ugrás a tartalomhoz

css használata átirányítással... szabad ilyet?

Balazs55 · 2010. Szep. 29. (Sze), 20.56
Sziasztok

Arra vagyok kíváncsi, hogy szabad e olyat csinálni, hogy egy honlap css-jét használni, átlinkeléssel:

Tehát, pl megtetszik egy honlapstílusa, menüje vagy bármi, és a forráskódjában ugye ottvan a css je, és akkor én azt belinkelhetem a saját html oldalamra css-nek?

Aztán, egy másik hasonló kérdésem, hogy ha egy másik oldalon megtetszik egy mozgó lenyíló menü, ami pl JS-el működik, a JS habár nyílt hozzátevő, de jogvédett?

Tehát bátran lementhetek bármilyen honlapról JS-t és használhatom a saját oldalamhoz?
vagy valamilyen jogszabályok erre is vonatkoznak? Ha igen miben kell eltérnie az eredetitől, hogy már sajátnak bizonyuljon? azaz mit kell változtatni rajta.

Tehát tömören, ha megtetszik egy "alkatrész" menü, vagy egyéb ami css és JS fileból áll, legálisan másolhatóe, saját használatra...

Végül: jól tudom, hogy azok a JS filek amik eleve googleről vannak linkelve a htmlben bárki használhatja? pl: (ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4.2/jquery.min.js)

Válaszaitokra számítok, és előre is kösz.
 
1

Nem

Poetro · 2010. Szep. 29. (Sze), 21.10
Mivel minden ilyen valakinek saját szellemi terméke, ezért csak előzetes megegyezéssel szabad ilyet csinálni. A jQuery például MIT / GPL licences, azt szabadon használhatod. Minden ilyen fájlnak van licence, függetlenül attól, hogy tudsz-e róla. Egyeztess a kód készítőjével, hogy milyen feltételek mellett használhatod te is az oldaladon. A Weblaboron levő cikkeknek is van licence.
Ahol másképp nem jelezzük, az oldalainkon megjelenő tartalmak a Creative Commons Attribution NonCommercial ShareAlike 2.0 licence szerint érhetőek el. Röviden összefoglalva a licencet: a tartalmak szabadon másolhatóak, terjeszthetőek, megjeleníthetőek és előadhatóak, készülhet rájuk építve új alkotás, mindaddig, amíg az eredeti szerző neve feltüntetésre kerül, nem kereskedelmi tevékenységről van szó, és új tartalom esetén ugyanezen licenc vonatkozik arra is. Ezen rövid összefoglalás természetesen nem helyettesíti a licenc teljes szövegét.
2

Nem szeretném

Adam · 2010. Szep. 29. (Sze), 21.27
Nem szeretném, ha az én szerverem sávszélességét használnád az oldaladdal, ha tőlem linkeled be az én CSS file-omat. Szerintem más sem szeretné, szóval ne tegyél ilyet!
3

Kösz a gyors választ

Balazs55 · 2010. Szep. 29. (Sze), 21.42
Én is így gondoltam, akkor a lényeg hogy a googles JS eket lehet bátran használni módosítás nélkül.
4

necces téma...

neogee · 2010. Szep. 29. (Sze), 23.20
Szerintem ez nem ilyen egyszerű téma...

Egyrészt a suliban ( bár szerintem tévesen ) azt okították, hogy amire már valaki talált megoldást, azt ne akarjuk magunk megoldani, hiszen már van egy kész és remélhetőleg jól működő egység. Másrészt ez ügye nyilvánvalóan lopásnak minősül...
Ezzel együtt, ha lemented a kódot, és értelmezed, majd megírod a saját változatodat belőle, az erősen szürke zóna, ámbátor szerintem teljes mértékben "legális", hiszen nem a kész terméket loptad el, csupán tanultál belőle. Ez elég mélyre vezető téma, mert ügye ha én írok egy hiper-szuper JS kódot, és hirtelen mindenkinek arra kezd el fájni a foga, tulajdonképpen kopi-képszttel és némi keresés-csere alkalmazásával, a változó- és függvénynevek átírásával tulajdonképpen "honosítható" a kód, és aztán arról mondja meg bárki, hogy azt lopta az illető. Simán előfordulhat, hogy két ember ugyanúgy közelít meg egy bizonyos problémát, nem is beszélve arról, hogy a problémák jelentős hányadára már léteznek mindenféle megoldási ajánlások, lásd tervezési minták. Ellenben ez természetesen nagyon csúnya dolog!

Személyes véleményem szerint, ha valaki meglát egy jó színkombinációt, egy menüszerkezetet, esetleg egy JS megvalósítást, akkor az nem feltétlenül baj, ha lemásolja, persze nem egy az egyben beillesztésről beszélek. Véleményem szerint a weben számos dolog így fejlődött, és fejlődik ma is. Valki meglát valami jót, átalakítja a saját szája íze szerint, esetleg továbbfejleszti, ez egy hasznos dolog. Bevallom én is sokszor szoktam akár templatekből, akár jobb weblapokról "ötletet venni", nyilván megnézi az ember, hogy más fejlesztők hogyan álltak neki egy adott dolognak.

Egy szó mint száz, a betű szerinti koppintást én sem ajánlom, és nem is igazán korrekt dolog. Azt, hogy másik szerverről húzd be ezeket a fileokat, azt még inkább kifogásolom, ráadásul szerintem az pofátlanság is. Egyetértek Poetro válaszával, az lehet a legjobb megoldás, hogy felkeresed az illetékes személyeket és megkérdezed. :)
5

Pofátlanság és nem is célszerű

Nagy Gusztáv · 2010. Szep. 30. (Cs), 07.41
Még egy érv: Ha az adott oldalon változik valami, akkor nálad is automatikusan változik a CSS-ed, és akár szétesik az oldalad tőle :-)