ugrás a tartalomhoz

Alkalmazásfejlesztés Joomla és bővítményeire építve

edmhorv · 2012. Feb. 12. (V), 15.22
Sziasztok!

Webalkalmazásba vágom a fejszémet. A funkcionalitásnak, amit akarok, nagy részét lefedi két, általam már eléggé jól ismert Joomla bővítmény (az egyik speciális, komplex és csak Joomla 1.5-re van). De további nem kis részét viszont nem, azokhoz muszáj lesz adatbázist (hozzá)tervezni, plusz beviteli űrlapokat, megjelenítéseket készíteni.

Két út áll előttem, melyiket válasszam
. Tanuljak meg egy frameworköt (a kezdőnek, úgy látom a CodeIgniter kéne az legyen), és csináljam meg az alkalmazást nulláról - vagy pedig fogjam a már valamennyire ismert Joomla garnitúrát és egészítgessem ki azt?
Az is szempont, hogy felhasználóbarát legyen a végeredmény.

Előképzettség, tapasztalat terén a következőképp állok. Nagyjából a 90-es éveknek nevezhető időszakban tervező, programozó voltam, akkor az OOP, adatbázistervezés bőven megvolt. Aztán "feljebb" kerültem, az MVC-vel már csak nem-programozóként találkoztam többször is, vagyis tudom, mi az, de gyakorlatom (gondoltam én) nincs benne.
Aztán pár éve kényszerültem keresni, használatba venni, üzemeltetni egy CMS-t, és megtanulni a Joomlát. Gyorsan képbe kerültem, programozói múltamnak megfelelően a felmerülő problémák megoldásában elmentem a kódba mélyen beleturkálásig is.
A PHP alkalmazásfejlesztésnek viszont csak most néztem utána, csak most látom, hogy léteznek erre frameworkök, és az is most lett világos, hogy tudtomon kívül csináltam már saját Joomla modult MVC alapon.

Szeretném, ha segítenétek rendet tenni a fejemben a fogalmak között, hogy el tudjam dönteni, merre van az előre. Ha Joomlára építek, lehet és érdemes valami PHP frameworköt is bevonni a gyorsabb munka érdekében? Ha viszont nekiindulok tisztán pl. CI-vel, léteznek hozzá beintegrálható kész funkciók tízezrei, amik "kárpótolnak" a kieső Joomla bővítményekért?
 
1

A zend framework részeit

Kubi · 2012. Feb. 12. (V), 18.45
A zend framework részeit szokás használni más framework-ök/egyebekkel együtt, de véleményem szerint a joomlával együtt egy full framework használata nem biztos, hogy nyerő. Vagy framework vagy joomla.

Symfony-t ismerem behatóbban, az pl. nyavajogna ha a sessionbe valaki más is belenyúl rajta kívül, így pedig problémás lenne a joomla használata vele együtt.

Ha frameworkot akarsz használni, szerintem a legrosszabb választás a CI (Code Igniter, ha jól sejtem), Symfony vagy Zend, ezek közül vállasz. Symfony profibb, zend elterjedtebb.

Symfony-hoz létezik rengeteg plugin, symfony 2-ben bundle-ök.
http://www.symfony-project.org/plugins/
http://knpbundles.com/

Symfony 2 jelenleg a legmodernebb framewörk (de ettől független én még maradok 1.4-nél), egyes core részeit sokan mások is használják (pl. drupal)
2

Code Igniter

Pepita · 2012. Feb. 12. (V), 19.02
Ha frameworkot akarsz használni, szerintem a legrosszabb választás a CI
Ezt erősen vitatnám, attól függ.
Kicsi, kényelmes, egyszerű, mégis sok hasznos dologgal. Épp nemrég egy itteni állást kínáló nagyobb cégnél olvastam, hogy ők is használják. Ha olyat csinálsz, aminek jórészét így is - úgy is neked kell megírnod, akkor nagyon jó.
3

Ha nagy részét lefedi,

Pepita · 2012. Feb. 12. (V), 19.15
akkor talán jobb a Joomla. Viszont, mivel csak az 1.5-höz van ami neked kell, felmerül a frissítés kérdése, ezt neked kell tudnod, hogy mi a jó.

Szerintem fw-t cms-el keverni - belepistulsz, mire megoldod, hogy "ne vesszenek össze", lehet hamarabb lekódolod nulláról.

CI: ha nagyobb részt te akarod fejleszteni (pl. olyan spéci feladat), akkor tudom ajánlani, de inkább csak "hétköznapi" segítségek vannak benne, ám azok egyszerűek, gyorsak. Az egész rendszerke kevés erőforrással, gyorsan ketyeg (-> több marad "neked", amit te írsz, az meg tőled függ, milyen gyors). Nem tudok különösebb "funkciótízezrekről" hozzá, nézd meg a honlapján. Ha léteznek olyan plussz dolgok, amik neked kellenek, akkor legjobb azt a fw-t vagy cms-t használni, amihez eredetileg írták azokat. De te tudod, hogy mi a feladat, abból melyik rendszer mennyit fed le.
4

Szerintem először keress

inf · 2012. Feb. 13. (H), 04.50
Szerintem először keress olyan joomla plugineket, amik témába vágnak, és próbáld módosítani azokat. Ha nincsenek, akkor próbálkozz meg azzal, hogy a zend framework olyan részeit használod a kiegészítgetéshez, amelyekre szükséged van. Ez jár a legkevesebb energia befektetéssel. Ha nehezen fér össze a joomla és a zend, akkor próbálkozz meg csak a teljes keretrendszeres megoldással.