ugrás a tartalomhoz

feltöltött fáj utólagos módosítás

Hatusi · 2012. Május. 2. (Sze), 09.19
Sziasztok!

Egy barátomnak csináltam egy kulcsnyilvántartó oldalt. Localhoston fogja használni.
használt nyelvek: php,mysql,css,javascript, html. Alap dolgokat kell tudnia: új elem felvétele (kulcs, termék, sorszám, megjegyzés), ezek törlése, módosítása. Rekordok listázása, keresés sorszám, kulcs és termék alapján.
A megjegyzést egy fájlfeltöltővel oldottam meg, kitallózza a fájlt, majd átmozgatja egy up mappába és kreál egy linket a megjegyzés rovatba. Így ha listáz egy rekordot ő csak a linket látja. Eddig ok, működik is szépen minden.
Upsz majd elfelejtettem, a megjegyzést egy .doc fájlba előre megírja az adott termékekhez.
Szeretném, ha erre a linkre bökve szerkeszthetően a saját helyéről nyílna meg a fájl. Környezet: xp sp3, ff, office2003. sajnos valami tmp könyvtárba másolja és úgy nyitja meg. Remélem csak a fától nem látom az erdőt. :) ha más út nincs, kiírom a fájl nevét a link mellé és kézzel indítja, de így stílusosabb lenne s nem kéne az up mappában matatnia...

Merre induljak? Előre is köszönöm a tippeket.
 
1

lnk

zzrek · 2012. Május. 2. (Sze), 09.38
Ne a doc fájlra linkelj, mert akkor a böngésző a webszerver segítségével "letölti" a gépre (egy ideiglenes mappába) a fájlt (vagyis nem az eredetit nyitja meg természetesen), hanem készíts a fájlról egy "shortcut"-ot "parancsikont", ami maga is egy fájl (lnk kiterjesztésű, de ezt a kiterjesztést nagyon elrejti a windows), de ha ezt nyitja meg, akkor az abban leírt útvonalon lévő fájl fog megnyílni.
Annak utána kell járnod, hogy mi pontosan egy ilyen "parancsikon" fájlnak a formátuma (esetleg készítsz egyet és a megfelelő részt módosítsd benne php-vel a fájl elérési útvonala szerint)
Tehát ebben az esetben a következő lesz:
1. előaállítasz egy lnk fájlt, ami a tényleges dokumentumra mutat
2. ezt teszed elérhetővé a html lapodon egy linkkel
3. a böngésző ezt letölti egy ideiglenes helyre és "megnyitja"
4. a "megnyitás" tulajdonképp azt jelenti, hogy az lnk fájlban megjelölt útvonalon lévő fájlt nyitja meg a windows

Nem száz százalék, hogy működni fog, ez csak egy ötlet, ami eszembe jutott, nem próbáltam ki.
Sok sikert!
2

Köszi szépen, ez gyors volt.

Hatusi · 2012. Május. 2. (Sze), 09.45
Köszi szépen, ez gyors volt. Ötletes megoldásnak tűnik, küzdök vele egy sort. :)
3

Kicsit off:

Pepita · 2012. Május. 2. (Sze), 12.18
Őszintén szólva kicsit kiakadtam.
Ha jól értem, azért, hogy írj/működtess egy teljesen szabványos (adatbáziskezelő) desktop-alkalmazást windows alatt egy gépen, amit a barátod xy gyakorisággal fog használni, feltelepítesz neki Apache-t, PHP-t, MySql-t, amik mindegyike állandóan fut. Plusz kínlódsz a netes programozással, fájlkezeléssel, "összevegyíted" a helyi fájlok kezelését a kliens-szerver programozással, stb... Mindezt akkor, amikor kismillió (hatékony) megoldás létezik a problémára.

Amit leírtál, az tipikusan egy egyszerűbb Delphi-project. Akkor nem fut 3 programod feleslegesen, gyorsabb és hatékonyabb adatbáziskezelőd van, mint a MySql, simán kezeled a helyi fájlokat, PLUSSZ:
- Van interface-ed az Office programokhoz (tehát a te progid közvetlenül meg tudja nyitni/módosítani/menteni az office doksikat);
- Nem kell szinte semennyit vakerálnod a kinézettel (HTML/CSS-hez képest): a szabványos win.-vezérlők rendelkezésedre állnak;
- Úgy fog kinézni a desktop-app-od, mint egy rendes desktop-app;
- Ha nem használsz registry-t (ill. "úgy" használsz), rendszerkönyvtárakat, akkor win7-ig kompatibilis lesz a progid;
- Ha egygépes és egyfelhasználós a progi, akkor használhatsz adatfüggő vezérlőket, amiben mihelyst változtatja Júzer az adatot, rögtön ("magától") frissül az adott rekord megfelelő mezője.

