ugrás a tartalomhoz

Színes térkép

simisoma · 2011. Aug. 16. (K), 08.06
Sziasztok!

Mi a legjobb megoldás arra, hogy olyan Budapest térképet használjak az oldalamon ahol is az egeret a kerület felé viszi kiszínezze más színüre. Hasonló mint a www.aprod.hu oldalon a Magyarország megye térképe.

Köszönet előre is: SimiSoma
 
1

Canvas, SVG, Flash

Poetro · 2011. Aug. 16. (K), 08.19
Azon az oldalon <canvas> elemet használnak, de használhatsz SVG-t (IE alatt VML-t) illetve Flash-t is. SVG / VML témában sokat segíthet a Raphaël, amit pont ilyen vektoros animációkra fejlesztettek ki. Canvas-ra több tucat JavaScript megoldást fogsz találni, Flash pedig egyértelműen a legegyszerűbb, de legkevésbé felhasználóbarát.

Ami igazán nagyszerűvé teszi a fenti oldalon a térképet, az a <map> elem használata, mely segítségével JavaScript nélkül is navigálható az oldal, ugyan akkor nem kapod meg a színváltozásokat, de legalább a megyék kattinthatók.

Use the source, Luke
2

Az említett technológiáknak

Hidvégi Gábor · 2011. Aug. 16. (K), 12.39
Az említett technológiáknak milyen elterjedtsége van?
3

Elterjedtség

Poetro · 2011. Aug. 16. (K), 14.03
Az SVG jelen van Opera 8, Firefox 1.5, Chrome 1.0, Safari 2 vagy 3, illetve Internet Explorer 9 óta (korábbi változatokhoz elérhető plugin formájában, például az Adobe-tól). Korábbi IE változatokban (5.0-tól) a VML található meg, ami hasonlóan vektoros, csak kevesebb tudással (a MS Word 2000 vektorgrafikájára kell gondolni). Ezzel a két technológiával tehát le is fedtük a böngészők kb 98-99%-át, beleértve a mobil böngészőket is (bár ott a SVG egyes tulajdonságainak támogatása, illetve a szabvány támogatása jóval gyengébb).

A <canvas> elem támogatottsága jóval alacsonyabb, Webkit alapú böngészőkben jelent meg először, ennek következtében a mobil piacon viszont jóval nagyobb a támogatottsága. Opera 9, Firefox 1.5, Safari 4, Chrome (talán már 1.0-ban is), IE9 ami támogatja (korábbi változatokhoz létezik például Mozilla által készített plugin). Ezzel szintén lefedtük a Magyarországon használt böngészők nagy részét (kb 80%) valamint szinte az összes mobil böngészőt, amit az utóbbi 1-2 évben készítettek.

A Flash támogatottsága nagy, még mindig 95% feletti, viszont a mobil piac nagyon kis részén van csak jelen, igazából csak a 2.2 vagy annál újabb Androidos telefonokon.
4

igazából csak a 2.2 vagy

bugadani · 2011. Aug. 16. (K), 14.13
igazából csak a 2.2 vagy annál újabb Androidos telefonokon

Ezeken sem feltétlen, a ZTE Bladem hivatalosan 2.2-es, de az ARMv6 cpu-t nem támogatja az adobe. Elvileg felhackelhető rá valahogy, de azt még nem próbáltam. Tudom, valószínűleg szőrszálhasogatás, de azért a korrektség látszatát szeretném fenntartani.
5

Köszönöm. Nagyon várom már a

Hidvégi Gábor · 2011. Aug. 16. (K), 15.07
Köszönöm.

Nagyon várom már a Windowsos táblák és mobilok elterjedését, mert az pl. megszűntetné az ilyen típusú kompatibilitási gondokat, meg PC-s szoftvereket is könnyebb lenne portolni rájuk.