ugrás a tartalomhoz

Elindulás a phpben 1.0

Shog · 2010. Ápr. 1. (Cs), 13.14
Először is üdv nektek Forumozók.

Egy ideje olvasgatom a weblabort mert érdekel a témák nagy része amiről itt megy a beszélgetés. Most a segítségeteket kérem.

El szeretnék indulni a weblapszerkesztésben, régebben mint minden 14-15 éves engem is nagyon mozgatott a dolog ,hogy legyen egy saját weblapom és elkezdjek ebben a "szakmában" dolgozni. Kezdésnek elvégeztem egy rendszergazda sulit, ami legyünk őszinték annyit ért, hogy fel tudok telepíteni egy debiant és netet varázsolni rá. Szóval KB 0. Ez után jött az ötlet hogy legyen weblapom, össze is dobtam egy dreamweaver félét, szigorúan fream-ek és sima gombok segítségével és itt letettem a lantot és kihagytam kb. 7 évet(most 25). Most havi 16 szabadnapom van a munka mellet és hasznosan akarom eltölteni.

Tehát a jelenlegi tudásom 0. A segítségeteket abban kérem , hogyan is induljak neki. A googléet elég magas szinten bírom használni, de konkrét dolgokat szeretnék: eztazoldaltszeddcafatokra.hu és nézegesd a kódját. Esetleg ami sokat segítene egy MSN cím ahova mehetek kérdéssel ha elakadok(türelmes embere lenne szükségem).

Kezdetnek: Felraktam a Xampp-ot, notepad++ és elolvastam a nagygusztáv.hu-n található webfejlesztés alapokat(most futok neki megint. Közben olvasgatom a php5 "piros" könyvet.

Bármilyen jellegű tanácsot elfogadok és előre is köszönöm a segítségeket.

Tisztelettel:

Shog
 
1

Kezdésnek

deejayy · 2010. Ápr. 2. (P), 07.43
Helo,

próbálok rövid lenni. Saját tapasztalatok.

1. ilyen oldalt, hogy eztazoldaltszeddcafatokra.hu nem fogsz találni, mert a PHP kódok legtöbbször nem publikusak, szóval ezekből csak html-t meg css-t tudnál tanulni. Erre sztem a legjobb a csszengarden.com. Félkész CMS és MVC keretrendszereket indulásnak szerintem felesleges tanulmányozni (elsőre túl sok a sallang benne).

2. a táblázatot azonosítsd egy excel táblázattal, tehát adatokat írsz bele. dizájnra diveket használj. frame-ek akkor avultak el, amikor utoljára azokat csináltad :)

3. google: "php tutorial".

4. én sok-sok évvel ezelőtt így kezdtem:
- látogató számláló (txt-ben tárolt ip cím/dátum)
- vendégkönyv (txt-ben tárolt hozzászólásokkal)
- weboldal statisztika (grafikus megjelenítés, diagramok, stb)
- 1. alapszintű cikk-portál (txt-ben voltak a cikkek, html formázásokkal)
- 2. alapszintű portál (már minden sql-ben, menü, oldalak, fórum)
- 3. alapszintű portál (minden tetszőlegesen szerkeszthető webes felületről)

Ezek után már csak a technológiák finomításán dolgoztam, szebb kód, gyorsabb kód, rövidebb kód. Aztán megismerkedtem a SEO-val, Google Analytics-szel, Web ergonómiával, Javascript keretrendszerekkel, stb.

Jó, ha ismered a Photoshopot. Komoly munkánál az ilyen csillivilli wysiwyg szerkesztőknek (dreamweaver pl.) már nem veszed hasznát (szvsz).
2

köszönöm

Shog · 2010. Ápr. 2. (P), 07.55
A választ. jól hangzik, elindulok ezen az úton. PS az megy amennyire mennie kell ide.
3

Szeva és üdv a fedélzeten Én

Trudy · 2010. Ápr. 2. (P), 11.20
Szeva és üdv a fedélzeten

Én is hasonló cipőben jártam .Nekem sokat segített az elindulásban hivatalos W3C tutorial oldal:
W3school

Könyvek terén meg a O'Reilly féle Head First könysorozatra esküszök :gyakorlat orientált és a kezdők számára is érthetően magyaráz .Azt hiszem magyarúl is megjelent belőle a PHP & MySQL Agyhullám név alatt de készülj fel rá ,hogy elég horribilis ára van .Nekem jobban bejött mint a "piros" könyv.

Kód terén érdemes a Wordpress-t tanulmányozni ,elég egyszerű a template renszere ,pl gyorsan és könnyen tudsz hozzá egyedei témákat készíteni.
4

Az O'Reilly féle könyvet

Shog · 2010. Ápr. 2. (P), 13.23
Az O'Reilly féle könyvet megyek megvenni jövőhéten. Néztem én is hogy cirka 14.000 huf, de inkabb ez mint egy képzés. Legalábbis én jobban tanulok könyvről, netről, beszélgetve mint egy tanártól.
5

Kiskapunál ...

Max Logan · 2010. Ápr. 2. (P), 14.00
... online rendelve a magyar változat "csak" 9.000 HUF + postaköltség.
6

Találtam most egyet

Shog · 2010. Ápr. 2. (P), 16.14
Találtam most egyet használtan 6.000 HUF ért. Lehet ez lesz a nyerő. De kösz az infót.
7

me

4mn3514 · 2010. Ápr. 4. (V), 01.57
Röviden ennyit kell tenned:

1-XAMPP
2-Rapid PHP 2010 - warezBB-n megtalálod a legjobb php progi.
3-PHP 24 óra alatt könyv. - ha nem találod sehol írj és elküldöm.
4-tanulás tanulás tanulás.
8

Rapid PHP 2010

Poetro · 2010. Ápr. 4. (V), 09.27
Nem tudom mire gondolsz, de a Rapid PHP 2010-et illik a fejlesztőtől megvenni, mivel nem is túl drága, és ha mindenképpen ingyeneset akarsz használni, akkor létezik jó pár alternatíva, pl. PSPad, Notepad++, Komodo Edit.
9

és a Vim

Ustak · 2010. Ápr. 4. (V), 18.40
Poetro természetesen a vimet akarta elsőként felsorolni (na jó, Eclipsenek is van php-s változata :-))
Üdv:
Gábor
10

sorrend

Edit · 2010. Ápr. 5. (H), 11.57
1.) HTML
2.) CSS
3.) Szerverek működésének megértése (Apache/HTTP). Ez könnyű lesz a linuxos tudásoddal.
4.) Javascript, és egy JS könyvtár, pl. JQuery
5.) PHP

Dreamweaverről rögtön PHP-re ugrani => rossz beidegződések, lyukacsos tudás, sok felesleges kínlódás, és a végén úgyis meg kell tanulni az (1.)-(4.)-et. Tapasztalatból beszélek. :)
11

Teljesen

Ustak · 2010. Ápr. 5. (H), 20.12
egyetértek. Azt még tegyük hozzá, hogy nekem ezen út kb 3-4évembe telt mire a mai szintre eljutottam, tehát ne add fel gyorsan .-)
Üdv:
Gábor

szerk és minden pont közben folyamatosan angol angol angol!
12

Köszönöm a válaszokat, a

Shog · 2010. Ápr. 8. (Cs), 17.04
Köszönöm a válaszokat, a diveknél a pozicionálás majdnem elvesztem de mostmár haladok előre. Esetleg a Notepad++ és a Rapidphp 2010 közötti különbséget ha valaki felvázolná nekem hogy mi is ér 40 euroval többet az egyik programon azt megköszönném.