ugrás a tartalomhoz

Honlap design

areteosz · 2011. Május. 3. (K), 23.35
Üdv.

Unalmamba elkezdtem szerkeszeni egy honlapot és azt szeretném megtudni, hogy-hogy tudnék neki kiézetet adni. A lap táblázatosan van csinálva. Az egyes részek táblázatba vannak és a táblázat vonalait kéne megjeleníteni de az általam megrajzolt képekkel. Gondolom ez css-el oldható meg és azzal is szeretném. Ami még érdekelne, hogy-hogy tudnám a galériba olvashatóvá teni fent a menüket?
Így néz ki most a dolog:
Katt ide a lap megtekintéséhez

A galéria egy letöltött és meglévő javascript és css alapú valami.
 
1

Szerintem

Nagy Gusztáv · 2011. Május. 4. (Sze), 07.57
Szerintem a szakma alapjaival kellene kezdened. Pl. a táblázat nélküli oldalkialakításnál. Egy lehetőség a sok közül: www.opendesigns.org

Ha módszeresen szeretnél tanulni, akár a Web programozás jegyzetem is jól jöhet.
2

hogy tudnék neki kiézetet

kuka · 2011. Május. 4. (Sze), 08.08
hogy tudnék neki kiézetet adni.
Szerintem még nem tartasz ott. Először csinálj olyan oldalt amellyel kapcsolatban egyáltalán elvárhatod a böngészőktől, hogy úgy jelenítsék meg, ahogy szeretnéd. Azaz írj szabványos HTML-t. http://validator.w3.org/ mutassa hol vannak a nyilvánvaló hibák.
a táblázat vonalait kéne megjeleníteni de az általam megrajzolt képekkel.
Erre a border-image CSS 3 tulajdonság használható. Persze csak azokban a böngészőkben fog működni, amelyek már támogassák. A border-image-generator oldal segít a CSS megírásában.
3

Alapvető tudnivalók

stan · 2011. Május. 4. (Sze), 08.44
(1)
A táblázatos webdizájn már elavult technika, mert túlságosan megbonyolítja a forráskódot, és nehezen skálázható.

(2)
Táblázatot csak akkor használj, ha konkrétan egy adat táblázatot, vagy hasonlót szeretnél megjeleníteni, egyébként kerülendő.

(3)
Hogy hogyan lehet html-el és css-el táblázat szerű weboldalt csinálni, arra itt egy nagyon egyszerű példa kód:
http://www.w3schools.com/css/tryit.asp?filename=trycss_float6

(4)
Ha pedig az alapktól szeretnéd megérteni a html és css összefüggéseit, érthető, követhető, példákkal illusztrált leckékkel, akkor itt böngéssz:
http://www.w3schools.com
4

Desing

areteosz · 2011. Május. 4. (Sze), 09.16
Hát a css és html alapjaihoz eljutottam a táblázatos kidolgozás meg csak azért lett mert a 2003-as front page így adta ki az oldal vázlat választásom után. Most már utánanézek mi a mai trend és megcsinálom úgy ha ez akkora probléma...
5

Hogy mekkora probléma, az

prom3theus · 2011. Május. 4. (Sze), 13.07
Hogy mekkora probléma, az attól függ, kinek (vagy minek) készíted az oldalt. Ha csak magadnak, akkor nem akkora probléma. Ha másnak is, akkor már egy picit probléma (mások más böngészőt használhatnak, eltérő lesz a megjelenítés ha nem vagy szabványos - de gyakran még úgy is, ha szabványos vagy: IE a többivel szemben). Ha szélesebb körnek csinálod, akkor pedig nem probléma, hanem ultragáz.

Azt csak javasolni tudom, hogy használj valamilyen helyesírás ellenőrzőt, de az alábbi hibákra felhívom a figyelmed:
- Témanyitó szöveg: "hogy-hogy" akkor ha: "hogy-hogy te itt laksz". A te esetedben a második "hogy" a "hogyan" rövidebb alakja, amit vagy "hogyan"-nak, vagy kötőjel nélkül "hogy"-nak, de a helyesírás szerinti legszigorúbb alak szerint "hogy hogy'"-nak (aposztróffal a második "hogy" után) írunk.
- Oldal: A "Menny" a Pokol ellentéte, amire te gondoltál: "menj".
- Oldal: "Főolda" a főmenüben, hiányzik az "L" betű a szó végéről.
- Oldal: Dupla felkiáltójelet nem alkalmazunk, helyette 1 darab felkiáltójelet- vagy rendkívül (de tényleg rendkívül) indokolt esetben 3 felkiáltójelet használunk. Ez minden írásjelre igaz: ".." nincs csak "." és "...", "??" nincs csak "?" és "???", illetve van még "?!" és "!?" (utóbbi kettő annak megfelelően, hogy a mondatban inkább a kérdés ["?!"] vagy a felkiáltás/felszólítás ["!?"] a hansúlyosabb színezet).

Első körben dobd ki a Frontpage-t. Második körben felejtsd el, hogy létezik a világon korrekt kódot varázsütésre generáló vizuális szerkesztő. Ez után pedig tölts le egy egyszerűbb jegyzettömb-szerű programot, amely támogatja a szintaktikai színkiemelést (akár Notepad++), használd a W3C-s és egyéb itt ajánlott linkeket kézikönyvként (nem ciki és úgyis mindenki csak a végeredményt fogja látni - hogy lapozgattál közben, azt senki), valamint legalább IE 8-at és Firefox 4-et használj folyamatosan az oldal teszteléséhez (ajánlott még a Google Chrome böngésző is, ami szintén gyakori és a megjelenítése megegyezik a Mac-eken használt böngészővel) - ha ínyenc vagy, Opera böngin is ellenőrzöd.
6

Ha netán HTML5-öt használ,

Blintux · 2011. Május. 4. (Sze), 20.02
Ha netán HTML5-öt használ, akkor nem is gáz már a táblázatos layout ^^