ugrás a tartalomhoz

Firefox 9.0.1 Ubuntu alatt fagy keményen

prom3theus · 2012. Jan. 19. (Cs), 18.56
Sziasztok! Tudom, hogy a téma nem feltétlenül weblabor-ba illő, ugyanakkor mivel mindennapi munkaeszközről van szó így megkockáztatom, hogy ez most határeset.

Arról van szó, hogy mióta 9.0.1 verzióra frissítettem (Ubuntu 11.04 - the Natty Narwhal rendszeren), rendszeresen elpusztul az FF. Utánaolvastam más oldalakon is, ott a Flashplayer plugin kikapcsolását javasolták, én tulajdonképp minden plugint kikapcsolatam a Sun Java 1.6-ot kivéve (mivel ez garantáltan nem frissült azóta, hogy a rendszerre felimádkoztam) és továbbra is fagyott. Próbáltam 1.10 alpha FireBug-gal és 1.8-as legutolsóval is, úgyis fagyott. Az egyetlen dolog ami a hibát reprodukálhatóvá tette, hogy az egyik általam épp javított oldalba egy <script> tag-gel behívott JS fájlban elhelyeztem az alábbit:
	if ($('#rolunk_irtak_catfilter_submit'))
	{
		$('#rolunk_irtak_catfilter_submit').detach();
	}
Amikor ez a 3 sor benne volt a JS-ben (egy onready-re lefutó closure-ről van szó, amiben a fenti kód kellene, hogy szerepeljen), akkor az FF lehalt, crash report, stb. Amikor a fenti 3 sort eltávolítottam a JS-ből, az FF gond nélkül futott. Az index.hu is kifagy a frissítés óta, a pluginok tiltása arra sem volt hatással.

Tudtok esetleg valami benfentest vagy legalább megnyugtatót mondani, vagy ez most "így jártam"? Eléldegélek én Chrome-on is, de azért a FireBug-ot a Chrome debuggere még azért inkább csak megközelítette eddig mintsem lehagyta volna funkcionalitásban (szerintem).

Érdekelne, hogy másnál is jelentkezik-e ez a hiba a plugin tiltás ellenére is.

Köszi!

ui.: a felhozott JS kód jQuery-s szárnypróbálgatás, ha esetleg hiba van benne, az ezért van, de ettől még nem illenék megrogynia az egész böngészőnek...
 
1

Downgrade?

Poetro · 2012. Jan. 19. (Cs), 19.01
Miért nem állsz vissza 8.0.x-re, amíg nem jön ki a 10-es és remélhetőleg orvosolják a hibákat? Nagyon sokat nem veszthetsz a visszalépéssel, és valószínűleg az Ubuntu csomagkezelőjében még benne van a régebbi változat is.
4

Próbáltam downgrade-elni,

prom3theus · 2012. Jan. 19. (Cs), 19.11
Próbáltam downgrade-elni, synaptic-ban verziókényszerítéssel 3.6-os FF-fel szúrta ki a szememet (érthetően nem volt kedvem bevállalni :D), annyi időm pedig nincs most hogy a konzollal barmoljak. Ha esetleg tudsz egy gyors és biztos megoldást, azt megköszönöm.
6

Mi a baj a 3.6-tal?

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 19. (Cs), 19.34
Mi a baj a 3.6-tal?
8

Nem tudom, mennyire támogatja

prom3theus · 2012. Jan. 20. (P), 10.04
Nem tudom, mennyire támogatja a HTML 5-öt és a többi szabványújítást, CSS 3-ban csak mostanság a böngészőkben bevezetett dolgokat, illetve hogy jönnek-e még ki rá biztonsági frissítések. Sorrendben a tippjeim: nem nagyon, alig, nem hiszem. De ezek csak feltételezések.
10

jönnek-e még ki rá biztonsági

kuka · 2012. Jan. 20. (P), 10.30
jönnek-e még ki rá biztonsági frissítések … nem hiszem
A Wikipedia Firefox 3.6 szócikke szerint:
As well as receiving major updates, the browser will also receive minor updates with new features.

Firefox versions 4 through 8 had all reached end-of-life status while Mozilla continued supporting Firefox 3.6 with security updates.
12

Némileg autentikusabb...

H.Z. v2 · 2012. Jan. 20. (P), 10.48
... forrásból származó infó szerint:
Download Firefox 3.6

Firefox 3.6.x will be maintained with security and stability updates for a short amount of time. All users are strongly encouraged to upgrade to the latest version of Firefox.


