ugrás a tartalomhoz

Böngészőspecifikus css

Creative · 2011. Nov. 28. (H), 23.59
Üdv

Nos tudom, jó témát feszengetek és már régebben volt ilyenekről szó, valamint world-wide is található ezer meg ezer példa, többé-kevésbé működnek is. Egy teljességgel hajmeresztő s idegtépő problémával nézek farkasszemet:
Adva vagyon egy több grafikai elemmel megáldott weboldal, melynek body tagjában lévő képi elem egyik színe egyben a háttér statikus színe is. Tehát eme kód:
#80a1f2
Ez teljesen szép és jó Firefox, 4 fajta IE s Safari esetében. Azonban! Ha Opera vagy Chrome alól, esetleg Macintos gépen nézem, más szín generálódik. Screenshotot elemezve ezesetben a háttér színe már:
#71a3f6
Van bármi megoldás rá, csak css-segítségével, hogy ezt megoldjam? A használt kép szabványos .png fájl.

C.
 
1

színprofil

Poetro · 2011. Nov. 29. (K), 00.42
Először is Photoshop-ból ne exportálj PNG-t, vagy ne egy az egyben használd. Futtasd át valamilyen optimalizáló eszközön, ami kiszedi belőle a színprofilt. Ilyen például az optipng vagy a pngcrush.
2

Rossz válasz - szerintem

H.Z. v2 · 2011. Nov. 29. (K), 09.21
Nem inkább kalibrált rendszeren kellene dolgoznia ilyen esetekben?
Az többé-kevésbé normális, ha kalibrálatlan környezetben ahány monitor+vga, annyiféle színt lát az ember.
Viszont ha műszeres kalibrációt használ, mint a fotósok közül sokan, akkor nincs ilyen gond. Aki meg úgy nézi az oldalt, hogy nincs pontosan behangolva a gépe, az magára vessen.
Konkrét példa: prog.hu. Két monitoromon enyhe sárgás beütése van a hozzászólások hátterének, míg az új csodagépemen kissé túlszaturált kéket látok a háttér helyén, ha kikapcsolom a műszerrel belőtt színprofilt. (bocs, színtévesztő vagyok, nem biztos, hogy helyesen írom le, mit látok, mindenesetre az új gép nagyon be van kékülve kalibráció nélkül)
3

poetro-nál a pont. az most

szabo.b.gabor · 2011. Nov. 29. (K), 10.36
poetro-nál a pont. az most tök mindegy, hogy mennyire színhű a monitor. arra gondolt a kolléga, hogy hiába adott meg háttérszínnek ugyanolyan színt, mint ami a képen van, bizonyos böngészőkben eltérő színnel jelenik meg a kép, mint a háttér.

problémára a megoldás pedig olvasható feljebb..
5

Amennyire tudom, nem

H.Z. v2 · 2011. Nov. 29. (K), 10.54
Amennyire tudom, nem teljesen. Ugyanis a képfájlba írt színprofil pont azért kell, hogy kalibrált rendszereken a lehetőségekhez képest egyformán jelenjenek meg a színek és árnyalatok.
Ha a belerakott színprofil miatt más kódot használ az egyik böngésző, mint a másik, akkor (a lehet, hogy hibás) emlékeim szerint pusztán annyi történik, hogy az egyik képes színprofilt kezelni és a képernyőhöz beállított profilhoz igazítja a megjelenítést, a másik meg nem, vagy... egyikük hibás profilból dolgozik.

Persze mint mindig, ebben sem vagyok 100%-ig biztos.
6

A CS4 vagy CS5 óta benne van

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 29. (K), 10.57
A CS4 vagy CS5 óta benne van a photoshopban a png optimalizálás lehetősége, és be tudod állítani, hogy ne tegye bele a színprofilt.
9

optipng

Creative · 2011. Nov. 29. (K), 12.50
Az optipng volt a megoldás bajaimra. Egyébként a későbbi hozzászólások miatt mondom: saját otthoni asztali gépem, és "kis" munka-laptopom is színkalibráltak, mivel nyomdai előkészítést is csinálok és mivel ott ez alapkövetelmény hogy nyomásnál is színhelyes legyen... értitek :) Mindenesetre nem tudom, egy CS5 update óta csinálja csak ezt :(
Megj.: Igen, fireworksöt használok, de az alapot PS-ből veszem át, ezért lehetséges szerintem, hogy egy ps-update a ludas, főleg hogy fireworks nem updatel!!!! :)

De köszönöm Poetro ismét ^^

C.
4

Én a GIMP képszerkesztőt

Karvaly84 · 2011. Nov. 29. (K), 10.46
Én a GIMP képszerkesztőt használom, és az evvel exportált PNG-kben nem tapasztaltam eltérést semmilyen böngészőn, persze csak Windows és Linux alól tesztelek mert nincs Mac-em.
7

Nekem sem volt még

Hidvégi Gábor · 2011. Nov. 29. (K), 11.26
Nekem sem volt még színproblémám, a Photoshopban a Save for web...-et használom.
8

Fireworks

Creative · 2011. Nov. 29. (K), 12.21
Az én csodafegyverem. Mert PS-ban lehet csilivilizni, de még ha ki is veszem a fölös dolgoktól a pipát, és save for web-re mentek, kétszer akkora a fájl mérete, mint firwworks -ben az export után. És Fireworks dobja a színprofilt alapértelmezésből :S
10

Működött?

Poetro · 2011. Nov. 29. (K), 12.54
Akkor működött, és ez volt a megoldás? Vagy még mindig van probléma?
11

előbb írtam

Creative · 2011. Nov. 29. (K), 13.27
12

wow

razielanarki · 2011. Nov. 29. (K), 14.24
ez felettébb érdekes probléma, és felettébb érdekes megoldás.

ezt mindenképp megjegyzem magamnak, hasznos infó volt.