ugrás a tartalomhoz

domain admin/tech/zone kontakt

unregistered · 2011. Júl. 3. (V), 23.56
Hello!

Érdeklődni szeretnék hogy egészen pontosan mi a különbség az admin és tech kontakt között (azon túl hogy az admin az adminisztrációval foglalkozik a tech meg a technikaival ahogy az mindenhol le van írva a neten) és mi a feladata a zone kontaktnak? Amúgy van-e tényleges értelme hogy a tech és zone kontakt is a domain tulajdonosa legyen?

Előre is köszönöm!
 
1

Attól függ

DotRoll · 2011. Júl. 4. (H), 10.00
Attól függ, hogy milyen típusú domainről van szó. Általánosságban:

  • Admin-C: a domainnel kapcsolatos adminisztratív ügyeket intézi.
  • Tech-C: a weboldal/domain technikai fenntartásával kapcsolatban lehet keresni.
  • Zone-C: a DNS beállításokkal kapcsolatban lehet keresni.


.hu domainnél:

A domain transferére (regisztrátor váltására) vagy tulajdonos váltására csak a tulajdonos jogosult, amit megfelelően aláírt dokumentummal kell alátámasztania. Az admin és tech kontaktnak mára már semmi jelentősége nincs, régen volt e-mailes átregisztrációra lehetőség.

.eu domainnél:

A .eu-nál nincs admin kontakt, csak egy un. on-site kontakt, akit hivatalosan a weboldal fenntartásával kapcsolatban lehet keresni.

Nemzetközi domainnél:

A .com/.net/.org/stb domaineknél az adminisztratív kapcsolattartó személye és e-mail címe rendkívül fontos, mert az átregisztrációhoz erre a címre küldenek ki jóváhagyó e-mailt, ezért érdemes egy olyan e-mail címet megadni, ami biztosan működni fog.
2

még egy pár kérdés

unregistered · 2011. Júl. 4. (H), 11.06
Köszi, ez kielégítő volt, igazából az összesre érdekelt mert van .hu meg .com is...
Mennyi értelme van .hu-nál annak hogy a zone kontakt is a tulaj vagy a kapcsolattartója legyen?
Azért kérdezem mert van egy ügyfelünk akinek rossz emlékei vannak a domain regisztrációval (a mostani domainjét úgy regisztrálták be anno hogy nem is az ő nevén volt alig tudta átíratni régebben) és most akar egy másikat is regisztráltatni egy .hu-sat és ezt akarja hogy a tech-nél és a zone-nál is ő legyen megadva személyesen...

Akkor ezek szerint a tech még belefér (amúgy itt milyen megkeresések a jellemzőek), de a zone-nál konkrétan mivel kereshetik? (Amúgy úgyis a regisztrátor állítja a dns-t így akár ez itt csak egy plusz lépcső gondot jelenthet és nem valós problémát mert ha valaki megkeresi akkor legfeljebb felhívja a regisztrátort vagy továbbítja nekik a kérést/problémát nem?)
3

Domain kontaktok

DotRoll · 2011. Júl. 4. (H), 12.23
Amennyiben nem zavarja a tulajdonost, hogy az ő neve és címe ki van írva a domain.hu-n, nyugodtan legyen a tulajdonos az összes kontakt is egyben. A legtöbb regisztrátor úgyis az előfizetőnek küldi az összes értesítést, így a kontaktok kiléte majdnem csak formaság. (Ha a fent felsorolt kivételektől eltekintünk.)

Ami a zone kontaktot illeti, nálunk például automatikus admin rendszer van, így a zone kontakt mindig a DotRoll Admin lesz, de természetesen le tudjuk cserélni, ha a DNS-t nem mi üzemeltetjük és az ügyfél kéri. (Erre eddig nem volt példa.)

A .com domaineknél még arra kell figyelni, hogy általában a regisztrátorok felületén az admin kontakt rekord megváltoztatható, tehát ha mondjuk van egy viszonteladó, akkor az beírhatja a saját nevét vagy e-mail címét, de a későbbiekben is megváltoztatja ezt. Ilyen esetben a regisztrátor semmit nem tehet, mivel csak a megadott admin kontakt e-mail címre lehet kiküldeni a transzferhez szükséges e-mailt. Éppen ezért érdemes akkreditált regisztrátort keresni, neki nem érdeke saját kontaktokat megadni a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Ami a megkereséseket illeti, a regisztrátort tipikusan jogsértések, stb. esetén szokták megkeresni, technikai probléma esetén inkább a szerződő fél jelzi, hogy valami gond van a domainnel, úgyhogy a kontaktok itt nem nagyon számítanak.
4

kód

unregistered · 2011. Júl. 4. (H), 22.14
Köszönöm a kielégítő és részletes segítséget!
Amúgy a com-os domaineknél kell az auth kód és az aktuális admin mailjére érkező megerősítő levél az átíráshoz nem?
A címhez amúgy melyik címet kell írni, a telephely címét (ahol akár személyesen is megtalálhatóak) vagy a székhely címet (amit csak postázásra használnak)?