ugrás a tartalomhoz

Virtuális gépekkel webszerverek kialakítása.

donmortis · 2010. Szep. 15. (Sze), 20.51
Üdv mindenkinek. Megpróbálok jól és pontosan kérdezni, hogy másnak is hasznos legyen.
5 napja keresgélek :S

Kéretik nem megjegyzéseket tenni, hogy xp nem erre van meg használj ezt, azt, amazt linux-al… Megvan az oka mindennek. Megértésetek köszönöm.

Következő a szitu.

Van egy gép, amire egy Windows XP Pro Sp3 van telepítve.
Ez egy webszerver lesz. Jelenleg 2 virtuális gép van telepítve, virtualbox-al. (később még 2 lesz) Ha elindítom a gépeket, az egyiken fut egy komplett szervereszköz, a másikon meg egy lampp. (mind a kettő ubuntu-val van ellátva) Egyik mondjuk megkapja a 192.168.1.2 másik meg a 192.168.1.3-as ip címet.

Problémám a következő:
Hogy tudom úgy elérni mondjuk a lampp mappáját, hogy nem portolással irányítok.
Mert ugye meglehet úgy oldani, hogy ha valami a 81-es porton jön. Valami.hu akkor bemenjen a 192.168.1.3/valami/valami mappába. De ez nekem nem jó.

Vagyis ha veszek egy domain-t akkor a 80.80.80.80-as ip címen amit a szerverhoteltől kapok, továbbirányítsa a valami.hu címet a 192.168.1.3/valami mappába. Vagyis a szerver egyből berkaja őt a kívánt helyre.

Sokat olvastam a témában de ködös. Vagy Apache virtual hostal lehet elvileg megoldani, vagy DNS-el azon belül is címkeresési zónákkal vagy (reverse lookup zone) de lehet hogy a kettő ugyanaz?

Tehát erre akkor most mia megfelelő megoldás?

Előre is köszönöm.
 
1

Nem értem

janoszen · 2010. Szep. 15. (Sze), 21.51
Nem vagyok egészen biztos, hogy értem. Van egy vasad, ami valahova be van tolva és kapták egy IP címet? Ha igen, akkor következő a tényállás: a kintről beeső csomagok sehogy nem találnak be a virtuális gépbe, mert azoknak nincs publikus IPje. Ergo vagy futatsz a gazdagépen egy proxyt (mondjuk egy Apache mod_proxyval), vagy átirányítod a beérkező csomagokat. Ezt Linuxon DNAT-tal tudod megcsinálni, XP-n legjobb tudásom szerint sehogy.

Egy figyelmeztetés: mind az XP, mind az egybeletöltögetös LAMP cuccok nem szerver- jellegű üzemre vannak kitalálva. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzájuk, kapcsold ki azt a millió szir-szar szolgáltatást és csak azt hagyd meg, ami feltétlen szükséges. Ellenkező esetben a szervered heteken belül mások irányítása alatt lesz.
2

dns

firith · 2010. Szep. 15. (Sze), 22.09
szerintem az xp-n levő dns szerver rekordjait megfelelően kitöltve mennie kell. Hirtelenjében - nem értek hozzá - az A rekordra gondolok.
3

Nem fog menni

janoszen · 2010. Szep. 15. (Sze), 22.35
Nem fog menni, mert a virtuális gépnek nincs publikus (routolható) IP címe, azaz a 192.168.akármi címek az első interneten levó routernél eldobásra kerülnek. Mindenképpen valahogy el kell fednie a virtuális gépek és a fizikai vas közötti hálózatot. Ez lehet proxy vagy NAT.
5

igazad van, nem igazán

firith · 2010. Szep. 15. (Sze), 22.56
igazad van, nem igazán gondoltam bele.
4

Akkor hogyan

donmortis · 2010. Szep. 15. (Sze), 22.43
Proxy ról annyit tudok csak hogy azon keresztül tudok csatlakozni valamire. Hogy használom útválasztásra? A nat-ról meg szintén annyit tudok, hogy egy belső hálózat.

