ugrás a tartalomhoz

űrlapadat mentése fájba

bence04 · 2010. Júl. 24. (Szo), 15.12
sziasztok
egy olyan problémám lenne hogy csináltam egy űrlapot
<form action="mailto:e-mail cím" method="post">
 Név:
<input type="text" name="nev"><br>
E-mail:
<input type="text" name="email"><br>
<input type="submit" name="kuldes" value="Feliratkoás">
</form>
és azt szeretném ha valaki kitölti akkor az adatott mentse el egy .txt fájlba.
kerestem googlen de mivel nem értek a php-hoz ezért nem értettem meg :S aki tud az kérem segítsen
 
1

és azt szeretném ha valaki

kuka · 2010. Júl. 24. (Szo), 15.41
és azt szeretném ha valaki kitölti akkor az adatott mentse el egy .txt fájlba.
Úgy érted, hogy a látogató gépén? (Ellenkező esetben valószínűleg nem ebben a fórumban kérdezted volna.) Ott biztonsági okokból nem érheted el a lokális erőforrásokat. (Kivéve ha feltöröd a látogató gépét.) Viszont mentheted sütibe, web tárolóba, esetleg web adatbázisba.

Megjegyzés, hogy mailto: action vagy végre lesz hajtva, vagy nem. Nálam és más óvatos embereknél például nem. Nyilvános gépeken sem.
2

nálam

bence04 · 2010. Júl. 24. (Szo), 15.50
az én ftp szerveremen kéne elmentenie egy adatok.txt fájlba mert ez egy hírlevélküldő szeretne lenni és ne kelljen beírni minden címet kézzel a mailto parancs meg azért kéne (lehet hogy rossz helyre tettem be) hogy tudjam ha valaki feliratkozott
3

Szerveroldali programozás...

zyron · 2010. Júl. 24. (Szo), 17.16
az amire szükséged van. Ha nem vagy gyakorlott programozó (én most ezt feltételezem, bocs), akkor ajánlom a PHP nyelvet. A nyelv dokumentációját magyar nyelven megtalálod pl. itt: http://www.php-blog.hu/php-magyar-kezikonyv/index.html.

A mailto parancs nem kell neked. Az action részbe annak a programnak (pl. egy PHP fájl) az elérhetőségét szokás megadni, ami feldolgozza az űrlapot. A mailto arra jó, hogy az űrlapot elküldje e-mailben valahova a felhasználó, és tipikusan ezt úgy, hogy kliens oldalon megnyílik az Outlook, vagy a Thunderbird, vagy egyéb levelező kliens, ami elég csúnya, ezért tipikusan senki nem használja.

Ha szeretnél értesítést arról, hogy valaki feliratkozott, akkor az űrlap feldolgozásakor kell erről gondoskodnod, tehát szerveroldalon.

Egy ilyen feldolgozást pl. az alábbi kód segítségével tudsz megvalósítani:

fájl neve: hirlevel.php

<html>
<head>
<title>Feliratkozás hírlevélre</title>
</head>
<body>
<?php
// Ha elkuldtek az urlapot:
if (isset($_POST['nev'] && isset($_POST['email']) {
 $nev = isset($_POST['nev'];
 $email = isset($_POST['email'];
 
 // megnyitjuk a file-t es beleirjuk az adatokat
 $fp = fopen("feliratkozok.csv", "a");
 fwrite($fp, nev.", ".email.";\n");
 fclose($fp);

 // az e-mail küldésről a mail() függvénnyel lehet gondoskodni,
 // ez hosszú, úgyhogy most kihagynám, de doksiban benne van.
?>

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!

<?php
} else {
?>
 <form action="hirlevel.php" method="post"> 
 Név: 
 <input type="text" name="nev" /><br> 
 E-mail: 
 <input type="text" name="email" /><br> 
 <input type="submit" name="kuldes" value="Feliratkoás" /> 
 </form>
<?php
}
?>
</body>
</html>
Azt még láthatod, hogy az input tag-eket elláttam egy lezáró "/" jellel. Ezt szokás. Ez a PHP kód igen egyszerű, és általában ennél szofisztikáltabb, újrafelhasználható kódokat szokás írni, ezt inkább csak szemléltetésképpen raktam be ide. Azt javaslom, hogy kezdj el sokat olvasni a témában, ha érdekel a webfejlesztés, vagy készíttesd el weboldalad egy webfejlesztőcéggel. Pénzbe kerül, de ha normális weboldalt akarsz, akkor a "csináld magad" módszer már nem alkalmas erre. Kb. 2000 óta. Sokkal több idődet venné el a dolog, mintsem megérje saját magadnak szívni vele, és a végén valami félmegoldással előállni. Hidd el nekem! Másnak ez a probléma 5 perc, neked, hogy eljuss idáig, az jó néhány óra intenzív olvasás és gyakorlás, szóval inkább munkanapokban mérhető.
4

köszönöm

bence04 · 2010. Júl. 24. (Szo), 19.54
igen nem vagyok nagy programozó csak a html és css nyelvet tudom de azt már mondjuk hogy jól :) php meg ezek nem mennek de most megyek informatikai szakközép iskolába és csak 15 éves leszek ezért készíttetni nem fogok weblapot :) és most csinálok egy egész jó weblapot (készülő weblapom) :):)
elkezdek utána olvasni mert ezt is megkel tanulni ha meg idő az nem baj meg a suliba fogják tanítani biztos de az még 3 év :S:S
5

Iskola

Schmidi · 2010. Júl. 25. (V), 12.05
Ha komolyan akarsz vele foglalkozni, akkor ne sajnáld az időt és fáradságot, állj neki otthon, magadtól megtanulni. Azzal kapcsolatban, amit az iskolában tanítani fognak, ne legyenek nagyon nagy illúzióid...
6

:)

bence04 · 2010. Júl. 25. (V), 16.28
lehet hogy igazad van de a php nekem még túl bonyolult :D
a HTML CSS az megy mert egyszerűek de a php :S:S de azért van kevés aki nagyon tudja :)
7

szerver oldal

Poetro · 2010. Júl. 25. (V), 16.34
Nem feltétlenül kell PHP, akár milyen szerver oldali programozási nyelv megfelel, amit a szervered támogat, legyen az például Ruby, Perl, Python. De persze előbb érdemes lenne megtanulni programozni, ugyanis a HTML és a CSS nem programozási nyelvek csak jelőlőrendszerek, jelölőnyelvek, intelligenciát nem igazán tartalmaznak, csak szabályaik vannak.
8

igen

bence04 · 2010. Júl. 25. (V), 18.53
igen a HTML leírónyelv a CSS meg desing nyelv és a suliba állítólag c# fogunk tanulni csak nem tudom milyen nyelv az amit elkéne kezdeni tanulni mert nem a legbonyolultabb van valami ötletetek?