ugrás a tartalomhoz

javascript többnyelvű oldal keresőoptimalizálása

Dzsijszi · 2010. Dec. 19. (V), 09.51
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy csináltam egy oldalt, ami három nyelven érhető el (magyar, angol és német). Alapértelmezettként a magyar oldal jön be a magyar tartalommal. Ha rákattint a felhasználó egy másik nyelvre, akkor a js átírja a mezők tartalmát az adott nyelvre.

A kérdésem ezzel kapcsolatban az volna, hogy így a keresők csak az alapértelmezett nyelvet fogják indexelni a többi importáltat pedig akkor nem fogják ismerni? Vagy meglehet valahogy azt oldani, hogy azt is lássák?

Előre is köszönöm a segítséget!
 
1

Nyelvválasztó

janoszen · 2010. Dec. 19. (V), 10.02
Mi úgy oldottuk meg a dolgot, hogy van a fő URL, ami megnézi a felhasználó IP címét, stb. és az alapján ad neki egy sütit, majd elirányítja valamelyik nyelvi oldalra. A nyelvi oldal az URL-ben tartalmazza a nyelv kódját (hu, en, de, stb). Nekünk ez a subdomainben van, de a domain után is teljesen jó. Arra kell figyelni, hogy a redirector a keresőgépeket mindig konzisztensen ugyanarra a változatra dobja, különben lesz nagy kavarodás.
2

nem teljesen értem

Dzsijszi · 2010. Dec. 19. (V), 13.26
Tehát ha jól értem, akkor ti minden nyelvhez külön megcsináltátok az oldalt?
4

Nem

janoszen · 2010. Dec. 19. (V), 14.53
Szó sincs róla! Csak a templatejeink vannak lefordítva több nyelvre, a rendszerünk szerver oldalon kezeli, hogy melyik nyelvet kell kiszolgálni.
3

Ne javascripttel

Poetro · 2010. Dec. 19. (V), 13.30
Ne csak JavaScripttel legyen elérhető a többi nyelven az oldal. Amit proclub írta, azon kívül lehet sokkal egyszerűbb dolgot is tenni, az alapértelmezett nyelv meghatározására, mégpedig figyelni a böngésző
Accept-Language: hu,en-us;q=0.7,en;q=0.3
fejlécét. Ebből lehet tudni, hogy például az én böngészőbeállításom szerint elsődlegesen magyar, majd amerikai angol, majd angol nyelvű tartalmat szeretne fogadni, amennyiben az előző nem elérhető. Mivel ezt a felhasználó irányítja, érdemes inkább erre alapozni, mint az IP címre. Főleg, mivel a keresőmotorok IP címe változhat, azaz ugyanaz a keresőmotor jöhet több IP címről is.

Ha egy tartalom csak JavaScripttel érhető el másik nyelven, vagy egyáltalán csak JavaScripttel érhető el, akkor az a keresőmotorok számára közel teljesen elérhetetlen. Próbáld ki a weblapodat végignavigálni egy lynx / links szintű böngészővel. Kb ezt látják a keresőmotorok is.
5

köszönöm

Dzsijszi · 2010. Dec. 19. (V), 17.11
Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget