ugrás a tartalomhoz

web oldal mentésének tiltása hogyan?

fulton · 2012. Feb. 26. (V), 18.47
sziasztok

Egy olyan problémám merült fel, miszerint Nekem a weblapom 1 html fájl, és jónéhány külső js, css. Van arra valami kód hogy megakadályozzam a "böngésző-> fájl ->oldal mentése" parancs eredményét? Magyarán hogy így ne lehessen menteni az oldalt?
 
1

Nincs.

Joó Ádám · 2012. Feb. 26. (V), 18.53
Nincs.
2

Nincs

janoszen · 2012. Feb. 26. (V), 21.20
Nincs, de elmagyarázom azt is, hogy miért nincs. Ahhoz, hogy az oldal megjelenhessen, annak le kell töltődnie a célgépre. Mivel a HTML, JS, stb. nem fordított nyelv, eredeti forráskód formájában tárolódik a gépen. Innentől kezdve megtekinthető.

Az emberi oldaláról meg: a web kb. a megalakulása óta nyílt szellemiségű volt, az emberek megosztották egymás között a tudást. Egyrészt miért nem követed ezt az elvet, másrészt mi az a hihetetlenül forradalmian új dolog, amit megalkottál és egy jó szakember ne tudná véges mennyiségű munkával reprodukálni?
3

Van arra valami kód hogy

kuka · 2012. Feb. 27. (H), 10.34
Van arra valami kód hogy megakadályozzam a "böngésző-> fájl ->oldal mentése" parancs eredményét? Magyarán hogy így ne lehessen menteni az oldalt?
Miért pont az úgy mentés zavar? Lehet, hogy nem is böngészővel látogassák meg az oldaladat, hanem wget, curl, httrack, httpripper, vagy bármi más segítségével, aminek elsődleges (esetleg kizárólagos) életcélja a mentés.
5

látogassák

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 27. (H), 11.02
Ez azért fájt.
9

Mé', nem tudó' madzsarú'??!!!

Pepita · 2012. Feb. 27. (H), 19.32
?
10

Olvasd el még egyszer azt a

Hidvégi Gábor · 2012. Feb. 27. (H), 19.34
Olvasd el még egyszer azt a mondatot.
6

csak egy ötlet

tenzin · 2012. Feb. 27. (H), 17.02
... ha egy klienst futtatsz az oldalon (java, js, swf), aminek csak az a feladata, hogy egy adatkapcsolatból lekérdezze magát az oldal tartalmát, akkor meg van az esély, hogy ne tudja a mentés funkcióval az oldalt menteni, csak a klienst.
... ha az előbbi kliens az adatokat egy kódolt csatornából szedi, vagy az adatkiszolgáló csak a klienseddel áll szóba, akkor meg van az esélye annak, hogy a kliensedet nem tudják megkerülni.
... de meg lehet kerülni. Viszont a mentést és a robotokat erőteljesen kiküszöbölöd.

De akkor is, mi van, ha vki lefotózza a képernyőt, amikor megjeleníti az oldaladat, majd pénz/energiát/időt nem kímélve OCR feldolgozza?
Erre is van ötletem. Fehér alapon fehér betűkkel, vagy a háttér színétől egyetlen színátmenettel eltérő színnel írjad a betűket. De elég érzékeny képfeldolgozó programmal ez is kiküszöbölhető.

Talán a legjobb megoldás, ha mérlegeled az adat megjelenéséből származó hasznot, majd az adat lemásolásából származó veszteséget, és e kettő mérlegelése alapján változtatod a megjelenítendő adatokat.

Láttam már olyan megoldást is, hogy az oldaladat jelszavasítod, és természetesen a jelszót csak annak adod meg, aki várhatóan nem él vissza a megjelenítendő adatokkal.

De mi van ha egy KGB kettős ügynök az illető?

