ugrás a tartalomhoz

Virtualis szerver szolgaltatas - felmeres

PAtrik · 2010. Szep. 1. (Sze), 00.43
Egy kulfoldi polgari tarsulatot kepviselek. Erdekelne a velemenyetek, hogy lenne e igeny Magyarorszagon olcso VPSre.

Valamivel tobb mint egy eve szolgaltatunk tarsulatunk tagjainak virtualis szervereket havi kb. 3500 Ft elleneben. (azert kb. mert valuta kozepertekkel szamoltam es kerekitettem).

A VPS parameterei:

technologia: OpenVZ
processor: minimum 833 MHz
RAM: 4096 MB
HDD: 40 GB
IPv4 cim: 1 darab (nem problema keresre ujabbat adni)
IPv6 cim: 1 darab (nem problema keresre ujabbakat adni)
Inernet csatlakozat: 100Mbit
egyenlore heti biztonsagi mentesek
online "ugyfelszolgalat" a tagok szamara
szerverek elhelyezese: Pozsonyi es Pragai szervercentrumokban
disztribuciok: Debian, Ubuntu, OpenSuse, Gentoo, CentOS es ArchLinux

A szervereink, infrastrukturank es szolgaltatasaing allando fejlesztes alatt vannak penzugyi lehetosegeinknek megfeleloen.

A virtualis server elonyei koze tartozik a teljes szabadsag a szerveren (a felhasznalasi feltetelek es a torveny keretein belul). A felhasznalo a virtualis szerveret ugy allithatja be ahogy neki szukseges, telepithetok "egzotikusabb" programok. Webfejlesztoknek elonyos, hogy nem kell minden egyes hostolt webert kulon tarhelyet fizetni, PHP-t es a Webszervert sajat igenyei szerint allithatja, hasznalhat olyan technologiakat melyeket a tarhely szolgaltatok nem nagyon tamogatnak (mas nyelvek mint Java, Python, Perl, Ruby, vagy APC-t, Apache Lucene-t,...).

Virtualis szerver hatranya, hogy aki nem Linux adminisztrator mar valahol annak kicsit tanulnia kell arrol, hogy hogyan beallitani a szervert. Ez viszont elony is lehet. Az internete szinte mindenre lehet leirast talalni, es tarsasagunk tagjai is keszsegesen segitenek az uj es a meglevo tagoknak egyarant.

Nem vallalat vagyun es a celunk nem nyereseg orientalt. Ezert remelem hogy ezzel a temaval nem szegtem meg semmi helyi szabalyt. Polgari tarsulaskent a bevetel a tarsulas javara kell, hogy visszaforditva legyen es igy is teszunk.

A kerdes: Lenne igeny ilyen szolgaltatasra? Szivesen tartoznal ilyen nemzetkozi tarsasagba?
 
1

hogy korrekt legyek,

PAtrik · 2010. Szep. 1. (Sze), 00.53
hogy korrekt legyek, kijavitom egy kis hibamat:

RAM: 4096Mb -> ez nem fizikai RAM hanem virtualis memoria. A virtualizacio altal a memoria is mint a tobbi eroforras a szerveren levo virtualis szerverek kozt igeny szerint dinamikusan van leosztva, szoval ha valakinek ideiglenesen tobb memoria vagy processzorido igenye van es a tobbi szervernek nincs akkor tobb memoriat ill. processzor idot kap. Ez viszont sosem gatolja a tobbi szervert, csak akkor kap egy szerver tobb eroforrast ha a tobbi azt nem hasznalja.
7

Helyesebben az OpenVZ esetén

charlie_hu · 2010. Szep. 2. (Cs), 10.44
Helyesebben az OpenVZ esetén van így. A legtöbb virtualizációs (még a paravirtualizációk is) inkább fixen allocalt memóriával dolgoznak. Valamint fixen allocalt cpu, hogy ne lehessen elenni a többiek elől a processzor időt.
2

Részemről lenne rá igény

YourSoft · 2010. Szep. 1. (Sze), 11.19
Szerintem lenne rá igény.
Bár nem egyértelmű számomra néhány dolog:
- Mennyi a garantált memória? (java programnál, jelenleg fixen 700m-át foglalok)
- Egy kicsit gyengének tűnik a CPU. A jelenleginél 3000MHz.
- van-e levelező, webes admin felület?
- Mennyi a rendelkezésre állás?

A jelenlegi szolgáltatóm ki van fizetve jövő májusig. Bár, ha megint "rendetlenkedik", akkor költözök. Egyelőre a server4you-t nézegettem.
4

Ide csak par dologgal

PAtrik · 2010. Szep. 1. (Sze), 22.33
Ide csak par dologgal valaszolnak, de lejjebb reszletesebb leiras lessz.

- a 700 mega nem gond, a legrosszabb esetben is egy gepre 1,6 giga jut (RAM+swap), errol reszletesebben lejjebb

- a fizikai gep termeszetesen nem 800 MHz-s hanem Intel Core i7 920 2.66GHz-es. A virtualis szerverek ezen osztoznak.