Amire gondoltam és talán járható út ha egy virtuális gépet berakok dns szervernek, és arra kötöm rá a másik két gépet. Így a Dns szerver közvetlen kapja a netet. Vajon ez is működhet?

Vagy simán ahsználok xp alatt DNS-t

De a kérdés, hogy valóban jó e reverse lookup zone megoldás?
6

Hűvaze

janoszen · 2010. Szep. 16. (Cs), 00.04
Hűvaze, de nagy kavar van a fejekben. TCP/IP és útválasztás alapok következnek, tessék jól figyelni:

IP cím: Van egy IPv4-es címed, köznyelven IP cím. Az IP címet négy szegmensre osztjuk darabonként 0-255 között vehet föl értékeket, ezzel egy IP cím 4 byteon tárolható (1 byte 8 bit, 0 és 255 között vesz föl értékeket.)

Ahhoz, hogy egy gépnek üzenetet (csomagot, satöbbi) tudjunk küldeni, két dologra van szükségünk: az IP címére és a portra, ami a szolgáltatást futtatja. Ez a HTTP esetében a 80-as, FTP esetében a 21-es, stb. Ez olyan, mint a telefonszám és a mellék.

Útválasztás: Ha egy IP címen meg szeretnénk szólítani egy gépet a neten, akkor szükségünk van útválasztásra. Ez azt jelenti, hogy minden gép és router (a rooter, rúter, roter, stb szavak használatáért 2 hét szigorított főbelövés) tudja, hogy a világ mely részei az ő szemszögéből merre vannak. Ha Te egy internet végponton vagy (azaz a gépedbe egyetlen kábel megy), akkor Neked a világ egyértelműen azon az egy kábelen látszik.

Privát IP címek: Az IP címek kiosztásakor kijelöltek néhány tartományt, ami csak helyi hálózatban használható. Ez azt jelenti, hogy bármelyik router a neten meglát egy ilyen csomagot, azt el fogja dobni. (Ezért nem tudod megcímezni a virtuális gépeidet, mert privát címük van és nem talál oda a csomag.)

DNS: Ha egy domain nevet szeretnél IP címre feloldani, a DNS-re van szükséged. Fontos megjegyezni, hogy a DNS csak ennyit csinál, az egyéb címeres ökörségeket, mint például, hogy DNS-ből megmondod, hogy melyik mappa legyen az, tessék nagy sebességgel elfelejteni. Megint nem megoldás a kérdésedre, mert hiába állítod be a DNS-t a privát címedre, a csomag nem fog oda találni. Amikor pedig a gazda gépedre megérkezik a csomag, akkor már rég nem a domain név, hanem az IP cím látszik.

Reverse zóna: Itt megint mindenki azt hiszi, hogy valami nagy netes titokról van szó. A rettenetes titok nyitja, hogy van egy olyan domain név, hogy in-addr.arpa. Igen, ez a teljes domain név. Ez alatt aldomainként veszik föl az IP címeket és PTR rekorddal megmondják, hogy annak az IP címnek mi a domain neve. Igen, mindenki azt állít be, amit akar. Például itt a 80.77.122.5 feloldása:

5.122.77.80.in-addr.arpa. IN PTR projects.janoszen.com.

DNAT: Tegyük fel, hogy bejön egy csomag a gazdagéped 80-as portjára (80.80.80.80). Mivel Te azt szeretnéd, hogy a virtuális gépedre fusson be, a rendszert be kell állítani arra, hogy a cél IP címet cserélje ki a privát címedre. Mivel a neten keringő routerekkel ellentétben Neked be van állítva útválasztás a privát tartományra, a rendszer nem fogja eldobni a csomagot. A válaszcsomag forráscímét természetesen megint csak ki kell cserélni, ezuttal a publikus címedre. (Mint mondottam, ezt XP alatt nem tudod megcsinálni.)

