ugrás a tartalomhoz

WGS84 alapján útvonaltervezés

chop · 2012. Jan. 15. (V), 02.59
Sziasztok!

Kaptam egy feladatot, ami nagyjából arról szól, hogy adva vannak WGS84-koordináták és ezek alapján kell A és B között a legrövidebb utat megtalálni. Mivel soha nem tanultam térinformatikát vagy térképészetet, ötletem sincs, hogy hogy kezdjek neki. A Google persze megvolt, de összességében nem lettem okosabb azt illetően, hogy igazából hogyan lehet WGS84-koordinátákat összehasonlítani (közelebb van - messzebb van), amivel már tudnék kezdeni valamit.

Próbálkoztam WGS84-EOV konverzióval (nem tudom, hogy ez segít-e egyáltalán) és bár a net tele van online átszámítókkal, a konkrét módszert sehol sem találtam meg.

Első körben arra gondoltam, hogy beolvasom az összes koordinátát és egy ciklust addig futtatok, amíg meg nem találom a legközelebbi pontot, aztán léptetek és keresem a következőt, amíg el nem jutok a célállomásig. Ez talán működne is, de fogalmam sincs, hogy hogyan lehet ezeket a koordinátákat rendesen összehasonlítani.

Nem tudom, hogy hülyeséget gondolok-e, de valami olyan módszer kellene, amivel a szélesség-hosszúság adatokból egy abszolút számot lehet képzeni, amit már össze lehet hasonlítani korábbi értékekkel.

Lehet egyébként, hogy teljesen rossz úton járom, szóval ne kíméljetek...:)

Van ötletetek?

Köszönöm.
 
1

Dijkstra

Trudy · 2012. Jan. 15. (V), 09.49
Üdv

Legrövidebb utat a Dijkstra-algoritmussal tudod megkeresni : Wiki

Itt egy lehetséges PHP megvalósítás :
link
(nem teszteltem)