ugrás a tartalomhoz

Első lap terv. Kritikát pls!

iddqd · 2011. Szep. 15. (Cs), 18.10
Sziasztok nagyon hálás lennék ha átfutnátok és véleményeznétek a tervemet. Én kezdő vagyok, magamtól tanulom a "szakmát", majdnem 1 éve foglalkozom már a weblap készítéssel. Szóval most szeretném elkészíteni az első komplett, több oldalas weblapomat. Ez persze nonprofit projekt nem szándékozom eladni, "saját" hobbi felhasználásra készül, de igy kitűnő gyakorló feladat. Sajnos az autodidakta modszerem hátránya hogy akadnak fekete foltok ezért is kérném a segítségetek.
Szóval a tervezet: Egy gazdit kereső állatokkal foglalkozó oldalacska lenne, mivel php és adatbázis még nem az erősségem ezért ezt megpróbálom kihagyni a rendszerből. Ugynézne ki főoldal menüpontokban kiválasztható állatok ( kutya, macska stb )kiválasztott pontok egy következő html oldalra vinne ahol kiválasztható a település - a településre kattintva - köv html oldal, a településen található összes állat felsorolva - kiválasztva köv html oldal ahol az állat "névjegye" található. Tehát mindenhez külön html oldal. Ezek frissitését szerkeztését úgy képzelném hogy az ujra szerkeztett oldalt feltőlteném felülirnám egyszerüen a szerveren. Ezen kívűl a főoldalon a menü alatt egy javascriptslidert tennék ahol kis előképek futnak ezek linkként az adott névjegyoldalra mutat természetesen. Ezt is újraszerkeztve egyszerüen felirva frissiteném az oldalon.
Ezen kívül egy kis hirblokkot is szeretnék pár hirrel a főolalra "előnézetben" majd ez szintén egy uj html oldalra a hír bővebb változatára mutatna.
Egy keresőt még talán de ezt még nem tudom hogy müködne e pusztán html oldalban.
Angol változatban is elkészíteném egyenlőre pusztán gyakorlás miatt ezt pedig ugy képzeltem hogy egy külön /eng mappában az oldalk angol változata kapna helyet. Nagy vonalakban ennyi hirtelen. Szóval minden szenpontbol érdelene hogy jó megoldás e így, a hátrányait, megtalálhatósági szempontból esetleg illetve átfogoan az egészről a véleményeteket!
Előre is köszönöm a türelmet és időt nektek!!!
 
1

Tartalom

janoszen · 2011. Szep. 15. (Cs), 18.22
Tartalom, tartalom, tartalom. Tudom, hogy mint kezdő webszerkesztő a blokkok és hasonlók az izgalmasak, de a látogatód szinte kizárólag csak a tartalmad érdekli, úgyhogy először azt tervezd meg, utána öntsd formába. A kérdés úgy hangzik, hogy mit akarsz a látogatónak nyújtani?
2

Ez rendben

iddqd · 2011. Szep. 16. (P), 13.56
Köszönöm a válaszodat. A tartalom rendben, bár nem én találom ki, de nem ezzel akartam foglalkozni ezért nem is került szóba, hanem hogy ez a felépités megálja e a helyét. Illetve ha nem, hogy lenne célszerű. Lehet hogy rosszul fogalmaztam ezek szerint. De köszi azért a választ.
3

Jól értettem?

Pepita · 2011. Szep. 21. (Sze), 10.15
Lehet, hogy te minden egyes gazdit kereső állatkának kézzel, egyedileg szerkesztett oldalt akarsz csinálni, és ezt a néhány-száz html-fájlt szeretnéd bizonyos szempontok (faj, hely, stb.) szerint úgy rendezni, mint egy adatbázist?
Ha ezt jól értettem, akkor nagyon nem ajánlanám. Gondoltál arra, hogy mi történik, ha "bejön" az oldal, és mondjuk hetente 200 jószágnak keresnek gazdit? Ez tipikusan adatbáziskezelési feladat.
Ha jól értettem: HTML, CSS, JS "megy", -> ideje nekiülni PHP, MySql.
Neked is kényelmesebb, ha elkészülte után az oldalad magától működik, a "volt gazdi" fel tudja töltikézni állata adatait, nem te bíbelődsz vele. A híreket pedig te vagy más adminisztrátor egy megfelelő form-felületen készíthetnétek, így semmit sem kell ftp-n vacakolni.
(A hír "előnézetét" a sajtósok LEAD-nek szokták hívni, ez egy rövid, lényegre törő bekezdés, amit a részletes megjelenítéskor is - közvetlenül a cím után - megjelenítenek.)
4

