hatással" a CSS), vagy a "kevert" CSS-ben kétszer hivatkozol ugyanarra a jelölőre / tulajdonságra (ekkor a későbbi felülírja a korábbit) és még sorolhatnám az így szerezhető kellemetlenségeket. Tehát jobb - akár lassan - tanulni, akkor és azt publikálni, amit már értesz is.

- Örülök, hogy "sikerült megoldani", de tartok tőle, hogy ez csak véletlen. Ilyenkor én inkább azt mondanám, hogy "valahogy megoldódott".
8

Szuperjég · 2012. Júl. 31. (K), 18.03
Köszi a segítséget. Megvan az eleje, csak a képről maradt le, a többi észrevételt is figyelembe vettem.
A megoldás biztosan nem szakszerű, de ez az első honlap amit csinálok. Valaki - akár többen is - tudna esetleg privátban egy egész rövid kritikai vélemény mondani a honlapról, ingyen? Ide közvetlenül nem tenném inkább be.

Közeli ismerősöknek csinálgatom, ingyen, de amíg nem olyan, addig csak gyakorlok rajta.
9

Kritika

Pepita · 2012. Aug. 1. (Sze), 00.14
Mit nem tennél ide? A linket vagy a kritikát?
Szívesen írok róla, de inkább itt a WL-en. Az egyáltalán nem szégyelnivaló, hogy kikéred mások véleményét és felvállalod, hogy kezdő vagy, hanem nagyonis értékelendő tulajdonság. És - reményeim szerint - csúfolni senki sem fog emiatt, viszont gazdagabb leszel pár szatyor jótanáccsal (ugye mindenki kezdte valahol, valamikor, a web világában (is) egy csomó dolgot menet közben tanulunk meg).

Szerintem ebben az esetben a Szerkesztőknek sincs semmi kifogásuk az ellen, hogy belinkeld az oldalt - bár jó lenne, ha ebben ők is megerősítenének.
5

Sikerült

Szuperjég · 2012. Júl. 30. (H), 18.47
Sziasztok!

Sikerült megcsinálnom, egyszerű, de jó lett a galéria. Amíg nem tudok programozni, addig elfogadható megoldás.
10

weblap

Szuperjég · 2012. Aug. 1. (Sze), 02.16
weblapom

Nem hiszem, hogy ez reklámnak minősül, a tárhely is csak gyakorlásra van használva.
Akkor bármilyen kritikát örömmel fogadnék. A tartalom most nem fontos, mert egyáltalán nem végleges, inkább a technikai megvalósításra szeretnék kritikát kérni.
(A kapcsolat részben tudom hogy nincs rendesen megadva az e-mail, meg még ki kell az oldalt kicsit takarítani. A képgalériában nehézkes a next gombbal a léptetés, ami még megoldatlan, meg a grafika sem végleges. Ja és igen: nem jöttem rá, hogy a fejléc és a tartalom közötti vékony fekete csíkot hogyan tudnám eltüntetni, ami nagyon bosszant.)
Esetleg ötleteket is szívesen fogadnék, hogy mivel lehetne komolyabbá tenni a lapot.

Előre is köszönöm.
11

Vélemény

Pepita · 2012. Aug. 1. (Sze), 05.58
Bocs, ha kesze-kusza, most gyorsan, ahogy jön:

- Főoldalon 2 db függ. scrollbar: nagyon kényelmetlen. Tartalom egyetlen <p>, rengeteg <br>. Sokkal szebben kéne a szöveget tagolni, és "Hogy"-gyal nem kezdünk (főleg első) mondatot.
- Design: nekem grafika ok, viszont minden szélesség pixeles, így a különböző felbontásokon nagyon gagyi tud lenni. Fejléc jobb lenne alacsonyabb, rögtön görgetni kell a tartalomért. Körben a sok fekete nekem nem tetszik, akkor a többi háttérnek is sötétnek kéne lennie, világos (fehér) szöveggel.
- A Hírek nem hírek, inkább események / koncertek, bár ez tartalmi kérdés, ami még nincs kész.
- AUDIO a főmenü felirata, mégis videót kapok a lapon. Én nem biztos, hogy YouTube-ról nyomnám.
- GALÉRIA: dupla scrollbar szintén játszik. Kicsit nagyok a miniatűrök, nem? Egyébként elmegy, én jobb szeretem a slideshow-t (sajátot szoktam jqueryvel, mindig csak 1 képet töltök). IE8 alatt darabos az oldal görgetése és a képek megjelenítése.
- KAPCSOLAT: ugye itt még némi programozás szükségeltetik (és nem a címek kiírása!).
- Ami nem látszik: remélem a Hírek felvitelére lesz könnyen használható admin felület, nehogy befulladjon elavult tartalmak miatt.
- Zenekarok honlapján szokott lenni fórum. Nagy munka (ha nem CMS), de megéri.
- Menü: jó, mert egyszerű és érthető, azért hover-re többet változtatnék rajta (fényerő, v. aláhúzás, ...).
- Linkek - nincsenek. Ha vannak "barátzenekarok", támogatók, stb., érdemes velük linket cserélni. Ez lehet, hogy külön oldalt érdemel.
- A fejlécképen fontos címszavak "rárajzolva" vannak, SEO-ból ez nagy hiba. Tessék betenni <h1>-be rendesen.
- A #tart div-nek "nem látom" a háttérképét, pedig van neki. Tehát elég lenne háttérszín neki.
- A fekete csíkodat egyelőre nem találom, most nincs rá több időm.
- charset miért nem utf-8? Nem kötelező, de sok szempontból hasznos.
- </html> után nem írunk semmit:
<!-- Hosting24 Analytics Code -->
<script type="text/javascript" src="http://stats.hosting24.com/count.php"></script>
<!-- End Of Analytics Code -->
- És statisztikát - ha kezdetlegest is, de - magunknak gyártunk PHP és MySql használatával. Az ilyen harmadik féltől függő dolgok nagyon hátrányosak lehetnek.

