ugrás a tartalomhoz

Drupal vagy Keretrendszer (Hogyan döntötök?)

Ustak · 2011. Feb. 17. (Cs), 09.23
Üdv mindenkinek,

Relatív rég óta foglalkozom már programozással, főleg js és php. Ezen utóbbiból ha gyorsan akartam csinálni valamit, akkor a CodeIgniterhez nyúltam.

A Drupalt már rég óta tudatalattimban tartom, de eddig nem volt rá időm ,hogy kipróbáljam. Most, hogy kijött a 7 -es verzió rájöttem hogy ez iszonyatosan 'cutting edge', úgyhogy úgy döntöttem kipróbálom. Egy ismerősömnek vállaltam egy egyszerű honlapot (kutyás :-)), és elégedett vagyok az eredménnyel, persze még tanulom, de már eddig is ígéretes.

A kérdésem az, hogy mikor döntötök úgy, hogy Drupalt használtok (mondjuk egy webshopnál) vagy esetleg keretrendszert inkább (olyanra gondolok mint CodeIgniter, Kohana, vagy Yii - bár ez utóbbit nem ismerem). Mint php programozónak, megéri megtanulni modult írni, és ha kell azzal augmentálni a Drupalt, vagy van olyan eset mikor keretrendszert használtok, ezzel vállalva a hosszabb fejlesztési időt? Mi a döntő ilyen esetben.

Köszönöm, ha erre írtok pár szót.
Béke:
Gábor
 
1

Szerintem érdemes lenne a

Nagy Gusztáv · 2011. Feb. 17. (Cs), 09.41
Szerintem érdemes lenne a drupal.hu-n is feltenni a kérdést. Ott is lehetnek sokan, akik elmondják, mikor és miért döntenek mellette.
2

Sokan mindenre probalnak

duplabe · 2011. Feb. 17. (Cs), 10.21
Sokan mindenre probalnak raeroltetni egy cmst (wordpress, drupal), vagy pont forditva, mindent maguknak akarnak megirni (akar frameworkkel, akar anelkul). Szerintem az arany kozeput a nyero itt is. Attol is fugg mi a konkret project. Megbeszeled a megrendelovel, hogy mit szeretne. Ebbol mar kapsz egy kepet, hogy mire is lenne szuksege es igy mar valoszinuleg el tudod donteni, mi a megfelelo(bb) eszkoz. Keves egyedi dolog kell neki, szinte csak tartalmakat akar kitenni, akkor inkabb cms. Ha sok extra igenye van, amit egy cms-ben nehez(ebb) megoldani, akkor valoszinuleg jobb valasztas egy framework.
3

Igen, ez nagyjából így van.

bb0072 · 2011. Feb. 17. (Cs), 11.24
Igen, ez nagyjából így van. Ha nem kérnek sok extra feature-t, csak a szokásos dolgok, és a munka nagyrészt sitebuild, akkor CMS. Érdemes kicsit átnézni a hozzá való api-t, hogy szükség esetén tudjál valami extra dolgot is csinálni, netán a core-ba is belenyúlni. És itt a két dolog össze is érhet, hiszen használhatsz valamilyen frameworkot is, és bővítheted a nyílt forrású cms-t.

Ha nagyon extra a megrendelő igénye, akkor érdemes inkább saját fejlesztés. Bár még így is kérdéses, hogy mennyire éri meg egyetlen project kedvéért összehozni pl. egy működő cikk rendszert.
5

semeddig nem tart

nova76 · 2011. Feb. 17. (Cs), 17.48
Általában van a többi keretrendszerhez is CMS.
pl: symfony : sfSimpleCMS plugin, csak hogy a legegyszerübbet említsem. De van komplett CMS, ami Symfonyval készült, de többnyire ez az egyszerű is megfelel, mert az egyéb pluginokkal ugyanúgy felépithető akármilyen bonyolult rendszer. Például ha blogszerű cikkeket akarok, akkor sfSimpleCMS és a commantable behavior összekapcsolása és máris megvan.
A másik dolog meg, hogy attól hogy drupal, attól az még egy keretrendszer is, csak a CMS az állandó részének tekinthető. Symfonynál kihagyhatom. Hogy ez mennyire előny, nem tudom. Mert igen kicsi az esély rá, hogy nélkülözni tudom. Akár még egy vállalatirányítási rendszernél is eljön az a pillanat, amikor hiányozni fog. (pl.: egy nyomtatási kép szerkesztése)
4

framework + saját CMS

_subi_ · 2011. Feb. 17. (Cs), 11.54
Nekem a saját CMS jött be (Kohana alapon). Egy átlagos weboldal, webáruház a szokásos elemekkel nagyon hamar elkészíthető vele. Ezen a ponton tulajdonképpen még nincs hatalmas előnye a Drupalhoz képest (bár kevesebb erőforrást használ), az előnyök inkább akkor jönnek elő, amikor valami egyedi alkalmazást kell fejleszteni. Ilyenkor nagy előny, hogy bizonyos alap funkciók, mint a tartalmak kezelése, felhasználók kezelése, role-right rendszer stb., már eleve rendelkezésre állnak. Az egész rendszer moduláris a felépítésű, a felhasználó kezelés éppúgy egy modul, mint a webáruház, sőt a tulajdonképpen CMS is egy modul.

Az előnyök mellett nyilván vannak hátrányok is: például le kell fejleszteni a CMS-t, és ez bizony nem egy 2 perces munka. Ráadásul az esetleges buktatókat nehéz előre látni, nekem konkrétan a 3. CMS-em lett olyan, amivel már elégedett vagyok. De nézzük optimistán a dolgokat, ha meg van az igényeidnek megfelelő saját CMS, onnantól kezdve, már csak az előnyeit élvezed. :)

Szóval szerintem a framework + saját CMS kombináció a nyerő.