ugrás a tartalomhoz

Aldomainek keresése

Pepita · 2011. Dec. 10. (Szo), 01.28
Sziasztok!
Van egy domain (valamihelyseg.hu), amit úgy találtunk ki, hogy mindenféle (helyi) aldomain-hez jól menjen.
Ez a fődomain nem "tartalmaz" honlapot, de az aldomainek igen. (azéncégem.valamihelyseg.hu, xyegyesület..., stb.)
Szeretnék a fődomainre csinálni egy lapot, ami az "üdv. valamihelyen!" kívül kilistázná az aktuális aldomaineket. (Mondjuk a főoldal <title>-el együtt.)

A kérdésem: hogyan tudom php szkriptből lekérdezni egy fődomainhez tartozó aldomaineket? Gyanítom, hogy nem túl egyszerű történet, bújtam kézikönyvet, wl-t, de még csak a közelébe sem kerültem a megoldásnak. Esetleg vmi header-es játék a valahova?

Válaszaitokat előre is köszönöm.
 
1

Az aldomaineket eddig én

MadBence · 2011. Dec. 10. (Szo), 02.12
Az aldomaineket eddig én mappaszerkezetben oldottam meg (valami.domain.hu az a domain.hu/valami oldalon lesz helyileg). Ebben az esetben kilistázod a mappákat, és készen vagy. Szerintem neked is ezen a vonalon kell elindulni.
4

Igen,

Pepita · 2011. Dec. 10. (Szo), 23.27
ez egy jó megközelítés - lenne, ha egyeznének a mappaneveim az aldomainnel. (Jelenleg tartalmaznak verziószámot is).
De köszönöm, gondolkodom rajta.
Ebben a formában viszont nincs olyan lehetőség, hogy egy aldomain másik tárhelyen van. (Mondjuk egyelőre nincs ilyen, de még előfordulhat.)
2

Több lehetőség is van

janoszen · 2011. Dec. 10. (Szo), 10.11
Több lehetőség is van:

  • Ha egy közös programból akarod kezelni a különböző aldomaineket, akkor fel kell venned egy csillagos aldomaint a DNS-be és a webszerverbe is és a $_SERVER['HTTP_HOST'] változó alapján kell döntened, hogy mit szolgálsz ki.
  • Ha azt szeretnéd, hogy mindenki saját oldalt csinálhasson a választása szerinti tárhelyen, akkor egy DNS beállító felületet kell készítened, amin A, MX és NS rekordokat lehet állítani az aldomainre.
  • Ha Te szeretnél tárhelyet adni amire feltölthetik a saját weboldalukat... nos, akkor ez egy klasszikus tárhely szolgáltatás és szerintem túlvállaltad magad.
3

Szóval

Pepita · 2011. Dec. 10. (Szo), 23.23
Először is köszönöm a válaszaidat.
- Az első - bár nem gondoltam arra, hogy mindent "átfuttatok" - kicsit elgondolkodtat, de (szégyen!) nem tudom, mi a csillagos aldomain. (Egyszerűen *.valami.hu?)
- Az lenne talán a legjobb megoldás, csak én arra gondoltam, hátha "utólag is le lehet nyomozni" ezeket a dolgokat. Az a helyzet, hogy a DNS dolgokhoz tök kuka vagyok, a jelenlegi szolgáltatónál "túl" kényelmes (GUI) beállítási lehetőségek vannak (még időzítés és statisztika is), úgyhogy azt gondoltam, írok vmi olyasmi progit, ami megkérdez vhogy egy DNS szervert, hogy adott fődomainhez milyen aldomain-ek "járnak". Gondolom a keresőrobotok is ilyesmit (is) csinálnak.
- Szó sincs róla, a tárhelyet/domaint - egyelőre - adja csak az, aki ért hozzá.
5

wildcard record

joed · 2012. Május. 15. (K), 17.23
Amire Neked kell, szerintem is a wildcard A rekord a megoldás. Így minden aldomain-re érkező kérés a fölötte lévő domain-en működő szkript szolgál ki. Ilyenkor a $_SERVER globális változó tartalma alapján eldöntöt/beazonosítod az aldomain-t, illetve a megjelenítendő tartalmat.