Köszönöm Pep

iddqd · 2011. Szep. 22. (Cs), 15.40
Köszi a választ, ebből az irányból megközelitve akartam "kritikát" hallani. Igen ilyesmiről lenne szó csak te egy kicsit tovább vitted a gondolatot, a jelenlegi ötlet/koncepció ugy nézne ki, hogy ( 3 menüpont ) kutyák macskák és "egyéb" állatok szerepelnek - 5-6 külömböző városban. Gyakorlatilag ugy néz ki hogy az itt élő ismerősök "szemelyésen" ismert állatoknak keresnek gazdát. Tehát akkor a felépitést ugy gondoltam ( HA! kilehet hagyni az adatbázist ) hogy "főoldal.html", itt kiválaszthatod a 3 állat egyikét ---> "városok.html", a várost --> "állatok.html" itt felsorolva találhatók az állatok ---> "állatnévjegy.html" kiválasztva az állatot ez a "névjegyoldal" jelenik meg egy állattal. Hát igen az állatnévjegy oldalból egy jó pár készülne, de ezt úgy gondoltam hogy egy sablon az ujba mindig csak egy képet kellene betenni meg az aktuális szöveget, az "állatok.html" oldalra is be kellene szúrni a felsorolásba. Csak aktuális hirekkel gondoltam első nekifutásra foglalkozni, a főoldali lead-ből a --> "kutyaversenyatiszán.html" oldalon elovasható bővebben. Szóval az tiszta sor hogy egyszerűbb lenne php-t és adatbázist használni és pláne ha odáig gondolom a dolgot ahogy te, de ezen kivűl is komplett hülyeség ez a megvalósítás?
Köszi az időt és a választ! Ja és meg van mostmár a LEAD is! :DD
5

Bocs, hogy csak most járok

Pepita · 2011. Okt. 3. (H), 22.10
itt újra, de nincs sok időm.
NEM hülyeség a statikus html-es megvalósítás, csak NAGYON nem célszerű, mert:
- Kézzel gyártani a hirdetéseket sablonnal is macera, neked küldik pl. mailben, megcsinálod, föl ftp-zed, stb. Idő.
- Mivel időigényes, a júzer nem tudja, mikor kerül fel a cucca.
- Több helyen kell adatot felvinni, módosítani -> több hibalehetőség. Gondolj bele, mi van, ha a kutyusok.html-ben az 50 db linkből elszúrod a 24.-et? És még kis számokat írtam...
- Ne felejtsd el, hogy ami már nem aktuális, azt törölni is kell! És a linkek közül is. Itt is nagy a mellényúlás veszélye.

Hírek tekintetében (ha kb. max. 10 új/hónap) ha nem is jónak, de ideiglenesen elfogadhatónak tartom az egyesével szerkesztést, legalább gyakorlod html-t, css-t. De az is sokkal előnyösebb adatbázisban.
Ajánlom:
Nagy Gusztáv
Web programozás alapismeretek

könyvét.
6

Belátom

iddqd · 2011. Okt. 6. (Cs), 12.24
Köszi a válaszod és az idődet.
Belátom célszerűbb ez a megvalosítás ugyhogy elkezdtem átrágni magam rajta.
Mivel magam tanulom ezeket a dolgokat, igy nem minden teljesen tiszta csak annyit akkor nagyvonalakban hogy, akkor ez ugy nézne ki ha jól képzelem: hogy megirom az x hmtl oldalt ugy e vannak dolgok amik mindenképp statikusak maradnak ->
főoldal ( menusor stb ) meg egy két aloldal. Ezeknek a tartalmát pl ha kiválasztod a kutyákat és a települést akkor a "budapesti gazdátlan kutyák" oldalon egy felsorolás jelleggel adabázisbol olvassuk ki a az éppen aktuális állatokat. Ennek a megjelenése az ugye az oldal css-e. A bevitelhez pedig készitek egy pl"admin.php" oldalt amihez jelszóval férhetek hozzá és ott form okon keresztűl tudnám a tartalmat szerkezteni ha jól gondolom. Tehát itt beviszem az adatokat egy adatbázisba - adott html oldalon pedig ezt kiolvastatom az adatbázisból. Tehát pl egy hír leadje az adott div ben egy php kód. Gondolom ez seo szempontbol is mind 1 hogy adatbázist használok az indexelendő oldalon ez igy is ugy is megjelenő tartalom.
7

Fontos szemelőtt tartani,

Pepita · 2011. Okt. 6. (Cs), 18.00
hogy a php programoddal - többnyire - egy html kimenetet generálsz.
Gondolom ez seo szempontbol is mind 1 hogy adatbázist használok

U.ezt a html kimenetet látják a keresőrobotok is, amennyiben az adott oldalon engedélyezett az indexelés.
Egy javaslat: ha html, css, js jól megy, kezdj neki a php-nek, de előbb oldj meg kisebb feladatokat (fájlkezelés, beléptetés, stb.) csak php-vel, majd, ha a kezdeti nehézségeken túljutottál, beleszoktál, akkor kezdj neki a mysql-nek. Nagyon egyszerű "adatbázist" sima *.txt állományban is létre lehet hozni, csak kis furfang kell hozzá. A te kutyás, macskás, cikkes honlapodhoz már nem lesz elég, de begyakorolni a tömbkezelést, string-függvényeket - és sorolhatnám mi mindent - épp elég jó. A pl. mysql adatbázis legyen egy ezután következő lépés. Sok feladatot fog adni maga a beléptetés, nyomkövetés magában is, nem kell hogy rögtön még mysql-lel is "zaklasd" magad. Ráadásul a beléptetéssel már én is előreugrottam a php létráján vagy a 20. fokra, pedig hidd el, akkor jársz a legjobban, ha szép sorjában mész. Ha menet közben a tudásodban "lukakat" hagysz, később sokkal nehezebb betömni.

Sok sikert!
8

valahogy így képzeltem

iddqd · 2011. Okt. 7. (P), 13.02
igen próbálom szisztematikusan venni a dolgokat, nem csapongva csak igy is maradnak helyenként nem egészen tiszat dolgok, de ezt megkérdezem :)
Köszönöm a válaszod ismét. Megpróbálok akkor hasonló úton elindulni.