Proxy: A proxy a DNAT-tól annyiban különbözik (ezen szó M betűvel való írását megint csak azonnali halállal kellene büntetni), hogy a gazdagépen is fut egy program, ami elfogadja a beérkező kapcsolatot, majd nyit a virtuális géped fele egy új kapcsolatot a maga részéről és a kettő között továbbítja az adatot. Ergó Te a virtuális gépen nem látod azt, hogy ki kérte le az oldalt, csak a gazdagép címét. Erre persze vannak megoldások, de nem annyira triviális.

Javaslat: Namost, hogy rendet tettünk a fejekben, egy személyes megjegyzés. Nem akarlak megbántani, de halvány lila segédfogalmad sincs az internet működéséről. Nagyon sokáig el lehet lenni Ubuntu install tutorialokon, de ha szabad javasolnom, markolj meg egy (vagy több) könyvet és nagy sebességgel kezdj el tanulni. Nagyon nem menő az, ha beverik a gépedet és utána a 100 MBit-es upstreameden terjeszted a vírusokat. Egy részről a rackszomszédaid haragudni fognak és a szolgáltató rövid úton szerződést bont veled, másrészt örülj, ha valaki nem var a nyakadba egy pár milliós kártérítési pert, mert gondatlanságból le DOS-oltad a hálózatát.
7

Köszönöm

donmortis · 2010. Szep. 16. (Cs), 13.05
Valóban nincsen fogalmam az internet működéséről ilyen mértékben és ezért is kérdeztem.
Rengeteg anyagot olvastam, most is ez az írás is hasznos, hisz bővülnek az ismereteim.

Legjobb tudomásom szerint senkit sem fertőzök mivel közvetlen vagyok netre kötve. Legalábbis a rendszergazda ahol hostolni fogok ezt mondta. Igazából megvan az oka miért xp-alatt akarom összehozni a dolgot és magán használatú szerver lesz.

Nyilván nem ez a szaka területem, ugyanakkor érdekel és nem kereskedni akarok.

Félig köszönöm az írásodat bármilyen egyéni stílusban is közölted az információt. Legalább adsz valamit a közösségnek amit oly kevesen. (Ez becsülendő).

Átolvasom még párszor, mivel gyakorlatilag benne vannak a válaszok, már csak pontosan meg kell értenem. :)

Ha sikerül xp-alatt megoldanom akkor közzéteszem.

Köszönöm a segítséget mindenkinek!
8

Gyakorlat

janoszen · 2010. Szep. 16. (Cs), 14.17
Tudod, az a baj, hogy akik az üzemeltetésben dolgoznak, naponta találkoznak azzal, hogy valaki felelőtlenül benyomott egy XP-t alapbeállításokkal valami szerverhotelbe és a 100 MBites uplinken gyorsan be is dosolt néhány szolgáltatást vagy vírusokat terjesztett. Az, hogy közvetlenül vagy a netre kötve egy dolog, de van egy csomó másik gép is abban a hálózatban, amiben Te laksz.

Alapvető hozzáértés nélkül szervert üzemeltetni simpla felelőtlenség. Persze meg lehet úszni sok mindent, mert a pénz beszél és mindig lesz olyan szolgáltató, akinél be tudod tenni a dolgot, de jobban járnál azzal, ha fognál egy gépet, föltennél egy Linuxot (nem desktop rendszert, hanem konzolos, szerver rendszert) vagy egy Windows Server 2003/2008-at és minimum annyira megtanulnád üzemeltetni, hogy ne lógjanak ki róla mindenféle szolgáltatások, csak az, ami szükséges. Az XP nem szerver oprendszer.
9

hiányos

unregistered · 2010. Szep. 16. (Cs), 19.30
Osztom a véleméyned, de furdal a kiváncsiság, hogy milyen könyvekre gondoltál egész pontosan?
10

Ingyenesen

Poetro · 2010. Szep. 16. (Cs), 20.06
11

Például

janoszen · 2010. Szep. 16. (Cs), 20.22
Például.
12

kevés

unregistered · 2010. Szep. 16. (Cs), 22.25
Rendben, de akkor hol van még a szerver beállítások (és ha már itt tartunk akkor nem árt unix alapok és "rendszerismertetők") valamint a biztonság?
13