Na, egyelőre ennyit. Javaslom, kezdd el összerakni újra (jól) a HTML-t, CSS-t, alapjában véve jó ötletek vannak benne, de nem túl jól megvalósítva. Ekkora oldalnak talán elég lenne egyetlen CSS (+ a mobilos, nyomtatós), azt és az alap HTML-t kéne előbb összerakni, utána tölteni meg tartalommal.
12

kösz

Szuperjég · 2012. Aug. 2. (Cs), 19.48
Köszönöm szépen az észrevételeket és az ötleteke!
Most dolgozom a kapcsolaton, meg kijavítom a hibákat, meg utánanézek pár dolognak amit írtál, de még új nekem. Pl. admin fellület.
A "tart" részhez még rajzolni fogok, azért tettem be. Ha sikerül valami nagyobb előrelépést tennem, majd esetleg még beteszem.

Köszi.
13

hm..

Szuperjég · 2012. Aug. 2. (Cs), 19.52
Az elírásokért és a fogalmazásért bocs. (Felület, ötleteket stb.)
14

2012

Pepita · 2012. Aug. 2. (Cs), 23.55
Ugye, 2012-ben nem statikus HTML-ben gondoltad a híreket? (Admin(isztrációs) felület.) Nem tudom, előzőleg írtam-e a rajongói fórumot, de minden ilyesmihez (ami dinamikus tartalom) illik csinálni kezelőfelületet, amin keresztül a webhelyet karbantartó(k) könnyen-gyorsan tudnak tartalmakat feltölteni / szerkeszteni / törölni, stb. Ha lesz regisztráció, akkor ahhoz is egy csomó funkció "jár". Ezek az adminisztrációs oldalak viszont csak az arra jogosult felhasználó(k) (szerkesztők) számára elérhetőek, ezért írtam úgy, hogy "ami nem látszik".
16

köszi

Szuperjég · 2012. Aug. 4. (Szo), 19.29
Köszönöm, átnézem ezt a témát.
15

új kérdés

Szuperjég · 2012. Aug. 4. (Szo), 19.26
Sziasztok, lenne egy másik lap amin a szeletelés próbáltam ki. Nem tudom mennyire elfogadott a megoldás, így ismét szívesen fogadnék véleményt. A fentebb már linkelt oldalon van a cucc.

Előre is köszönöm, ha valakinek van véleménye.
17

felejtsd el

Poetro · 2012. Aug. 4. (Szo), 20.27
Ez már akkor elavult volt, amikor ezeket a szoftvereket kitalálták. Nem szabad használni, mert a táblázatok nem erre valók. Talán még 1998-2000 környékén elment, de ma már semmiképp sem. Egyébként is, teljesen felesleges feldarabolni a képet, mivel ekkor több helyet foglal, és a felhasználónak is több fájlt kell letöltenie.
18

hm

Szuperjég · 2012. Aug. 4. (Szo), 22.13
Rendben, köszönöm a tanácsot.:)
Azt még szeretném megkérdezni, hogy tudnátok-e ajánlani magyar, német vagy angol nyelven, neten v. könyvtárban elérhető weblapszerkesztéssel foglalkozó oktatóanyagokat, főleg könyveket, amelyek a legújabb megoldásokat mutatják be. Persze itt inkább alapvető html/css dolgokra gondolok, de örülnék programozásba bevezető anyagoknak is.
Egy 2005 körül írt, Weblapszerkesztés stílusosan c. könyvet ismerek ezidáig, ami nagyon jó, de nem tudom mennyire korszerű.
Olyanra lennék kíváncsi, hogy a grafika egyes műveleteit miben érdemes megrajzolni (pl. illustrator, fireworks, photoshop), és ha kész, milyen technikával jelenítsem meg weben.
Már utánaolvastam kicsit, de még nem látom át, hogy milyen törésvonalak vannak jelenleg ezen a területen a vélemények között, vagy hogy egyáltalán milyen lehetőségeim vannak.
Bocs ha fárasztó kérdéseket teszek fel..., de itt a lehetőség, hogy lerázzatok egy időre pár jófajta olvasnivalóval.:)
Előre is köszönöm.
19

legújabb dolgok

wardemi · 2012. Aug. 5. (V), 01.31
Én személy szerint tudom ajánlani css-hez: Eric A. Meyer CSS zsebkönyv. CSS3-hoz http://css3please.com/. Ezek mellett a JS és jQuery is jól jöhet egyszerű praktikus aránylag böngésző független pl.:Cody Lindley - JQuery Receptek.
Új dolgokról meg annyit, hogy eléggé korlátozottak az alkalmazásuk sajnos a böngészők miatt.