- webes admin felulet a server kezelesere van, ott lehet a szervert leallitani vagy ujrainditani, ujratelepiteni, allitani a tuzfalon, DNS-t, root jelszot es figyelni a statistikakat. Ezen kivul mas a szerverrel nem kozvetlen osszefuggo funkciok vannak ott. Termeszetesen e-mail vagy egyeb a szerveren futo szolgaltatasok administralasara telepithetesz sajat admin feluletet. A szerveredhez teljes admin (root) hozzaferesed van

- a szerver rendelkezesre allasa jo kerdes, el is feledkeztem irni, szoval 99.9 felett vagyunk (szerverenkent valtozo) ami a VPSek rendelkezesre allasat illeti
3

Egyéb kérdések

janoszen · 2010. Szep. 1. (Sze), 12.45
A VPS szolgáltatásnak csak az egyik fele az alatta levő erőforrás mennyiség. Ami még lényeges kérdés, az az erőforrások dedikáltsága és a konfigurálhatóság. (Mindenenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor nem megy a VPS és meg kell várni a reggelt, hogy fölkeljen a rendszergazda.)
5

Tehat a jelenlegi pontos

PAtrik · 2010. Szep. 1. (Sze), 23.23
Tehat a jelenlegi pontos szituacio:

Az atlagos fiziaki szerverunk (vannak minimalis elteresek):

- CPU: Intel Core i7 930 @ 2.8GHz
- RAM: 12GB - 6x DDR3 2GB
- HDD: 4x 500GB, 32M cache, WD Caviar Black
- HDD-Backup: 1.5TB SEAGATE Barracuda 7200.11
- MB: Asus P6T
- CASE: Asus TA-212
- tapegyseg: CORSAIR CX400, 400W

jelenleg desktop case-es gepeket hasznalunk. Egy ilyen gepen 30 virtualis szerver fut. Az eroforrasok dinamikusan vannak leosztva a virtualis gepek kozott amit az OpenVZ virtualizacioja engedelyez. Ennek az az elonye, hogy ha egy virtualis gepnek ideiglenesen tobb eroforras kell es van, akkor kap. Nincs pontosan meghatarozva hogy mindenkinek peldaul 521 mega memoriaja van es ha tobb kell akkor pech. Ha kell tobb, tobbet kap a VPS. A felhasznaloink tobbsege 100 megat sem hasznal a memoriabol, ezert ha valakinek tobb kell, nem gond akar tartosan sem. Ha minden VPS egyforman sokat akarna akkor a leosztas pont egyforma lene. Ez biztositja azt hogy az egyik VPS torkossaga nem akadalyozza a tobbiet. Termeszetesen figyeljuk az eroforras hasznalatot es ha kell attrendezzuk a VPSeket a fizikai szerveren ugy, hogy senki sem szenvedjen hianyt. Jelenleg peldaul a memoria kihasznaltsag ugy 50% korul van a szervereken a fiziaki RAMban es a swapon 5%.

Memoria:
Kiemeltem kulon hogy a 4giga virtualis memoria. A fiziaki gepeink 12 giga RAMmal rendelkeznek es a tovabbi memoriat a gyors swap biztositja. Egyenlore, mint azt feljebb is irtam a fizikai RAM sincs kihasznalva a szervereken (ott sem ahol mind a 30 "ferohely" ki van hasznalva).

A jovo:
A kozeljovoben szeretnenk fejleszteni a szerver allomanyunkon. Konkretan Pragaban e honap vegeig szeretnenk a desktopos szervereinket 1U-s profibb szerverekre cserelni. Ezekben Intel Xeon 3gigas processzorok lesznek, 16 giga memoriaval. A VPSek egy kulso lemeztomb (disk array, nem vagyok biztos a helyes magyar forditasomban), egy szerver amely csak a VPSek tarolasat biztositja majd. Ez lehetove teszi, hogy vedve legyunk a fizikai szerverek hibaitol es efektivebben le tudjuk osztani a VPSeket a szerverek kozott. Erre mar megvan a tamogato es szeptember vegere megvalositjuk remenyeink szerint. Egy szerveren levo VPSek szamat viszont nem emeljuk majd, igy meg nagyobb lessz a mozgaster a szerveren az egyes VPSek szamara ha kell kapacitas.

Ami a monitoringot illeti. A VPSet mindenki maga egy webes felulet segitsegevel ujraindithatja, szoval ehhez nem kell admin. Ha a fizikai szervernek van gondja, a mi adminjaink SMSt kapnak azonnal es a vezetes is, szoval igyekszunk mihamarabb eltavolitani a gondot (volt mar hogy ejjel is ;) ). Ezen kivul mindket szervercentrumban nagyon jo kapcsolatban vagyunk az ottani emberekkel igy nagyszeru tamogatasunk van az o reszukrol is. (restart vagy mas szukseges beavatkozas eseten). Az egyeb tamogast igyekszunk a tagok kozt leosztani es tagitani az idot amikor online segitseget nyujtunk. Eddig meg nem volt problema azzal, hogy ne lett volna ember amikor kellett volna. Komolyan vesszuk a munkank (megha ez nem a foallasunk is) es mindig mindent megprobalunk tenni, hogy amit kinalunk az a leheto legjobb legyen, beleertve a support-ot is. Egyebkent a polgari tarsasagunk ertelmet vesztene.
6