Nagyon nagyon

janoszen · 2010. Szep. 17. (P), 05.56
Nagyon nagyon sok könyvet, leírást el kéne olvasnia a tisztelt téma felvetőnek, de ha már a TCP/IP és a routing alapjaival tisztában van, akkor egy kis ésszel azért ki fogja tudni küszöbölni a legnagyobb hiányosságokat. Arról nem beszélve, hogy Linux adminisztráció terén a tutorialok kicsit erősebbek, mint az alapokat tekintve. Természetesen az lenne az ideális, ha megmarkolná a TCP/IP könyvet, mellé a Tannenbaumot és leülne olvasni, majd amikor végzett, fogna egy Gentoo Linuxot és azon kezdene el tanulni. Erre viszont egy minél gyorsabban a kész megoldásra törő kezdő esetén viszonylag kevés esélyt látok.
14

nah lehet tanulni

unregistered · 2010. Szep. 17. (P), 12.36
Igaz, de most csak azt akartam elérni, hogy kapjon konkrét ajánlásokat, hogy lássa mivel áll szemben és így nem érheti szó a ház elejét sem, hogy nem volt szájbarágós indulása...
Én magam részéről (ha tudunk angolul) akkor ajánlom az O'reilly könyveket, valamint érdemes keresgélni a Kiskapu kiadó oldalán is az épp aktuális témába.
15

Keresni

janoszen · 2010. Szep. 17. (P), 16.18
Hát nézd. Ajánlhatok neki könyvet, de rengeteget föl kéne sorolnom, hogy megtanulja, amit meg kell. A mai napig rengeteg fejlesztővel találkozom, akik keresni sem tudnak. Talán ezt kéne előbb orvosolni és akkor mindjárt nem volna akkora probléma a megfelelő dokumentációk megtalálása. A másik hiba meg a hozzáállás. Nekem eszembe nem jutott volna mezitlábas desktop felhasználóként szervert üzemeltetni.
16

sajnos

unregistered · 2010. Szep. 17. (P), 18.22
Hát ez van. Én nap mint nap találkozom (sajnos) azzal hogy ami van abból próbálnak meg gazdálkodni... amúgy is egy ügyeskedő nemzet ez a magyarisztán szóval ez (sajnos) alaptulajdonságunk...
A másik ami mostani szép kis példám a lehúzás. Ismerősöm fizetett egy cégnek akik összeraktak egy linux szervert és üzemeltették. Egy mezei webszerverről van szó és futott rajta 14 weboldal+levelezés. (havi látogató összesen 1500-2000, a levelzés mennyiségéről nem tudok)
A szervert megkapta 400.000+afáért (nem brand szerver csak tákolt) valamint havonta kicsengetett 65.000+áfát karbantartásért 3 éven keresztül...
Szerinted ezek normális árak voltak? A csóka nem ért az ilyenekhez tehát nem is hibáztatom mert neki (illetve a cégének) ez kellett és megbízott egy céget (mellesleg ők csinálták a céges hálózatát is tehát nem vadidegenek).
Na az ilyenek miatt van az hogy inkább a rossz hozzállás érvényesül...
17

OFF/FLAME: Ismerős

janoszen · 2010. Szep. 18. (Szo), 00.22
Távol álljon tőlem, hogy az ismerősödet bántsam vagy kritizáljam, de a korrektség kedvéért megjegyezném, hogy az ár nem sokkal van a piaci ár fölött. A 400e Ft egy tisztességesen fölconfolt web- és mailszerverért egyáltalán nem sok, ugyanis mire a kivitelező kifizeti a vasat, munkaerőt, rezsit, adót, miegymást, marad jó esetben nyerségnek 50-100e Ft. Az üzemeltetésen lehet vitatkozni, de ha benne van a net, áram, elhelyezés, akkor annyira nem rossz ár.

