ugrás a tartalomhoz

Symfony form select

dbedo · 2010. Május. 9. (V), 23.08
Sziasztok!

Symfony 1.4-et használok, doctrine-nel. A kérdésem a következő:
Van egy termék űrlapom 2 select input mezővel, ahol az egyikben termékek főkategóriái vannak, a másikban adott főkategóriákhoz tartozó alkategóriák. Azt megcsináltam ajax-szal, hogy ha a főkategória select listában a felhasználó átállítja a kategóriát, akkor az alkategóriák listája automatikusan frissül. A gond viszont, hogy kezdetben, amikor az űrlap megjelenik, akkor mivel az első select a főkategória doctrine modelhez van kötve, a második pedig az alkategóriához, így megjelenik az összes alkategória, holott én csak azt szeretném, hogy azok az alkategóriák jelenjenek meg, amik az első, azaz a kezdetben alapértelmezetten kiválasztott főkategóriához tartoznak.
Amikor a felhasználó változtatja a főkategóriát, akkor nincs gondom, mert jqueryvel lekérdezem, hogy mi épp a kiválaszott főkategória és átadom a symfony actionnek, de kezdetben előre nem tudom, hogy mit fog elsőnek generálni a listába. Egyelőre két megoldás jutott eszembe, az egyik, hogy rögtön oldalbetöltődés után - szintén ajaxszal - frissítem az alkategóriák selectjét, mert már tudom a főkategória aktuális értékét, de azért az nem az igazi, hogy betöltődés után a felhasználónak rögtön várnia kell valamire.
A második pedig, hogy a formom configure metódusában én írom meg a doctrine queryt, ami alapján a főkategória selectet létrehozom, és veszem ennek a querynek az első eredményét és ahhoz kikeresem az alkategóriákat.
Ez a megoldás feltehetőleg működne, de nem tetszik, kell hogy legyen valami szebb is, mert ezt elég gyakran előforduló igénynek gondolom.

Köszi a segítséget!