Üdv!
25

Közben kicsit utánanéztem,

Szuperjég · 2012. Aug. 6. (H), 10.40
Közben kicsit utánanéztem, tényleg nagyon jónak tűnik mindkét könyv. Köszi szépen.
20

Lerázni?

Pepita · 2012. Aug. 5. (V), 01.56
itt a lehetőség, hogy lerázzatok
Nem hinném, hogy le tudunk rázni... :) (Nem is akarunk.)

Alapvető html/css dolgok: Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek. Némi PHP, JS, talán MySql is.

HTML5/CSS3: sok bajba bele lehet futni vele (főleg IE6-7-8) és/vagy "gigászi" js-import az ára (IE). Én csak olyasmit használok belőle (pl. árnyék), ami nem baj, ha nincs. HTML4, CSS2 specifikáció (és sok más is) letölthető a w3c.org-ról, ha már "nem vagy zöldfülű", melegen ajánlom. Minden bennevan, és - mivel ez a szabvány - cross-browser. (Gugliztam pár specifikációt, de egy kis zűr miatt bebuktam azt a kommentet, bocsi.)

Képszerkesztőnek ingyenes a GIMP, fizetős a Photoshop. A design akkor jó, ha megjelenik/műxik js nélkül is, rugalmas (több felbontáson is jól néz ki, nem "pixelméretű") és - szerintem - flashmentes. (Erre jönni fog valószínűleg ellenvélemény.)

Grafikai műveleten nem tudom, mit értesz - én a viszonylag egyszerű design híve vagyok, néhány (kicsi) képből, HTML-CSS, esetleg egy-két (free) betűtípus.
22

grafika

Szuperjég · 2012. Aug. 5. (V), 20.53
Grafika alatt arra gondolok, hogy pl. rajzokat bevinni képszerkesztőbe, vektorokat rajzolni, és gyakorlatilag az egészet megtervezni előre pl. photoshopban, majd amikor már megvan minden, akkor exportálni a képeket.
Nekem nagyon tetszik ez a megoldás.
24

Jó elgondolás

Pepita · 2012. Aug. 6. (H), 00.03
Ez így helyes elgondolás, asszem a grafikusok is ilyesformán dolgoznak, DE. Mindig legyen szemed előtt a frontend-megoldás, legalább nagy vonalakban, rajzolás közben is! Tudd, hogy melyik rész merre fog "nyúlni", nem elég egy (több) szépet rajzolni, azt illeszteni is kell HTML/CSS vonalon. Sok honlap ezen csúszik el, szép a grafikája, de WXGA vagy felette hányinger a hatalmas üres oldalsávok miatt. XGA alatt meg jön a "csodálatos" vert. scroll, a látogató meg megy...
21

ismét köszönöm

Szuperjég · 2012. Aug. 5. (V), 20.31
Köszönöm szépen az infókat, így gyorsabban tudok tanulni.:)

Megcsináltam szeletelés nélkül a fentebb már mutatott lapot: ilyen lett.

Nem tudom jó-e így.
23

Bocs, de nekem nem tetszik

Pepita · 2012. Aug. 5. (V), 23.57
Az 590 KB-os háttérkép nálam kb. tízszerese a megengedhetőnek, ezt a képet nyugodtan menthetnéd jpg-nek is, mondjuk 70-75 minőséggel. És fix 900px széles tőle a tartalom, ami szerintem bukta. Megadtad a magasságát is, ami megint nem jó (ha túl sok tartalom lesz benne).
26

köszönöm

Szuperjég · 2012. Aug. 6. (H), 10.50
Valóban megoldható volt png formátum nélkül is, lecseréltem jpg-re. Így hogy a lapot csak gyakorlásra "rajzoltam" pár perc alatt, a szélességgel és a magassággal most nem foglalkoztam, egészében valóban elég üres a lap. Ha lenne konkrét tartalom, akkor átgondolnám rendesen a méreteket.
Köszi a kritikát.
27

De a sötétebb háttérrel,

Szuperjég · 2012. Aug. 6. (H), 10.52
De a sötétebb háttérrel, amire cseréltem, szerintem már most sokkal kevésbé húz szét vizuálisan.
28

Ajjaj

Pepita · 2012. Aug. 13. (H), 23.23
Így hogy a lapot csak gyakorlásra "rajzoltam" pár perc alatt, a szélességgel és a magassággal most nem foglalkoztam
Nem kötöszködni akarok, de most akkor te grafikus vagy, vagy fejlesztő? Mert ha utóbbi (irányba húzol), akkor minden félig-meddig terv is ott kezdődik, hogy ilyen boxok lesznek, erre-és-erre nyúlhatnak, így-és-így töltik ki a szélességet / magasságot. Ezután kezdesz el "rajzolni". De tényleg nem akartam kötöszködni.