ugrás a tartalomhoz

Fejlesztési módszertan/eszköz JS-es UI-hoz?

tisch.david · 2010. Május. 26. (Sze), 12.16
Sziasztok!

ExtJS és qWikiOffice Desktop alapokon fejlesztünk egy alkalmazást. A munkának 3 lassú és kényelmetlen eleme van:
1. Az egyes modulok megjelenéséhez szükséges ExtJS komponensek kódjának megírása (szükséges property-k összegyűjtése az ExtJS doksiból majd a sok 100 sornyi kód beverése);
2. Az egyes felhasználói akciók hatására történő adatcsere lebonyolítása (százféle handlerben megírt adatösszegyűjtő, -elküldő, válaszfeldolgozó és hibakezelő kódhalmazok);
3. Bonyolult és fejlett üzleti logika kódolása JS-ben, majd után még - a megbízhatóság miatt - egy szerver oldali nyelven és/vagy SQL-ben is.

Az idő előrehaladtával mi is egy sor egyszerűsítést használtunk már (felparaméterezhető kódgenerátor 1. pont megkönnyítésére, általános függvények használata 2. pont megkönnyítésére, stb.), de a munka így is inkább titkárnői mint mérnöki.

Ha van valami jó ötletetek/tapasztalatotok, ami ezt a rabszolgamunkát megkönnyíti, azt szívesen meghallgatnám!

Előre is köszönöm!
Üdv:

Dávid
 
1

Generálás

janoszen · 2010. Május. 26. (Sze), 19.20
Én mostanában XUL-lal játszom és hasonló gondokkal küzdök. Annyival könnyebb a dolgom hogy nincsenek nagy igények az UI-val kapcsolatban; működjön. Sokat gondolkoztam azon, hogy leírom az adatszerkezetet és utána valami script gyártsa meg a mindenféle tudományokat. Az alternatív, kicsit bonyolultabb megoldás az lett volna, hogy BPEL-ből vagy BPMN-ből generálom az üzleti logikának megfelelő struktúrákat viszont ez alkalmas scriptelhető tool hiányában elbukott.
2

Snippets

gabesz666 · 2010. Május. 26. (Sze), 22.23
Én általában a gyakran használt kódrészleteket snippetekbe gyűjtöm. Ilyen például az Ext.Ajax.request ami nagyon sokszor ugyanúgy néz ki. De ha még nem is használod gyakran, akkor is érdemes snippeteket használni, például egy panelnél beírod a leggyakoribb property-ket, majd utána kitörlöd ami nem kell (ez mégiscsak gyorsabb, mint beírni). Windows alá ajánlom a Textert, linuxon geditről tudom, hogy tud snippet-eket. (én linux alatt konkrétan notepad++-t használok, az is tud ilyet).
Másik javaslatom az Ext Designer. Ugyan fizetni kell érte, de layout gyártásnál nagyon jól jön, szerintem.
3

Hát...

tisch.david · 2010. Május. 27. (Cs), 09.08
Le vagyok lombozva. Pedig ez - legalábbis nálunk - egyre hangsúlyosabb probléma. Néha már nosztalgiát érzek a desktop alkalmazásfejlesztés iránt. ;)
Snippet alatt azt értjük, hogy félkész kódot ripsz-ropsz be lehet szúrni valahová, aztán megigazítani? Nem lesz ettől nehézkes a kód karbantartása? Én eddig irtóztam hasonló dolgokat kétszer leírni. Ha valamit copy-paste-elnem kellett volna, akkor inkább kiemeltem egy függvénybe, és az eltéréseket paraméterezhetővé tettem. Persze az is igaz, hogy valószínűleg még sosem térült meg ez a többletmunka, de legalább elégedett lehettem, hogy milyen előrelátó is voltam. :)
Köszi az eddigieket! Még valaki?