ugrás a tartalomhoz

HTML CSS Javascript C# programozóknak ( könyvek online referenciák , dokumentációk)

troy1979 · 2011. Aug. 23. (K), 14.32
Sziasztok

A jelenlegi munkahelyemen egy intranetes belső céges ajax-os RIA/web alkalmazást fejlesztek, és felmerült hogy a kollégáim (akik ugyanennek az alkalmazásnak az asztali verziójat fejlesztik .NET/C# alapon) is időnként beszálnának/segitenének nekem a fejlesztésben

A kérdésem az lenne hogy milyen könyveket, vagy online referenciákat/dokumentációkat tudnátok ajánlani aminek a segitségével ők is megismerkedhetnének a html/css/javascript szentháromsággal a jelenlegi best-practice-okkal és trend-ekkel , és az esetleges böngésző specifikus html/css hack-ekkel ( ha ezek még egyáltalán léteznek vagy szükségesek)

Nem kell az ősidőkig visszamenni, nem a 10 évvel ezelőtti dolgok érdekelnek, hanem a max 1-2 éves, mostani , és a jövőbeni dolgok (xhtml/css és html5/css3)

Ami a javascript-et illeti a jelenlegi web app vaadin/google web toolkit segitségével müködik

De ha más javascript-es megoldást kéne választani , akkor sem sima javascipt-et választanánk hanem valami js framework-öt ( jquery , dojo, bármilyen olyan js framework amihez van UI library is )

Amit általában én szoktam használni:

- reference.sitepoint.com
- www.nettuts.com
- www.webappers.com

Ami a könyveket/nyomtatott irodalmat illeti sajnos egyáltalán nem vagyok képben :(

Ti milyen magyar vagy angol nyelvű online vagy nyomtatott szakirodalmat ajánlanátok?
 
1

Javascript referenciának ezt

Hidvégi Gábor · 2011. Aug. 23. (K), 14.51
Javascript referenciának ezt használom, CSS és HTML referenciának pedig a W3Schools-t.
2

Attól függ

Poetro · 2011. Aug. 23. (K), 15.55
Attól függ, mennyi időt szeretnének szánni a tanulásra. JavaScript-ből a JavaScript: The Definitive Guide lehet igen hasznos, kitér a nyelv alapjaira, és a böngészőbeli részére is. Ha az alapok megvannak, akkor jöhet például a JavaScript Patterns, ami bevezet abba, hogyan lehet szép, és újrahasznosítható kódot írni. A HTML / CSS témakörben pedig érdemes lehet elolvasni például a Pro CSS and HTML Design Patterns könyvet, ami ugyan már nem mai, de az alapokhoz elég. Hogy up-to-date legyen valaki, ahhoz létezik rengeteg oldal, például A List Apart, CSS-Tricks, Smashing Magazine, HTML5 Doctor.
5

Okulva a w3schools kapcsán

H.Z. v2 · 2011. Aug. 24. (Sze), 08.16
Okulva a w3schools kapcsán megfogalmazott, nem túl pozitív véleményekből: tudnál ajánlani olyan netes forrást, ami megbízható és kb. fedi a két elsőként említett könyv tartalmát? (a magyarra fordított könyvektől már égnek áll a hajam, külföldről könyvet rendelni... ahhoz meg túlságosan maradi vagyok. :-( )

update: bár az is igaz, hogy a másodikból van PDF is... :-) Az első meg mintha már nem is létezne. (bár azt nem értem, hogy digitális formában miért nincs...)
6

ebook

Poetro · 2011. Aug. 24. (Sze), 10.31
Én mindkettőt ebook formában vettem meg (na meg jelentős akció során) és a villanykönyvemen olvasom (illetve Stoyan Stefanov könyvét már el is olvastam). JavaScript témakörben érdemes olvasni az MDN-t és az MSDN idevágó fejezeteit.
3

Online anyagok

Endyl · 2011. Aug. 23. (K), 16.21
Online referenciák és leírások kapcsán ajánlanám az MDN vonatkozó oldalait is a fentiek mellett:

- JavaScript
- CSS
- HTML5 itt, és itt
4

www.quirksmode.org

Karvaly84 · 2011. Aug. 23. (K), 17.59
www.quirksmode.org néhol ugyan elavult, de hasznos.

/* szerk */

De még a stackoverflow is egy jó hely.