Beszéld meg vele, ma már kitűnő kínzási módszerek léteznek.
8

Erre is van ötletem. Fehér

Poetro · 2012. Feb. 27. (H), 17.27
Erre is van ötletem. Fehér alapon fehér betűkkel, vagy a háttér színétől egyetlen színátmenettel eltérő színnel írjad a betűket. De elég érzékeny képfeldolgozó programmal ez is kiküszöbölhető.

Hú... nem mintha iszonyú bonyolult lenne módosítani a CSS-t, és átírni az értékeket valami másra. Na meg a copy/paste még mindig működik (és nem igazán lehet letiltani azt sem, maximum megnehezíteni).

Természetesen AJAX-szal meg megfelelően bonyolult belső logikával lehet nehezíteni a felhasználó dolgát az ügyben, hogy egy crawler-rel ne lehessen letölteni az adatokat, de az nem igazán véd egy igazi böngésző ellen (főleg amit még szkriptez is az illető, aki az adatokat le akarja tölteni).
Egy normálisabb fejlesztői pluginnel (vagy saját szkripttel) egyszerűen meg lehet nézni a DOM aktuális állását, és azt le lehet menteni.

A weboldalak azért készültek, hogy megnézzék és feldolgozzák őket minden eszközzel, ami webképes. Ha nem akarod, hogy valamit letöltsenek, akkor ne rakd ki a webre vagy tedd azt jelszóval védetté.
4

Java applet

H.Z. v2 · 2012. Feb. 27. (H), 10.58
Például java appleteket használva az egyszerű felhasználót meg tudod akadályozni abban, hogy lementse a lapod fontosabb részeit. Csak attól tartok, a java applet manapság nagyon nem divatos.
7

re

fulton · 2012. Feb. 27. (H), 17.18
Értem és köszi:) "Palánta" kérdés volt
11

+ alkalmazás

Pepita · 2012. Feb. 27. (H), 19.40
1. Nem weben megjeleníthető formában tartod a tartalmat, hanem vmi egyéni (saját) kódolású formában.
2. Írsz egy kiegészítő/komplett kliensalkalmazást, ami meg tudja jeleníteni azt.
3. Ezt a kliens ap-t az arra érdemes Júzerek számára elérhetővé teszed (és persze online reg-hez kötöd a működését).
4. Ha minderre áldoztál 2-300 órát, meglátod, hogy a kutya sem kíváncsi a tartalomra, olyan körülményes a megjelenítése.

Valóban szükséged van erre?
12

Klasszikus tévedés

stan · 2012. Feb. 28. (K), 11.25
Ez egy klasszikus, mindig visszatérő kérdés, és természetesen baromság.

Én pl. sokszor úgy olvasok egy cikket, hogy kijelölöm azt a részt amit olvasok, így jobban kiemelődik a többi szövegből. Vagy ha a cikk olvasása közben el kell mennem a gép elől, akkor kijelölöm azt a részt, ahol tartottam.

Néha még ma is látni olyan helyi hírportálokat, ahol alkalmazzák azt a javascriptet, ami megakadályozza a kijelölést. Persze ha kikapcsolom a javascriptet a böngészőben, már nem működik, vagy lementem és a forráskódból kimásolom a szöveget. Vagy egyszerűen begépelem a betűket, és már le is loptam a tartalmat.

Igazából ezzel azokat a felhasználókat idegesítik, akik nem tudják hogyan lehet megkerülni egy ilyen korlátozást, mert nem értenek a webfejlesztéshez. De lehet, hogy olyanok mint én, hogy szeretnek úgy olvasni, hogy közben kijelölik, amit olvasnak. Vagy szeretnének emailben elküldeni egy barátjuknak egy részt a szövegből, esetleg belinkelve a cikket.

Szóval a weboldal tulajdonosa maga ellen dolgozik, ha ezt a korlátozást bármilyen formában alkalmazza.

Azt javaslom neked, hogy még csak meg se forduljon a fejedben, hogy bármilyen módon korlátozz akármilyen tartalom elérését vagy lementését, vagy felhasználását. Ha nem akarod, hogy valamit lementsenek, akkor ne publikáld.