Az, hogy nincs kihasználva a vas, nem a kivitelező hibája. Az ismerősöd megkérdezte az első útjába akadt informatikai társulatot, hogy meg tudnák-e oldani. Tekintve, hogy az osztott tárhely üzemeltetés egy egészen külön szakterület, egyáltalán nem tudom felróni nekik, hogy olyan megoldást mondtak, amihez értettek is. Sokkal rosszabb lett volna, ha a jó magyar mentalitás szerint fölvesznek még egy n+1-edik tevékenységi kört, amihez ráadásul nem is értenek. Az meg engedtessék meg a kivitelezőnek, hogy ne legyen ellensége a pénzének.

Az ismerősöd a következő hibákat követte el ebben a projektben:

  • Annak ellenére, hogy nem profilja, vett vasat. Ehelyett inkább szolgáltatásként kellett volna venni az egész kócerájt, nem beruházni egy gépbe. Így most ott van a nyakán egy gép, amihez ráadásul nem is ért.
  • Nem kért a konkurenciától árajánlatot, kivitelezési tervet. Ha pl besétál a munkaadóm support chatjére anonymous userként, simán fölvilágosították volna a kollégák, hogy ezt a terhelést nagy valószínűséggel EGY darab tárhely elvitte volna a legolcsóbb fizetős fajtából. (7000 Ft per ÉV)


Ebből a viselkedésből három dologra tudok következtetni:

  • Megéri neki így is és nem akart különösebben sokat foglalkozni azzal, hogy mást keressen. Ez esetben nem szólhat egy szót sem.
  • Az irodában végzett munkájuk alapján úgy itélte, hogy a kivitelező kompetens, ami manapság ritka kincs. Ez esetben megint nem szólhat egy szót sem, a szakértelmet ki kell fizetni.
  • Nem foglalkozott eléggé a projekttel. Ez esetben sürgősen kezdjen el reszelni a döntési mechanizmusán.


Az ismerősöd gondolja át, hogy csinált-e valamit rosszul, vagy pedig egyszerűen így is megérte a projekt (ehhez viszont gratulálok neki). Ha rosszul csinált valamit, akkor nézze meg, hogy hogy tudja a legtöbbet kihozni a rendelkezésére álló szolgáltatásból és gondolja át, legközelebb hogy nem fogja elkövetni ugyanazokat a hibákat.

Bocsánat, ha kicsit nyers voltam, nem akartam trollkodni.
18

OFF

unregistered · 2010. Szep. 18. (Szo), 01.41
Nem gond mert kb azonos véleményen vagyunk és ha te is jobban bele látnál az apró részletekbe (mint pl egy éve kért változtatás nem készült el és ennél a pontnál kérdeztek meg pár csókát, köztük engem, hogy jól van-e ez így) akkor egyet értenél.
Mindenesetre most nem az jön le a történetből, hogy igen, barom volt amiért nem nézett körbe, hanem az hogy tanácsot kért tőlük (tehát nem zsákbamacska volt hogy csak ennyi oldalra kellett megoldás) erre lehúzták pont azok akikben megbízott... Csodálkozunk ezekután hogy ő lesz a legkukacosabb megrendelő ilyen téren?
Ha már itt tartunk én is hülyére kereshetném magam a sok tájékozatlan megrendelőn mégsem teszem mert így legalább folyton ajánlanak másoknak, de csak egyszer bukjak le hogy átvágtam valakit... megnézhetném magam na.
19

Off: Háááát

janoszen · 2010. Szep. 18. (Szo), 08.24
Kicsit elment a téma, szerintem, folytassuk magánban. Nincs bekapcsolva a profilodon az üzenetküldés, írj nekem légyszi.

Röviden annyi a véleményem, hogy a kivitelezés határidejének és be nem tartás következményeinek a szerződésben a helye. Ha nincs benne, akkor azt a szerződést nem szabadott volna megkötni, hiszen a szerződés véd azokban az időkben, amikor megromlik a két fél viszonya.