ugrás a tartalomhoz

Zend Framework 2 tapasztalatok

Eddie · 2011. Dec. 11. (V), 16.39
Egy új projektet hobbi projektet kell most elkezdenem, egy barátomnak építek egy viszonylag egyszerű CMS alapú webes rendszert.

Mindenképp Zend Framework alapokon fogom elindítani, de most elgondolkoztam rajta, hogy mivel mejelent Októberben a ZF2.0 beta, áttérjek-e ZF2-re?

Követi valaki a ZF2 sorsát? Van valami tapasztalat? Kérek mindenkit, akinek nemhogy a ZF2 beta-ról nincs tapasztalata, de még csak a ZF-ről is kevés, tartózkodjon a comment gomb intenzív nyomkodásától, mondván, hogy "ez még beta, ezt még ne használd produkciós környezetben." Mert ezt ugyebár anélkül is tudom. :)

A kérdésem az, hogy: Használta-e már valaki a kettest? Van-e valahol valami Hello Wolrd példa már ZF2-re? Jó-e ez az overuse-olt DI pattern? Gyakorlatban mennyire használható az event vezérelt cuccos PHP-ban, és mennyire valósítják meg ezzel tényleg az Aspektus Orientált programozási paradigmát? Mennyire hatékony a ZF2? ZF1-ben én még anno csináltam egy hello world app stressz tesztet, és lesujtó volt az eredemény. Egy nagyon szét-absztrahált OOP saját framework kb. 40x RPS teljesítményt nyújtott. Úgy hogy tényleg csak azt használtam ZF-ből ami feltétlenül szükség volt.
 
1

kissé off, de talán még befér

Wabbitseason · 2011. Dec. 12. (H), 10.40
Úgy hogy tényleg csak azt használtam ZF-ből ami feltétlenül szükség volt.

Mi kerülne a "Zend Framework: The Good Parts" könyvbe, ha te írnád?
2

Good parts? Inkább pro és kontra...

Eddie · 2011. Dec. 15. (Cs), 11.34
Számos keretrendszert néztem és használtam már. Hogy miért választanám most újra a ZF-et?

Pro...
1. Ismertség. Ez nem feltétlenül technikai szempont, hanem üzleti. A ZF egy ismert, elfogadott framework amit sokan ismernek. Ha egy jól megírt ZF alkalmazást átadsz egy másik fejlesztőnek, akkor ha az ismeri korábbi munkásságából a ZF-et, akkor szinte azonnal neki tud állni a fejlesztésnek.
2. Dokumentáció. Végül ezért adtam fel egyenlőre a ZF2 beta implementálását az új rendszerben: A ZF-nek nagyon jó eltalált, pontos és épp elégséges mennyiségű dokumentációja van. A beta-nak viszont egyenlőre gyakorlatilag semmi.
3. Mágia hiánya. Biztosan sokan olvastunk fantasy könyveket, és mint tudjuk a mágia jó, de van neki egy nagyon gonosz sötét oldala is. Szerecsére a ZF-ből hiányoznak az igazi jó Yii és Prado féle mágiák. A "fogalmam sincs, hogy ez így mitől működik, de működik" érzés.
4. Lib szemlélet. A ZF minimálisan kényszeríti rá a fejlesztőre a saját megoldásait, elég csak azokat a dolgokat használni belőle, amit szeretnél.
5. Ruby on rails-től lopott zf.sh. Nagyon kényelmes és jól használható a zf.sh scaffolding script. Nem csinált többet mint amint kell neki, de azt jól.
6. Form builder. Eleinte utáltam mint a szart, de azóta felnőttem hozzá. Nagyon szépen és jól használható állatfaj.

Kontra...
A fontos nem az hogy melyik framework a legjobb, hanem az hogy egy adott feladatra melyik framework a legjobb.
A ZF egy nagyon szép, de nagyon robosztus framework. Csináltam speed test-et, és sajnos eléggé hátul kullogott. Egy komoly web-es alkalmazás esetében ez nem nagy overhead, az kibírja hogy eleinte kicsit többet dolgozzon a fejlesztő vele, és +0.05 sec-cel lassabban töltse be az alkalmazást. Egy ügynökségi munkában ahol sok pörgős ajaxos csili-vili könnyű súlyú cms rendszert kell összedobálni gyorsan, ott én jellemzően nem ZF-et használnék, hanem mondjuk Yii-t. Vagy Ruby On Rails-t, ha van hozzá fejlesztőm. De az meg sosincs. :)
3

Majd átnézem a kódját a 2-es

inf · 2011. Dec. 15. (Cs), 12.46
Majd átnézem a kódját a 2-es verziónak, amint lesz egy kis időm. Ez kb 2 hét múlva várható...
ZF 1 nekem nem tetszett, szerintem túlbonyolított volt, és az elnevezéseik sem voltak valami jók, pl: BootstrapBootstrap ... Ami nekem különösen zavaró volt, hogy egy elég nagy rendszer, mégsem találtam olyan összefoglalót, ami nagyjából leírná, hogy mit merre keressek benne...