ugrás a tartalomhoz

Bekezdésbe tett blokk elem margója nem jó

Dualon · 2005. Nov. 22. (K), 18.26
Sziasztok!

Egy paragrafusba ágyazott pre blokk után (kipróbáltam másik paragrafussal is) a paragrafusnak megadott margó mintha nem érvényesülne: a lap.
Utánaolvastam a CSS 1 és 2 box modelnek, az öröklődésnek, de nem jövök rá, mi a gond.

Előre is kösz a segítséget!
 
1

Kifelejtettem...

Dualon · 2005. Nov. 22. (K), 18.33
Azt kihagytam (bár szerintem látható), hogy mit szeretnék. :) A szülő paragrafus margója, vagy akár a border a beágyazott paragrafus után is érvényesüljön.
2

p helyett div

VBala · 2005. Nov. 22. (K), 19.04
Ha kicseréled a p-elemet div-re, akkor jó lesz.
Nem olvastam utána, de úgy néz ki, hogy a <pre> lezárja az előtte elkezdett <p>-t.
3

Működni látszik

Dualon · 2005. Nov. 22. (K), 19.27
Köszönöm, VBala, div-vel valóban működik, úgyhogy megoldás már van.
Amúgy nem csak a pre, hanem a p is "lezárta" (<p><p></p></p>), de ötletem nincs, miért.

Mi a különbség egy div és egy p között? Miért jó a div-pre beágyazás, miért nem jó a p-pre, vagy a p-p? (FF 1.5RC2, IE 6.0 SP2)
Az okok tehát továbbra is izgatnak, úgyhogy ha valakinek van magyarázata, örömmel fogadnám!

Dúalon
http://e-arc.hu/
4

naná

Táskai Zsolt · 2005. Nov. 22. (K), 19.56
a HTML szabvány elég világos ez ügyben:
http://www.w3.org/TR/html401/struct/text.html#h-9.3.1
Tasi
6

Köszönöm

Dualon · 2005. Nov. 23. (Sze), 18.07
Köszönöm, ez a lényeg, ezt nem tudtam!

http://e-arc.hu/
5

Naaaaa

Jano · 2005. Nov. 22. (K), 21.38
A HTML elemeket nem lehet csakúgy cserélgetni egymással! A P paragraph vagyis paragrafus, bekezdés jelentéssel bír míg a DIV-nek nincsen semmilyen jelentése csak egy általános blokk típusú elem ( Bővebben a DIV-ről.)

A P-nek minden böngésző alapból valamilyen margót állít be, hogy az egymás után követkető bekezdések között legyen egy kis hely. Ennek értéket a CSS margin tulajdonsággal lehet állítani, akár 0-ra is!

A margó a kereten, szegélyen (border kívűl található. A kereten belűl a keret és tartalom közötti rés a padding tulajdonsággal állítható!

Ha 2 egymásba ágyazott elem van akkor azoknak a margóik egyesülhetnek! Kivéve ha egyik elemnek 0-nál nagyobb padding vagy border értéke van!

Ennek az az értelme, hogy ha 2 P elemet pl egy DIV-be zárunk attól még a DIV előtt és után a P-nek megfelelő margót kihagyja a böngésző!

Ezenkívűl P-t nem lehet egymásba ágyazni! Sőt P-be semmilyen más blokk típusú elem nem kerülhet. Ha feltűnik egy ilyen akkor a böngészőnek előtte le kell zárnia a P-t.
7

Naaaaa?

Dualon · 2005. Nov. 23. (Sze), 18.16
A P paragraph vagyis paragrafus, bekezdés jelentéssel bír míg a DIV-nek nincsen semmilyen jelentése csak egy általános blokk típusú elem


Amikor azt írtam, mi a különbség egy paragrafus és egy div között, konkrétan a technikai ("feldolgozásbeli") különbségekre gondoltam. Nem hiába hívtam a paragrafust paragrafusnak.

A P-nek minden böngésző alapból valamilyen margót állít be


Az általam ismert grafikus böngészők a div-eknek is állítanak be margókat, mégha nem is mindegyiket.

Ennek értéket a CSS margin tulajdonsággal lehet állítani, akár 0-ra is!


:)

A margó a kereten, szegélyen (border kívűl található. A kereten belűl a keret és tartalom közötti rés a padding tulajdonsággal állítható!


Tökéletesen egyetértünk, még az általam a nyitóbejegyzésben belinkelt példalap is jól mutatja ezt. Valahol félreértettük volna egymást?

Ha 2 egymásba ágyazott elem van akkor azoknak a margóik egyesülhetnek [...] megfelelő margót kihagyja a böngésző!


Többször "elhangzott" a WL fórumain, kétségtelenül hasznos információ, az általam vázolt esetben viszont szinte biztos voltam benne, hogy nem erről van szó.

Ezenkívűl P-t nem lehet egymásba ágyazni! Sőt P-be semmilyen más blokk típusú elem nem kerülhet. Ha feltűnik egy ilyen akkor a böngészőnek előtte le kell zárnia a P-t.


Ez volt az új információ, köszönöm neked is a kimerítő választ.

Dúalon
http://e-arc.hu/
8

div { margin: 0; }

Bártházi András · 2005. Nov. 23. (Sze), 18.24
Az általam ismert grafikus böngészők a div-eknek is állítanak be margókat, mégha nem is mindegyiket.
SZVSZ ez nem igaz. A div-eknek nincs margójuk alapértelmezésben.

-boogie-
9

div margója

Dualon · 2005. Nov. 23. (Sze), 20.07
Igazad van. Az eredeti problémámban a div-p ezen különbsége szerintem nem befolyásol semmit, de tény, hogy az idézett kijelentésem hamis.

D.
http://e-arc.hu/
10

Részletek

Jano · 2005. Nov. 23. (Sze), 23.57
Nem azért mondtam el mindenfélét a margókról, hogy kioktassalak, hanem nem tudtam pontosan mit is akarsz elérni, ezért az ezzel kapcsolatos tipikus problémákat soroltam fel, rád hagyva, hogy találd ki melyik is ami neked kell. Fórumban nem mindig tudni ki milyen szinten van, így lehet máskor is előfog fordulni, hogy alap dolgokat mondok el, amit esetleg a kérdező már tud és esetleg rosszul esik neki, hogy "ezt se nézem ki belőle"! Szóval ha olyat mondok amit már tudsz akkor ignoráld, másnak viszont még lehet jól jöhet.
11

Tárgy miatt

Dualon · 2005. Nov. 24. (Cs), 00.39
OFF: Igazából a tárgyon lepődtem meg, de természetesen nem húzott fel, vagy valami, csak furcsálltam az atyai megrovást. :) Elnézést kérek, ha netán ingerült lett a válasz!
Eddig mindig kaptam segítséget a Weblabor közönségétől, úgyhogy tényleg nem szítani akarom a kedélyeket. Másnak nyilván hasznosak lesznek a plusz információk.

D.
http://e-arc.hu/