ugrás a tartalomhoz

TinyBrowser license?

mahoo · 2010. Május. 8. (Szo), 13.35
Valaki segítene értelmezni nekem a tinybrowser liszenszet?
link

Ha készítek egy weboldalt rendelésre és az admin felületen tinymce-s felület van az oldalak tartalmának szerkersztésére, akkor legálisan csak akkor integrálhatom a browser-t, ha liszenszet is vásárolok?
Köszönöm!
 
1

GPL

janoszen · 2010. Május. 8. (Szo), 14.08
Ha jol nezem, GPL alatt fut, szoval IMHO nem.
3

IMHO

mahoo · 2010. Május. 8. (Szo), 18.59
Ez mit is jelent?
2

Licensz

Poetro · 2010. Május. 8. (Szo), 17.17
TinyBrowser is distributed under the GNU General Public License. This means you are free to use TinyBrowser in your own software, but in doing so you must also agree to release this software under the GNU GPL - specifically, your application source code should be freely available and open to modification and redistribution. If you wish to use TinyBrowser under different licensing terms, for example closed commercial software, please contact us to discuss.

Azaz akkor használhatod ingyenesen, ha a GNU GPL licensz alatt a saját szoftveredet, amiben használod is ingyenesen elérhetővé teszed, és mások szabadon módosíthatják illetve sokszorosíthatják. Amennyiben nem akarod ilyen módon elérhetővé tenni a szoftveredet, akkor vásárolnod kell egy licenszet.
4

Akkor most, hogyan?

mahoo · 2010. Május. 8. (Szo), 19.05
Proclub azt irja, hogy IMHO (amit nem értek), azaz nem!
Értem poetro amit írtál, csak nem tudom minek számít az, hogy ha én elkészítem a weboldalt és azt átadom a megrendelőnek, azaz feltöltöm az ő tárhelyére. Én ezután semmilyen joggal nem élek a forrásskóddal kapcsolatban, mert az már a megrendelő tulajdonát képezi. Szóval akkor mi a helyzet?
Bocs, ha értetlen vagyok!
5

szerény véleményem szerint

solkprog · 2010. Május. 8. (Szo), 19.26
Add tovább te is a programot GNU GPL licenc alatt (és feltételei szerint) te is, és akkor nem kell licencet vásárolni.

Egyébként olvasd el a GNU GPL licencet (magyar fordítás is van belőle)!
6

Tulajdon

Poetro · 2010. Május. 8. (Szo), 20.21
Amennyiben a megrendelőd tulajdonát képezi, és nem akar szabad hozzáférést biztosítani bárkinek a program kódjához, akkor meg kell vásárolni.
7

Na így már értem, asszem! :)

mahoo · 2010. Május. 8. (Szo), 20.42
Na így már értem, asszem! :) És mivel sztem egyetlen egy megrendelő sem teszi lehetőve másoknak a weboldalának forráskódját ezért szvsz legálisan ezt nem lehet továbbadni az admin felületeken sem.
Köszönöm a válaszokat!!!
8

Azért nem egészen…

presidento · 2010. Május. 9. (V), 07.52
A GPL licensznek az alapötlete az volt, hogy a felhasználó tudja, mi folyik alatta, ha az alkalmazás egy részével nem elégedett, legyen lehetősége megváltoztatni.

Ha én letöltök egy GPL-es alkalmazást, az intraneten fejlesztem saját használatra, csak magamnak/magunknak, kötelezhet-e a konkurencia, hogy adjam oda neki a program forrását? Nem. Ha te a megrendelőnek megcsinálod, kell-e arra kötelezni, hogy megnyissa a forrást olyanoknak, akik nem használják a programot?

Ha te GPL licenszű dolgokat használsz a programodban, elérhetővé kell tenned a megrendelőnek a teljes forráskódot (ugyanis a megrendelő futtatja a kódot annak érdekében, hogy az oldalára látogatóknak szolgáltatást tudjon biztosítani). Az általad használt technológiáknál általában nincs fordítási lépés, tehát a forráskódot adod oda (viszont nem „obfuszkálhatod” – van erre jó magyar szó?), és nem tilthatod meg a megrendelőnek, hogy a módosítsa, továbbértékesítse.

E témában ajánlom figyelmedbe a Drupal FAQ-ját (angol).

Ahogy Poetro is idézte:
…specifically, your application source code should be freely available and open to modification and redistribution. If you wish to use TinyBrowser under different licensing terms, for example closed commercial software, please contact us to discuss.

Tehát az alkalmazás kódjáért nem kérhetsz pénzt. Külön. :) De javítsatok ki, ha tévedek!
9

énis így gondolom

solkprog · 2010. Május. 9. (V), 09.22
Talán legjobb példa hogy a Google sok mindenben a linux kernel-re építkezik, de a kernelen végzett saját fejlesztéseiket nem mindig adják vissza a közösségnek.

A lényeg hogy a GPL licences programért (jelen esetben a TinyBrowser-ért) senki sem kérhet pénzt, de a rajta végzet módosításokért, vagy például beüzemelésért viszont nyugodt szível igen. Lényeg hogy a módosított program is GPL licenc-es maradjon.

és nem tilthatod meg a megrendelőnek, hogy a módosítsa, továbbértékesítse.
Ez így nem igaz. A megrendelő nem értékesítheti tovább a GPL licences programot. Csak ha rak hozzá valami pluszt, (becsomagolja, cd-re írja, támogatást nyújt hozzá, stb)
10

Meggyöztettek! Olvashatom én

mahoo · 2010. Május. 9. (V), 09.39
Meggyöztettek!
Olvashatom én angolul a jogi szöveget amikor van mikor még magyarul sem értem...
Találtam egy magyar forrást egy ügyvéd oldalán, amit idéznék is:

Amennyiben Ön például ilyen [licenccel ellátott] program másolatait terjeszti, akár ingyenesen, akár bizonyos díj fejében, a szoftverrel kapcsolatos valamennyi jogot köteles átruházni a [harmadik személy] felhasználónak. Meg kell továbbá győződnie arról, hogy a [harmadik személy] felhasználó számára a forráskód, vagy a kódhoz jutás lehetősége biztosított. És annak érdekében, hogy a [harmadik személy] felhasználó megismerje jogait, ismertetnie kell vele a felhasználás kereteit meghatározó jelen licencet.


Ez sztem nagyon hasonló ahhoz, amit fmate is mondott. Így már nyugodtan merem használni ezt a plugint.

Nagyon hálás vagyok minden hozzászólásért!!!