ugrás a tartalomhoz

Nagyforgalmű PHP-ban írt weboldalak, pl. Wikipedia, Flickr, Facebook

Matyi Gábor · 2010. Jún. 29. (K), 16.33
Pár napja bogarat ültetett valaki a fülembe, hogy olyan nagy méretű weboldalak, mint pl. Wikipedia, Flickr, Facebook, PHP-ban írdódtak, és ennek ellenére gond nélkül kiszolgálják felhasználók millióit. Java-ban véleményem szerint ez nem probléma (az architektúra lehetővé teszi), viszont a PHP-ról nem gondolnám, hogy erre képes lenne. :(

Fel tudna valaki világosítani, hogy ez miként lehetséges?

A Weblaboron egyébként elolvastam az alábbi két cikket:

Az a gondom, hogy ebből nem következik, hogy több száz szerverből álló szerverfarmon gond nélkül elfut a Wikipedia, Flickr, Facebook...
 
1

Türelem

janoszen · 2010. Jún. 29. (K), 17.01
Türelem, ha Ceriak mester ráér beszerkeszteni, ma jön a cikksorozat harmadik darabja és amint lesz egy kis időm írok egy negyediket is amelyben pont ezeket vesézem ki.
2

Szerverfarm

Poetro · 2010. Jún. 29. (K), 17.38
Load balancerekkel és megfelelő mennyiségű szerverrel minden megoldható. Attól még hogy a PHPk más más gépen futnak, adatbázisokat lehet replikálni szintén több gépre, ennek következtében a munkamenetet lehet valamilyen adatbázisban, vagy memcache-ben tárolni. Szintén nagyon fontos szempont a megfelelő CDN kiválasztása, nagyobb költségvetés esetén (mint pl Facebook) kiépítése, ami sok terhet levesz a PHP-s szerverek válláról.
Érdemes az egyes különálló tevékenységeket külön gépekre kiszervezni (videó, kép konvertálás, méretezés) valamint több adattárolási réteget képzeni, különböző típusú adatbázismotorokkal, törekedve arra, hogy a megfelelő motort válasszuk a megfelelő feladatokra.
3

PHP pro

szaky · 2010. Jún. 30. (Sze), 06.25
Hát igen, ez az a téma, ami túlmutat Pistike webáruházán. A kulcsszavak egy részét Poetro már elmondta. A trükk az, hogy a skálázási megoldások nem magának a PHP-nek a része, hanem tőle független eszközökkel lehet terhelést osztani. Lehet vitatkozni hogy ez jó e, szerintem teljesen korrekt, hogy nem a php-nak a közvetlen feladata ez, hanem egyéb, a feladattól függően megválasztható technológiákat lehet használni.
4

Szabxrájb.

deejayy · 2010. Jún. 30. (Sze), 07.26
Szabxrájb.
7

Off: eltartott

janoszen · 2010. Jún. 30. (Sze), 10.05
Eltartott vagy 5 másodpercig amíg leesett hogy mivan. :D
5

Olvasnivaló

Bártházi András · 2010. Jún. 30. (Sze), 07.58
Értelemszerűen a Java sem nyelvi szinten oldja meg a skálázhatóságot, hanem a hozzá adott függvénykönyvtárak adnak erre lehetőséget.

Olvasnivaló:
http://highscalability.com/

Ezen belül pedig konkrét oldalakról:
http://highscalability.com/blog/category/example

A PHP egyébként tényleg kellemesen skálázható, és olyan hatalmas varázslások sem kellenek hozzá, csak a megfelelő technikák ismerete. Ahogyan bármelyik másik nyelvnél is.
6

Értelemszerűen a Java sem

Ifju · 2010. Jún. 30. (Sze), 08.35
Értelemszerűen a Java sem nyelvi szinten oldja meg a skálázhatóságot, hanem a hozzá adott függvénykönyvtárak adnak erre lehetőséget.


Már épp rá akartam kérdezni, hogy miből fakad "a java az skálázható, a php nem" tévedés, és elvileg "profi" szoftverfejlesztő cégek vezető fejlesztői szájából hallom ezt.
8

Nyelvek és környezetek

szaky · 2010. Jún. 30. (Sze), 12.24
Hát igen, ezt nagyon sokszor lehet látni, mikor a javát, vagy a asp.net-et vetik össze a PHP-fejlesztéssel. A java annyival faramucibb, hogy sokan egyszerre érik alatta magát a nyelvet, illetve a hozzáadott libeket, és nem jelzik, hogy most melyikről van szó (mint ahogy én is ezt tettem feljebb:) )