Szóval most még OK, de erősen ajánlott az áttérés (aminek nagyon nem örülök)
11

Mindent tud, amit tudnia kell

Hidvégi Gábor · 2012. Jan. 20. (P), 10.41
Mindent tud, amit tudnia kell egy böngészőnek. Biztonsági kérdésekben pedig ne a programra, hanem a józan eszedre hagyatkozz. A bűnözők úgyis mindig egy lépéssel előrébb járnak a szoftvergyártóknál : )
5

Miután azt írtad, hogy az

H.Z. v2 · 2012. Jan. 19. (Cs), 19.20
Miután azt írtad, hogy az index-en is kifagy... Kipróbáltam, az index címlap nem fagy le, működik a flash plugin is. Viszont egyéb plugin nincs telepítve.

---
Update: bocs, nálam 64 bites 11.10-es Ubuntu van.
2

if

prom3theus · 2012. Jan. 19. (Cs), 19.09
if ($('#rolunk_irtak_catfilter_submit').length != 0)  
{  
    $('#rolunk_irtak_catfilter_submit').detach();  
}
Chrome console-lal és némi tanácsadás után javítottam a JS kódot erre. Így nem fagy már az FF se.

Ez csak szerintem nagyon bizarr??
7

Már rég buheráltam a jQuery-t

Karvaly84 · 2012. Jan. 20. (P), 01.48
Már rég buheráltam a jQuery-t de ha jól emlékszem van benne egy olyasmi sor hogy:

return new jQuery.fn.init(selector) // vagy valami ilyesmi
ami azért fontos szerintem mert a

if ($('#rolunk_irtak_catfilter_submit'))
sor minden esetben true, de ha a szelektorra nem kapsz vissza egyetlen elemet sem akkor a length === 0, és lehet ettől hasal el amikor a detach() metódust meghívod. De ez csak tipp.
9

Nem vagyok hozzászokva a

prom3theus · 2012. Jan. 20. (P), 10.13
Nem vagyok hozzászokva a jQuery chaining-jéhez :) a $() is mindenesetben $-t ad vissza, ez zavart össze mert ez számomra szokatlan, hogy nem található elemre is visszaad valamit (számomra egy null vagy egy undefined logikusabbnak tűnne, de értem a jQuery logikáját is ebben).

Ez van, sajnos jobb hozzászoknom mert a munkahelyi projektekben is ezt használják szinte kizárólag és egyébként is a piac nagyobbik része úgy van vele, hogy aki nem tud jQuery-ül az ássa el magát - én meg nem akarok dacolni, amellett, hogy szerintem továbbra is hype ami a jQuery-t életben tartja (attól persze még elismerem a belefektetett munkát és a kapott eredmény minőségét - csak ettől még nem fogok vele egyetérteni). Alkalmazkodnom kell a környezethez, bár szívem szerint még kivárnám azt az 1-2 évet amíg valami számomra elfogadhatóbb keretrendszer kimozdítja a jQuery-t a jelenlegi helyéről.

Bocs az off-ért mindenkitől, nem szeretném, ha a szál a "milyen JS framework-öt használok" irányba menne el, ezért nem is írom le, hogy mi a személyes kedvencem.
14

$

Poetro · 2012. Jan. 20. (P), 11.53
A $ igazából egy konstruktor, azaz mindig egy jQuery objektumot fog visszaadni, akár mit is akarsz, mert a háttérben mindig egy return new van.
3

Szintén Firefox 9.0.1

kuka · 2012. Jan. 19. (Cs), 19.10
Szintén Firefox 9.0.1 Linuxon, szintén fagy. Nálam az egyetlen aktív beépülő a Flash, de az is csak elméletileg, mert gyakorlatilag Flashblock elbánik vele.

Amit én elcsíptem, a Wikipedia keresőmezőjének az autocomplete-jától matematikai pontossággal döglik meg. Azonnal.

Más elhalálozási okot nem bírtam beazonosítani, de mióta pár reklám szolgáltatást is blokkolok AdBlock Plusszal, azóta megritkult.
15

Szia! Köszi a linket, ez

prom3theus · 2012. Jan. 23. (H), 10.54
Szia! Köszi a linket, ez alapján úgy tűnik, hogy 10.0 beta 5 még akár jó is lehet, csak azt nem tudtam kitotózni sehol, hogyan tudok frissíteni rá. Mivel esetemben arról van szó, hogy munkavégzésre használnám és a jelen állapotában erre nem alkamas a 9.0.1, nem szeretnék két verziót tartani, hanem a meglévő 9.0.1-et szeretném 10 beta 5-re javítani.