ugrás a tartalomhoz

PHP kód és (X)HTML kód keveredése

Anonymous · 2005. Nov. 21. (H), 23.08
Az a dilemmám, hogy hogyan érdemes kezelni a php és xhtml kódrészleteket különböző alkalmazásaimban. Olvastam valahol, hogy az áttekinthetőség és rugalmasság érdekében arra kell törekedni, hogy maximális mértékben a különüljenek el egymástól a kliens és szerveroldali technológiák a szkriptjeinkben. Viszont például a php-s doksi utal rá, hogy hatékonyabb (gyorsabb?) lehet, ha bevállajuk a keverékmegoldásokat.

http://hu2.php.net/manual/hu/language.basic-syntax.php :
Az adott példa természetesen nem egy túl hasznos alkalmazást mutat be, de mikor nagy szövegrészeket akarsz kiiratni, akkor a PHP módból való kilépés sokkal hatékonyabb, mint echo()-val vagy print()-el kiiratni az egészet.

Már egészen kicsi szkripteknél elgondolkodtam azon, hogy pl ha kiíratásokat szeretnék megoldani, gyakran teszem ezt ilyesféle módon:
echo $arr["tombocske"]["a"]."<br>";

Ezt a megoldást viszont egyrészt "csúnyának" érzem, másrészt komolyabb problémákat szülhet, ha a későbbiekben pl át szeretém írni a progit xhtml alapúra, akkor máris akad egy kis módosítanivaló:
echo $arr["tombocske"]["a"]."<br />";

Tudom, hogy kis szkriptekné ez azért még nem a világ vége, a nagyokat meg érdemes előrelátóan xhtml alapúra írni, de mindenre nem lehet felkészülni. A <br> tagnál mellett azért van még sok dolog ami problémás lehet, vagy akár előjöhet majd az, hogy egy nagy alkalmazást mondjuk xhtml transitional-ról strict-re szeretnék migrálni.
A legtutibb valami olyan megoldás lenne, hogy a php és html részek 100%-ig elkülönítve legyenek tárolva, és az adott html részre valamilyen álnéven, (esetleg állandókkal) hivatkozhatunk. Szükség esetén így a megjelenítésért és struktúráért felelős részek teljesen lecserélhetők lennének. Viszont egy ilyen megoldás úgy érzem aránytalanul lelassítaná az alkalmazásaimat, ráadásul talán felesleges bonyolítás is lenne.
Hogyan kell kezelni az ilyen szitukat? Van erre megoldás? Hogy csinálják a nagyok??

Remélem nem lett nagyon kusza a kozzászólásom és át tudjátok érezni a problémámat! :)

Elnézést, ha triviális kérdéssel kopogtatok, de kíváncsi vagyok a véleményetekre, tapasztalataitokra a témáal kapcsolatban, mivel magam még nem vagyok feketeöves php fejlesztő (azért kezdő sem !), viszont szeretnék az lenni és jó programozási stílust és szokásokat felvenni.

Köszi!
 
1

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 22. (K), 01.11
esetleg valami sablonkezelővel...
nem pont ezzel, de megteszi: http://smarty.php.net/
2

xml

Táskai Zsolt · 2005. Nov. 22. (K), 09.18
vagy xml-t generálsz, és akkor minden rendben lesz. teljesítményre nem tudom, hogy áll a dolog, minden esetre itt a link:
http://particletree.com/features/4-layers-of-separation/
Tasi
3

ne aggódj

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 24. (Cs), 01.14
A programod nem emiatt lesz lassú, azt lehet borítékolni. Ne aggódj amiatt, hogy elkülöníted a megjelenítést a kódodtól.
4

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 24. (Cs), 09.36
Helló! Engem az érdekelne hogy mi van akkor, ha nem csak egy adatot akarok kiíratni, hanem mondjuk egy tábla tartalmát. Akkor ott hogyan csinálom meg azt, hogy a megjelenítendő adatot beleágyazom a html lapba (hogy elkülönüljön a php kódtól)? Csinálok annak a résznek egy külön html fájlt és ciklusonként egyszer beincludolom? Viszont így szerintem feleslegesen bonyolult lesz, nem?
5

Keress meg

Dualon · 2005. Nov. 24. (Cs), 10.53
Nem akarok itt reklámozgatni, kérlek keress meg (egy kis template rendszerért) a dualon kukac freemail pont hu e-mailen!

Dúalon
http://e-arc.hu/
6

SImán

Jano · 2005. Nov. 24. (Cs), 12.53
Szerintem ha valahol, hát akkor a weblabor fórumán abszolút elfogadható önreklám ha van egy saját template rendszered. Sőt szerintem még akár ha részletes bemutatót készítesz, bemutatod milyen szempontok alapján tervezted akkor még hírként vagy cikként is kirakják szerkesztők! Persze csak ha nyilvános :)
7

komolyan mondom, hogy xml

Táskai Zsolt · 2005. Nov. 24. (Cs), 13.32
pont erre való az xml! meg az xsl transzformáció. adattáblát írsz php-ből + külön megjelenítést xlst-ben. ennél tisztábbat én nem tudok...
Tasi
9

És hol hozod össze?

Jano · 2005. Nov. 24. (Cs), 14.32
Kliensnek küldöd ki vagy szerveren dolgoztatod fel. Amikor én anno dolgoztam XML feldolgozással baromi lassú volt benne a PHP egy kicsit is nagyobb XML fájl esetén.
10

aha

Táskai Zsolt · 2005. Nov. 24. (Cs), 14.48
hát én személy szerint, ha ebben az irányban szépészkedem, a kliensre bízom. amúgyis ezt tipikusan adattáblák megjelenítésénél csinálom (IE-Firefox fókusszal). de az általem feljebb idézett cikkben szerveren transzformálják, ráadásul darabonként. ez elég szép meg rugalmas dolog. nem tudom, hogy hatékonyságban ez hol tart, nem írják, hogy gáz lenne. ha majd kipróbálom, megmondom, manapság milyen ennek a támogatása:)
Tasi
8

Saját sablonrendszer

Dualon · 2005. Nov. 24. (Cs), 14.17
Jano támogatására (köszönet érte) akkor íme egy saját sablonrendszer részletes leírása forráskóddal, példasablonnal. A javaslatokat, javításokat (!) örömmel fogadnám (akár e-mailben, akár megjegyzésben ott, vagy itt, ha nem zavaró)! Nem tudom, a cikk-kettős mennyire üti meg a mércét, mit lenne még érdemes elmondani a témában, úgyhogy tényleg örülnék minden kiegészítésnek.

(OFF: A "szakvélemények" különösen jól jönnének, orvosira járok, nem progmatra. :) )

Dúalon
http://e-arc.hu/