ugrás a tartalomhoz

IE "elfelejti" az előtöltött képet, amikor újra betölti az oldalt

Szelev71 · 2005. Dec. 16. (P), 23.08
Sziasztok!

Lelkes amatőrként, próbálkozom a webbel és ennél dolognál teljesen elakadtam. Segítségeteket kérném, mert lehet, hogy egy szakavatott szem, talán pillanatok alatt tudná a megoldást.
FF-ben tökéletesen működik, de IE-ben elfelejti az átadott paramétert(kép), mikor meghívja újból a html-t. (a képpel és újabb előtöltéssel), vagy engedély hibát ad.

Egy slideshow-t készítettem, úgy, hogy egy alapablakot kitöltök egy frame-mel 100%-ban. (különben a java változóimat nem tudom átadni egyik képről a másiknak.)
A frame-be betöltött html oldal a Head részben előtölti a következő képet (parent.kovetkezokep), és az előzőleg betöltöttet átadja egy változónak (parent.jelenlegikep), amit itt majd meg kell jeleníteni. A következő kép útvonala a (parent.mitkepkovetkezo) szintén globális változóban van.
(persze elsőre még nincs érték, akkor simán töltöm be)

Html Head:
parent.jelenlegikep = parent.kovetkezokep;
if (document.images){
parent.kovetkezokep= new Image(400, 300);
parent.kovetkezokep.src = parent.mitkepkovetkezo;}

A html fájl közepén egy javascript fgv "bedobja" a korábban előtöltött és a Head-ben átadott képet.
<img src="#" id="most" name="most">

if (parent.jelenlegikep) {
kicserel= eval('parent.jelenlegikep'+'.src');
document['most'].src = kicserel;}
Ezekkel a kódokkal az FF szépen dolgozik, de IE alatt, vagy hibát ad:
Engedély megtagadva, kód:0, és arra a sorra hivatkozik, amelyikben az eval van ,illetve ahol az src-t akarnám átadni/kicserélni,
mert "elfelejti" a parent.jelenlegikep értéket és undefined-nak értékeli.

Ha egy sima összegnövelést csinálok, akkor megtartja, csak itt van gond, amikor az előtöltött képet akarnám megtartani. FF-persze simán megoldja. Én ezt nem értem.


Mi lehet a baj?
Köszi előre is!
Szelev71
 
1

Framek, JavaScript, mi jön még?

janoszen · 2005. Dec. 17. (Szo), 10.53
Üdv!

Két kérdést tennék fel, mielőtt még oly nagyon belemelegednénk itt a JavaScript témába:

1. Framek? Kissé elavult, nem? A neten bőségesen találsz leírást, miért nem jó ötlet frameket használni...

2. JavaScript? Egy olyan dologra, amit JS nélkül is meg lehet valósítani? Minek? Javaslatom hozzád, mint lelkes amatőrhöz: ha valahogy megoldható, de használj JS-t, főleg ne olyan dolgokra, amiket másképp is meg lehet valósítani. Miért ne? Mert akinek a JS ki van kapcsolva vagy alternatív lehetőségei vannak a böngészésre (pl felolvasóprogram) az nem fogja díjazni a JS-es ügyeskedéseidet.

Ha kevés képet használsz, akkor előre statikusan generáld le a HTML fájlokat.

Ha folyamatos frissítésekre van szükség, akkor a szerver-oldali programozás (pl PHP) a barátod.

Végezetül: kérlek, adj egy hivatkozást az oldalra, ahol ez előfordul, mert ez így nagyon kusza.
2

Framek, JavaScript, mi jön még? Igyekszünk..

Szelev71 · 2005. Dec. 17. (Szo), 13.08
Húúuuhh!
Köszi a sok jó tanácsot, azért mondanék pár szót a háttérről.
Ez az első webes próbálkozásom(unk), és az első honlap, amit próbálunk szerény, de fejlődő ismereteinkkel összehozni.
Egyetértek, hogy nem szerencsés a framek használata, és a javascript is igen korlátozott számú funkciónál/feladatnál ajánlott. Azért használom most mégis, mert a neten eleinte megtalált forrásokból ezeket tanultam meg, és amit tanultam, itt próbáltam megvalósítani, mert az alapötlet adott volt. Egyelőre ilyen prózai az ok, de inkább leírnám a még távoli (ismeretek hiánya miatt) elképzeléseket:
Framek elhagyása, javascript minimális alkalmazása (bevitt adatok ellenőrzése), tartalomkezelő rendszer használata, PHP, Perl, akadálymentesítés, szabványkövetés, és áttérni többnyire a szerveroldalra. Dolgozom rajta, de előbb ezekkel az ismeretekkel szeretném elindítani ezt a honlapot és aztán fejlődni az említett irányokba.

Jelenleg több mint 800 kép van kb 15 csoportban, amiket ugyanabba a "váz" HTML-be hívok meg. Itt vagy egyenként (felhasználó irányítja), vagy slideshow formájában. Amikor kicsiben jelennek meg a képek (egyszerre max 45), akkor az –javaslatoddal egyezően– előre megírt statikus Html fájlban van. Akkor kellenek a "trükkök", amikor rákattint valaki, hogy nagyobba megnézze, és lépkedhessen közöttük.

Bocs a késésért, de a problémást rész át kellett pakolni egy másik címre, mert még "titokban" (egymás között a barátokkal) történik a fejlesztés. Hamarosan megjelenünk, kritikát kérünk formában az eddigi teljes anyaggal.

Itt látható, és csak a Grafika menüpont működik, ahol bármelyik képre kattintva előjön a [sorba mindent megmutat] (slideshow) ami FF-ben működik, IE-ben csak a kép helyét teszi ki, kivéve elsőre, de akkor normál betöltés van.

http://anrys.atw.hu

Köszi proclub! Egyetértünk, csak mi még nem tartunk ott.
Szelev71