ugrás a tartalomhoz

node.js alkalmas-e P2P feladatra

szabo.b.gabor · 2012. Már. 7. (Sze), 09.30
Sziasztok!

nem értek a Node.js-hez, érdekesnek tartom, de nincs rá kapacitásom jelenleg, hogy megismerjem.

amit hallottam róla annyi, hogy google V8 motort használ (amit a Chrome is) és szerver oldalon futtat javascriptet, van http server, igen jó I/O teljesítményt nyújt. lehet, hogy már ezek sem igazak mind.

a kérdésem az volna, hogy szerintetek lehetséges-e, hogy a Node.js által használt http server kliens oldalon fusson (jó tudom azért kliens oldalon jóval korlátozottabbak a lehetőségek, security meg kiscicák, stb)? tehát valamiféle 'peer-to-peer' kommunikáció kialakítható-e két böngésző között? vannak-e ilyen irányú törekvések?

azért egy ilyesmi nem volna rossz dolog.
 
1

Sok operációs rendszeren

Hidvégi Gábor · 2012. Már. 7. (Sze), 11.50
Sok operációs rendszeren lehet telepíteni a Node.js-t, a Microsoft is támogatja hivatalosan, szóval elvileg megoldható, amit kérdezel. Ha arra gondolsz, hogy a böngészőben fusson a node.js, "inkább nem" a válaszom, meg talán jobb lehet arra a socket alapú megközelítés.
2

Kliens oldalon?

Poetro · 2012. Már. 7. (Sze), 12.24
Már csak az a kérdés, hogy mit értesz kliens oldalon. Mert ugye a Node.js alkalmazások nagyon kis része képes böngészőben futni. Ez azért van, mert a böngészőben levő JavaScriptból egyedül az ECMAScript specifikus részek vannak meg benne, azaz nincs benne DOM. Ezen kívül a Node.js-nek van egy teljesen saját API-ja a fájlkezeléshez, processzekhez, hálózati műveletekhez stb., ami viszont nincs meg a böngészőben. Azaz ha nem csak az alap JS függvényeket használod, hanem van benne bárminemű I/O, akkor nem fog futni a böngészőben.

Ezzel viszont nem zártuk ki, hogy kliens oldalon fusson. Ugyanis a felhasználó letölthet egy Node.js alkalmazást a Node.js futtatókörnyezettel egyetemben (ami pontosan egy .exe fájl Windows alatt, illetve más oprendszer alá is elérhető bináris), és tudja futtatni saját magánál az alkalmazást. Innentől csak egy lépés böngésző beépülőt építeni, ami erre a fájlra épít.
3

chat?

szabo.b.gabor · 2012. Már. 8. (Cs), 09.39
pl megvalósítható-e chat két böngésző között szerver nélkül (persze egymást megtalálni segít a szerver) csak böngészőt használva?
4

Nem

janoszen · 2012. Már. 8. (Cs), 10.21
Egyertelmuen nem.
6

Attól függ, mit ért szerver

Joó Ádám · 2012. Már. 9. (P), 01.36
Attól függ, mit ért szerver alatt. Ha mindkét gépen fut egy Node, akkor megoldható, de persze ez technikai értelemben szerver.
7

Ilyesmire gondolnék.. amúgy

szabo.b.gabor · 2012. Már. 10. (Szo), 14.02
Ilyesmire gondolnék.. amúgy csak elméleti szinte érdekel a dolog, meg mókásnak találnám. amellet, hogy igen hasznos is lehet..
8

Szerver

Poetro · 2012. Már. 10. (Szo), 14.25
Ha minden gépen fut egy Node.js szerver, akkor a böngészővel egyszerűen ehhez kapcsolódsz (tehát localhost-on), és az kommunikál egy másik Node.js szerverrel természetesen ott már hálózaton keresztül. Ehhez természetesen minden felhasználónak fel kell másolni a gépére a node.exe-t (illetve az operációs rendszerének megfelelő binárist), majd futtatnia kell a megírt Node.js alkalmazást rajta.
5

Opera Unite

Poetro · 2012. Már. 8. (Cs), 10.59
Opera Unite alatt vannak ilyen szolgáltatások. Természetesen ez feltételezi, hogy minden résztvevő Operát használ (mint én :).