Megjegyzés

janoszen · 2010. Szep. 2. (Cs), 07.19
Néhány megjegyzés:

  • Az erőforrás-túlhasználat miatt könnyen megjárhatjátok. A HUP-on volt erről téma, az egyik szolgáltató nem monitorozott megfelelően, elfogyott a disk a gépen.
  • A Xeon processzorok FSBje alacsonyabb az i7-eseknél, nem biztos, hogy érdemes átállni erre az architektúrára.
  • Hogy éri ez meg nektek? Ha kiszámolom, mennyibe kerül egy kurrens i7-es szerver és a normális mennyiségű külföldi sávszélesség, még önköltségre sem jön ki.
8

Re: Megjegyzes

PAtrik · 2010. Szep. 2. (Cs), 12.32
- Konkretan a disk elfogyas az erdekes :) Nalunk a VPSeknel a "disk" kapacitas az limitalt es nem valtozik dinamikusan. Mivel van rezerva igy nem gond ha valaki ker tobbet, de ezt az admin allitja be. A fo gep diskjeinek a kapacitasa termeszetesen allando monitoring alatt van es sms megy ha a "piros zonaba" ernek az ertekek. Ugyan ez ervenyes a memoriara es a procira is mind a fiziaki gepen mint az egyes VPSeknel. Ha latjuk, hogy egy VPS nagyon falank akkor kozremukodve a tulajdonossal vagy probaljuk orvosolni (lehet csak hiba valamilyen programban) vagy olyan szerverre tesszuk ahol a tobbi VPS kevesbe igenyes es tobb a rezerva.

Koszonom a figyelmeztetes es mindenkepp orulnek viszont egy linknek a HUPra, szivesen tanulunk masok hibaibol is.

- koszonjuk a figyelmeztetest a Xeonrol, tolmacsolom a foadminnak

- azt a szerver konfiguracio amit irtam 1000 euro koruli aron tudjuk beszerezni. Egy VPS 12 euro havi. igy a szerver ha teljes a telitettseg 360 euro-t "hoz" havonta. Ami az internet kapcsolatot es az egyeb serverhousingos koltseget (IPk,housing,adminisztracio) nagyon elonyos aron kapjuk mint polgari tarsulas es mivel ismerjuk a housingosokat. Egy szerverre korulbelul havi 120 euro-ra jon ki. Persze egyeb koltseges is vannak, de a szerver megterulese leszamitva az egyeb koltsegeket ugy 6-9 honapig van. Szerencsere van eleg tamogatonk aki kolcsonoz a szerver megvasarlasokra igy jelenleg 6 szerverunk van, melyek egy resze mar vissza is van fizetve. A szervereket a tamogatoktol kapott kolcsonbol vasaroljuk es fokozatosan havi osszegekben fizetjuk vissza. Plusz fizetunk a piaci kamatnal kicsit magasabb kamatot is ra, mivel hogy ugye folgari tarsulasnak kolcsonozni megiscsak riziko. Eddig mindent randben sikerult fizetnunk, es a szamlan termeszetesen mindig van rezerva, hogy varatlan szituacio ne tegyen be nekunk.

Meg hozza tennem a kulfoldi savszelesseg kapcsan, hogy peldaul Pragaban az egyik legnagyobb szerverkozpontban vannak a szervereink. Termeszetesen minden szervereket bebiztosito szolgaltas van (redundans elektromos csatlakozas, dizel agregatumok, ups-ek, redundans internet kapcsolatok, gaz alapu tuzolto rendszer, ho, fust es paratartalom erzekelok, dupla antisztatikus padlo, hocsatornak, redundans klimatizacio, ...). Ami a kulfoldi internet kapcsolatot illeti a Tiscali, a Cogent, az AMS-IX ez az DE-CIX halozatain keresztul van bebiztositva. Ez a ceg Csehorszaban peering csomopontot is mukodtet Brunnben. Itt mi csak egy kis porszem vagyunk es ezert nem gond ha nagyobb savszelesseget kerunk kulfoldre. Minimalis koltsegnovelesert megteszik. Ezert is merunk tovabbi kulfoldi kozep-europai orszag fele nyitni. Illetve hat most fontolgatjuk. Ezert irtam elso lepeskent ide a weblaborra, mivel ezt a portalt nagyon kedvelem, de ahogy latom a HUPot is megcelzom.
9

Nyereséges

janoszen · 2010. Szep. 3. (P), 13.08
Akkor ez se nem nyereséges, se nagyra nem tud nőni, jól érzem? Mert az, hogy van Tiscali, Cogent, stb peering, az egy dolog, de amint túllépitek a néhány megabit forgalmat, kemények ki fogják azt a 10-20 eur/hó-t számlázni megabitenként. Nem azért, mert kötözködni akarok, csak a tisztánlátás végett.