A csillagos/wildcard/catchall zóna beállításához a fő domain-en zónájában kell létrehoznod egy "A" rekordot:

*.valamihelyseg.hu. IN A 127.0.0.1


A "*.valamihelyseg.hu." végén figyelj a pontra és nyilván a loopback cím helyett a saját kiszolgálód IP címét kell betenni.

Webszerver oldalon is szükség lesz egy kis trükközésre, mert annak is tudni kell, hogy fogadja az aldomain-eidre érkező kéréseket. Ehhez a fő domain-edre beálíltott VirtualHost blokkot kell módosítani:

<VirtualHost 127.0.0.1>    
    DocumentRoot "/path/a/fodomain/docrootjahoz"
    ...
    ServerName valamihelyseg.hu
    ServerAlias www.valamihelyseg.hu
    ServerAlias *.valamihelyseg.hu
</VirtualHost>


Amint látod itt is azt a bizonyos csillagos domaint álíltottuk be
7

Köszönöm!

Pepita · 2012. Május. 16. (Sze), 16.04
Na, ezt már értem. A gond az, hogy a jelenlegi szolgáltató általánosan 0 támogatást nyújt, úgyhogy ősszel - akkor váltunk valószínűleg - ezt még átrágom. A jelenlegi elképzelésem szerint csak listáznék, tehát nem kéne minden kérésnek először ide jönnie, de ez még változhat. Mindenesetre számomra új és hasznos dolgot tanultam, köszi.
6

vhosts.conf

T.G · 2012. Május. 15. (K), 19.30
Lehet, hogy félreértem a kérdést, de az én értelmezésemben a kérdező nem azt szeretné megoldani, hogy az akármi.valamihelység.hu kéréseket lekezelje, hanem csupán az eddigi, előre beállított aldomain-eket szeretné kilistázni.

Anno nekem is volt egy hasonló feladatom, ott annyi egyszerűség volt, hogy a rendszergazda segített ebben, egyszerűen az Apache vhosts.conf fájlját olvastam be. (annyi csavar még volt, hogy egy symlink-et készített hozzá, mert az eredeti helyén lévőt nem olvashattam) Szerintem érdemes lenne ilyen irányba érdeklődni, ez megoldható-e?
8

Pontosan!

Pepita · 2012. Május. 16. (Sze), 16.14
Itt a tuti megfejtés, köszönöm szépen!
(Őszintén szólva nekem is kellett volna erre gondolnom, de nem gondoltam.)

Ami a gondom ezzel: jelenleg még a telefont se igen veszi fel a szolgáltató, úgyhogy nincs esélyem elérni az olvasást... Majd később, máshol, de ez lesz az.

A vhosts.conf-ban viszont az összes bejegyzést (domaint) látom, ami ezen az IP-n (gépen) tanyázik, nem? Ez nem gáz a szolgáltatónak? (Én ugyan nem tudom, milyen ártó dologra lehet használni, de ez nem azt jelenti, hogy nem is lehet...)

Szóval, ha meg tudom kapni, akkor ez a legjobb és legegyszerűbb megoldás.
9

nem fogja engedni

joed · 2012. Május. 16. (Sze), 18.56
Szerintem a szolgáltatód nem fogja engedni, hogy a vhost-ok konfigjában garázdálkodj, pláne nem, hogy apache konfigot reload-olj.

Esetleg VPS/cloud környezet?
10

Á, nem

Pepita · 2012. Május. 16. (Sze), 21.09
Esetleg VPS/cloud környezet?
Szó sincs róla... De, ahogy TG írta, volt már példa konfig olvasásra, majd meglátjuk, ha eljutunk odáig. Ha nem megy, "visszajövök ide gariba". :)