Megjegyzem: a Delphi nem ingyenes, de tanulási célra, ha nem kérsz lóvét a progiért, használhatod a demó verziókat.

De ha mindenképp ragaszkodsz a localhost-honlaphoz, akkor én a dokumentumok "megnyitására" a PHP exec() függvényét javaslom, szigorúan localhoston, és jól olvass utána.
4

+1

zzrek · 2012. Május. 2. (Sze), 12.31
:-) Ezeket én is akartam írni, de mégse tettem. (Gondolom webfejlesztés gyakorolgatásnak jó a dolog -- most egy csomó dolog ki fog jönni neki, hogy mire jó/nemjó a webes környezet, pl. valószínűleg most kezd világossá válni a kérdező számára, hogy mi fut a szerveren és mi a kliensen és hogy a szerveren tárolt adatokat hogyan lehet módosítgatni, fel-le töltögetni)
A Turbo Delphi nem ingyenes? Pár éve még az volt, le is töltöttem, csináltam benne eztazt.
5

Nem tudom

Pepita · 2012. Május. 2. (Sze), 14.45
A Turbo Delphi nem ingyenes?
Nem tudom, én a 2005-öt Prof.-t megvettem (2006-ban), azóta azt használom ilyesmire. A többi verziót nem követtem, nem tudom, hogy ma pontosan hogy vannak ezek a dolgok. Régen lehetett minden verzióból trial-t kapni. Ami pedig neked van, azt biztos használhatod, utólag nem licenselhetik át a régebbi kiadásokat. Legfeljebb ma már nem tölthető le. Illetve figyelni kell, mert a Borlandnál szokás (volt?) az, hogy addig ingyenes, amíg nem akarod pénzért adni az általad készített szoftvert (tanuló verzió). De a Turbo Delphiről én semmit sem tudok.
6

megnéztem

zzrek · 2012. Május. 2. (Sze), 15.14
Megnéztem, az enyém 100 évig használható üzleti célra is, de már nem letölthető és már nincs "turbo" termékvonal.
9

Furcsa

Pepita · 2012. Május. 2. (Sze), 16.32
Ilyet a Borland-ról még nem hallottam, igaz, nem is igen foglalkoztam vele. Mármint hogy egy terméküknek legyen teljesen ingyenes, mégis kereskedelmi célra is használható változata. Gondolom azért sokminden hiányzik a "turbo"-ból, amik a fizetősekben bent vannak.
7

Rendszergazda vagyok nem

Hatusi · 2012. Május. 2. (Sze), 15.23
Rendszergazda vagyok nem programozó, így tapasztalataim-e téren elég szegényesek. Kiakadnod nem szükséges, lehet más területen épp én foglak segíteni...
A megvalósítandó feladat, nem nagy volumenű (100-150rekord kezelése, nincs raktár és semmi extra...) nem pénzes meló, úgyhogy nem jelentek konkurenciát nyugi. :)
Az utolsó két sort köszönöm, utána járok, az .lnk szállal kicsit megrekedtem...
8

Nem rajtad akadtam ki,

Pepita · 2012. Május. 2. (Sze), 15.58
hanem a módszeren, ill. a "hatékonytalanságon". És igen, számítok is mindenki segítségére webes területen, ott (is!) van mit tanulnom.

Ígyse-úgyse jelentesz konkurrenciát, mert ha pénzes lenne, akkor azt már te nyerted meg, nem én... És ez nem akadályozna meg (engem) abban, hogy segítsek.

Tehát egyáltalán ne vedd magadra, mindenki úgy és azzal dolgozik, amivel/ahogyan tud. Csak elég helytelen dolog nagyon mást használni, amikor vannak a célnak megfelelő eszközök is. Én amúgy sem vagyok híve a "mindent webapp-ként kell megvalósítani" - nak, mert nagyon nem Júzerbarát. De - asszem írtam már - ha ragaszkodsz ehhez a megoldáshoz - hát csináld.